IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
15 iunie 2016
Nr. 826/VIII/3
BULETIN DE PRESĂ
Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna mai 2016, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:
1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
CRAP IOAN, la data faptei adjunct al şefului Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Suceava, sub aspectul săvârșirii infracțiunii folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2013, inculpatul Crap Ioan a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai multe documente inexacte și incomplete, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafață, pentru o suprafață de teren agricol, pe care nu-l deținea în totalitate.
Astfel, în 2010, inculpatul a depus documente pentru 38,38% din suprafața solicitată, în anul 2011 pentru 35,71% din suprafață, iar în anii 2012-2013 pentru 78,88% din suprafața solicitată.
Ca urmare a acestor demersuri, inculpatul Crap Ioan a obținut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene și de la bugetul de stat în valoare totală de 86.697,77 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție din Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Crap Ioan.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
Actualizare (18.02.2019):
Prin decizia 115/2019 din 31.01.2019, Curtea de Apel Suceava a dispus achitarea inculpatului CRAP IOAN.
La hotărârea de achitare s-a apreciat că infracțiunea reținută inițial în sarcina inculpatului nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
Constată achitat de inculpatul Crap Ioan prejudiciul în cuantum de 16.412 lei, la care se vor adăuga accesoriile în condițiile legi.
Obligă inculpatul la plata sumei de 5.200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.
DEFINITIVĂ
2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
PETCU CRISTIAN SILVIU, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- mărturie mincinoasă,
- favorizarea infractorului,
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 04 decembrie 2015, inculpatul Petcu Cristian Silviu a fost audiat în calitate de martor, în dosarul 2920/113/2014 aflat pe rolul Curții de Apel Galați ( în care sunt judecate trei persoane pentru infracțiuni de corupție), în contextul organizării examenului de bacalaureat, sesiunea august – septembrie 2014.
În această împrejurare, inculpatul Petcu Cristian Silviu, sub prestare de jurământ, a prezentat declarații care contravin probelor administrate în cauză, contravin propriilor declarații date în cursul urmăririi penale și aspectelor pe care acesta le cunoștea.
Prin această atitudine, inculpatul a urmărit îngreunarea aflării adevărului, a tragerii la răspundere penală și inducerea în eroare a instanței de judecată, împrejurări de natură a ușura situația juridică a inculpaților cercetați în dosarul aflat pe rolul instanței anterior amintite.
Dosarul penal aflat în prezent în stadiu de judecare la instanță și în care Petcu Cristian Silviu a fost audiat ca martor a fost mediatizat prin comunicatul nr. 1552/VIII/3 din data de 03 noiembrie 2014, la finalizarea anchetei fiind trimiși în judecată 3 inculpați, pentru infracțiuni de dare și luare de mită, în contextul organizării examenului de bacalaureat, sesiunea august – septembrie 2014.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila.
3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
STOICU LUCIAN - VIOREL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals în declarații,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 14 mai 2013, inculpatul Stoicu Lucian - Viorel a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai multe documente în fals, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de sprijin pe suprafață, pentru o suprafață de 46,71 ha teren agricol, pe care nu-l deținea în realitate.
Ca urmare a acestor demersuri, inculpatul Stoicu Lucian - Viorel a încasat nelegal suma de 25.901,18 lei, cu titlu de plăți pentru schemele de sprijin pe suprafață - SAPS, alocată din Fondul European Garantare Agricolă - FEGA, și suma de 4.119,14 lei, alocată de la Bugetul Național, cu titlu de plăți naționale directe complementare – PNDC 1(culturi în teren arabil).
Agenția de Plăți și Intervenție din Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 30.021, 32 lei.
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Stoicu Lucian - Viorel.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad, cu propunere de a se menține măsura și asigurătorie dispusă în cauză.
4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților
GHERGHE ANDREEA LIANA, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- tentativă la infracțiunea de evaziune fiscală
- folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
BURLAN NICOLAE, avocat în Baroul Olt, administrator în fapt al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 13 martie 2015, inculpata Gherghe Andreea, în calitate de administrator al unei societăți comerciale și cumpărător, împreună cu inculpatul Burlan Nicolae, administrator în fapt al unei firme și vânzător, au întocmit și semnat mai multe documente care priveau achiziția unui utilaj de construcții.
Scopul întocmirii acestor documente a fost acela de a atesta, în mod necorespunzător realității, că utilajul respectiv a intrat efectiv în gestiunea firmei administrată de inculpata Gherghe Andreea, că există fizic la sediul acesteia și că nu prezintă deficiențe tehnice la punerea în funcțiune.
