DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
03 octombrie 2012
Nr. 685/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului BUTURUGĂ IULIAN - MARIUS, reprezentant al S.C. Buturugă, Militaru & Asociații SPCJ S.R.L. (preschimbată ulterior în S.C. Buturugă & Asociații SPCJ S.R.L.), în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată (4 acte materiale),
- tentativă la infracțiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată (3 acte materiale),
- tentativă la infracțiunea de înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (3 acte materiale),
- infracțiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată (4 acte materiale),
- participație improprie la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (7 acte materiale),
- fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată (189 de cate materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010-2011, inculpatul Buturugă Iulian Marius, în calitate de reprezentant al S.C. Buturugă, Militaru & Asociații SPCJ S.R.L. (preschimbată ulterior în S.C. Buturugă & Asociații SPCJ S.R.L.), a prezentat Organismelor Intermediare Regionale pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (OIRPOSDRU) - Regiunile Sud Vest Oltenia, Nord Vest și Sud Est, delegate ale Autorității Contractante din cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, documente și declarații false prin care atesta în mod nereal capacitatea administrativă și financiară a societății comerciale de a obține fonduri europene.
Pe baza acestor documente pe care le-a falsificat personal sau a determinat alte persoane să le falsifice (respectiv certificate de atestare fiscală false ce figurau ca fiind emise de Administrația Financiară Sector 3 București, declarații false privind eligibilitatea societății, adeverințe false ce creau aparența emiterii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă București), inculpatul a obținut pe nedrept, în numele firmelor pe care le reprezenta, fonduri europene nerambursabile din Fondul Social European în cuantum de 2.024.740,5 lei, echivalentul a aproximativ 480.935,86 euro (în cadrul a patru proiecte POSDRU) și a solicitat suma totală de 6.074.223 lei, echivalentul a aproximativ 1.442.802 euro, provenită din fonduri europene nerambursabile și din bugetul național, în cadrul a trei proiecte POSDRU.
Din banii obținuți în mod ilegal de firma pe care o reprezenta, inculpatul Buturugă Iulian Marius a schimbat destinația sumei totale de 924.448,85 lei. Pentru a justifica cheltuirea acestei sume, Buturugă Iulian Marius a falsificat 351 de documente (contracte de prestări servicii, facturi fiscale, rapoarte de activitate, procese verbale de confirmare a prestărilor de servicii) pe baza cărora a atestat, în mod nereal, existența unor relații contractuale între firmele pe care le reprezenta și alte societăți comerciale – prestatori de servicii fictivi.
Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 2.024.740 lei reprezentând valoarea contractelor de finanțare, la care se adaugă dobânzile civile aferente.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor aparținând inculpatului Buturugă Iulian Marius.
La data de 11 septembrie 2012, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a inculpatului Buturugă Iulian Marius pe un termen de 29 de zile (detalii în comunicatul nr. 655/VIII/3 din data de 12 septembrie 2012).
Facem precizarea că inculpatul Buturugă Iulian Marius a mai fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte similare, respectiv fraudarea fondurilor europene POSDRU (detalii în comunicatul nr. 533/VIII/3 din data de 5 iulie 2012).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul București.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE



Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 14 aprilie 2014