DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
8 aprilie 2010
Nr. 113/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna martie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

VIŞOVAN GHEORGHE, primar al comunei Rozavlea jud. Maramureş, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor;
- omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi
- schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor;

PÂRJOL ALEXANDRU, director general al S.C. „Întreprindere Montaj Instalaţii” S.A. şi MEZEI IOAN, inspector de şantier, în sarcina cărora s-a reţinut complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 6 februarie 2004, a fost încheiat contractul de asistenţă financiară nerambursabilă finanţat din fonduri SAPARD între Agenţia SAPARD – România (în calitate de autoritate contractantă) şi Consiliul Local al Primăriei Rozavlea, judeţul Maramureş (în calitate de beneficiar), obiectul contractului fiind implementarea proiectului intitulat „Alimentare cu apă potabilă a localităţii Rozavlea judeţul Maramureş”.
Cu ocazia încheierii şi derulării acestui contract, inculpatul Vişovan Gheorghe, în calitate de reprezentant legal al beneficiarului – Consiliul Local Rozavlea, a prezentat reprezentanţilor Agenţiei SAPARD documente şi declaraţii false, inexacte şi incomplete (avize, memoriile justificative, proiectul tehnic, etc) având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţilor Europene în valoare de 1.416.640,28 lei (RON) (aproximativ 349.787,72 euro) reprezentând întreaga finanţare acordată prin programul SAPARD Consiliului Local Rozavlea.
De asemenea, în aceleaşi împrejurări, Vişovan Gheorghe a omis cu ştiinţă să furnizeze informaţiile privind implementarea parţială a unui proiect asemănător în anii 1997 – 1998 şi a utilizat o parte din fonduri în alte scopuri decât cele prevăzute în Proiectul tehnic.
Inculpaţii Mezei Ioan, în calitate de inspector de şantier desemnat pentru supravegherea lucrărilor necesare realizării proiectului şi Pârjol Alexandru, în calitate de director general al S.C. „Întreprindere Montaj Instalaţii” S.A., au completat documente în care au consemnat efectuarea unor lucrări care în realitate nu s-au realizat (respectiv montarea unor conducte şi folosirea unei anumite cantităţi de materiale de construcţii care în realitate nu a fost utilizate), documente ce au fost prezentate Autorităţii Contractante de către Vişovan Gheorghe.

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Consiliul Local Rozavlea s-au constituit parte civilă cu suma de 1.416.640,28 lei reprezentând valoarea întregii finanţări acordate.

În vederea recuperării prejudiciului s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor şi părţii responsabile civilmente S.C. „Întreprindere Montaj Instalaţii” S.A.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Baia Mare.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a inculpatului DUŢĂ LEONTIN, primar al comunei Biled jud. Timiş, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, ori în numele lor şi
- fals în declaraţii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 15 mai 2009, inculpatul Duţă Leontin, primarul comunei Biled, judeţul Timiş, a întocmit şi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Timişoara (APIA) Timiş o cerere prin care solicita plata subvenţiilor din bugetul general al Comunităţilor Europene pentru suprafaţa de 63,7 ha de păşune situată pe raza comunei Biled, judeţul Timiş. Cu aceeaşi ocazie, inculpatul a completat şi o declaraţie pe proprie răspundere în care a consemnat în fals că pe suprafaţa de păşune pentru care solicită sprijin nu au fost încheiate contracte de arendă, concesiune, închiriere, etc. şi nu se încasează taxe de păşunat, în condiţiile în care terenul fusese închiriat pe o durată de opt ani unei asociaţii pentru creşterea animalelor.
Întrucât reprezentanţii APIA Timiş au cunoscut această situaţie, nu a fost aprobată acordarea subvenţiei.
Dosarul a fost înaintat spre judecare Judecătoriei Timiş.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatei PĂTRAŞCU TUDORA, preşedinta Asociaţiei DUNARG Olteniţa, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 24 noiembrie 2004, Asociaţia Dunarg Olteniţa din judeţul Călăraşi, reprezentată de preşedinta acesteia, inculpata Pătraşcu Tudora, a încheiat, în calitate de beneficiar, cu Ministerul Integrării Europene (autoritatea contractantă) un contract de asistenţă financiară finanţat cu fonduri PHARE având ca obiect punerea în practică a proiectului intitulat „Agenţia Transfrontalieră de Dezvoltare a Afacerilor”, cu scopul de a oferi oamenilor de afaceri din oraşele zonei de graniţă Olteniţa - România şi Tutrakan - Bulgaria informaţii cu privire la oportunităţile economice şi comerciale existente în cele două localităţi şi la creşterea gradului de cooperare transfrontalieră.
La datele de 25 noiembrie 2004, respectiv 25 octombrie 2005, inculpata Pătraşcu Tudora a depus la autoritatea contractantă documente şi declaraţii false (contracte de prestări servicii, contracte de achiziţie, liste cu participanţii la cursurile de instruire şi conferinţe, etc.) din care rezulta faptul că fondurile comunitare alocate cu titlul de avans în proiect ar fi fost utilizate în scopul pentru care au fost acordate.

