DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
12 septembrie 2012
Nr. 655/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează cercetări penale față de inculpatul BUTURUGĂ IULIAN MARIUS, reprezentant al S.C. Buturugă, Militaru & Asociații SPCJ S.R.L., în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (patru acte materiale),
- schimbarea, fără respectare prevederilor legale, a destinației unui fond obținut, dacă fapta are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată (trei acte materiale),
- tentativă la infracțiunea de înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (trei acte materiale),
- tentativă la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (trei acte materiale).

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada 2010-2011, inculpatul Buturugă Iulian Marius, în calitate de reprezentant al S.C. Buturugă, Militaru & Asociații SPCJ S.R.L., a prezentat Organismelor Intermediare Regionale pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (O.I.R.P.O.S.D.R.U.) Regiunile Sud Vest Oltenia, Nord Vest și Sud Est, delegate ale Autorității Contractante din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, documente și declarații false prin care se atesta în mod nereal capacitatea administrativă și financiară a societății comerciale de a participa la punerea în practică a proiectelor respective care vizau, în principal, susținerea șomerilor în vederea integrării pe piața muncii. Prin prezentarea acestor documente și declarații false (certificate de atestare fiscală false, declarații false, adeverințe false ce creau aparența emiterii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă București), inculpatul Buturugă Iulian Marius a obținut pe nedrept, în numele firmei pe care o reprezenta, fonduri europene nerambursabile POSDRU în cuantum de 2.024.740,5 lei (echivalentul a aproximativ 480.935,86 euro) și a încercat să obțină în mod ilicit suma totală de 6.074.223 lei (echivalentul a aproximativ 1.442.802 euro) provenită din fonduri europene și din bugetul național.
De asemenea, în aceeași perioadă, inculpatul Buturugă Iulian Marius, în calitate de reprezentant al S.C. Buturugă, Militaru & Asociații SPCJ S.R.L. și al partenerului S.C. BUTURUGĂ & ASOCIAŢII STRUCTURAL CONSULTING – Consultanță pentru Fonduri Structurale SCFS S.R.L., a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația fondurilor europene nerambursabile în cuantum 924.448,85 lei acordate de către O.I.R.P.O.S.D.R.U.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 11 septembrie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore și, la aceeași dată, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a inculpatului BUTURUGĂ IULIAN MARIUS pe un termen de 29 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE