DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
6 martie 2012
Nr. 123/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ



Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna februarie 2012, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

GODÎNCĂ DUMITRU, şef sector Satu Mare la S.C. TRANSGAZ S.A. şi PAUL IOAN, operator de traseu la sectorul Satu Mare al S.C. TRANSGAZ S.A., în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de dare de mită şi tentativă la infracţiunea de contrabandă calificată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada februarie – martie 2011, inculpaţii Godîncă Dumitru, şef sector Satu Mare la S.C. TRANSGAZ S.A. şi Paul Ioan, angajat la sectorul Satu Mare al S.C. TRANSGAZ S.A., au pus în executare hotărârea de a introduce din Ucraina în România, în mod repetat, cantităţi de câte 200 de baxuri cu ţigări săptămânal, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal. În acest sens, inculpaţii au luat legătura cu doi angajaţi din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Satu Mare şi le-au oferit 50 de euro pentru fiecare bax cu ţigări adus ilegal în România pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să le permită introducerea în ţară a ţigărilor în modalitatea descrisă mai sus.
Pentru că inculpatul Godîncă Dumitru nu a mai ajuns la o înţelegere cu furnizorii ţigărilor din Ucraina, întreg planul infracţional nu a mai fost finalizat.

La data de 26 ianuarie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, fără a mai fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă (comunicatul nr. 37/VIII/3 din data de 26 ianuarie 2012).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BELLI MARUF, cetăţean turc, administrator şi asociat unic la S.C. MARANE FRUCT S.R.L., în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- două infracţiuni de evaziune fiscală, din care una în formă continuată,
- infracţiunea de refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale,
- participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual şi
- uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anilor 2009 şi 2010, inculpatul Belli Maruf, în calitate de asociat unic şi administrator al S.C. MARANE FRUCT S.R.L., Voluntari, judeţul Ilfov, a efectuat achiziţii intracomunitare de fructe şi legume pe care le-a comercializat în România fără a înregistra în evidenţele contabile aceste operaţiuni. De asemenea, în scopul de a se sustrage verificărilor financiar – contabile, la momentul întocmirii documentaţiei pentru autorizarea acestei societăţi comerciale, inculpatul Belli Maruf a declarat un sediu social fictiv. În aceste sens, inculpatul a folosit un contract de comodat fictiv autentificat de un notar public care nu cunoştea faptul că Belli Maruf nu a avut niciodată intenţia de a desfăşura activităţi comerciale la adresa respectivă. În plus, în scopul de a se sustrage de la verificările financiar contabile şi vamale, inculpatul a refuzat să prezinte actele contabile în condiţiile în care a fost somat de reprezentanţii autorităţilor fiscale.
În această modalitate, Belli Maruf a creat în dauna bugetului consolidat al statului un prejudiciu în valoare totală de 13.904.328 lei (echivalentul a aproximativ 3.292.056 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA, dobânzi, penalităţi şi majorări de întârziere.
Acest prejudiciu nu a fost recuperat întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului iar societatea comercială este inactivă.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Ilfov.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BOTA ADRIAN – NICOLAE, ofiţer de poliţie (cu gradul profesional de comisar) în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (I.P.J.) Satu Mare – Serviciul de Investigare a Fraudelor, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2007, inculpatul Bota Adrian Nicolae, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară la I.P.J. Satu Mare– Serviciul de Investigare a Fraudelor, i-a solicitat unui funcţionar public din cadrul Consiliului Judeţean Satu Mare să facă demersurile necesare pentru vânzarea a două cabinete medicale stomatologice, urmărind ca, prin acte subsecvente, soţia sa să devină proprietarul celor două cabinete, în detrimentul unui alt medic stomatolog. În schimb, inculpatul urma să propună soluţii de netrimitere în judecată în două dosare penale în care era cercetat funcţionarul respectiv, dosare aflate în instrumentarea ofiţerului de poliţie.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Oradea.



4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului FERŢU ALEXANDRU, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală şi folosire cu rea credinţă a creditului societăţii, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2005 – 2010, inculpatul Ferţu Alexandru, în calitate de asociat şi administrator al SC TOTAL DORYON SRL, SC TERA TORIA SRL, SC AGRO DIESEL SRL şi SC MIGA TRANS SRL, a înregistrat în contabilitatea acestor firme cheltuieli fără să existe documente justificative sau în baza unor documente care nu îndeplineau condiţiile impuse de lege.
În această modalitate, inculpatul a creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 21.173.236 lei (echivalentul a 5.006.558 euro, calculat la cursul BNR din 17.06.2011), reprezentând impozit pe profit şi TVA, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal.
De asemenea, în perioada 2009 – 2010, inculpatul Ferţu Alexandru a retras din conturile SC TOTAL DORYON SRL şi SC TERA TORIA SRL suma totală de 10.192.168 lei fără a o restitui.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra mai multor bunuri aparţinând inculpatului şi societăţilor comerciale reprezentate de acesta.

Inculpatul Ferţu Alexandru a mai fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru fapte similare în cursul lunii decembrie 2010, cauza fiind în prezent pe rolul Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.