În perioada martie-aprilie 2015, aceste documente au fost folosite de către inculpată la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), de unde a solicitat și obținut fonduri nerambursabile din bugetul european și național în sumă de 197.037,52 lei, reprezentând o primă tranșă dintr-un proiect privind achiziția de utilaje.
În aceeași perioadă, inculpata a folosit aceleași documente și la A.N.A.F. – A.J.F.P. Dolj pentru a solicita și obține rambursarea TVA aferentă achiziției utilajului, cerere care i-a fost respinsă de către această instituție publică.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 197.037,52 lei reprezentând contravaloarea integrală a finanțării nerambursabile.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile și mobile aparținând inculpatei Gherghe Andreea Liana.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curtea de Apel Craiova, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
5.Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților
GRUMĂZESCU VASILE, membru al comisiei de selecție a ofertelor, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
-complicitate la tentativa infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
-fals în înscrisuri sub semnătură privată și
-instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
GRUMĂZESCU VIOLETA ANA, administrator al S.C AGROTIS GRUM S.R.L, la data faptei, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
SÎRBU RĂZVAN LUCIAN, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
-complicitate la tentativa infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și
-fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
SÎRBU DIANA, administrator al unei societăți comerciale, la data faptei, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la tentativa infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
IACOB ȘTEFAN și DÂSCĂ LUCIAN, membri ai comisiei de selecție a ofertelor, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
-complicitate la tentativa infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și
-fals în înscrisuri sub semnătură privată.
S.C. AGROTIS GRUM SRL, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2010, inculpata Grumăzescu Violeta Ana, în calitate de reprezentant legal al S.C. AGROTIS GRUM S.R.L., a depus la O.J.P.D.R.P. Iași (Oficiul Regional pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Iași) acte și documente false, în vederea obținerii de fonduri europene nerambursabile pentru achiziționarea de „utilaje și echipamente folosite în activități auxiliare a producției vegetale”, pentru realizarea proiectului cu același nume.
La data de 20 iulie 2011, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit a încheiat cu S.C. AGROTIS GRUM S.R.L. Iași, contractul de finanțare în valoare totală eligibilă de 1.032.045 lei (249.775 Euro), din care valoare eligibilă nerambursabilă, în proporție de 70%, în cuantum de 722.429 lei (174.842 Euro), diferența reprezentând-o cofinanțarea beneficiarului.
Finanțarea proiectului nu s-a mai acordat deoarece funcționarii din cadrul O.J.P.D.R.P. Iași au constatat caracterul fals al documentelor depuse (rapoartele de selecție a ofertelor și notificările către ofertanții participanți).
În același context, în perioada august - octombrie 2011, inculpatul Grumăzescu Vasile, în calitate de membru al comisiei de selecție a ofertelor, a ajutat-o pe inculpata Grumăzescu Violeta Ana și a semnat două rapoarte de selecție a ofertelor și mai multe notificări către ofertanții participanți, deși cunoștea că acestea conțineau date nereale, iar documentele respective au fost înregistrate de către inculpată la O.J.P.D.R.P. Iași, în ambele variante de dosar, la aceeași dată, respectiv 12 august 2011, având însă conținut diferit, în vederea obținerii finanțării din fondurile Uniunii Europene.
Totodată, inculpatul Grumăzescu Vasile i-a instigat pe ceilalți membri ai comisiei de selecție a ofertelor, respectiv pe inculpații Iacob Ştefan și Dâscă Lucian să semneze documentele respective.
Cele două rapoarte de selecție a ofertelor și notificările către ofertanții participanți au fost concepute și redactate de inculpatul Sîrbu Răzvan Lucian, în care acesta a inserat date nereale, iar o parte din aceste documente au fost depuse ulterior de către inculpata Sîrbu Diana la O.J.P.D.R.P. Iași.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași.
6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
ECOBICI DANIEL GHEORGHIȚĂ cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data 29 iunie 2012, inculpatul Ecobici Daniel – Gheorghiță, în cadrul unei cereri de finanțare prin care a solicitat sprijin financiar pentru Măsura 112-Instalarea Tinerilor Fermieri, a folosit, în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, mai multe documente în care a atestat aspecte nereale, după cum urmează:
- a lucrat timp de 4 ore zilnic în cadrul unei ferme, cu cel puțin 12 luni înaintea instalării sale pe cont propriu,
- a încheiat un contract în care se atesta nereal că a achiziționat 97 de stupi contra sumei de 19.400 lei.
