DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 05 iulie 2012
Nr. 533/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna iunie 2012, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

GRIGORE MARIN, primar al comunei Produlești, județul Dâmbovița, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- luare de mită,
- fals material în înscrisuri oficiale în legătură directă cu infracțiunea de luare de mită,
- uzul de fals în legătură directă cu infracțiunea de luare de mită și
- abuz în serviciu împotriva intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, în legătură directă cu infracțiunea de luare de mită, în formă continuată,

PETRE MIHAI, secretar al comunei Produlești, județul Dâmbovița, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- fals material în înscrisuri oficiale,
- complicitate la infracțiunea de uz de fals și
- complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,

OLTEANU ALEXANDRU, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-a reținut complicitate la infracțiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii septembrie 2009, inculpatul Grigore Marin, în calitate de primar al comunei Produlești, județul Dâmbovița, a pretins de la un denunțător (administrator al unei societăți comerciale) suma de 140.000 lei cu titlu de mită. Banii au fost pretinși pentru ca, în calitatea sa de primar, să încheie și să execute în condiții favorabile firmei denunțătorului un contract de asociere în participațiune privind extinderea și modernizarea iluminatului public. În cursul anilor 2010 și 2012, inculpatul Grigore Marin a primit, atât direct de la denunțător cât și prin intermediul inculpatului Olteanu Alexandru, suma totală de 55.000 lei, reprezentând două tranșe din banii pretinși.
Pentru a crea aparența de legalitate a încheierii contractului de asociere în participațiune cât și pentru a evita punerea în discuție și supunerea la vot a acestui contract, în cursul lunii septembrie 2009, inculpații Grigore Marin și Petre Mihai, secretarul Primăriei Produlești, au falsificat o hotărâre a Consiliului Local Produlești pe care au inserat-o în documentația aferentă încheierii contractului. În continuare, pe baza acestei hotărâri falsificate, deci fără a avea un mandat legal din partea Consiliului Local al comunei Produlești, la data de 21 septembrie 2009, Grigore Marin a încheiat contractul de asociere în participațiunea cu firma denunțătorului. Ca urmare, în perioada 2010 – 2011, primăria a achitat către firma denunțătorului suma totală de 900.000 lei fără ca lucrările de iluminat public să fie executate.

