DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 5 aprilie 2012
Nr. 221/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna martie 2012, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial București au dispus trimiterea în judecată a inculpatelor:

OCHIȘOR PETRA, director executiv la Direcția pentru Agricultură Județeană (D.A.J.) Giurgiu, în sarcina căreia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial și
- infracțiunea de neglijență în serviciu și

POPESCU GEORGETA, consilier superior în cadrul D.A.J. Giurgiu, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 3 august 2010, inculpata Ochișor Petra, în calitate de director executiv la D.A.J. Giurgiu, i-a cerut subordonatei sale Popescu Georgeta, consilier superior în cadrul aceleiași instituții publice, să favorizeze o societate comercială care fusese controlată de Popescu Georgeta. Aceasta din urmă a modificat procesul verbal prin care firma respectivă fusese sancționată cu amendă contravențională în sumă de 6.000 de lei pentru încălcarea reglementărilor privind depozitarea cerealelor și a înlocuit-o cu avertisment.
De asemenea, în cursul lunii martie 2011, inculpata Ochișor Petra nu și-a îndeplinit în mod corespunzător atribuțiile de serviciu și a dispus ca unul dintre subordonații săi să nu fie plătit pentru o zi de muncă aferentă lunii februarie 2011 când fusese citat la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat în contextul efectuării cercetărilor în acest dosar penal.

Pe parcursul cercetărilor, ambele prejudicii create prin modificarea procesului verbal și prin neplata unei zile de muncă au fost recuperate.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 5 București.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BERENDI GHEORGHE, consilier local în Consiliul Local Batarci jud. Satu Mare, cu antecedente penale, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de dare de mită și complicitate la contrabandă calificată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 16 februarie 2011, inculpatul Berendi Gheorghe i-a oferit unui lucrător vamal din cadrul Biroului Vamal Satu Mare (denunțător în cauză) suma de 10.000 euro, pentru a-i facilita introducerea în țară, din Ucraina, prin punctul de trecere al frontierei Halmeu, a unui TIR în care urma să fie ascunsă o cantitate de țigări. În același scop, la data de 17 februarie 2011, același inculpat i-a oferit suma de 10.000 euro și unei persoane din conducerea Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Satu Mare (denunțător în cauză).
La data de 13 martie 2011, inculpatul Berendi Gheorghe a ajutat doi cetățeni moldoveni să introducă în țară, din Ucraina, prin punctul de trecere al Frontierei Halmeu, cantitatea de 100.490 pachete țigări în valoare de 107.435 lei (25.229 euro).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj – Biroul Teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului CIUBAN IONICHI, persoană cu dublă cetățenie, română și ucraineană, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie – noiembrie 2011, inculpatul Ciuban Ionichi a promis suma de aproximativ 35.000 euro unui agent din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației (denunțător) în schimbul încălcării atribuțiilor de serviciu. Concret, agentul trebuia să-i faciliteze inculpatului introducerea în România, în mod ilegal, de țigarete de proveniență ucraineană, să însoțească transporturile cu țigarete până la locul de depozitare și să găsească cumpărători pentru țigări. Practic, oferta consta în suma de 70 de euro pentru fiecare bax de țigarete introdus ilegal, astfel că Ciuban Ionichi i-a promis denunțătorului suma de 30.000 de euro lunar cu titlu de mită, pe o perioadă mai îndelungată, în condițiile în care activitatea nu va fi îngreunată de reprezentanții poliției de frontieră.

La data de 23 februarie 2012, Tribunalul Maramureș a dispus arestarea preventivă a inculpatului Ciuban Ionichi pe un termen de 29 de zile (comunicatul nr. 95/VIII/3 din data de 23 februarie 2012).
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul M.A.I. – Direcția Generală Anticorupție și Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Maramureș.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpatului IȘIK SERDAL, cetățean turc, asociat și administrator al SC „ENIMA TRADING INTERNATIONAL” SRL Voluntari, județul Ilfov, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de evaziune fiscală, din care una în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada august 2009 – ianuarie 2010, inculpatul Ișik Serdal, în calitate asociat și administrator cu puteri depline al SC „ENIMA TRADING INTERNATIONAL” SRL, a efectuat operațiuni de import intracomunitar și extracomunitar de mărfuri, pe care le-a comercializat în România, fără să evidențieze în contabilitatea firmei actele de comerț efectuate și veniturile realizate. De asemenea, la momentul înregistrării acestei societăți comerciale la Oficiul registrului comerțului la data de 23 iulie 2009, inculpatul a declarat un sediu social fictiv pentru a se sustrage de la orice activitate de control financiar fiscal.
În această modalitate, Ișik Serdal a creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 12.104.323 lei (echivalentul a 2.881.981 euro), sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă. Nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului sau a firmei sale.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Ilfov.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