Ca urmare a acestei conduite infracționale, inculpatul a obținut, pe nedrept din bugetul Uniunii Europene suma de 9.600 euro, reprezentând prima tranșă din suma totală de 16.000 euro.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma 42.667 lei reprezentând subvenții încasate necuvenit de inculpatul Ecobici Daniel Gheorghiță, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate până la data plății efective.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Ecobici Daniel Gheorghiță.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților
MILIARE IULIAN, primar al comunei Berezeni, județul Vaslui și președinte al Asociației crescătorilor de animale “Gospodarul Zootehnist”, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată;
ASOCIAŢIA CRESCĂTORILOR DE ANIMALE „GOSPODARUL ZOOTEHNIST” BEREZENI, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;
CHIRILĂ DOREL, NECULIŢĂ MĂRGĂRINT, PRĂJICĂ LASCĂR, PARUSCHI AUREL și PARUSCHI NICOLAE, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2007 - 2010, inculpatul Miliare Iulian, în calitate de președinte al Asociației crescătorilor de animale “Gospodarul Zootehnist” și de primar al comunei Berezeni, județul Vaslui, a depus la A.P.I.A. Vaslui acte și documente false aferente cererilor unice de plata depuse pentru campaniile din anii 2007 – 2010, fapte ce au avut ca rezultat obținerea fără drept, de către asociație, a sumei totale de 997.027,86 lei.
Pentru realizarea acestui scop, cei doi inculpați au beneficiat de ajutorul inculpaților Chirilă Dorel, Neculiță Mărgărint, Prăjică Lascăr, Paruschi Aurel și Paruschi Nicolae, care au întocmit acte prin care s-a atestat în fals calitatea de membru al asociației al unor persoane, pentru a crea aparența deținerii de către asociație a unui număr cat mai mare de animale și a justifica astfel gradul de încărcare a pășunii cu animale.
În cauză, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 978.072,08 lei.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile și mobile ale inculpaților, până la concurența reținută ca prejudiciu în sarcina lor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului SURUPĂCEANU MUGUREL, prefect al județului Gorj la data comiterii faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de instigare la infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Prezentul dosar s-a format ca urmare a disjungerii din dosarului de corupție instrumentat de D.N.A. – Secția de Combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție, finalizat prin emiterea rechizitoriului și trimiterea în judecată a mai multor inculpați la data de 03 iulie 2007 (vezi comunicatul nr. 167/VIII/3 din data de 03 iulie 2007).
În perioada iulie 2003 - decembrie 2004, inculpatul Surupăceanu Mugurel, prefect al județului Gorj, l-a determinat pe administratorul unei societăți comerciale, să participe și să câștige licitația organizată de Romsilva la data de 27 august 2004, privind achiziționarea unui utilaj sub denumirea de „buldozer universal cu macara hidraulică pe șenile”.
Întrucât societatea respectivă nu îndeplinea condițiile pentru a putea participa la licitație, administratorul acesteia a interpus o altă societate în încheierea contractului cu RNP Romsilva.
În urma adjudecării licitației, administratorul societății interpuse, a vândut utilajul la prețul supraevaluat de 8.685.695.760 lei (echivalentul a 243.720 euro la aceea dată), sumă virată de Romsilva la data de 16 decembrie 2004 societății interpuse, care la rândul ei a virat întreaga sumă societății care a deținut inițial utilajul respectiv.
Beneficiarul real al întregii sume a fost inculpatul Surupăceanu Mugurel, care era administratorul în fapt al acestei din urmă societăți.
Probatoriul administrat a arătat că achiziția utilajului a avut loc în condițiile nerespectării legislației privind achizițiile publice, a legii finanțele publice, a legii controlului financiar preventiv propriu, precum și cu încălcarea propriilor ordinelor interne referitoare la acest control precum si a regulamentului intern al RNP Romsilva.
Acest lucru a dus la cumpărarea unui produs inutil și necorespunzător calitativ, cu un adaos de 1.744%, paguba în dauna Regiei Naționale a Pădurilor ridicându-se la 8.685.695.760 ROL, sumă cu care Regia s-a constituit parte civilă în cauză.
Astfel, în vreme ce utilajul fusese introdus în țară la prețul de 6.250 USD în urma așa zisei licitații, RNP Romsilva a plătit pentru el suma de 294.330 USD (calculat la cursul BNR leu/dolar din ziua cumpărării – 10 decembrie 2004).