În această modalitate, bugetul general al Comunităţii Europene a fost prejudiciat cu suma de 37.440 euro, bani ce au fost restituiţi de inculpată.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti.



4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ENACHE COSTEL, profesor I (instructor de poliţie principal) în cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina, în sarcina căruia a fost reţinută infracţiunea de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul, de foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii mai 2009, inculpatul Enache Costel, în calitate de profesor şi de şef al comisiei metodice al promoţiei 2009 din cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina, a întocmit subiectele necesare evaluării elevilor la una din disciplinele de studiu, evaluare ce urma a fi susţinută de către toţi elevii din anul terminal la data de 8 mai 2009. Nota la acest examen avea o pondere în media generală de absolvire a şcolii, în funcţie de această medie efectuându-se şi repartiţia finală.
La data de 7 mai 2009, inculpatul a pus la dispoziţia uneia dintre eleve aceste subiecte cât şi rezolvarea acestora, comunicând astfel informaţii nedestinate publicităţii. Subiectele au ajuns în posesia mai multor elevi, astfel că o clasă întreagă a obţinut nota 10 la examenul respectiv.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Câmpina.



5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

CÎMPEANU IOAN, comisar şef de poliţie, şef al Biroului regim permise de conducere şi examinări din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V.) Satu Mare, în sarcina căruia s-a reţinut instigare la infracţiunea abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi instigare la infracţiunea de fals intelectual;

ARDELEANU CIPRIAN – ŞTEFAN, agent de poliţie în cadrul I.P.J. Satu – Mare, Poliţia Mun. Satu – Mare, Biroul Poliţiei Rutiere, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi fals intelectual;

BODAN GRIGORE, fost instructor auto, în prezent agent şef adjunct în cadrul Penitenciarului Satu – Mare, în sarcina căruia s-a reţinut instigare la infracţiunea abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi instigare la infracţiunea de fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 3 februarie 2009, inculpatul Bodan Grigore a fost oprit în trafic de inculpatul Ardeleanu Ciprian Ştefan pentru că nu acordase prioritate unui pieton angajat în traversare regulamentară şi nu a oprit autoturismul, deşi observase că este urmărit de un echipaj de poliţie.
Pentru a nu-i fi suspendat dreptul de a conduce, inculpatul Bodan Grigore l-a determinat pe inculpatul Cîmpeanu Ioan ca, prin autoritatea pe care o are asupra subordonatului său, Ardeleanu Ciprian Ştefan, să facă presiuni asupra acestuia din urmă în sensul de a constata o altă contravenţie decât cea reală, prevăzută cu o sancţiune mai blândă.
În aceste condiţii, la aceeaşi dată, inculpatul Ardeleanu Ciprian Ştefan a întocmit un proces verbal de sancţionare contravenţională a inculpatului Bodan Grigore în care a consemnat o stare de fapt nereală şi a aplicat o sancţiune contravenţională mai blândă, nemaifiind necesară, în acest fel, suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu – Mare.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.