ION VIOREL, profesor de matematică și director adjunct la Liceul Teoretic „Dunărea” Galați, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență, în formă continuată (4 acte materiale) și
NEGOIȚĂ CAMELIA, profesor de fizică și inspector școlar de specialitate pentru disciplinele informatică și fizică la Inspectoratul Școlar Județean (I.Ș.J.) Galați, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Cu ocazia desfășurării examenului de bacalaureat, sesiunea a doua august – septembrie 2010, inculpatul Ion Viorel, în calitate de profesor de matematică și profesor evaluator la Comisia de bacalaureat din Centrul Zonal de Evaluare Liceul cu Program Sportiv Galați, a pretins și primit de la mai multe persoane bani și produse alimentare în sumă totală de 900 de euro și 2.270 lei pentru ca mai mulți candidați să promoveze fraudulos examenul de bacalaureat la disciplina matematică.
În favoarea unuia dintre acești candidați, inculpatul Ion Viorel i-a dat suma de 500 de euro inculpatei Negoiță Camelia, președinte al Comisiei de bacalaureat din Centrul Zonal de Evaluare Colegiul Național „Al. I. Cuza” Galați, pentru a-i facilita elevului respectiv promovarea examenului la disciplina matematică în mod fraudulos.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui autoturism aparținând inculpatului Ion Viorel.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Galați.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

RAUCHWERGER MANFRED, senior vicepreședinte executiv și președinte al Comitetul de credite al centralei BANK LEUMI ROMÂNIA, MITRACHE LAURENȚIU-GABRIEL, director general și membru al Comitetul de credite al centralei BANK LEUMI ROMÂNIA, POPOVICI ION, vicepreședinte executiv și membru al Comitetul de credite al centralei BANK LEUMI ROMÂNIA, NEGOIȚĂ NINA, director de insolvență și membru al Comitetul de credite al centralei BANK LEUMI ROMÂNIA, în sarcina cărora s-au reținut următoarele infracțiuni:

- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată,
- participație improprie la infracțiunea de acces, fără drept, la un sistem informatic.

BANK LEUMI ROMÂNIA S.A., persoană juridică română, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 21 februarie 2007, inculpații Manfred Rauchwerger, Laurențiu Mitrache, Ion Popovici și Nina Negoiță, în virtutea funcțiilor de conducere deținute în cadrul BANK LEUMI ROMÂNIA, i-au cerut unui funcționar bancar din cadrul Sucursalei Bacău a aceleiași bănci să blocheze sumele de bani existente în conturile aparținând părții vătămate și să storneze suma de suma de 1.182.476,30 euro existentă în contul părții vătămate, cu consecința privării părții vătămate de această sumă. Funcționarul bancar a pus în aplicare fără vinovăție această dispoziție, care a fost dată de inculpați prin depășirea atribuțiilor de serviciu ce le reveneau atât ca membri ai Comitetului de Credite cât și ca organe de conducere ale băncii cât și prin încălcarea normelor legale și contractuale. Acești bani proveneau din vânzarea de către partea vătămată a unui teren situat în intravilanul municipiului Bacău iar suma achitată de către cumpărătorul persoană juridică cu titlu de preț a fost obținută printr-un credit ipotecar de la aceeași bancă ai cărei reprezentanți au constatat, ulterior virării sumei de 1.182.476,30 euro în contul părții vătămate, că una din firmele implicate era în procedură de insolvență.

Ulterior, partea vătămată și cumpărătorul terenului au convenit anularea efectelor contractului de vânzare cumpărare astfel că partea vătămată a redevenit proprietarul terenului.

Partea vătămată s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 815.000 euro reprezentând banii plătiți cumpărătorului pentru rezilierea contractului și daune morale.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Bacău.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

CRISTEA FLORENTINA-DIANA, directorul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Giurgiu, în sarcina căreia s-a reținut complicitate la infracțiunea de folosire de documente false, inexacte și incomplete care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată,

RĂDULESCU VIOREL-ROMEO, președintele fundației „Fortuna Danubius”, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire de documente false, inexacte și incomplete care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2003 – 2004, inculpații Cristea Florentina-Diana, directorul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Giurgiu și Rădulescu Viorel-Romeo, președintele fundației „Fortuna Danubius” , prin folosirea unor documente falsificate, au obținut pe nedrept suma de 48.629,95 euro cu prilejul obținerii și punerii în practică a proiectului intitulat „Bursa danubiană româno-bulgară de turism”, finanțat cu bani alocați prin Programului PHARE. Practic, banii au fost acordați de Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Giurgiu iar Cristea Florentina – Diana a condus echipa care a analizat dacă fundația poate primi finanțarea în condițiile în care, în cursul anului 2003, a fost împuternicită de către Rădulescu Viorel-Romeo să facă operațiuni pe conturile bancare ale fundației beneficiare a banilor europeni. În acest sens, inculpata a declarat în fals că nu se află într-o situație de incompatibilitate.
Astfel, în perioada 9-17 octombrie 2003, inculpatul Rădulescu Viorel-Romeo, cu sprijinul inculpatei Cristea Florentina-Diana, a depus mai multe documente false pentru ca fundația pe care o reprezenta să obțină banii pentru finanțarea acestui proiect. În cursul lunii ianuarie 2004, Rădulescu Viorel-Romeo, în vederea încasării avansului și a tranșelor finale, a depus alte documente care atestau în mod nereal faptul că fundația îndeplinește toate condițiile pentru derularea proiectului, cum ar fi resursele financiare sau umane cât și documente false referitoare la modul de cheltuire a banilor alocați.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător.

Inculpații au mai fost trimiși în judecată pentru fapte similare în cursul anului 2012 (detalii în comunicatul nr. 123/VIII/3 din data de 6 martie 2012).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sector 5.



În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 06 noiembrie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 17 aprilie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 07 martie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 28 februarie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 13 mai 2014