Utilajului nu i s-a găsit nicio utilitate, a fost testat atât la Direcția Silvică din Călărași și Dâmbovița constatându-se că prezenta serioase deficiențe tehnice, dificultăți în manipulare și exploatare. Deficiențele au fost constate atât înainte de efectuarea plății cât și după aceea, iar în final nu i s-a găsit nicio întrebuințare.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj.
Actualizare (18.02.2019):
Prin decizia 68/2019 din 23.01.2019, Curtea de Apel Craiova a dispus achitarea inculpatului SURUPĂCEANU MUGUREL.
La hotărârea de achitare s-a apreciat că fapta reținută inițial în sarcina inculpatului nu este prevăzută de legea penală.
Constată că prejudiciul produs persoanei vătămate a fost acoperit.
DEFINITIVĂ
9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
IANCU AUREL-GELU, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 26 aprilie 2004, între Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit și societatea administrată de inculpatul Iancu Aurel Gelu s-a încheiat un contract având ca obiect acordarea unui ajutor financiar nerambursabil pentru realizarea proiectului intitulat ”Modernizarea activității de prelucrarea a cărnii”.
În acest context, inculpatul Iancu Aurel Gelu, în calitate și de responsabil legal de proiect, cu rea-credință, a folosit două oferte de preț întocmite în fals și trei cereri de ofertă cu conținut inexact, având ca urmare obținerea pe nedrept de a sumei de 2.672.616,91 lei, reprezentând finanțare nerambursabilă.
Aceste documente au fost folosite de inculpatul Iancu Aurel Gelu în derularea procedurii de achiziție pentru a da o aparență de legalitate procedurii de evaluare a ofertelor, în sensul respectării condițiilor de transmitere a cererilor de ofertă, primire, înregistrare și evaluare, cu scopul creării artificiale a condițiilor de declarare a eligibilității unor achiziții de utilaje.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – AFIR s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2.672.616,91 lei reprezentând contravaloarea integrală a finanțării nerambursabile, din care suma de 2.004.462,68 lei reprezintă contribuție din fonduri UE, iar suma de 668.154,23 lei contribuție de la bugetul de stat.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile și mobile aparținând inculpatului Iancu Aurel Gelu, până la concurența sumei de 2.672.616,91 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
CHEN YUNPENG, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2003 – 2005, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, inculpatul Chen Yunpeng, în calitate de asociat și administrator al unei societăți comerciale, nu a evidențiat și nu a înregistrat, în totalitate, în documentele contabile ale firmei și în celelalte documente legale (declarații fiscale), operațiile comerciale efectuate și veniturile realizate.
Acționând în această manieră, inculpatul a cauzat un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 4.603.694 lei (echivalentul a 1.207.598 euro) din care 2.129.901 lei TVA și 2.473.793 lei impozit pe profit.
Ministerul Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 4.603.694 lei, reprezentând prejudiciul cauzat de inculpat bugetului de stat.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile și mobile ce aparțin inculpatului Chen Yunpeng și societății pe care o administrează.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției privind pe inculpații
NICOLOSI SALVATORE, administrator al S.C. Nicolosi S.R.L., la data faptei și S.C. NICOLOSI S.R.L., în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și
PAȘOL ION, primar al comunei Ghioroiu, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și fals intelectual.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009–2011, inculpatul Nicolosi Salvatore, în calitate de administrator și reprezentant legal al S.C. Nicolosi S.R.L., la diferite intervale de timp din perioada campaniilor respective, a prezentat funcționarilor A.P.I.A. Dolj declarații și documente false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept, de către inculpata S.C. Nicolosi S.R.L., de fonduri europene.
Totodată, procurorii au descoperit faptul că și în cursul anului 2008, inculpata S.C. Nicolosi S.R.L., prin administratorul din acea perioadă, a obținut pe nedrept fonduri europene pentru campania din anul respectiv, în total, inculpata S.C. Nicolosi S.R.L. obținând pentru campaniile din anii 2008 – 2011, suma de 113.396,91 RON din fonduri comunitare (FEGA), cu titlu de sprijin financiar prin Schema de Plată Unică pe Suprafață.
În aceeași perioadă, inculpatul Pașol Ion, în calitate de primar, a ajutat inculpata S.C. Nicolosi S.R.L. și reprezentanții săi legali să obțină pe nedrept fonduri europene aferente campaniilor anilor 2008 – 2010, prin încheierea/înregistrarea unui contract de arendă care conținea mențiuni nereale (arendatorul nefiind proprietarul suprafeței de teren care face obiectul contractului) și alterarea evidențelor agricole ale Primăriei Ghioroiu prin facilitarea inserării în registrul contractelor de arendă a unor suprafețe mai mari decît cele arendate și prin avizarea/certificarea documentului fals utilizat la A.P.I.A. Dolj în anul 2008.
