DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 04 aprilie 2013
Nr. 289/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna martie 2013, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

HOLBAN ION, director al Circumscripţiei Fiscale Ovidiu, jud. Constanţa (la data faptelor) şi MICU ANCA, inspector fiscal în cadrul aceleiaşi circumscripţii (la data faptelor), în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie 1999 – ianuarie 2000, inculpatul Holban Ion, în calitate de şef al Circumscripţiei Fiscale Ovidiu, judeţul Constanţa, a încălcat în mod repetat dispoziţiile legale şi administrative privind controlul fiscal şi procedura rambursărilor de T.V.A. şi a aprobat, în mod nelegal, 13 cereri de rambursare de T.V.A. formulate de către SC „KOROPLAST PRIM” SRL Ovidiu (7 cereri), SC „BUKET” SRL Ovidiu (4 cereri) şi SC „SAM – KA INTERNAŢIONAL” SRL Ovidiu (2 cereri), deşi aceste societăţi comerciale nu îndeplineau condiţiile legale pentru a beneficia de deductibilitatea şi, implicit, de rambursarea taxei pe valoarea adăugată. În acest fel , a fost adus un prejudiciu bugetului de stat în sumă totală ce echivalează cu 12.561.635 euro, reprezentând cuantumul total al sumelor de bani pentru care celor trei beneficiari le-a fost acordat dreptul de rambursare a T.V.A. În aceeaşi perioadă, inculpata Micu Anca, inspector fiscal în cadrul Circumscripţiei Fiscale Ovidiu, a întocmit două note de constatare în conţinutul cărora a inserat menţiuni nereale şi a propus în mod nejustificat rambursarea cu titlu de T.V.A. a sumei totale de 1.124.613 euro în beneficiul a două dintre societăţile comerciale menţionate.
Faptele administratorilor celor trei societăţi comerciale beneficiare ale rambursării necuvenite de T.V.A au făcut obiectul unui dosar separat instrumentat de DIICOT, care a fost deferit justiţiei.
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa s-a constituit parte civilă cu echivalentul în lei al sumei de echivalent a 12.561.635 euro, reprezentând valoarea prejudiciului produs la bugetul statului.
În vederea recuperării prejudiciului, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător cu privire la bunurile inculpatei Micu Anca. Cu privire la inculpatul Holban Ion, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător într-o altă cauză, în care acesta a fost trimis în judecată pentru fapte similare de către PICCJ.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Constanţa.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ŞELARU FLORIN ADRIAN, reprezentant al TERMOTEHNIC COM S.R.L. şi ABLE COMPUTER S.R.L., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi emiterea de cec-uri fără acoperire.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2008, inculpatul Șelaru Florin Adrian, în calitate de reprezentant şi, respectiv, împuternicit al societăţilor comerciale TERMOTEHNIC COM S.R.L. şi ABLE COMPUTER S.R.L., a indus şi menţinut în eroare societatea comercială LAMINATE S.A., cu prilejul încheierii şi executării / derulării unui contract de vânzare – cumpărare având ca obiect livrarea cantităţii de 3.000 tone de produse laminate (oţel beton) către firmele reprezentate de inculpat.
În vederea achitării acestor mărfuri, inculpatul a emis mai multe cec-uri ştiind că pentru valorificarea acestora nu există suma necesară acoperirii lor în bancă. În plus, întreaga cantitate de mărfuri achiziţionate a fost vândută de către Șelaru Florin Adrian către diverşi intermediari, la un preţ mai mic decât preţul de achiziţie şi fără documente legale.

În această modalitate, inculpatul Șelaru Florin Adrian a creat în dauna S.C. LAMINATE S.A. un prejudiciu în valoare de 10.307.031 lei (echivalentul a aproximativ 2.798.770 euro), sumă cu care această societate comercială s-a constituit parte civilă în procesul penal. Nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestui prejudiciu întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bucureşti – Biroul teritorial Slobozia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului SIMICIC OCTAVIAN, asociat şi administrator la SC „VIAMOB.RO” SRL şi SC „HILMAN GROUP” SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008 – 2011, inculpatul Simicic Octavian, în calitate de asociat şi administrator la SC „VIAMOB.RO” SRL şi SC „HILMAN GROUP” SRL, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, a înregistrat în evidenţa contabilă a celor două societăţi comerciale cheltuieli fictive în baza unor tranzacţii comerciale între firme controlate tot de către inculpat. Toate aceste cheltuieli au fost evidenţiate pe baza unor chitanţe şi facturi fiscale falsificate de către inculpatul Simicic Octavian.

În această modalitate, inculpatul a creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 6.189.616 lei (echivalentul a 1.499.847 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA.

Agenţia Naţională de Administrare s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 6.189.616 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat, solicitând ca la această sumă să se calculeze şi obligaţiile fiscale accesorii (majorări penalităţi şi dobânzi) în conformitate cu legislaţia fiscală. Nu s-au instituit măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestui prejudiciu întrucât nu au fost identificate bunuri în patrimoniul inculpatului Simicic Octavian.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.