6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
SOOS JANOS, administrator la SC IMMO CONTACT SRL Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave
TOROK IOSIF, administrator la SC BIOFRUCT SRL Calnic, jud. Covasna, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea sus-menţionată, în formă continuată
HOFFMANN CSABA, şeful Biroului Regional Covasna din cadrul Agenţia de Dezvoltare Regională Centru - Biroul Regional Covasna, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de neglijenţă în serviciu, în formă continuată

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada noiembrie 2003 – februarie 2005, inculpatul Soos Janos, în calitate de asociat şi administrator la SC IMMO CONTACT SRL Sfîntu Gheorghe, a folosit în mod repetat documente şi declaraţii false sau inexacte ce au avut ca rezultat încheierea, la data de 29 noiembrie 2003, a unui contract de grant finanţat prin Programul PHARE 2001 şi obţinerea pe nedrept a sumei de 84.943 euro reprezentând finanţare nerambursabilă. Proiectul care a obţinut finanţare europeană avea ca obiectiv principal achiziţia unei linii tehnologice necesare prelucrării, conservării şi producerii unei game largi de preparate din legume şi fructe. Banii au fost achitaţi firmei sus menţionate la datele de 23 februarie 2004 avans, 28 octombrie 2004 –tranşă intermediară şi 24 februarie 2005 – tranşă finală.
De asemenea, în perioada iulie –august 2004, inculpatul Torok Iosif, în calitate de asociat unic şi administrator la SC BIOFRUCT SRL Câlnic, a depus declaraţii şi documente false sau inexacte, ajutându-l în acest mod pe inculpatul Soos Janos să obţină pe nedrept, la data de 28 octombrie 2004, suma de 36.642 euro reprezentând tranşa intermediară a contractului de grant finanţat prin programul PHARE 2001.
În perioada noiembrie 2003 – februarie 2005, inculpatul Hoffmann Csaba, în calitate de expert teritorial în cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională CENTRU – Biroul Regional Covasna, şi-a îndeplinit defectuos îndatoririle de serviciu, în sensul că a efectuat formal vizitele în teren, nu a verificat în mod corespunzător existenţa, corectitudinea sau respectarea condiţiilor de fond ale actelor primite de la inculpatul Soos Janos în vederea aprobării şi implementării proiectului sus menţionat, cu consecinţa obţinerii pe nedrept de către acesta din urmă a sumei de 84.943 euro şi, implicit, producerea unui prejudiciu de aceeaşi valoare bugetului general al Comunităţilor Europene.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sfântu Gheorghe.



7. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MUNTEAN IOAN în sarcina căruia s-a reţinut tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Muntean Ioan, fermier, a utilizat în cadrul procedurilor A.P.I.A privind obţinerea de plăţi directe pe suprafaţă pentru anul 2009, două înscrisuri oficiale emise de Primăria Comunei Banloc al căror conţinut fusese falsificat prin adăugarea unor menţiuni nereale în legătură cu suprafaţa păşunilor închiriate şi două formulare conţinând date inexacte şi incomplete.
Aceste documente au fost utilizate pentru a obţine pe nedrept suma de 130.062 lei, reprezentând fonduri nerambursabile pentru agricultură (FEGA), provenite din bugetul general al Comunităţilor Europene. Aceşti bani nu au mai fost acordaţi ca urmare a intervenţiei funcţionarilor APIA.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Deta.



În legătură cu cele şapte dosare penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 12 mai 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 28 februarie 2013
hotărâri definitive din 12 mai 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 12 aprilie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 01 februarie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 12 noiembrie 2010