DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
4 iulie 2008
Nr. 177/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna iunie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1.Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei JIANU ROXANA, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, în sarcina căreia au fost reţinute infracţiunile de înşelăciune în formă agravantă, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2004 - august 2007, inculpata Jianu Roxana, profitând de calitatea sa de avocat, a indus în eroare 27 persoane, cărora le-a creat aparenţa faptului că sunt beneficiari ai adjudecării legale a 27 de imobile din Bucureşti, în cadrul unor proceduri de executare silită, folosindu-se de mai multe înscrisuri false (procese – verbale de adjudecare, acte de adjudecare, chitanţe având antetele şi ştampilele unor birouri ale executorilor judecătoreşti).
Concret, în contextul activităţilor profesionale de avocat, inculpata Jianu Roxana a prezentat părţilor vătămate „oportunitatea” de a achiziţiona, la preţuri foarte mici, imobile executate silit şi care erau vândute prin licitaţii ce ar fi fost organizate de Birouri ale Executorilor Judecătoreşti.
În realitate, licitaţiile nu se organizau, inculpata prezentând persoanelor vătămate înscrisuri falsificate, în baza cărora le solicita contravaloarea aşa-ziselor imobile adjudecate.
Prin faptele sale, inculpata Jianu Roxana a creat un prejudiciu de 3.738.825 RON (aproximativ 1.105.400 euro) şi 194.500 euro iar persoanele vătămate s-au constituit părţi civile cu suma totală de 997.000 RON şi 176.500 euro.
La data de 13 decembrie 2007, inculpata Jianu Roxana a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie pentru prejudicierea, în aceeaşi modalitate, a 55 de persoane (comunicatul nr. 295/VIII/3 din 13 decembrie 2007), prezenta cauză fiind constituită ca urmare a disjungerii dispuse în acest dosar.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Curţii de Apel Bucureşti.

2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ANTONIE ION, avocat în cadrul Baroului Giurgiu, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi denunţare calomnioasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare da fapt:
În cursul lunii ianuarie 2003, inculpatul Antonie Ion, avocat în cadrul Baroului Giurgiu a încheiat contracte de asistenţă juridică cu mai multe persoane, obligându-se să le apere într-o cauză penală în care erau cercetate pentru mai multe infracţiuni grave, inclusiv infracţiuni contra vieţii persoanelor. Pe parcursul urmăririi penale, o parte din aceşti clienţi au fost arestaţi preventiv şi ulterior, tot grupul a fost trimis în judecată, fiind sesizat Tribunalul Giurgiu.
Pe parcursul procesului, în perioada mai-iunie 2003, inculpatul Antonie Ion a pretins şi primit, indirect, de la un denunţător, suma de 10.000 dolari, pentru a interveni pe lângă magistraţii Tribunalului Giurgiu, lăsând să se creadă că are influenţă pe lângă aceştia şi că ar putea să îi convingă să pronunţe pentru clienţii săi, persoane din anturajul denunţătorului, pedepse neprivative de libertate.
Pentru că la finalul procesului toţi cei trimişi în judecată au primit pedepse cu închisoarea, denunţătorul i-a solicitat inculpatului să-i restituie cei 10.000 de dolari, prin intermediul persoanei care îi dăduse banii efectiv.
Pentru a da o aparenţă de legalitate faptelor sale, la data de 4 martie 2004, inculpatul Antonie Ion a formulat o plângere penală împotriva acestui intermediar, pe care l-a acuzat de şantaj, prezentând denaturat motivele reale pentru care i s-a cerut restituirea sumei de 10.000 USD. Ca urmare a reclamaţiei sale, intermediarul a fost arestat preventiv pe o perioadă de 7 zile, pentru ca ulterior, constatându-se că cele reclamate nu se confirmă, dosarul său să fie închis.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Curţii de Apel Bucureşti.

3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului SIMION ION, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Hunedoara (D.A.D.R.), în sarcina căruia au fost reţinute infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată şi fals intelectual, în forma participaţiei improprii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie 2007 – martie 2008, inculpatul Simion Ion, uzând în mod abuz de prerogativele oferite de funcţia de director executiv la D.A.D.R. Hunedoara, şi-a plătit sieşi şi altor angajaţi mai multe sume de bani cu titlu de premii şi ore suplimentare, fără a exista documente care să justifice astfel de cheltuieli. În acest scop, i-a determinat pe unii angajaţi din subordinea sa să consemneze menţiuni nereale în actele întocmite pentru plata drepturilor salariale pentru sine şi pentru alţi funcţionari din cadrul D.A.D.R. Hunedoara.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 599.012 lei.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii anticorupţie au dispus luarea măsurii asigurătorii a inscripţiei ipotecare asupra unui imobil proprietatea inculpatului.
Dosarul a fost înaintat spre judecare Judecătoriei Deva.

