DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 8 iulie 2014
Nr. 976/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna iunie 2014, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

BURUNTIA CIPRIAN-BOGDAN, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- constituire a unui grup infracțional organizat;
- 9 infracțiuni de evaziune fiscală, în formă continuată (377 acte materiale);
- 2 infracțiuni de spălare a banilor, în formă continuată;
- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (11 acte materiale);

DUMITRESCU ALEXANDRU, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- constituire a unui grup infracțional organizat;
- 9 infracțiuni de evaziune fiscală, în formă continuată (377 acte materiale);
- 3 infracțiuni de spălare a banilor, în formă continuată;

ȘAPCĂ IONUȚ, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- constituire a unui grup infracțional organizat;
- 9 infracțiuni de evaziune fiscală, în formă continuată (377 acte materiale);

și sub control judiciar a inculpatei

GUINEA RALUCA-NICOLETA, contabil, în sarcina căreia s-au reținut 9 infracțiuni concurente de evaziune fiscală, în formă continuată (377 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2010 – decembrie 2011, inculpații Buruntia Ciprian Bogdan, Șapcă Ionuț, Dumitrescu Alexandru, au constituit și dezvoltat, pe raza județului Olt, o grupare de criminalitate organizată, specializată în comiterea unor fapte grave de evaziune fiscală în domeniul produselor alimentare și nealimentare, fapte prin care s-au adus prejudicii semnificative bugetului general consolidat al statului.
La gruparea astfel constituită, a aderat și a sprijinit-o și inculpata Guinea Raluca-Nicoleta (fostă Scarlat) în calitate de contabil, cu un rol foarte bine determinat în cadrul acesteia și anume acela de a întocmi acte de evidență contabilă contrar evidențelor de fapt, cu scopul de a induce în eroare organele de control fiscal și a ascunde sursa veniturilor realizate de către societățile implicate în sistemul de fraudare.
Din actele dosarului, s-a stabilit faptul că modul de operare al acestei grupări infracționale a fost unul simplu, apelând la sistemul de fraudare de tip „missing trader”.
Astfel, se achiziționau din spațiul Uniunii Europene, fără taxă pe valoare adăugată și, în unele situații, fără a fi declarate, mărfuri alimentare (zahăr, ulei) sau nealimentare (fier beton, ciment, cărămidă) rapid vandabile la nivel național, prin societăți special înființate în acest sens. Aceste societăți, care ulterior erau cesionate sau radiate, revindeau mărfurile la nivel național cu taxă pe valoare adăugată, taxă ce nu era înregistrată, declarată și achitată bugetului general consolidat.

Prejudiciul total adus bugetului general consolidat al statului, generat de neînregistrarea veniturilor realizate, nedeclararea și neachitarea taxelor de impozitelor datorate și aferente acestor tranzacții, de către inculpați este în cuantum de 26.959.953 lei (aprox. 6,4 milioane euro la cursul de schimb al acelei perioade).

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile aparținând inculpaților ȘAPCĂ IONUȚ și BURUNTIA CIPRIAN BOGDAN.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Argeș, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cursul urmăririi penale.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

BAIU ADRIAN FLORIN, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunile concurente de:
- tentativă la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false,inexacte sau incomplete,dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată(56 acte materiale);

BAIU BOGDAN ION, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- tentativă la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false,inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată(70 acte materiale);

BAIU ION, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- complicitate la tentativă la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată(5 acte materiale);

CREȚU ION CRISTIAN, diriginte de șantier, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- complicitate la tentativă la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false,inexacte sau incomplete,dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată( 33 acte materiale);
- complicitate la fals intelectual;

ZEGREANU EMIL VICTOR, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- complicitate la tentativă la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false,inexacte sau incomplete,dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată(6 acte materiale);
- complicitate la fals intelectual;

DIACONESCU CONSTANTIN-OCTAVIAN, inspector de specialitate și șef serviciu la Direcția Județeană de Control în Construcții Argeș, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- complicitate la tentativă la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false,inexacte sau incomplete,dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată(2 acte materiale);
- fals intelectual;

