DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 04 decembrie 2013
Nr. 1115/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna noiembrie 2013, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
- LĂZĂREAN GELU-MARIAN, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, fals în declaraţii în formă continuată
- MUSCA MARIUS-ŞTEFAN, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anilor 2010 și 2011, inculpatul Lăzărean Gelu-Marian a folosit în cadrul procedurilor A.P.I.A (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură), privind acordarea de plăţi directe pe suprafaţă SAPS (Schema de Plată Unică pe Suprafață), înscrisuri false, având reprezentarea că nu sunt conforme cu realitatea și declaraţii necorespunzătoare adevărului, obținând pe nedrept fonduri nerambursabile alocate pe suprafaţă în sumă totală de 306.923,07 lei, provenită din bugetul general al Comunităţilor Europene (134.617,02 lei plăţi pentru campania din 2010 şi 172.306,05 lei pentru campania din 2011).
Inculpatul Musca Marius-Ştefan a pus la dispoziţia inculpatului Lăzărean Gelu-Marian mai multe documente redactate şi semnate în fals, prin care se atestau situaţii necorespunzătoare adevărului, înscrisuri din care rezulta arendarea unei suprafețe de 600 ha. păşune pe raza comunei Olari, jud.Arad. Documentele respective au constituit temei pentru acordarea sprijinului financiar. Astfel, prin intermediul lui Lăzărean Gelu-Marian, conform înţelegerii avute la începutul anului 2010, Musca Marius-Ştefan și-a însușit fondurile financiare nerambursabile alocate pentru plata pe suprafaţă, în sumă totală de 306.923,07 lei.
Totodată, inculpatul Lăzărean Gelu-Marian a semnat înscrisuri prin care se atestă, în mod neadevărat, că deține și folosește suprafaţa de 600 ha păşune pe raza comunei Olari, jud.Arad.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Arad.




2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpatului KOVACS IMRE, asociat unic şi administrator la SC „COST REVERS” SRL Constanţa, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală în modalitatea omisiunii, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate şi în modalitatea sustragerii de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin declararea fictivă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate, precum şi a infracţiunea de uz de fals în formă continuată

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie 2010 – februarie 2011, inculpatul Kovacs Imre, în calitate de asociat unic şi administrator la SC „COST REVERS” SRL Constanţa, nu a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii comerciale şi în declaraţiile fiscale, veniturile realizate ca urmare a operaţiunilor comerciale derulate, venituri în sumă de 13.679.029 lei, sustrăgându-se astfel de la plata către bugetul consolidat al statului a obligaţiilor fiscale în cuantum total de 4.412.590 lei (reprezentând echivalentul a 1.074.329 euro).
Totodată, inculpatul a declarat în mod fictiv stabilirea sediului social al societății la o adresă la care societatea nu a funcţionat, urmărind astfel, în mod deliberat, să se sustragă atât de la plata obligaţiilor fiscale, cât şi de la efectuarea oricărei verificări financiare sau fiscale.
În perioada 14 septembrie 2010 – 07 februarie 2011, a prezentat şi a utilizat, în faţa reprezentanţilor instituţiei bancare la care societatea avea deschis cont bancar, documente completate întocmite în fals, pe baza cărora a retras în numerar suma totală de 13.679.029 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa.




3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpatei:

HAGIU VIOLETA (fostă DULGHERU), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals intelectual, ambele în forma participaţiei improprii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Inculpata Hagiu Violeta, cu intenţie, a ajutat o persoană să obţină, fără drept, fonduri europene (din Fondul European de Dezvoltare Rurală), în cuantum de 63.930,00 lei, prin remiterea către solicitant a unor documente contrafăcute, persoana respectivă fiind în eroare cu privire la caracterul fals al documentelor.
Totodată, inculpata, acţionând cu ştiinţă, a determinat secretarul şi primarul unei comune să elibereze o adeverinţă, în care se atestau împrejurări nereale în legătură cu deţinerea în arendă a unei suprafeţe de teren de către solicitantul fondurilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Tulcea.




4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpatei BUDĂU MARIA, administrator împuternicit al SC Phonix Oil 2010 SRL, aflată în executarea unei pedepse privative de libertate, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală în modalitatea omisiunii, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada august 2010 - martie 2011, inculpata Budău Maria, în calitate de administrator împuternicit al SC Phonix Oil 2010 SRL Bacău, nu a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii operaţiunile comerciale intracomunitare desfăşurate şi veniturile realizate, în scopul sustragerii de la plata taxei pe valoare adăugată şi a impozitului pe profit. În acest mod a fost adus un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 5.272.481,16 lei (echivalent a 1.236.215,93 euro).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bacău.




5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului RAEDSCHELDERS VITAL MATHIEU ODILE M.J, cetăţean belgian, asociat la SC VITAL AVI NATURAL SRL, în sarcina căruia s-au reținut tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 11 octombrie 2010, inculpatul Raedschelders Vital Mathieu Odile M.J, în calitate de asociat la SC VITAL AVI NATURAL SRL, cu ocazia soluționării unui litigiu cu SC CEZ VÂNZARE S.A, care a intervenit ca urmare a întreruperii furnizării de energie electrică, a prezentat reprezentanților legali ai acestei societăți o situație nereală, din care rezulta că SC VITAL AVI NATURAL SRL a înregistrat o pierdere de 21.250.000 lei.
În cursul lunilor august 2010 și iunie 2011, acelaşi inculpat a falsificat mai multe documente pe care ulterior le-a folosit în fața instanței de judecată, solicitând despăgubiri de la SC CEZ VÂNZARE S.A în cuantum de 21.250.000 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Argeș.




6. Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
- locotenent colonel POP-RĂZBUC IOAN, fost adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial
- plutonier major IONIŢĂ LIVIU, subofiţer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial
- colonel DUMITRU PAVEL, fost inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de favorizare a infractorului, fals intelectual și uz de fals
- căpitan TOMPEA DANIEL, ofiţer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de favorizare a infractorului, fals intelectual și uz de fals

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În calitate de adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, lt. col. Pop-Răzbuc Ioan, în perioada iunie-septembrie 2006, a dispus ca doi militari în termen să presteze diferite activităţi în folosul unei unități bancare din Miercurea Ciuc, al UM 0638 Miercurea Ciuc, al subofiţerului Ioniţă Liviu şi al său personal, în timpul programului de serviciu, deşi nu exista nici un cadru legal care să permită acest lucru.
La data de 2 septembrie 2006, în timp ce executa activităţi de construcţie în locuinţa subofiţerului Ioniţă Liviu, unul din militarii în termen a suferit un accident care i-a creat o infirmitate fizică permanentă, respectiv pierderea acuităţii vizuale la unul din ochi, de natură să-i afecteze posibilitatea desfăşurării anumitor activităţi sau profesii. La renovarea locuinței sale, în timpul programului de serviciu, cei doi militari au lucrat sub coordonarea lui Ioniţă Liviu.
În calitate de inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, după ce a luat la cunoştinţă de împrejurările în care militarul a fost accidentat, inculpatul Dumitru Pavel le-a solicitat tuturor persoanelor care aveau cunoştinţă despre acest fapt să declare că accidentul a survenit în timp ce militarul lucra la amenajarea unor încăperi în sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita. Pentru a ascunde faptele de natură penală ale subordonaților săi, Dumitru Pavel a raportat personal această împrejurare neconformă cu realitatea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. În acest sens, inculpatul a semnat și transmis un raport.
În calitate de subofiţer cu atribuţii de protecţia muncii în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita şi membru al comisiei de cercetare a accidentului din 2 septembrie 2006, Tompea Daniel a denaturat probele administrate, solicitând persoanelor care aveau cunoştinţă despre faptă să afirme că militarul în termen s-a lovit în timp ce lucra la sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita. Ulterior, acesta a redactat în fals procesul verbal de cercetare a evenimentului din data de 02.09.2006”, consemnând în conţinutul său date neconforme cu realitatea, pe care l-a transmis Inspectoratului General al Jandarmeriei Române pentru a produce consecinţe juridice.
U.M. 0586 Miercurea Ciuc s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.472,12 lei, reprezentând prejudiciul produs unităţii prin faptele penale cercetate.

Precizăm că, inițial, cei patru inculpați au fost trimiși în judecată la data de 17 noiembrie 2010, iar la 19 octombrie 2011 cauza a fost restituită de către Curtea Militară de Apel la procuror, în vederea completării actului de sesizare a instanţei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Militar Cluj-Napoca.




7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
PETIC VICTOR, administrator al S.C. PAPA BUN S.R.L., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- evaziune fiscală, în formă continuată,
- falsul intelectual, în formă continuată,
- asocierea pentru săvârșirea de infracțiuni și
- spălarea banilor.

MIHAI CRISTACHE și MIHAI CRISTI, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- evaziune fiscală, în formă continuată,
- asocierea pentru săvârșirea de infracțiuni și
- spălarea banilor, în formă continuată.

S.C. PAPA BUN S.R.L., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea, în formă continuată, a infracțiunilor concurente de:
- evaziune fiscală, în formă continuată,
- falsul intelectual, în formă continuată și
- spălarea banilor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:


În perioada 2007 – 2009, inculpatul Petic Victor, în calitate de administrator al S.C. PAPA BUN S.R.L., împreună cu inculpații Mihai Cristache și Mihai Cristi, administratori ai mai multor firme „fantomă”, au constituit un grup infracțional având ca scop comiterea de infracțiuni economice.
Astfel, prin intermediul inculpatei S.C. PAPA BUN S.R.L. și al firmelor „fantomă”, inculpații au evidențiat, în mod repetat, în acte contabile, cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale și au efectuat operațiuni fictive, păgubind astfel bugetul de stat cu suma de 10.612.565 lei, reprezentând TVA în sumă de 5.761.107 lei și impozit pe profit în sumă de 4.851.458 lei.
Tot în aceeași perioadă, inculpatul Petic Victor, a denaturat veniturile și cheltuielile precum și rezultatele financiare ale S.C. PAPA BUN S.R.L., prin efectuarea de operațiuni inexacte.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 22 aprilie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 08 octombrie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 08 ianuarie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 20 aprilie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 27 februarie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 10 februarie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 05 iunie 2014