DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 06 martie 2013
Nr. 175/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ



Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna februarie 2013, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:


1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului NEGRU ADRIAN, asociat/administrator al mai multor societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2004, firma inculpatului Negru Adrian S.C. FISHAGRO TOUR S.R.L. Bucureşti – Filiala Brăila a devenit beneficiarul proiectului „Centrul de editare programe software şi de consultanţă IT pentru îmbunătăţirea mediului economic şi de afaceri”, proiect finanţat prin programul PHARE – RICOP.
Cu prilejul derulării acestui proiect, inculpatul Negru Adrian, în calitate de reprezentant legal al beneficiarului şi de manager de proiect, a folosit documente inexacte (state de plată fictive, raportări de cheltuieli nereale, neavând la bază documente justificative legale, oferte nereale, însoţite de documente nereale, însuşirea unei licitaţii fictive şi a unor achiziţii trucate, etc.) în baza cărora a încasat pe nedrept suma 92.166,46 euro, provenind din fonduri PHARE.
Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE Bucureşti, din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, s-a constituit parte civilă cu suma de 92.166,06 euro. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului.

Inculpatul Negru Adrian a mai fost trimis în judecată pentru fapte similare în cursul anului 2006 (detalii în comunicatul nr. 135/VIII/3 din 7 septembrie 2006). În cursul anului 2007, inculpatul a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 1 la pedeapsa de 7 ani închisoare, sentinţă care nu este definitivă.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Galaţi.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BUTURUGĂ IULIAN MARIUS, reprezentant al S.C. BUTURUGĂ, MILITARU & ASOCIAŢII SPCJ S.R.L. (preschimbată ulterior în S.C. BUTURUGĂ & ASOCIAŢII SPCJ S.R.L.), în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată,
- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2011, inculpatul Buturugă Iulian Marius, în calitate de reprezentant al S.C. BUTURUGĂ, MILITARU & ASOCIAŢII SPCJ S.R.L. (preschimbată ulterior în S.C. BUTURUGĂ & ASOCIAŢII SPCJ S.R.L.), cu ocazia derulării proiectelor finanţate din fonduri POSDRU şi intitulate „Sprijin pentru şomerii din regiunea Bucureşti Ilfov în vederea integrării pe piaţa muncii prin servicii de formare profesională şi de consultanţă şi asistenţă pentru angajare sau deschiderea propriilor afaceri” şi „Asistenţă şi suport pentru şomerii din regiunea Bucureşti Ilfov în vederea integrării pe piaţa muncii” a prezentat Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013” (O.I.R.P.O.S.D.R.U.) - Regiunea Bucureşti-Ilfov documente şi declaraţii false în baza cărora a obţinut pe nedrept, în numele susmenţionatei societăţi, fonduri europene nerambursabile în cuantum de 213.131,50 lei (echivalentul a aproximativ 50.625 euro).

De asemenea, inculpatul a schimbat destinaţia sumei totale de 36.964,39 lei primite de firma sa în cadrul celor două proiecte precizate mai sus, bani pe care i-a folosit în alte scopuri decât cele stabilite în cadrul proiectelor.

O.I.R.P.O.S.D.R.U. s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 213.131,50 lei.

Inculpatul a mai fost trimis în judecată de procurorii DNA în cursul anului 2012 pentru fapte similare (detalii în comunicatele nr. 685/VIII/3 din 3 octombrie 2012 şi 533/VIII/3 din 5 iulie 2012).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sector 3 Bucureşti.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

BEBI LEONARD-VALENTIN, preşedinte al Asociaţiei „PARUDIMOS” Timişoara, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată (89 acte materiale) şi
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,

