DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
7 septembrie 2006
Nr. 135 VIII/3

COMUNICAT

Procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului NEGRU ADRIAN, asociat şi administrator a mai multor societăţi comerciale din Bucureşti, pentru săvârşirea a şase infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, după cum urmează:
- folosirea sau prezentarea de documente şi declaraţii false sau incomplete, în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri europene (trei infracţiuni);
- schimbarea nelegală a destinaţiei fondurilor europene (trei infracţiuni).
Din probele administrate de procurori a reieşit că în perioada 2002 – 2004 în calitate de asociat şi administrator al mai multor firme private, inculpatul Negru Adrian a semnat trei contracte de finanţare PHARE cu Ministerul Dezvoltării şi Prognozei (actualul Minister al Integrării Europene). Este vorba de un contract privind înfiinţarea unui centru electronic de formare, consiliere şi plasament pentru şomeri şi absolvenţi, alt contract privind facilitarea accesului la internet şi asigurarea unor servicii de informare electronică, cel de-al treilea se referă la furnizarea unor pachete software în mediul internet. În cadrul celor trei contracte inculpatul a primit o finanţare nerambursabilă din bugetul Comunităţilor Europene în valoare totală de 3.824.595.684 ROL şi 36.472,5 Euro.
Cercetările au relevat că în calitate de semnatar al contractelor de finanţare şi responsabil pentru implementarea celor trei proiecte PHARE, inculpatul Negru Adrian a folosit şi prezentat autorităţilor de implementare, respectiv contractantă, atât documente cât şi declaraţii inexacte şi false pentru a obţine pe nedrept fondurile europene. Pe de altă parte, având la dispoziţie finanţările nerambursabile, a schimbat destinaţia utilizării acestora fără să respecte prevederile contractuale şi legale, folosind banii practic în interes propriu.
Ca metodă infracţională folosită în implementarea celor trei contracte PHARE, inculpatul Negru Adrian a trucat (simulat) licitaţiile pe care era obligat să le organizeze în vederea achiziţionării de bunuri şi servicii, toate contractele de furnizare fiind acordate unor societăţi comerciale administrate (sau cel puţin controlate) tot de el – societăţi româneşti sau înregistrate în Germania. De exemplu, licitaţia pentru achiziţii de bunuri a fost “câştigată”, în cazul a două din proiectele PHARE din speţă, de firma prezentată în acte ca “SBAN DEUTSCHLAND” care în realitate se numeşte “S.B.A. Negru inhaber Dr Adrian Negru”, iar o altă societate participantă la licitaţie a fost “Schuder Datensysteme GmbH” care în realitate, conform informaţiilor transmise de autorităţile germane, este desfiinţată din anul 1997. În plus, sumele încasate cu titlu de finanţare nerambursabilă au fost cheltuite de inculpat în foarte scurt timp după încasare, acesta dispunând plăţi sau ridicări de numerar fără legătură cu obiectul contractelor PHARE. Ulterior acesta a prezentat drept justificare documente bancare (extrase de cont) false, din care rezulta utilizarea finanţărilor conform destinaţiilor contractate.
Deşi era obligatoriu, conform procedurii specifice, ca derularea tuturor operaţiunilor financiare legate de implementarea proiectelor PHARE să se facă prin conturi bancare speciale, destinate numai proiectului, numeroase plăţi în numerar au fost făcute către firmele controlate de inculpatul Negru Adrian; de asemenea pentru a justifica existenţa unor disponibilităţi băneşti proprii pe care trebuia să le aloce realizării proiectelor PHARE, alături de finanţările nerambursabile, inculpatul Negru Adrian a prezentat autorităţilor de monitorizare dispoziţii de încasare false, din care reieşea că el şi doi dintre asociaţii firmei S.C. Best XZ S.R.L. (care în realitate nu mai avea nici o legătură cu firma), ar fi “creditat” societatea cu 1,3 miliarde lei.
Prejudiciul adus bugetului Comunităţilor Europene este de 3.824.595.684 ROL şi 36.472,5 Euro.
Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 21 mai 2014