DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 168/2019 din 07.05.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul MICHIȘ ION, la data faptei executor judecătoresc, la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Pe durata termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria Satu Mare - Serviciul Public „Administrația Domeniului Public” sau la Serviciul Public de Asistență Socială Satu Mare, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.
Condamnă pe inculpatul SOPONAR VASILE FLORIN la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Față de inculpatul Șefer Gheorghe instanța de judecată a dispus achitarea și i-a aplicat acestuia o amendă administrativă în cuantum de 1.000 lei.
Obligă în solidar pe inculpații Michiș Ioan și Soponar Vasile Florin la plata sumei de 52.875 lei, cu titlu de despăgubiri civile către partea civilă F. A. A..
Obligă inculpații Michiș Ioan și Soponar Vasile Florin la plata sumei de câte 1.500 lei, cheltuieli judiciare către stat.
Obligă apelantul inculpat Șefer Gheorghe la plata sumei de 200 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Obligă pe inculpații Michiș Ioan și Soponar Vasile Florin la plata sumei de câte 277,20 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către partea civilă F.A. A..

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție la data de 24 mai 2016, vezi comunicat 826/VIII/3 din 15 iunie 2016.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 15 iunie 2016