POPA ION, primar al comunei Stâlpeni, județul Argeș, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2009 - martie 2010, inculpatul Baiu Adrian Florin, în calitate de asociat și administrator al unei societăți comerciale, a beneficiat de un contract de finanțare încheiat cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit - APDRP, pentru realizarea unui proiect privind construirea și dotarea unei pensiuni turistice rurale, în comuna Stâlpeni, sat Rădești, județul Argeș.
În acest context, cu rea credință, la prima cerere de plată, (atât în prima variantă depusă la 10 februarie 2010 cât și la cererea rectificată depusă la data de 12 mai 2010), inculpatul a folosit și prezentat documente și declarații false sau inexacte, întocmite fie de el, fie în coautorat cu inculpații Baiu Bogdan Ion, Baiu Ion, Crețu Ion Cristian, Diaconescu Constantin Octavian și Zegreanu Emil Victor.
Astfel, inculpatul Baiu Adrian Florin a încercat să obțină, pe nedrept, de la autoritatea contractantă, suma totală de 176.037,50 lei, reprezentând 50% din suma cheltuielilor ,,eligibile” efectuate, (fonduri nerambursabile provenind din fondul european pentru agricultură și dezvoltare rurală și din fonduri administrate în numele autorităților U.E.)
Această sumă de bani, care în urma verificărilor efectuate s-a constatat a fi neeligibilă, a fost refuzată la plată.
Inculpatul Popa Ion, în calitate de primar al comunei Stâlpeni, județul Argeș, a semnat un document pe care l-a înaintat Direcției Naționale Anticorupție și care conține date nereale cu privire la începerea lucrărilor de construire la investiția societății comerciale administrată de inculpatul Baiu Bogdan Ion.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Argeș.

Precizăm că inculpații au mai fost trimiși în judecată într-un alt dosar, pentru infracțiuni similare, în cursul lunii aprilie 2014 (vezi sinteza aprilie nr. 530/VIII/3 din 6 mai 2014).



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

- DOMINTE CRISTINEL, executor bancar, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu;

- NEGRU VASILE, evaluator, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 17.05.2004, inculpatul Dominte Cristinel a pus în vânzare la o licitație publică și a atribuit unui adjudecatar, într-un dosar de executare silită, mai multe imobile, subevaluate, ce aparțineau unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, la acel moment (SC Nectar SA Pașcani, județul Iași).
Bunurile respective au fost evaluate, în baza atribuțiilor de serviciu, de către inculpatul Negru Vasile, în calitate de inginer evaluator.
Acesta, în cuprinsul rapoartelor de evaluare(contrar normelor tehnice ale unității bancare, ignorând și valoarea contabilă sau cea luată în garanție), a stabilit, cu rea credință, că un teren cu suprafața de 349.223 mp deținut de acea societate, nu are nici un fel de valoare.
Dovada că dintre bunurile care au făcut obiectul licitației, terenul a fost mai valoros decât restul imobilelor situate pe el, este chiar dezafectarea, ulterioară, a fabricii respective.

Prejudiciul provocat societății comerciale este de 17.356.383,1 lei (4.284.966,21 euro).
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil deținut de Dominte Cristinel, precum și poprirea conturilor inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași.

Actualizare:
Prin decizia penală nr. 16 din 25.01.2018, Curtea de Apel Iași a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaților DOMINTE CRISTINEL, executor bancar și NEGRU VASILE, evaluator, pentru săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina lor întrucât a intervenit amnistia, prescripția sau decesul inculpatului.
Respinge acțiunea civilă formulată de SC Nectar SA, prin lichidator judiciar.
Dispune ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor inculpaților.
Obligă pe fiecare dintre inculpații Negru Vasile și Dominte Cristinel la plata sumei de câte 2.500 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în cursul urmăririi penale și al judecății în primă instanță.

DEFINITIVĂ



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

MIU VASILE, viceprimar al comunei Sălătrucel, județul Vâlcea, vicepreședinte al Asociației Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine și Albine Sălătrucel, județul Vâlcea și membru în Comitetul de Conducere al acesteia(la data săvârșirii faptelor), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată(3 acte materiale);
- înșelăciune, în formă continuată(3 acte materiale);
- complicitate la infracțiunea de conflict de interese;

DRĂGHICI DUMITRU, primar al comunei Sălătrucel, județul Vâlcea, președinte al Asociației Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine și Albine Sălătrucel, județul Vâlcea și membru în Comitetul de Conducere al acesteia (la data săvârșirii faptelor), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea - credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (3 acte materiale);
- complicitate la infracțiunea de înșelăciune, în formă continuată(3 acte materiale);
- conflict de interese;
- fals intelectual;
- uz de fals;

