DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 12 din 30.01.2014, Curtea de Apel Bacău a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul CREANGĂ EMIL, fost inspector școlar general al I.S.J. Neamț la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funții elective și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat pentru săvârșirea infracțiunilor de: folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte ori incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene și schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Comunităților Europene, faptă care a produs consecințe deosebit de grave.

Condamnă pe inculpații: SPIRIDONESCU CONSTANTIN, fost inspector școlar general adjunct al ISJ Neamț, DAMIAN DOINIȚA, fost contabil șef al I.S.J. Neamț, CÎRJĂ MARIA EUFROSINA, fost contabil șef al Colegiului Tehnic „Ion Creangă” Tg. Neamț, IONESCU NECULAI, fost inspector școlar general adjunct al ISJ Neamț, SAVIN RODICA ANCA, fost inspector școlar general adjunct al I.S.J. Neamț, ZAHARIA MARIANA, gestionar al I.S.J. Neamț, PLOSCARU CONSTANTIN, fost gestionar al I.S.J. Neamț, ROTARU SILVICA, fost contabil în cadrul I.S.J. Neamț, BUNEA DUMITRU CONSTANTIN, director al Grupului Școlar Agricol „Mihail Kogălniceanu”, Miroslava, județul Iași, NEDELCU MARIA, fost director al Grupului Școlar Agricol Hemeiuș, județul Bacău, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funții elective și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat pentru săvârșirea infracțiunii de: complicitate la săvârșirea infracțiunii privind schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Comunităților Europene, faptă care a produs consecințe deosebit de grave.

Față de inculpații MANCEA IOAN, director general al SC GENERAL CONSTRUCT SA Piatra Neamț, VORNICU DORIN PETRU CRISTIAN, fost director de vânzări al SC CSC OPEN SYSTEMS SRL Piatra Neamț, instanța a dispus încetarea procesului penal, deoarece a intervenit prescripția răspunderii penale.
Față de ACONUȚOAIE DUMITRU și DORNEANU MIHAIELA instanța a dispus încetarea procesului penal, deoarece a intervenit decesul inculpaților.
Obligă în solidar inculpații (inculpații decedați prin moștenitori) și partea responsabilă civilmente Inspectoratul SC. Jud. Neamț, inculpatul Mancea Ion în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC General Construct S.A până la concurența sumei de 1.387.476,392 lei, iar inculpatul Vornicu Dorin Petru Cristian în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC OPEN SYSTEMS SRL P. Neamț, prin lichidator judiciar IPURL P. Neamț, până la concurența sumei de 783.704,117 lei, să plătească părții civile MDLPL București suma de 84.181 euro, cu titlu de despăgubiri civile.
Obligă în solidar inculpatul Creangă Emil și partea responsabilă civilmente Inspectoratul Școlar Jud. Neamț să plătească părții civile MDLPL București suma de 782,07 euro, cu titlu de despăgubiri civile.
Obligă inculpații (inculpații decedați prin moștenitori) în solidar cu partea responsabilă civilmente Inspectoratul școlar al Județului Neamț, inculpatul Mancea Ion în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC General Construct, iar inculpatul Vornicu Dorin Petru Cristian în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC OPEN SYSTEMS SRL P. Neamț plătească fiecare câte 6000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, în fața instanței de fond și în recurs, din care 2000 lei onorariu expert.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimise în judecată de către DNA la data de 27 iunie 2008, vezi comunicat nr. 177/VIII/3 din 04 iulie 2008.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE



Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 04 iulie 2008