4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CRUDU VIOREL, director de vânzări în cadrul S.C. PROVISION SOFTWARE DIVISION S.R.L. Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire şi prezentare de documente false şi inexacte având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din Bugetul Comunităţilor Europene, în forma participaţiei improprii, precum şi pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Crudu Viorel, în calitate de reprezentant al S.C. PROVISION SOFTWARE DIVISION S.R.L. Bucureşti, a participat la licitaţiile pentru achiziţionarea de echipamente IT, consumabile şi rechizite organizate în iulie 2003 şi ianuarie 2004 de Fundaţia pentru Progres şi Dezvoltare Locală Moreni, care era beneficiara unui proiect cu finanţare PHARE intitulat „Colocviu de Sfârşit de săptămână”.
În acest context, în scopul câştigării acestor licitaţii, inculpatul a întocmit în fals mai multe înscrisuri referitoare la participarea la aceste proceduri de achiziţie şi a altor două societăţi inexistente, cu care a concurat formal. Ca urmare, managerul de proiect a prezentat autorităţii contractante 21 de înscrisuri false şi 23 de înscrisuri inexacte.
Astfel, au fost declarate câştigătoare ofertele S.C. PROVISION SOFTWARE DIVISION S.R.L. Bucureşti, firmă care a încheiat două contracte în valoare totală de 73.273 EUR, finanţate din Bugetul Comunităţilor Europene. În executarea acestor contracte, firma reprezentată de inculpat a practicat un adaos comercial de 56,36%, respectiv 365% şi în acest mod Bugetul Comunităţilor Europene a fost prejudiciat cu suma de 31.379,19 EUR, reprezentând folosul obţinut de societate prin adaosul comercial practicat.
În cauză nu s-au luat măsuri asigurătorii pentru recuperarea acestui prejudiciu deoarece nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului care să poată fi indisponibilizate.
Prezentul dosar s-a constituit ca urmare a unei sesizări a Departamentului pentru Lupta Antifraudă din cadrul Guvernului României.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Moreni.

5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
VICOL MIHAI TIBERIU, administrator la SC MEGA ELECTRIC SRL Buftea, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene;
- omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri;
CAPOTA GINA, fostă Surdu, director administrativ la SC MEGA ELECTRIC SRL Buftea, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de:
- fals material în înscrisuri oficiale, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile împotriva intereselor financiare ale comunităţilor Europene;
- complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Consiliul Judeţean Suceava a obţinut o finanţare din Programul PHARE 2001 cu Proiectul denumit "Centrul Economic Bucovina Suceava", proiect ce are ca obiectiv principal construirea în com. Salcea, jud. Suceava a unui complex format din zece imobile pe o suprafaţă de 12,56 ha, în imediata vecinătatea a aeroportului Salcea.
În perioada 6 septembrie 2004 -14 aprilie 2006, inculpatul Vicol Mihai Tiberiu, în calitate de administrator delegat al SC MEGA ELECTRIC SRL Buftea, jud. Ilfov, a făcut demersurile legale pentru încheierea a mai multe subcontracte de lucrări şi furnizări de materiale cu SC AKTOR SA din Grecia (firmă ce avea, în cadrul proiectului, calitatea de contractor).
În acest context, inculpaţii Vicol Mihai Tiberiu şi Capotă Gina, pentru a demonstra îndeplinirea condiţiilor de impuse de lege pentru a participa la acest proiect, au depus două certificate de atestare fiscală (unul dintre acestea fiind falsificat de Capotă Gina), în care se menţiona în mod nereal că SC MEGA ELECTRIC SRL Buftea nu are datorii la bugetul de stat. În plus, inculpatul Vicol Mihai Tiberiu a mai depus şi alte documente (recomandări, scrisori de recomandare, autorizaţii, certificate) emise de mai multe persoane juridice pentru o altă societate comercială care avea, însă, o denumire foarte asemănătoare cu SC MEGA ELECTRIC SRL Buftea.
În perioada februarie 2005 – octombrie 2006, inculpatul Vicol Mihai Tiberiu a omis să furnizeze unele date impuse de lege pentru obţinerea de fonduri europene, referitoare la faptul că firma pe care o reprezenta intrase în procedura de declarare a falimentului şi era în interdicţie bancară.
SC MEGA ELECTRIC SRL Buftea a obţinut pe nedrept suma de 826.125,34 euro (din care 516.989,23 euro din fonduri PHARE).
Consiliul Judeţean Suceava a comunicat că lucrările la Centrul Economic Bucovina Suceava au fost realizate în conformitate cu prevederile proiectului, motiv pentru care nu se constituie parte civilă în cauză.
Cauza s-a constituit ca urmare a unei sesizări a Departamentului pentru Lupta Antifraudă din cadrul Guvernului României.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti.