4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

ZIAD IBRAHIM MOHD EL HAMID, cetăţean iordanian, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală, în formă continuată şi infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat,
MOHD IBRAHIM MOHD AL HAMID, cetăţean iordanian, EYAD IBRAHIM MOHAMAD AL HAMID, cetăţean iordanian, NICOLAE NICOLETA în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală, în formă continuată și infracţiunea de aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional organizat,
IBRAHIM MARWAN IBRAHIM AL HAMED, cetăţean iordanian şi BASEL IBRAHIM BACHA, cetăţean sirian, în sarcina cărora s-a reţinut complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada anilor 2009-2011, inculpatul Ziad Ibrahim Mohd El Hamid a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat inculpaţii Mohd Ibrahim Mohd Al Hamid, Eyad Ibrahim Mohamad Al Hamid şi Nicolae Nicoleta, în scopul obţinerii de beneficii financiare consistente prin însuşirea unor sume de bani cu titlu de taxe datorate bugetului de stat.
Concret, inculpatul Ziad Ibrahim Mohd El Hamid a pus în practică un mecanism financiar de fraudare a taxei pe valoare adăugată („frauda carusel”) în care a implicat 20 de societăţi comerciale tip „fantomă” şi alte trei societăţi comerciale reale, administrate în fapt de Ziad Ibrahim Mohd El Hamid şi în drept de inculpaţii Mohd Ibrahim Mohd Al Hamid, Eyad Ibrahim Mohamad Al Hamid, Nicolae Nicoleta, Basel Ibrahim Bacha şi Ibrahim Marwan Ibrahim Al Hamed. Procedeul viza importul intracomunitar fictiv de legume, fructe şi carne prin firmele „fantomă” şi, în paralel, comercializarea aceloraşi bunuri, prin intermediul firmelor reale, în special în Complexul Comercial de Legume – Fructe din localitatea Afumaţi, judeţul Ilfov.
Prin manoperele frauduloase descrise mai sus, inculpaţii au creat în dauna bugetului general consolidat de stat un prejudiciu în valoare de 12.194.828 lei, (echivalentul sumei de 2.903.530 euro), reprezentând taxa pe valoare adăugată (TVA) ce a fost încasată cele trei firme reale de la agenţii economici din România, în urma tranzacţiilor comerciale efectuate.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menţionată mai sus.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Ziad Ibrahim Mohd El Hamid şi Nicolae Nicoleta şi părţilor responsabile civilmente SC RAMZIE SRL, SC RUSSIAN RED SRL, SC RUSSIAN BLACK SRL şi SC ZIN ZIN IMP EXP SRL.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.



5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BRĂTAN TOMA, administrator al unor societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată şi
PÂRVU VIŞA MIHAI în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie – decembrie 2010, inculpatul Brătan Toma, în calitate de administrator a două societăţi comerciale, a înregistrat în contabilitatea acestor societăţi comerciale cheltuieli care nu au la bază operaţiuni comerciale reale, pe baza a 60 de facturi fiscale reprezentând achiziţii fictive de cereale.
Facturile fiscale false i-au fost puse la dispoziţie inculpatului Brătan Toma de către inculpatul Pârvu Vişa Mihai, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale.
În această modalitate, inculpaţii au creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 5.082.654 lei (echivalentul a 1.188.567 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Nu au fost luate măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestui prejudiciu întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpaţilor.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Teleorman.



6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a inculpatului TUDOR FLOREA, referent la Primăria Radovan, judeţul Dolj, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor, în formă continuată,
- înşelăciune, în formă continuată,
- uz de fals,
- fals în declaraţii, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada anilor 2009 şi 2010, inculpatul Tudor Florea, referent în cadrul Primăriei Radovan, judeţul Dolj, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) – Centrul Local Băileşti, în numele soţiei sale, cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă folosind declaraţii şi documente false, inexacte sau incomplete (declaraţii de suprafaţă, adeverinţă emisă de Consiliul Local Perişor, judeţul Dolj, contracte de arendă).
În concret, învinuitul a declarat reprezentanţilor APIA, în mod mincinos, că soţia sa exploatează suprafaţa de 32 ha de teren agricol şi, în această modalitate, a obţinut în mod injust suma totală de 32.184,65 lei (echivalentul a 7.578,86 euro), reprezentând subvenţii plătite din Fondul European de Garantare pentru Agricultură şi de la bugetul naţional cu titlul de plăţi naţionale directe.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menţionată mai sus. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparţinând inculpatului Tudor Florea.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Băileşti, judeţul Dolj.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de Combatere a Corupţiei a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului BĂZĂVAN MARIN, în calitate de șef al Centrului Local Zimnicea din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Teleorman, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea, în formă continuată, a infracţiunilor concurente de: folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, înşelăciune şi conflict de interese.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Băzăvan Marin, în calitate de fermier, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Local Zimnicea două cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pentru anii 2007 și 2008, în care a consemnat, în mod nereal, dreptul de folosinţă asupra unor terenuri, în suprafață totală de 1.53 ha și, respectiv 3.49 ha, fapt pentru care a obţinut pe nedrept fonduri financiare, provenite din bugetul general al Comunităților Europene, precum și din bugetul național, acordate pentru exploatarea suprafețelor agricole, în sumă totală de 2.935,26 lei.
În aceeaşi cauză, la datele de 06.04.2008 și 09.05.2009, inculpatul Băzăvan Marin, în calitate de șef al Centrului Local Zimnicea din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Teleorman, a aprobat cele două Decizii prin care i s-au acordat plățile pentru campaniile din 2007 și 2008.

Dosarul de urmărire penală a fost trimis spre judecare la Judecătoria Zimnicea..

În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 16 februarie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 15 decembrie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 20 octombrie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 20 octombrie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 05 noiembrie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 27 februarie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 04 martie 2016