GRECU NICOLAIE - DAN, consilier local și agent veterinar în cadrul comunei Sălătrucel, județul Vâlcea, secretar al Asociației Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine și Albine Sălătrucel, județul Vâlcea și membru în Comitetul de Conducere al acesteia(la data săvârșirii faptelor), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea - credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată(3 acte materiale);
- complicitate la infracțiunea de conflict de interes;
- complicitate la infracțiunea de înșelăciune, în formă continuată(3 acte materiale);

CERNEA ELENA, secretar al primăriei comunei Sălătrucel, județul Vâlcea (la data săvârșirii faptelor), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:

- complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea - credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată(3 acte materiale);
- complicitate la infracțiunea de înșelăciune, în formă continuată(3 acte materiale);
- complicitate la infracțiunea de conflict de interese;

MESIA ION, contabil – casier al primăriei comunei Sălătrucel, județul Vâlcea, cenzor în cadrul Asociației Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine și Albine Sălătrucel, județul Vâlcea (la data săvârșirii faptelor), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea - credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată(2 acte materiale);
- complicitate la infracțiunea de înșelăciune, în formă continuată(2 acte materiale);
- complicitate la infracțiunea de conflict de interese.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Miu Vasile, beneficiind de ajutorul inculpaților Drăghici Dumitru, Grecu Nicolaie Dan, Cernea Elena și Mesia Ion, a folosit și prezentat cu rea credință la APIA - Centrul Județean Vâlcea, în campaniile anilor 2010- 2011, un contract de concesionare și în campania anului 2012, un contract de arendare, având drept rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Obiectul celor două contracte, îl constituie primul concesionarea și cel de-al doilea arendarea către Asociația Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine și Albine Sălătrucel a aceleiași suprafețe de teren, respectiv 320 ha pășune deținute de comuna Sălătrucel, ambele contracte fiind încheiate pe un termen de 10 ani.
Contractele în cauză au fost întocmite sub o falsă prezumție de legalitate pentru ca, aparent, să facă dovada îndeplinirii criteriilor de eligibilitate și a avut ca scop prezentarea cu rea credință a acestor documente cât și a unor declarații false, inexacte sau incomplete pentru a obține pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, de către Asociația Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine și Albine Sălătrucel, județul Vâlcea, în campaniile anilor 2010, 2011 și 2012.
Inculpatul Drăghici Dumitru, în calitate de primar al comunei Sălătrucel, județul Vâlcea, în contextul încheierii și derulării, în campaniile anilor 2010, 2011 și 2012, a contractelor de concesionare și de arendare, menționate mai sus, a îndeplinit acte și a participat la luarea unor decizii prin care s-au realizat atât direct, cât și indirect foloase materiale Asociației Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine și Albine Sălătrucel, județul Vâlcea, în cadrul căreia deținea funcția de președinte.

Prejudiciul creat Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Vâlcea, prin săvârșirea infracțiunilor anterior menționate, este de 1.314.470,93 lei, din care 1.188.589,76 lei, reprezentând fonduri europene și 125.881,17 lei, reprezentând fonduri de la bugetul național.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile și mobile aparținând inculpaților MIU VASILE, DRĂGHICI DUMITRU, GRECU NICOLAIE DAN și CERNEA ELENA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vâlcea, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

DUMITRIU GHEORGHE, consilier in cadrul consiliului local Valea Lupului, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență;
LĂCĂTUȘU DUMITRU, fost referent cadastru in cadrul Primăriei Valea Lupului, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- complicitate la trafic de influență;
- abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 28.02. - 19.04.2012, inculpatul Dumitriu Gheorghe a pretins de la 2 persoane, intermedierea și respectiv cumpărarea unui teren de 15.000 mp, în schimbul căruia să i se remită, în plus față de valoarea de piață a bunului imobil, suma de 90.000 euro.
În schimbul acestei sume de bani, Dumitriu Gheorghe a promis că își va exercita influența reală asupra inculpatului Lăcătușu Dumitru, persoana fizica autorizată să întocmească documentații cadastrale în vederea intabulării dreptului de proprietate asupra terenurilor și membru al Comisiei locale Valea Lupului pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, în scopul de a-l determina pe acesta să identifice, contrar atribuțiilor de serviciu, un alt amplasament al suprafețelor de teren menționate în titlul de proprietate al persoanei intermediare a tranzacției.
De asemenea, a mai promis că își va exercita influența asupra primarului comunei Valea Lupului, în vederea emiterii avizelor și autorizațiilor necesare dezvoltării unui proiect imobiliar.
Pentru aceste „servicii” inculpatul Dumitriu Gheorghe a condiționat cumpărarea, de către o persoană, a terenului care-i aparținea, la prețul de 8 euro/mp, în condițiile în care, valoarea reală de circulație a terenului era de 2 euro/mp.
Cunoscând aspectele de mai sus, inculpatul Lăcătușu Dumitru a fost de acord să-și încalce atribuțiile de serviciu, în sensul întocmirii documentației cadastrale necesare intabulării dreptului de proprietate al persoanei intermediare, pe o altă suprafață de teren decât cea menționată în titlul de proprietate, lipsită de probleme de natura juridică, întărind astfel afirmațiile celuilalt inculpat cu privire la influența pe care acesta o avea asupra sa.
De asemenea, inculpatul Lăcătușu Dumitru a întocmit, contrar legii, o documentație cadastrală în vederea intabulării dreptului de proprietate al acelei persoane, poziționând amplasamentul terenului acesteia într-o locație despre care știa ca face obiectul dreptului de proprietate al altei persoane.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei :

- RĂDULESCU VICTORIA, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de omisiune, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, în formă continuată;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2011, inculpata Rădulescu Victoria a fost mandatată să reprezinte interesele unei societăți comerciale, al cărui obiect de activitate era comerțul cu ridicata al cărnii și produselor din carne.
În urma efectuării a trei controale inopinate la firma reprezentată de inculpată, au rezultat printre altele următoarele:
- firma nu funcționează la sediul social declarat;
- firma nu are puncte de lucru sau sedii secundare declarate;
- firma nu a depus raportări fiscale și nici deconturi de TVA;
- niciunul dintre reprezentanții societății nu a putut fi contactat pentru efectuarea controlului;
- în perioada 2007 –2011, firma respectivă a realizat achiziții intracomunitare nedeclarate, în valoare de 16.296.397 lei din care: 5.191.599 lei reprezintă achiziții directe de bunuri, 11.002.476 lei reprezintă achiziții ulterioare de bunuri într-o operațiune triunghiulară, iar 102.322 lei reprezintă achiziție intracomunitară de servicii.
Având în vedere că aceste tranzacții constau în achiziții de carne, produse de carne și ouă, alimente cu un grad pronunțat de perisabilitate, iar societatea nu are declarate sedii secundare și nici spații de depozitare, se poate trage concluzia că marfa a fost integral revândută pe piața internă, într-o perioadă scurtă de timp de la data cumpărării.
Prejudiciul, produs bugetului general consolidat al statului prin fapta inculpatei, se ridică la suma de 4.218.645,26 lei, din care 113.181,08 lei reprezintă impozitul pe profit și 4.105.464,18 lei reprezintă TVA colectată, ce trebuia virată bugetului consolidat al statului.
În cauză s-au luat măsuri asiguratorii, instituindu-se sechestru asupra locuinței inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ilfov.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

ELAIWI SALAMEH, administrator al S.C. POLIVALENT STORE S.R.L, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- ascunderea bunului ori a sumei impozabile sau taxabile;
- omisiunea în tot sau în parte a evidențierii în actele contabile ori în alte documente legale a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
- sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale prin nedeclararea, declararea fictivă or declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;

S.C. POLIVALENT STORE S.R.L., în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- ascunderea bunului ori a sumei impozabile sau taxabile;
- omisiunea în tot sau în parte a evidențierii în actele contabile ori în alte documente legale a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2009, inculpatul Elaiwi Salameh a creat și pus în practică un sistem scriptic fictiv, constând în tranzacții ireale prin care s-a sustras plății obligațiilor fiscale față de stat.
Circuitul, astfel conceput, era menit în a ascunde sursa reală impozabilă și taxabilă.
Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului se ridică la suma de 5.531.916 lei, astfel: T.V.A în sumă de 3.003.052 lei și impozit pe profit în sumă de 2.528.864 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ilfov.



Actualizare la 31.10.2018:
Prin decizia 1310/2018 din 17.10.2018, Curtea de Apel București a dispus achitarea inculpaților ELAIWI SALAMEH și S.C. POLIVALENT STORE S.R.L.
La decizia de achitare s-a apreciat că faptele nu există.