6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
CARABĂ ROBERT VALENTIN, fost administrator la SC EUROCONSTRUCT SRL Focşani, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor;
- complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată;
TURBATU VASILE, administrator la SC PROMET SRL Focşani, în sarcina căruia a fost reţinută infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor;
ROŞCA IOAN, administrator la SC ITALOCONVEST SA Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În luna iulie 2003, SC EUROCONSTRUCT SRL Focşani, prin reprezentantul său legal, inculpatul Carabă Robert Valentin, a devenit beneficiarul unui proiect finanţat din fonduri PHARE intitulat „Introducerea de noi tehnologii în construcţii”. Obiectivul general al proiectului urmărea dezvoltarea şi diversificarea potenţialului economic şi social al zonelor de restructurare industrială.
Pe parcursul derulării proiectului, inculpatul Carabă Robert Valentin, în calitate de manager de proiect şi reprezentant legal al firmei beneficiare, pentru a dovedi Autorităţii de Implementare legalitatea modului de achiziţionare a unui bun, a prezentat o declaraţie de imparţialitate şi confidenţialitate, pe care a întocmit-o la data de 2 iulie 2004. În această declaraţie a consemnat date nereale, deoarece una din firmele participante la licitaţia pentru achiziţionarea bunului respectiv avea relaţii comerciale cu S.C. EUROCONSTRUCT SRL Focşani.
De asemenea, în perioada 2 august 2004 – 22 aprilie 2005, inculpatul a folosit în alte scopuri sumele obţinute şi bunurile achiziţionate pentru implementarea proiectului respectiv, cu încălcarea clauzelor contractuale.
Inculpatul Turbatu Vasile, în calitate de administrator al SC PROMET SRL Focşani,a încheiat firma beneficiară a proiectului un contract de consultanţă ce avea ca obiect, în principal, evaluarea stadiului implementării proiectului. La data de 30 noiembrie 2004, inculpatul Turbatu Vasile a redactat un raport de consultanţă şi în aceeaşi zi, împreună cu inculpatul Carabă Robert Valentin, a încheiat un proces verbal de recepţie a serviciilor de consultanţă, în care au consemnat, în mod nereal, că rezultatele obţinute corespund obiectivelor contractului de consultanţă.
La rândul său, inculpatul Roşca Ioan, în calitate de administrator şi reprezentant legal al SC ITALO CONVEST SA Bucureşti, cu ocazia participării la licitaţia de achiziţie de bunuri organizată în cadrul proiectului, la data de 12 august 2004, a întocmit şi semnat o declaraţie pe proprie răspundere care conţine menţiuni nereale, în sensul că firma sa îndeplineşte condiţiile legale pentru a participa la o astfel de licitaţie.Ca urmare, SC ITALO CONVEST SA Bucureşti a câştigat licitaţia de achiziţionare a unui utilaj necesar implementării proiectului.

Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 73.297,87 RON şi 38.552,83 EUR.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au luat măsuri asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor şi ale părţii responsabile civilmente, respectiv SC EUROCONSTRUCT SRL Focşani.
Dosarul a fost înaintat spre judecare Judecătoriei Focşani.

7. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpatei MARINESCU LILIANA-GINA, contabil la S.C. Euroconstruct Group S.R.L. Iaşi, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- două infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale;
- instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în forma participaţiei improprii;
- instigare la încălcarea din culpă, de către director sau administrator sau de persoana cu atribuţii de decizie sau de control în cadrul unui agent economic, a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă a avut ca rezultat săvârşirea uneia dintre infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene sau săvârşirea unei infracţiuni de corupţie ori de spălare a banilor în legătură cu fondurile Comunităţii Europene, de către o persoană care se află în subordinea sa şi care a acţionat în numele acelui agent economic.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative - Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA – FCRP) a fost beneficiara unui proiect finanţat din fonduri PHARE intitulat „Universitatea Virtuală de Afaceri - Centrul Regional Nord – Est”, obiectivul proiectului fiind înfiinţarea unei Universităţi Virtuale de Afaceri, care să asigure servicii de instruire prin intermediul Internetului pentru calificarea şi recalificarea forţei de muncă.
Beneficiarul a organizat o licitaţie publică deschisă pentru adjudecarea contractului de lucrări de amenajare a spaţiului de implementare al proiectului din Iaşi, licitaţia fiind câştigată de S.C. Euroconstruct Group S.R.L. Iaşi, astfel că la data de 16 ianuarie 2004, această firmă a încheiat contractul de execuţie lucrări cu SNSPA – FCRP.
Cu ocazia participării la această licitaţie, pentru a asigura aparenţa de legalitate, inculpata Marinescu Liliana – Gina a falsificat două certificate de atestare fiscală în care se consemnează, în mod nereal, că S.C. Euroconstruct Group S.R.L. Iaşi nu are datorii la bugetul de stat, aceasta fiind una din condiţiile obligatorii impuse de legislaţie pentru a putea beneficia de fonduri comunitare. Inculpata a predat aceste certificate falsificate reprezentantului legal al firmei, care le-a depus la documentaţia de participare la licitaţie.
Prejudiciul produs în dauna bugetului general al Comunităţii Europene este 12.399,45 RON, sumă care a fost restituită de societatea comercială în cauză.
Cauza a fost constituită ca urmare a unei sesizări a Departamentului pentru Lupta Antifraudă din cadrul Guvernului României.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Iaşi.

8. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a inculpatului COŞERU VALENTIN, asociat majoritar şi director general la SC „Apollodor Group” SA Reşiţa, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de folosire sau prezentare de documente false sau inexacte care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii pentru obţinerea acestor fonduri, ambele în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
SC „Apollodor Group” SA Reşiţa a fost beneficiarul proiectului finanţat din fonduri SAPARD intitulat „Pensiune rurală turistică şi dezvoltarea serviciilor de agrement în aer liber, Văliug-Crivaia, jud. Caraş-Severin”.
În cursul anului 2004, inculpatul Coşeru Valentin, în calitate de asociat şi director general al SC „Apollodor Group” SA Reşiţa, în scopul de a obţine pe nedrept fonduri nerambursabile acordate prin programul SAPARD,a întocmit şi prezentat documente false ori inexacte privitoare la licitaţii fictive prin care a atestat în mod nereal că SC „Promoval Construct” SRL a câştigat licitaţia pentru construirea pensiunii turistice.
În realitate, firma câştigătoare a licitaţiei a fost înfiinţată la iniţiativa inculpatului pe numele unei rude iar pensiunea a fost construită de societatea lui Coşeru Valentin „în regie proprie”, aceste aspecte fiind contrare prevederilor legale în materia obţinerii de fonduri comunitare. Mai mult, inculpatul nu a comunicat Autorităţii Contractante faptul că în cauză era vorba şi despre un conflict de interese, în sensul că a fost introdusă în proiect firma unei rude.
În această modalitate, inculpatul a creat un prejudiciu în dauna Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit în sumă de 394.510,07 RON. În vederea recuperării pagubei, au fost luate măsuri asiguratorii prin luarea inscripţiei ipotecare asupra bunurilor imobile proprietatea inculpatului.
La instrumentarea acestui dosar au contribuit şi reprezentanţii Departamentului pentru Lupta Antifraudă din cadrul Guvernului României.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoriei Timişoara.

9. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CRISTEA DRAGOŞ, asociat şi administrator S.C. ”Călimănel Tour” S.R.L., în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
S.C. ”Călimănel Tour” S.R.L, firmă administrată de inculpatul Cristea Dragoş, a fost beneficiara unui proiect finanţat din fonduri PHARE intitulat „Dezvoltarea activităţii prin implementarea serviciilor moderne pentru turism şi agrement sportiv”, proiect ce avea ca obiectiv realizarea unor servicii moderne de turism şi agrement sportiv în zona montană Vatra Dornei, judeţul Suceava, în scopul atragerii unui segment cât mai larg de turişti. În plus, proiectul viza crearea a opt noi locuri de muncă, având ca rezultat creşterea competitivităţii şi a calităţii vieţii pentru locuitorii din zona defavorizată Vatra Dornei.
În perioada iulie-august 2004, inculpatul Cristea Dragoş, în calitate de asociat şi administrator al SC ”Călimănel Tour” S.R.L, a deturnat întreaga sumă de 40.000 Euro obţinută pentru realizarea proiectului respectiv, utilizând-o în mod ilegal pentru plata unor debite ale firmei sale (salarii, credite bancare, cumpărare de produse agricole).
De asemenea, inculpatul nu a cumpărat niciun autovehicul off-road prevăzut în bugetul proiectului în baza unor licitaţii sau achiziţii organizate în conformitate cu legislaţia relevantă.
Pentru a îngreuna verificarea şi recuperarea sumei de 40.000 Euro, cât şi stadiul implementării proiectului finanţat, inculpatul a schimbat de mai multe ori denumirea societăţii, pe care ulterior a înstrăinat-o unor persoane care nu aveau nicio legătură cu implementarea proiectului.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 40.000 Euro.
Pentru a recupera această pagubă, s-a luat măsura popririi acestei sume aflate într-un cont bancar al inculpatului.
Dosarul a fost înaintat spre judecare Judecătoriei Vatra Dornei, judeţul Suceava.

10. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
CREANGĂ EMIL, fost inspector şcolar general al I.S.J. Neamţ, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual, uz de fals, folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte ori incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene;
SPIRIDONESCU CONSTANTIN, fost inspector şcolar general adjunct al ISJ Neamţ, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual, uz de fals şi complicitate la infracţiunea de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene;
DAMIAN DOINIŢA, fost contabil şef al I.S.J. Neamţ, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual, uz de fals şi complicitate la infracţiunea de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene;
CÎRJĂ MARIA EUFROSINA, fost contabil şef al Colegiului Tehnic „Ion Creangă„ Tg. Neamţ, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene;

IONESCU NECULAI, fost inspector şcolar general adjunct al ISJ Neamţ, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene;
SAVIN RODICA ANCA, fost inspector şcolar general adjunct al I.S.J. Neamţ, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene;
ACONUŢOAIE DUMITRU, auditor public intern al I.S.J. Neamţ, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual, uz de fals şi complicitate la infracţiunea de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene;

ZAHARIA MARIANA, gestionar al I.S.J. Neamţ, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene;
PLOSCARU CONSTANTIN, fost gestionar al I.S.J. Neamţ, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene;
ROTARU SILVICA, fost contabil în cadrul I.S.J. Neamţ, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene;

DORNEANU MIHAIELA, fost gestionar în cadrul Colegiului Tehnic „Ion Creangă„ Tg. Neamţ, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene;
BUNEA DUMITRU CONSTANTIN, director al Grupului Şcolar Agricol „Mihail Kogălniceanu„ Miroslava, judeţul Iaşi, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene;
NEDELCU MARIA, fost director al Grupului Şcolar Agricol Hemeiuş, judeţul Bacău, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene;
MANCEA IOAN, director general al SC GENERAL CONSTRUCT SA Piatra Neamţ, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracţiunea de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene;

VORNICU DORIN PETRU CRISTIAN, fost director de vânzări al SC CSC OPEN SYSTEMS SRL Piatra Neamţ, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2002, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ a devenit beneficiarul unui proiect finanţat din fonduri PHARE intitulat „Sistem de formare şi perfecţionare a resurselor umane în vederea practicării agroturismului în echipă şi înfiinţării de microferme agroturistice private în zona Nord-Est”. Scopul proiectului a constat în valorificarea potenţialului uman din mediul rural şi urban, capabil să înfiinţeze şi să dezvolte microferme agroturistice, prin instruirea în practicarea meseriilor în domeniul turistic.
Acest proiect trebuia implementat de către I.S.J. Neamţ în parteneriat cu mai multe instituţii de învăţământ din judeţele Neamţ, Bacău, Botoşani şi Iaşi, fiecare având un grad de implicare diferit şi responsabilităţi distincte.
Proiectul presupunea crearea la nivelul fiecărui judeţ a unor Centre agroturistice de instruire şi dezvoltare a resurselor umane pentru agroturism, unde ar fi trebuit să fie instruite mai multe categorii de persoane defavorizate.
În perioada 25 martie 2003 – 29 martie 2004, inculpaţii în cauză (funcţionari publici, funcţionari din cadrul sistemului de învăţământ sau reprezentanţi de firme comerciale), au desfăşurat activităţi ilicite care au condus la obţinerea sau utilizarea contrar dispoziţiilor legale a sumelor de bani alocate acestui proiect. În concret, inculpaţii, având funcţii şi responsabilităţi diferite în cadrul proiectului, au întocmit în fals mai multe înscrisuri oficiale care să ateste, în mod nereal, cheltuirea în mod corect a sumelor de bani obţinute pentru implementarea proiectului. Astfel, s-a consemnat în fals achiziţionarea şi recepţionarea mai multor bunuri necesare realizării centrelor de instruire, efectuarea în mod fictiv a unor lucrări de construcţii la unităţile şcolare din judeţele respective, au fost justificate unele cheltuieli pentru remunerarea în mod nelegal a unor persoane implicate în cadrul proiectului, etc.
Toate aceste documente au fost utilizate pentru a justifica Autorităţii Contractante utilizarea fondurilor alocate, stând totodată şi la baza cererii de plată finală.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor s-a constituit parte civilă cu suma de 84.963,07 EUR.
Pentru asigurarea recuperării prejudiciului astfel cauzat, s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ale inculpaţilor.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Judecătoriei Bacău.

11. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului FLOREA ION, administrator la S.C. DANAS S.R.L., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în forma participaţiei improprii.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada martie 2002 – decembrie 2004, inculpatul Florea Ion, în calitate de asociat şi administrator la S.C. DANAS S.R.L. Giurgiu (societate care avea ca obiect de activitate colectarea deşeurilor metalice industriale reciclabile), în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, a omis să evidenţieze în actele contabile toate operaţiunile comerciale efectuate, iar, pe de altă parte, a evidenţiat în actele contabile cheltuieli fictive care nu au avut la bază operaţiuni comerciale reale.
În acest scop, inculpatul a folosit 323 facturi fiscale „pretins emise” de societăţi comerciale inexistente sau care nu au avut relaţii comerciale cu S.C. DANAS S.R.L., facturi întocmite în luna octombrie 2005, la cererea sa, de către o altă persoană.
Prejudiciul creat bugetului de stat este în sumă de 7.579.880,74 RON (echivalentul a 2.105.522 Euro). Pentru repararea pagubei produse de inculpatul Florea Ion nu s-a putut aplica sechestru asigurator întrucât nu au fost descoperite bunuri imobile în patrimoniul învinuitului.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Giurgiu.

12. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MANDII NICUŞOR, administrator la S.C. HAGI COMEXIM S.R.L. şi S.C. EUROMETAL COMIMPEX S.R.L., în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de evaziune fiscală, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 9 iulie 2001 – 14 august 2003, inculpatul Mandii Nicuşor, în calitate de administrator la S.C. HAGI COMEXIM S.R.L. şi de asociat şi administrator la S.C. EUROMETAL COMIMPEX S.R.L, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, nu a evidenţiat în actele contabile toate operaţiunile comerciale efectuate, prin aceasta denaturând şi valoarea veniturilor realizate.
De asemenea, la data de 30 iulie 2007, inculpatul Mandii Nicuşor, în calitate de administrator al S.C.MERCURIO TRADING S.R.L., cu ocazia efectuării unui control de specialitate de către Garda Financiară Galaţi, a refuzat să prezinte inspectorilor fiscali actele contabile cu privire la operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate.
Prin modalităţile descrise mai sus, inculpatul a cauzat bugetului consolidat al statului un prejudiciu în sumă de 12.515.121,67 RON (echivalentul a 3.575.749 Euro).
Nu s-a putut aplica sechestru asigurător pentru repararea pagubei produse întrucât nu au fost descoperite bunuri imobile în patrimoniul inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti.

13. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MAZIM H SALEH în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie-iunie 2000, inculpatul MAZIM H SALEH s-a sustras de la plata impozitelor, accizelor şi a altor contribuţii datorate bugetului statului prin neînregistrarea în actele contabile sau în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate precum şi a veniturilor realizate. De asemenea, inculpatul înregistrat operaţiuni sau cheltuieli nereale, justificate cu documente ce nu întrunesc condiţiile prevăzute de lege, în scopul diminuării obligaţiilor datorate statului.
În aceste modalităţi, bugetului general al statului a fost prejudiciat cu suma de 97.859.017.770 lei, reprezentând TVA, accize şi impozit pe profit (la care au fost calculate dobânzi şi penalităţi de către partea civilă).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Constanţa.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 03 mai 2010
hotărâri definitive din 20 mai 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 12 noiembrie 2010
hotărâri definitive din 12 noiembrie 2010
comunicate-hotărâri de condamnare din 07 decembrie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 13 ianuarie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 17 martie 2011
hotărâri definitive din 09 iulie 2010
comunicate-hotărâri de condamnare din 20 mai 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 25 martie 2010
hotărâri definitive din 17 martie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 30 ianuarie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 14 iunie 2012