DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 486 din 11.06.2019, Curtea de Apel Iași a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul MILIARE IULIAN, primar al comunei Berezeni, județul Vaslui și președinte al Asociației crescătorilor de animale „Gospodarul Zootehnist”, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a fi fondator, administrator, director sau reprezentant legal al unei persoane juridice și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Condamnă pe inculpata ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE ANIMALE „GOSPODARUL ZOOTEHNIST” BEREZENI, la pedeapsa principală constând în plata unei amenzi penale de 50.000 lei și pedeapsa complementară constând în suspendarea activității persoanei juridice pentru o perioadă de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Dispune achitarea inculpaților CHIRILĂ DOREL, NECULIȚĂ MĂRGĂRINT și PRĂJICĂ LASCĂR, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Miliare Iulian va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile, în cadrul Primăriei comunei Berezeni, sau în cadrul Primăriei municipiului Vaslui, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.
Dispune anularea înscrisurilor falsificate.
Obligă pe inculpații Miliare Iulian, Paruschi Aurel, Paruschi Nicolae și Asociația crescătorilor de animale „Gospodarul Zootehnist” Berezeni, în solidar, la plata către partea civilă, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a sumei de 978.072, 08 lei, sumă la care se vor adăuga accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăți, până la achitarea integrală a debitului principal. Stabilește contribuția fiecăruia dintre inculpați la producerea prejudiciului cauzat părții civile astfel: 50 % de către inculpatul Miliare Iulian, 20% de către inculpatul Paruschi Nicolae, 20% de către inculpatul Paruschi Aurel și 10 % de către Asociația Crescătorilor de Animale „Gospodarul Zootehnist” Berezeni.
Obligă inculpații Miliare Iulian și Asociația crescătorilor de animale „Gospodarul Zootehnist” Berezeni la plata sumei de 2.000 lei fiecare, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași la data de 25 mai 2016, vezi comunicatul nr. 826/VIII/3 din data de 15 iunie 2016.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 15 iunie 2016