5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

ZVORIŞTEANU VASILE în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată,
- înşelăciune,
- complicitate la infracţiunea de fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene,

SLABU OTONEL, primar al comunei Popricani, judeţul Iaşi şi CRÎŞMARU MONICA, inginer agronom în cadrul aceleiaşi primării, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată,
- complicitate la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată,
- fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008 – 2011, inculpatul Zvorişteanu Vasile, în scopul de a obţine în mod ilegal sume de bani provenite din Fondul european pentru garantare în agricultură (F.E.G.A.) şi acordate prin plăţi directe în cadrul Schemei de plată unică pe suprafaţă (S.A.P.S.), a prezentat la A.P.I.A. – Centrul Judeţean Iaşi şi Centrul Local Vlădeni mai multe documente false în baza cărora a încasat suma totală de 1.231.447,85 lei (echivalentul a aproximativ 305.070 euro), reprezentând fonduri F.E.G.A. şi bani de la bugetul naţional.
În acest sens, inculpatul a formulat cereri de acordare a acestor subvenţii în numele unei asociaţii a crescătorilor de animale din comuna respectivă. Pentru că această asociaţie nu exista în realitate, Zvorişteanu Vasile a prezentat mai multe înscrisuri (contracte de arendarea a păşunii comunale, actul constitutiv al pretinsei asociaţii, tabelele nominale cu membrii asociaţiei, adeverinţe emise de Primăria Popricani, etc.) întocmite în fals de inculpaţii Slabu Otonel, primar al comunei Popricani, judeţul Iaşi şi de Crîşmaru Monica. În realitate, banii nu au fost folosiţi în scopurile pentru care au fost acordaţi (întreţinerea suprafeţelor de păşune) ci au fost însuşiţi de către inculpaţi.

A.P.I.A. Bucureşti s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 1.231.447,85 lei. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unei sume de bani aparţinând inculpatului Zvorişteanu Vasile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Iaşi.



6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BOBOC ALECSANDRU, primar al comunei Grădiştea, judeţul Călăraşi şi ANTON DUMITRU, fost consilier în cadrul Consiliului local al comunei Grădiştea, judeţul Călăraşi, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi
- infracţiunea de înşelăciune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anilor 2007 şi 2009, inculpaţii Boboc Alecsandru şi Anton Dumitru, în calitate de reprezentanţi ai Asociaţiei Crescătorilor de Animale „BOCAOV 2007 Grădiştea”, cu ocazia formulării cererilor pentru acordarea de fonduri europene, au prezentat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură date inexacte, susţinând în mod nereal că asociaţia pe care o reprezentau are un drept de folosinţă asupra păşunii comunale din localitatea Grădiştea, judeţul Călăraşi.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma totală de 429.087,63 lei (din care 244.461,14 lei, în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Anton Dumitru şi 184.626,49 lei, în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Boboc Alecsandru), reprezentând fonduri F.E.G.A. şi F.E.A.D.R. provenite din bugetul general al Comunităţilor Europene şi fonduri din bugetul naţional.

În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor Boboc Alecsandru şi Anton Dumitru.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.



7. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: CRISTEA FLORENTINA-DIANA, director al Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Giurgiu şi RĂDULESCU VIOREL-ROMEO, preşedinte al fundaţiei „Fortuna Danubius”, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de folosire de documente false, inexacte şi incomplete care a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 24 decembrie 2002, Fundaţia „Fortuna Danubius” Giurgiu a beneficiat de o finanţare acordată din Fondul Proiectelor Mici în cadrul Programului Phare CBC 2000 România-Bulgaria pentru punerea în practică a proiectului intitulat „Agenţia de dezvoltare şi promovare a turismului în regiunea de frontieră Giurgiu-Rousse”, responsabil pentru implementarea proiectului fiind fondatorul şi preşedintele acestei fundaţii, inculpatul Rădulescu Viorel.
Principalul obiectiv al proiectului consta în dezvoltarea turismului alternativ în zona transfrontalieră prin crearea şi dotarea Agenţiei de Dezvoltare şi Promovare a Turismului în regiunea Giurgiu-Rousse şi promovarea turismului în zonă.
Aprobarea finanţării şi verificarea documentelor prezentate pentru justificarea cheltuielilor era în competenţa Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Giurgiu condus de inculpata Cristea Florentina-Diana. Pe parcursul derulării proiectului, cei doi inculpaţi, conform înţelegerii comune, au încasat pe nedrept suma de 35.900 de euro prin prezentarea şi acceptarea unor documente justificative false (raport tehnic final, raport financiar final, raport de audit) care să creeze aparenţa de legalitate a modului în care au fost cheltuiţi banii obţinuţi în cadrul proiectului.
Ministerul Finanţelor Publice - Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 35.900 euro. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând ambilor inculpaţi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti.



8. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei PETER MAGDALENA, recidivistă, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie-noiembrie 2011, inculpata Peter Magdalena, folosindu-se de nume şi calităţi mincinoase, a pretins de la trei denunţători suma totală de 16.488 euro, din care a primit suma totală de 10.998 euro, promiţându-le, în schimb, că va interveni pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul Guvernului României, Ministerului Finanţelor Publice şi Băncii Naţionale şi le va determina să facă anumite favoruri denunţătorilor, cum ar fi: angajarea în cadrul Corpului de control al Primului ministru, ştergerea datoriilor la bugetul de stat şi înlesnirea accesării de fonduri europene cât şi schimbul de sume de bani din lei în valută la un curs mai avantajos decât cel oficial.
Procurorii au dispus reţinerea inculpatei la data de 17 ianuarie 2012 şi, în aceeaşi zi, Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă a inculpatei Peter Magdalena pe un termen de 29 de zile, măsură ce a fost prelungită.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Galaţi.


În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 17 aprilie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 20 martie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 30 aprilie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 28 octombrie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 06 decembrie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 31 martie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 16 iulie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 02 decembrie 2014