DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin deciziile penale nr. 740 din 17.04.2013 (1) și 560 din 30.04.2014 (2), Curtea de Apel București – Secția a II-a penală a hotărât următoarele:
(1) Condamnă pe inculpatul CRISTEA FLORENTINA-DIANA, fost director al Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Giurgiu, la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție, de a exercita profesia ori de a desfășura activitatea, de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată.
În cazul acestei inculpate, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prev. art.3201 C.p.p. „(...) Instanța va pronunța condamnarea inculpatului, care beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii, și de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii(...)”.
Obligă inculpata în solidar cu partea responsabilă civilmente Fundația Sf. Gheorghe la plata sumei de 48.629,95 euro către partea civilă Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului plus dobânda de întârziere calculată de la data producerii prejudiciului și până la data achitării efective a debitului.
Obligă inculpata în solidar cu părțile responsabile civilmente Fundația Sf. Gheorghe și Federația Agricultorilor Asociați Giurgiu la plata către partea civilă Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a sumei de 42.914,08 Euro plus dobânda de întârziere calculată de la data producerii prejudiciului și până la data achitării efective a debitului.
Obligă inculpata în solidar cu partea responsabilă civilmente Federația Agricultorilor Asociați Giurgiu la plata către partea civilă Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a sumei de 32.862,78 Euro plus dobânda de întârziere calculată de la data producerii prejudiciului și până la data achitării efective a debitului.
Obligă inculpata în solidar cu partea responsabilă civilmente Fundația Sfântu Gheorghe la plata sumei de 35.900 Euro plus dobânda de întârziere calculată de la data producerii prejudiciului și până la data achitării efective a debitului către partea civilă Ministerul Finanțelor Publice prin Oficiul de Plăți și Contracte PHARE.

(2) Condamnă pe inculpatul RĂDULESCU VIOREL-ROMEO, președinte al fundației „Fortuna Danubius”, la o pedeapsă de 3 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și 8 luni și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea, de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată.
Obligă inculpatul, în solidar cu partea responsabilă civilmente Fundația Fortuna Danubius, la plata următoarelor sume cu titlu de despăgubiri:
- către partea civilă Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului - suma de 48.629, 95 euro, plus dobânda de întârziere calculată de la data producerii prejudiciului și până la data achitării efective a debitului,
- către partea civilă Ministerul Finanțelor Publice prin Oficiul de Plăți și Contracte Phare - suma de 35.900 euro, plus dobânda de întârziere calculată de la data producerii prejudiciului și până la data achitării efective a debitului.

DEFINITIVE

Inculpații au fost trimiși în judecată de către DNA la data de 28 februarie 2012, vezi comunicatul nr. 123/VIII/3 din 06 martie 2012.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE



Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 06 martie 2012