DEFINITIVĂ




8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

KARADENIZ FATIH, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive;

ATEȘ MEHMET HANIFI, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- complicitate la evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive;
- sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate, în formă continuată;
- transmiterea fictivă a părților sociale ori a acțiunilor deținute într-o societate comercială, în scopul săvârșirii unei infracțiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 25.11.2008 – 30.06.2010, inculpatul Karadeniz Fatih s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale de natura impozitului pe profit și a TVA, prin evidențierea, în actele contabile ale firmei ori în alte documente legale, a unor operațiuni fictive și cheltuieli nereale (achiziția de cereale și deșeuri industriale supuse măsurilor de simplificare în domeniul TVA).
În aceeași perioadă, inculpatul Ateș Mehmet Hanifi, pe parcursul derulării unor pretinse relații comerciale, a acordat în mod nemijlocit sprijin material coinculpatului Karadeniz Fatih, prin punerea la dispoziția acestuia de documente justificative (facturi fiscale) ce atestau în mod fictiv efectuarea unor operațiuni comerciale de vânzare – cumpărare și transport de deșeuri feroase și neferoase și cereale.
Aceste documente au stat la baza înregistrării în contabilitatea firmei, administrată de Karadeniz Fatih, de cheltuieli nereale generate de respectivele achiziții.
Mai mult, în intervalul 2008-2010, inculpatul Ateș Mehmet Hanifi s-a sustras de la efectuarea verificărilor financiare și fiscale prin nedeclararea exactă cu privire la sediile reale ale firmelor pe care le administra, în scopul evident de a asigura clandestinitatea deplină a activităților comerciale pretins desfășurate de către acestea.
La data de 12 februarie 2010, inculpatul Ateș Mehmet Hanifi, acționând în scopul de a se sustrage urmăririi penale pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, a cesionat, în mod fictiv, părțile sociale deținute în cadrul societăților sale, unui cetățean turc ce s-a aflat pe teritoriul României exclusiv în acest scop, în intervalul 11.02.2010– 13.02.2010.
În realitate, inculpatul a continuat să coordoneze, ca administrator de fapt, activitatea acestor persoane juridice.
Sumele de bani rezultate în urma sustragerii de la plata obligațiilor fiscale au fost ridicate, de către cei doi inculpați, în numerar, cu justificări fictive, din conturile bancare ale celor două societăți.
Prin faptele comise, inculpații Karadeniz Fatih și Ateș Mehmet Hanifi au produs bugetului general consolidat al statului un prejudiciu total în cuantum de 22.253.880,72 lei, echivalent a 5.260.065,08 euro, compus din TVA de plată în sumă de 12.080.678,11 lei (echivalent a 2.855.463,90 euro) și impozit pe profit în sumă de 10.173.202,62 lei (echivalent a 2.404.601,18 euro).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța.



9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:
TĂTAR FLORIN DINU, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență;
FILIP MARIUS IOAN, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în forma complicității.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii iulie 2012, inculpatul Tătar Florin-Dinu, lăsând să se creadă că ar avea influență asupra organelor judiciare competente, a pretins de la un martor denunțător suma de 12.000 euro și, prin intermediul inculpatului Filip Marius Ioan, a primit efectiv de la acesta suma de 1.000 euro.
Inculpatul Tătar Florin-Dinu l-a lăsat să creadă că, în schimbul banilor, va interveni pe lângă un procuror de la o unitate de Parchet și pe lângă ofițeri de poliție judiciară, asupra cărora ar avea influență, pentru a-i determina pe aceștia să adopte o soluție favorabilă într-un dosar penal, care-l privea pe denunțător.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații Tătar Florin Dinu și Filip Marius Ioan au declarat expres că recunosc comiterea faptei reținută în sarcina lor, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, că sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 2 ani de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani, cu respectarea următoarelor obligații:
- să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de către acesta;
- să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
- să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;
- să comunice schimbarea locului de muncă;
- să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență;
- să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate;
- să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanței;
- să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile;
În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații – Direcția Județeană de Informații Bihor și al DGA - Serviciul Județean Anticorupție Bihor.

Dosarele de urmărire penală privind pe inculpații Tătar Florin-Dinu și Filip Marius Ioan, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Bihor.