Comuna Produlești, județul Dâmbovița s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva inculpaților Petre Mihai și Grigore Marin cu suma de 900.000 lei, reprezentând prejudiciu creat prin încheierea și executarea în mod ilegal a aceluiași contract. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri aparținând inculpaților Grigore Marin și Petre Mihai.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Dâmbovița.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BUGA LIVIU-COSTEL, agent de poliție cu statut de funcționar public în cadrul Poliției Locale Piatra Neamț, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada noiembrie 2008 – aprilie 2009, inculpatul Buga Liviu Costel, agent de poliție în cadrul Poliției Locale Piatra Neamț, a pretins și primit de la șase persoane sumele totale de 13.500 euro și 16.470 lei, lăsând să creadă că are influență asupra unor funcționari publici din cadrul Primăriei Piatra Neamț și din Poliția Locală Piatra Neamț și că îi poate determina pe aceștia să le faciliteze persoanelor care au dat banii repartizarea unor locuințe A.N.L.
Nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării pagubei întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Neamț.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial București au dispus trimiterea în judecată a inculpatului TRIFU ADRIAN, administrator al SC AGRO DIACOST SRL, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor și deturnare de fonduri.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 20 aprilie 2010, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, în calitate de autoritate contractantă, a încheiat cu SC AGRO DIACOST SRL, în calitate de beneficiară - reprezentată de inculpatul Trifu Adrian, un contract de finanțare a proiectului intitulat „Crearea și diversificarea serviciilor pentru populația rurală din comuna Lehliu, sat Săpunari, județul Călărași, prin dotarea cu utilaje agricole a microîntreprinderii SC AGRO DIACOST SRL”, astfel că SC AGRO DIACOST SRL a devenit beneficiarul sumei de 603.749,71 lei, provenite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și din bugetul național.
În cadrul proiectului, au fost achiziționate două utilaje agricole în baza unui credit însă diferența de 152.208,35 lei (echivalentul a aproximativ 36.154 euro) a fost utilizată în alte scopuri decât cele pentru care a fost acordată. Astfel, din acești bani, inculpatul a achiziționat un autoturism și și-a însuți și celelalte sume rămase.
Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit s-a constituit parte civilă în cauză cu întreaga sumă finanțată, respectiv 603.749,71 lei, întrucât neregulile constatate au vizat nu numai schimbarea parțială a destinației banilor ci și imposibilitatea proiectului de a se realiza, în conformitate cu dispozițiile contractului de finanțare, în condițiile în care utilajele ce au făcut obiectul finanțării nu mai sunt în proprietatea beneficiarului (fiind indisponibilizate de unitatea bancară creditoare), și implicit incapacitatea de a continua proiectul.
Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui autoturism aparținând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sector 1 București.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CÂRNAŢ TOMA IOAN, referent în cadrul Primăriei comunei Mihalț, județul Alba, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 12 mai 2011, inculpatul Cârnaț Toma Ioan, referent în cadrul Primăriei comunei Mihalț, în scopul de a obține pe nedrept sume de bani acordate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură cu titlu de plăți directe pe suprafață pentru anul 2010, a prezentat la Agenția de Plăți pentru Intervenție în Agricultură, Centrul Județean Alba un contract de închiriere falsificat în care era consemnat în mod eronat că Asociația de Pășunat și a Crescătorilor de Animale ,,Târnava” Mihalț, al cărei președinte era inculpatul Cârnaț Toma Ioan, a închiriat de la Primăria comunei Mihalț suprafața de 794,66 ha de pășune. De asemenea, inculpatul a completat și a semnat inclusiv cererile pentru transfer de exploatație a terenului respectiv de la trei fermieri către asociația pe care o reprezenta.
În această modalitate, asociația condusă de inculpat a încasat pe nedrept suma de 776.483,65 lei reprezentând plăți directe pe suprafață pentru anul 2010, sumă cu care Agenția pentru Intervenție și Plăți pentru Agricultură – Centrul Județean Alba s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unei sume de bani aparținând inculpatului.

Facem precizarea că inculpatul Cârnaț Toma Ioan a mai fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Alba Iulia al DNA (detalii în comunicatul nr. 791/VIII/3 din data de 6 decembrie 2011).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Blaj.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ȘTEFĂNOIU LUCA, reprezentant legal al SC T.A.B.L. & CO SRL Baia Sprie, în sarcina căruia s-au reținut următoarele:
- tentativă la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor,
- tentativă la infracțiunea de înșelăciune în forma tentativei,
- infracțiunea de uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 6 ianuarie 2012, inculpatul Ștefănoiu Luca, în calitate de reprezentant legal al SC T.A.B.L. & CO SRL Baia Sprie, în scopul de a obține pe nedrept suma de 1.402.500 lei, cu titlu de avans, provenind din fondurile europene acordate în cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală, a depus o scrisoare de garanție bancară falsă la Agenția de Plăți pentru Dezvoltarea Rurală și Pescuit , Oficiul Județean Gorj. Inculpatul a folosit acest document fals în condițiile în care firma pe care o reprezenta era beneficiara acestor fonduri în vederea punerii în practică a proiectului „Modernizare fermă pentru creșterea și îngrășarea porcilor” pentru care au fost acordate fonduri în sumă totală de 2.805.000 lei (contribuție UE și bugetul național).
Având în vedere că reprezentanții APDRP au constatat eroarea, avansul solicitat nu a mai fost acordat, motiv pentru care APDRP nu s-a mai constituit parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Brașov.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MUREȘAN SORIN LIVIU, președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine de pe Valea Mureșului Superior, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- folosire sau prezentare de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunității europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată,
- instigare la patru infracțiuni de fals intelectual,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
- fals în declarații, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2007-2008, inculpatul Mureșan Sorin Liviu, în calitate de președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine de pe Valea Mureșului Superior, a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul Județean Mureș, două cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafață. În susținerea cererilor sale, inculpatul a depus mai multe documente falsificate de către sine sau de alte persoane (adeverințe emise de primăria Deda, județul Mureș, contract de închiriere a terenurilor cu pășuni, tabele cu membrii asociației) în care era consemnat în mod eronat că asociația exploatează terenurile cu pășuni indicate în cereri și că deține efective de animale. De asemenea, inculpatul a mai depus și trei declarații autentificate de către un notar public în care a afirmat în mod nereal că are acordul crescătorilor de animale pentru a încasa banii pe subvenții în numele asociației pe care o conducea.
În această modalitate, asociația condusă de inculpat a încasat pe nedrept suma totală de 110.534,47 lei (echivalentul a aproximativ 36.243 euro), sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aparținând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Reghin.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție –Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată a inculpatului mr. PETRESCU CONSTANTIN, fost comandant al Secției de Pompieri Ilia din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) „Iancu de Hunedoara” al Județului Hunedoara, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:

- abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
- două infracțiuni de primire de foloase necuvenite, din care una în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada august 2004 - decembrie 2011, inculpatul Petrescu Constantin, în calitate de comandant al Secției de Pompieri Ilia din cadrul I.S.U. Hunedoara, a ordonat în mod ilegal subordonaților săi (militari în termen sau subofițeri) ca, în timpul programului de lucru al subunității, să presteze diferite activități (lucrări de construcții, lucrări agricole, etc.) pentru sine, pentru rudele și cunoscuții săi. În această modalitate, inculpatul și persoanele beneficiare ale acestor servicii au realizat un avantaj material în valoare de 79.444,88 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor realizate iar I.S.U. Hunedoara a fost prejudiciat cu suma de 278.328,95 lei, reprezentând drepturile bănești ale subofițerilor și cheltuielile avansate de stat cu întreținerea militarilor în termen, sumă cu care inspectoratul s-a constituit parte civilă.
De asemenea, în cursul anului 2010, inculpatul Petrescu Constantin a primit de la doi dintre subordonații săi bunuri (ceasuri, parfumuri, produse alimentare) în valoare totală de 1.450 lei după ce a avizat solicitările acestora, respectiv mutarea într-o altă localitate și folosirea în mod legal a autospecialei unității pentru rezolvarea unor probleme personale.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobil și imobile aparținând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Militar Timișoara.



8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată a inculpatului căpitan HOJBOTĂ RĂDUCU MUGUREL, adjunct al comandantului Secției de Pompieri Ilia din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) „Iancu de Hunedoara” al Județului Hunedoara, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008-2011, inculpatul Hojbotă Răducu Mugurel, în calitate de adjunct al comandantului Secției de Pompieri Ilia din cadrul I.S.U Hunedoara, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, le-a ordonat subordonaților săi să presteze diferite activități în folosul său în timpul programului de lucru și, în același scop, a folosit autovehiculele din dotarea subunității. În această modalitate, inculpatul a obținut pentru sine un avantaj patrimonial în sumă de 12.082, 30 lei iar I.S.U. Hunedoara a fost prejudiciat cu suma de 28.268,42 lei, reprezentând contravaloarea salariilor încasate de subordonați pe perioada cât au lucrat în folosul inculpatului cât și contravaloarea utilizării autospecialei, sumă cu care unitatea s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În vederea recuperării pagubei, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparținând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Militar Timișoara.