În prezența apărătorilor aleși, cei trei inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptei reținute în sarcina lor, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, că sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate precum și cu forma de executare a acestora, respectiv pentru
- inculpatul NICOLOSI SALVATORE, 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii reținute în sarcina sa.
- inculpata S.C. NICOLOSI S.R.L., pedeapsa principală a amenzii, în sumă de 30.000 lei, reprezentând un număr de 200 zile-amendă și pedeapsa complementară a publicării hotărârii definitive de condamnare a inculpatei, în extras, pe cheltuiala acesteia, în presa scrisă, într-un cotidian regional, pe o perioadă de 3 luni, câte trei apariții în fiecare lună.
- inculpatul PAȘOL ION, 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
De asemenea, inculpații Nicolosi Salvatore și Pașol Ion au fost de acord să presteze fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.
Prejudiciu cauzat bugetului administrat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură prin faptele descrise a fost recuperat integral, motiv pentru care agenția nu s-a constituit parte civilă în cauză.
Dosarul de urmărire penală privind pe cei trei inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise la Tribunalul Dolj.
12. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului BÎRSAN VASILE MARCEL, administrator al mai multor societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiuni de cumpărare de influență, în formă continuată.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie 2013-septembrie 2014, inculpatul Bîrsan Vasile Marcel, în calitate de administrator al mai multor societăți comerciale, i-a remis inculpatului Țurcanu Florin, în calitate de președinte al Consiliului Județean Botoșani (trimis în judecată la data de 13 aprilie 2016, dosar mediatizat prin comunicatul 520), sume de bani și alte foloase materiale în cuantum de 272.906,16 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcție și amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea inculpatului Anușca Aristomel (socrul lui Țurcanu Florin), situat în municipiul Botoșani.
În schimbul acestor foloase, inculpatul Țurcanu Florin i-a promis omului de afaceri că își va folosi influența dată de ascendentul funcției pe care o deține, pentru a interveni asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani și din cadrul a două primării de comună de pe raza aceluiași județ, Dângeni și Avrămeni, astfel încât să fie atribuite, prin încredințare directă, 3 (trei) contracte de lucrări și furnizare de bunuri, în valoare de peste 600.000 lei, firmelor administrate de omul de afaceri, lucru care s-a și întâmplat ulterior.
De asemenea, inculpatul a pretins că are influență și că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitație, funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani, cu atribuții în materia achizițiilor publice, pentru a-i determina să favorizeze una din firmele omului de afaceri pentru câștigarea unor licitații publice privind contracte de execuție lucrări a căror finanțare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat și bugetul local.
În prezența apărătorului ales, inculpatul Bîrsan Vasile Marcel a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Bîrsan Vasile Marcel va presta, o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile, în condițiile stabilite de instanța de judecată.
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Bîrsan Vasile Marcel, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Botoșani.
13. Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților:
MICHIȘ IOAN, la data faptelor executor judecătoresc, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- fals intelectual,
SOPONAR VASILE FLORIN, la data faptelor plutonier adjutant în cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
ȘEFER GHEORGHE, la data faptelor colonel în cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 07.09.2010, la instigarea inculpatului Soponar Vasile Florin, executorul judecătoresc Michiș Ioan a organizat, cu încălcarea prevederilor legale, o licitație publică imobiliară în urma căreia a dispus în mod nelegal adjudecarea de către inculpatul Șefer Gheorghe a unui imobil situat în mun. Satu Mare.
În același context, inculpatul Michiș Ioan a întocmit un proces – verbal de licitație imobiliară în care a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului.
Imobilul respectiv a fost achiziționat la prețul de 45.000 lei în loc de 97.850 lei cât reprezenta prețul de pornire a licitației.
Din analiza declarațiilor de avere pe anii 2011 și 2012, date pe propria răspundere, a rezultat faptul că, inculpatul Șefer Gheorghe a omis cu știință să insereze în conținutul acestora dobândirea prin adjudecare a imobilului menționat mai sus.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Oradea.
În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
Alte legături de la această informațiecomunicate-hotărâri de condamnare din
09 martie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din
12 octombrie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din
07 mai 2019
comunicate-hotărâri de condamnare din
13 decembrie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din
24 mai 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din
13 iulie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din
11 aprilie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din
16 decembrie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din
28 mai 2019
comunicate-hotărâri de condamnare din
20 februarie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din
24 octombrie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din
06 iunie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din
11 iunie 2019