10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

JOANTĂ SORIN, inspector școlar și președinte al Comisiei de bacalaureat din Centrul zonal de evaluare Sibiu, la data săvârșirii faptei, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită.
GIUPANĂ VIOREL, funcționar la Colegiul Tehnic „Independența” Sibiu, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de trafic de influență și dare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În sesiunea de examen iunie-iulie 2013, în cadrul Centrului de Evaluare Zonală 300 Sibiu, în schimbul promisiunii unei sume de bani, inculpatul Joantă Sorin, președinte al comisiei, a modificat în baza informatică de date nota 1.00 obținută de inculpatul Stancă Toma Ștefan la prima probă a examenului de bacalaureat, limba și literatura română, în nota 7.55, ceea ce ar fi dus la promovarea frauduloasă a examenului de bacalaureat.
Legătura dintre cele două persoane s-a realizat prin intermediul inculpatului Giupană Viorel, care a pretins și a primit de la inculpatul Stancă Toma Ștefan suma de 2.200 lei, echivalentul a 500 euro, promițând că în schimbul banilor va interveni pe lângă un membru al comisiei de bacalaureat. Din acești bani, inculpatul Giupană Viorel urma să remită, conform înțelegerii prealabile, suma de 300 euro inculpatului Joantă Sorin, care a acceptat promisiunea primirii acestor bani pentru a acorda nota de trecere la bacalaureat pentru inculpatul Stancă Toma Ștefan.
În aceeași cauză, la datele de 14 și 23 aprilie 2014, inculpații Joantă Sorin și Stancă Toma Ștefan au încheiat cu procurorii anticorupție acorduri de recunoaștere a vinovăției, primul pentru infracțiunile de abuz în serviciu, participație improprie la comiterea infracțiunii de fals intelectual și fals informatic și al doilea pentru infracțiunea de cumpărare de influență.

Dosarul de urmărire penală, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției, a fost trimis spre judecare la Tribunalul Sibiu



11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

TUDOR CRISTIAN, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la tentativă la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (3 infracțiuni) și fals în înscrisuri sub semnătură privată (3 infracțiuni);

GEORZA GEORGETA IOANA, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la tentativă la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (3 infracțiuni) și uz de fals (3 infracțiuni);

MOLDOVAN HUȚI, OPRIȘ MIHAI și TODERICIU RODICA, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave și uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La începutul lunii decembrie 2010, inculpatul Tudor Cristian l-a ajutat pe inculpatul Opriș Mihai, să încerce să obțină fraudulos, o finanțare nerambursabilă de 3.313.599 lei, de la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.), prin falsificarea Raportului de activitate cont, pretins a fi fost emis de către o sucursală bancară, în care se atesta, în mod mincinos faptul că societatea comercială a ultimului inculpat ar deține în contul bancar un disponibil de 2.203.425 lei.
În aceeași perioadă, inculpații Georza Georgeta Ioana, Moldovan Huți, Opriș Mihai și Todericiu Rodica au folosit un alt Raport de activitate cont, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecințe juridice.
În concret, fapta constă în folosirea Raportului de activitate cont, pretins a fi fost emis de către aceeași sucursală bancară, în care se atesta, în mod mincinos faptul că o societate comercială ar deține în contul bancar un disponibil de 2.262.454 lei, act care fusese falsificat de către Tudor Cristian. Georza Georgeta Ioana a primit actul falsificat de la Tudor Cristian, la începutul lunii decembrie 2010 și l-a înmânat inculpatului Moldovan Huți, în vederea depunerii la A.P.D.R.P.
Todericiu Rodica a urmărit să obțină fondurile nerambursabile prin societatea comercială administrată de aceasta, fără a deține cofinanțarea obligatorie, prin inducerea în eroare a funcționarilor A.P.D.R.P., iar activitatea infracțională a fost întreruptă din motive independente de voința inculpatei, respectiv prin descoperirea caracterului fals al actului depus.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bistrița Năsăud.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



12. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului HOLBAN TITI, deputat în Parlamentul României, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În luna ianuarie 2014, inculpatul HOLBAN TITI, deputat în Parlamentul României, a promis unei persoane (martor denunțător în cauză), în schimbul sumei de 10.000 euro, sumă pe care a primit-o efectiv în două tranșe, că va interveni pe lângă un alt deputat, pentru ca acesta, la rândul lui, să intervină pe lângă un inspector cu funcție de conducere la una dintre Direcțiile Regionale Antifraudă, astfel încât o societate administrată de un apropiat al denunțătorului să nu fie sancționată în urma controlului efectuat de această instituție.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunerea de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.


În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 30 ianuarie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 25 iunie 2018
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 octombrie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 06 aprilie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 21 mai 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 iulie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 20 mai 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 16 noiembrie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 27 ianuarie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 februarie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 25 mai 2018