În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BUTURUGĂ IULIAN MARIUS, reprezentant legal al S.C. “BUTURUGĂ & ASOCIAŢII SPCJ” S.R.L. București, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecințe deosebit de grave, schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor și fals material în înscrisuri oficiale, toate în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
S.C. “BUTURUGĂ & ASOCIAŢII SPCJ” S.R.L. București, reprezentată legal de inculpatul Buturugă Iulian Marius, s-a angajat în implementarea unor proiecte finanțate cu fonduri europene prin Programele Operaționale Sectoriale Dezvoltarea Resurselor Umane (P.O.S.D.R.U.), având ca obiectiv general facilitarea integrării pe piața muncii a șomerilor tineri și a șomerilor de lungă durată, atragerea și menținerea unui număr mai mare de persoane pe piața muncii, inclusiv în zonele rurale și sprijinirea ocupării formale. În baza documentelor depuse, societatea comercială menționată, în calitate de beneficiar în parteneriat cu SC BUTURUGĂ ȘI ASOCIAŢII STRUCTURAL CONSULTING – CONSULTANŢĂ PENTRU FONDURI STRUCTURALE SCFS SRL a obținut finanțare pentru trei proiecte, în valoare totală eligibilă, de 6.393.920 lei. În acest scop, inculpatul Buturugă Iulian Marius a folosit și a prezentat o serie de documente în care au fost consemnate date inexacte referitoare la situația datoriilor restante la bugetul de stat și respectiv numărul de angajați ai S.C. BUTURUGĂ & ASOCIAŢII SPCJ S.R.L. De asemenea, acesta a întocmit, a prezentat și a folosit un număr de 18 certificate de atestare fiscală false în totalitatea lor, care atestau, în mod nereal, că societățile ce urmau să participe la implementarea celor trei proiecte nu înregistrau datorii restante. Aceste demersuri a condus la acordarea unei finanțări totale eligibile de 6.393.920 lei, din care societatea reprezentată de inculpat a obținut efectiv, cu titlu de pre-finanțare, suma de 319.696 lei.
De asemenea, inculpatul Buturugă Iulian Marius a dispus, prin semnarea unui număr de 12 ordine de plată, ca din sumele primite cu titlu de pre-finanțare în fiecare din cele 3 proiecte, să fie plătite, fără respectarea dispozițiilor legale, în mai multe tranșe, suma totală de 34.527,63 lei. Această sumă reprezenta rate din contractul de leasing încheiat anterior semnării contractelor de finanțare, pentru achiziții de bunuri care nu au făcut obiectul cererilor de finanțare și nu au fost notificate pentru încheierea unui act adițional.
Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale s-a constituit parte civilă cu suma totală de 319.696 lei.
În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor unui imobil deținut de inculpatul Buturugă Iulian Marius.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 3 București.



10.Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

GURAN FLORIN DANIEL, în calitate de administrator de fapt al S.C. “G & F Company” S.R.L. Brașov și administrator al S.C. “SOBRANIE” S.R.L. Timișoara, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată;

GĂMĂLIE CRISTIAN, în calitate de administrator S.C. “Ecopaint” S.R.L. Râmnicu Vâlcea, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de evaziune fiscală;

COPREAN RADU CĂLIN, în calitate de administrator al S.C. „MITCO” S.R.L. Brașov și MERTICARIU ALIN IONUȚ, în calitate de administrator al S.C. „Trans Dacar” S.R.L. Șeica Mare, la data faptei, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie - mai 2005, inculpatul Guran Florin Daniel, în calitate de administrator de fapt al S.C. “G & F Company” S.R.L. Brașov, a schimbat destinația uleiurilor minerale pe care le-a comercializat ca motorină și benzină, fără să înregistreze în contabilitate veniturile obținute, în scopul sustragerii de la plată a TVA-ului și a accizelor aferente, prin care a cauzat bugetului consolidat al statului un prejudiciu în sumă totală de 14.503.601,62 lei (peste 3 milioane euro).

În perioada aprilie - iunie 2005, același inculpat, în calitate de administrator al S.C. “SOBRANIE” S.R.L. Timișoara, a schimbat destinația uleiurilor minerale pe care le-a achiziționat în regim de scutire a plății accizei și le-a comercializat drept motorină și benzină, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și, implicit, a înregistrării veniturilor realizate, cu consecința producerii unui prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 2.913.270 lei.

În perioada iunie 2005 – martie 2006, inculpatul Gămălie Cristian, în calitate de administrator al S.C. “Ecopaint” S.R.L. Râmnicu Vâlcea, nu a înregistrat în contabilitate veniturile obținute urmare comercializării uleiurilor minerale achiziționate în regim de scutire a accizei substituite în carburanți auto, sustrăgându-se astfel de la plata accizelor, T.V.A. - ului și impozitului pe profit, prin care a cauzat bugetului consolidat al statului un prejudiciu în cuantum total de 8.784.780 lei, iar prin declararea fictivă a sediului firmei pe care o administra s-a sustras de la efectuarea verificărilor financiare.

În perioada aprilie – iunie 2005, inculpatul Coprean Radu Călin, în calitate de administrator al S.C. „MITCO” S.R.L. Brașov, nu a înregistrat în contabilitate veniturile obținute urmare vânzării prin substituire în motorină și benzină a uleiurilor minerale achiziționate în regim de scutire a accizei, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, cauzând bugetului consolidat al statului un prejudiciu în valoare totală de 16.382.861,52 lei.

În perioada mai – noiembrie 2006, inculpatul Merticariu Alin Ionuț, în calitate de administrator al S.C. „Trans Dacar” S.R.L. Șeica Mare, nu a înregistrat în contabilitate operațiunile comerciale reale efectuate cu uleiurile minerale achiziționate de la antrepozitarii fiscali și nici veniturile realizate din această activitate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin care a cauzat bugetului consolidat al statului un prejudiciu în valoare totală de 5.104.678,85 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților
RĂZNICEANU DĂNUȚ, la data faptelor director al agenției BRD - Gura Humorului sub aspectul săvârșirii a infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, instigare la efectuarea de retrageri de numerar și transferuri de fonduri prin utilizarea neautorizată a oricăror date de identificare și inițierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârșirii de infracțiuni, toate trei în formă continuată.
BOLDIȘOR ILIE BOGDAN și FURNICĂ PAULA-ALEXANDRA (fostă SIMOTA), la data faptelor consilieri clienți în cadrul agenției BRD - Gura Humorului sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, efectuarea de retrageri de numerar și transferuri de fonduri prin utilizarea neautorizată a oricăror date de identificare și inițierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârșirii de infracțiuni, toate trei în formă continuată.
GRÂUL ANCA și PAVEL CRISTINA, la data faptelor consilieri de ghișeu universal în cadrul agenției BRD - Gura Humorului sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de efectuarea de retrageri de numerar și transferuri de fonduri prin utilizarea neautorizată a oricăror date de identificare și inițierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârșirii de infracțiuni, ambele în formă continuată.
IEDERAN (fostă PASCARU) ALEXANDRA RAMONA, la data faptei consilier de operator universal în cadrul agenției BRD - Gura Humorului sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuarea de retrageri de numerar și transferuri de fonduri prin utilizarea neautorizată a oricăror date de identificare în formă continuată.
PINTILESCU CĂTĂLIN, RUSU PINTILIE DAN și DATTOLA DANIELE, asociat, director sau administrator ai unor societăți comerciale sub aspectul săvârșirii a infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals în declarații în vederea emiterii sau utilizării instrumentelor de plată electronică, acceptarea de operațiuni de retragere de numerar și transfer de fonduri din conturi bancare cunoscând că este efectuată prin utilizarea neautorizată a oricăror date de identificare sau prin utilizarea de date de identificare fictive și inițierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârșirii de infracțiuni, toate patru în formă continuată.