ASOCIAŢIA „PARUDIMOS” Timişoara, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată (89 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 27 iulie 2010, Consiliul Local al comunei Dumeşti, judeţul Iaşi a devenit beneficiarul unui contract de finanţare pentru punerea în practică a proiectului „Măsuri active pentru prevenirea abandonului şcolar”, finanţat din Fondul Social European – P.O.S.D.R.U. Obiectivul general al proiectului l-a constituit „prevenirea si corectarea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii prin promovarea parteneriatului şcoală-comunitate-părinţi, prin creşterea atractivităţii educației şi prin sprijinirea elevilor din categoriile vulnerabile, într-un mediu educaţional deschis şi inclusiv”.
În vederea derulării proiectului, la data de 19 septembrie 2010, Consiliul Local Dumeşti a încheiat un acord de parteneriat cu Asociaţia „PARUDIMOS” Timişoara, reprezentată de inculpatul Bebi Leonard-Valentin, în calitatea sa de preşedinte al acestei asociaţii.
În acest context, în perioada decembrie 2010 – august 2011, inculpatul Bebi Leonard-Valentin, în calitate de preşedinte al asociaţiei menţionate mai sus, şi-a însuşit din contul asociaţiei şi a cheltuit în interes personal suma de 901.874,25 lei (echivalentul a aproximativ 210.104 euro), primită cu titlu de prefinanţare în cadrul proiectului.
De asemenea, la data de 3 noiembrie 2011, pentru a demonstra că nu a cheltuit banii în alte scopuri decât cele pentru care au fost alocaţi, inculpatul Bebi Leonard-Valentin a falsificat şi a prezentat unui reprezentant al managerului de proiect un extras de cont bancar al asociaţiei.
Consiliul Local Dumeşti s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 901.874,25 lei. Nu au fost luate măsuri asigurătorii întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpaţilor.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Iași.



4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului SCĂEŞTEANU DANIEL VIRGIL, administrator al SC ACCES SOLUTIONS SRL Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- evaziune fiscală, în formă continuată,
- sustragere de la plata contribuţiei la fondul de şomaj datorată de angajator, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada februarie 2009 – mai 2012, inculpatul Scăeşteanu Daniel Virgil, în calitate de administrator al S.C. ACCES SOLUTIONS S.R.L. Bucureşti – societate ce a administrat, la rândul ei, S.C. OTZ GROUP SOLUTIONS S.R.L. Poşta Câlnău, jud. Buzău, respectiv S.C. PCB LOGISTIC & DISTRIBUTION S.R.L. Poşta Câlnău, jud. Buzău, a calculat, a reţinut dar nu a virat către bugetul de stat, în termenul legal de 30 de zile de la scadenţă, impozite şi taxe cu reţinere la sursă, în valoare totală de 5.432.609 lei (echivalentul a aproximativ 1.272.273 euro).
De asemenea, în aceeaşi perioadă, Scăeşteanu Daniel Virgil, în aceeaşi calitate, s-a sustras de la obligaţia privind plata de către angajator a contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj, în valoare totală de 107.141 lei.

Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Buzău s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 5.539.750 lei, reprezentând valoarea obligaţiilor fiscale neachitate către bugetul de stat de către societăţile comerciale reprezentate de inculpatul Scăeşteanu Daniel Virgil.
În vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului general consolidat al statului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului şi asupra unor mijloace auto aparţinând părţii responsabile civilmente S.C. PCB LOGISTIC & DISTRIBUTION S.R.L.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Buzău.



5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest a inculpaților:

BELDEAN MIHAI, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- tentativă de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
- uz de fals, în formă continuată;
POPA BOGDAN MIHAI, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- complicitate la tentativă de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
- uz de fals, în formă continuată;
și în stare de libertate a inculpatului LAZĂR NECULAE, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la tentativă de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpatul BELDEAN MIHAI, în scopul vânzării unui imobil situat în Bucureşti, sectorul 3, care aparţinea unei societăți comerciale și era evaluat la suma de 1.574.172 euro, a indus în eroare mai multe instituţii publice, în sensul că: s-a prezentat ca administrator al firmei respective, a depus la acestea mai multe înscrisuri contrafăcute, încercând totodată, prin intermediul mai multor persoane, să găsească un cumpărător de bună-credinţă al imobilului menţionat.
În demersurile sale, de a crea o aparenţă de legalitate cu privire la calitatea sa de asociat şi administrator al firmei respective, BELDEAN MIHAI a fost ajutat de ceilalți 2 inculpați. Aceștia i-au pus la dispoziţie mai multe înscrisuri contrafăcute, diferite sume de bani şi l-au ajutat pe acesta să identifice un cumpărător de bună-credinţă al imobilului respectiv.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 11 septembrie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 10 decembrie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 08 decembrie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 iunie 2015