RUSU VIOLETA și CÎRDEI DOINA, director respectiv acționar ai unor societăți comerciale sub aspectul săvârșirii a infracțiunii de fals în declarații în vederea emiterii sau utilizării instrumentelor de plată electronică în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada mai – decembrie 2008, inculpatul Răzniceanu Dănuț, în calitate de director al agenției BRD - Gura Humorului, împreună cu funcționarii bancari și cu administratorii/reprezentanții unor firme au constituit un grup infracțional în scopul de a obține în mod ilegal sume semnificative de bani prin acordarea sau majorarea a 228 de credite tip descoperit de cont (overdraft) și retragerea sumelor aferente din aceste conturi, activitate ce a fost desfășurată cu încălcarea normelor bancare, prejudiciul creat băncii fiind de 7.525.422 lei.
Prejudiciul menționat anterior reprezintă valoarea totală utilizată până la 31 decembrie 2008 a acestor credite, sume de bani ce au fost folosite pentru finanțarea ilegală a unor societăți comerciale.
În aceeași perioadă, inculpații Răzniceanu Dănuț, Boldișor Ilie-Bogdan și Furnică Paula-Alexandra (fostă Simota), au deschis un număr de 59 conturi curente de salarii pe numele unor persoane fizice, fără cerere, fără autorizarea scrisă a acestora și cu lipsa documentelor obligatorii, nerespectând procedurile bancare. Aceste conturi deschise ilegal au fost ulterior utilizate pentru acordarea sau majorarea cu încălcarea normelor bancare de credite tip descoperit de cont (overdraft).
După ce sumele de bani din respectivele credite au fost transferate în conturile firmelor, inculpatul Răzniceanu Dănuț a efectuat plăți/încasări în/din conturile respective în valoare totală de 24.386,8 lei, fără documentele prevăzute de normele bancare.
În perioada mai-decembrie 2008, inculpatul Răzniceanu Dănuț le-a solicitat funcționarilor bancari Pavel Cristina, Grâul Anca, Boldișor Bogdan-Ilie, Furnică Paula-Alexandra și Iederan Ramona- Alexandra să retragă/depună sume de bani în numerar din/în conturile de respective, fără acceptul titularilor, prin utilizarea neautorizată a datelor de identificare, instigare ce a condus la efectuarea unui număr de 644 operațiuni bancare, din care 500 operațiuni de retragere numerar de la casieria băncii în valoare totală de 6.403.646 lei și 144 operațiuni de depunere în conturi în valoare de 659.247 lei.
Ulterior, sumele de bani retrase de la casieria băncii în valoare totală de 6.403.646 lei au fost fie depuse în conturile societăților beneficiare (sub formă de Depunere numerar), fie au fost predate în numerar inculpatului Răzniceanu Dănuț.
Aceste operațiuni au fost efectuate de consilierii bancari prin utilizarea neautorizată a datelor titularilor de cont (ID client, CNP, Nr. cont, ID convenție), cu încălcarea procedurilor bancare, în scopul de a sprijini financiar anumite societăți comerciale, unele dintre datele de identificare fiind obținute de la administratorii acelor firme.
În aceeași perioadă, inculpații Pintilescu Cătălin, Rusu Pintilie Dan și Dattola Daniele i-au sprijinit pe inculpații Răzniceanu Dănuț, Furnică Paula-Alexandra și Boldișor Ilie Bogdan, furnizându-le datele de identitate a unor persoane și acceptând ca în baza Convenției de salarii încheiată de BRD cu aceste firme (pentru plata salariilor în conturi curente cu card atașat) să fie acordate/majorate descoperirile de cont, cu încălcarea normelor bancare, respectiv fără cererea și acceptul titularilor și fără furnizarea documentelor obligatorii.
În aceeași perioadă și în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpații Rusu Violeta și Cîrdei Doina au semnat tabele cu salariați pe care le-au depus la agenția BRD - Gura Humorului cu scopul de a obține acordarea sau majorarea de credite tip descoperit de cont (overdraft), iar sumele de bani astfel obținute să fie folosite de societățile respective.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Gura Humorului.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAŢII PUBLICE




Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 18 octombrie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 04 decembrie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 noiembrie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 februarie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 01 iulie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 10 iunie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 04 octombrie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 10 iunie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 17 octombrie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 14 aprilie 2014