DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 România - Direcţia Naţională Anticorupţie - Comunicat de presă 6 iulie 2009
Nr. 171/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna iunie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului IVAŞCU ADRIAN, ofiţer de poliţie la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (I.P.J.) Călăraşi – Serviciul Poliţiei Rutiere, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, în formă continuată, fals intelectual aflat în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, în formă continuată şi favorizarea infractorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 12 iunie 2009, inculpatul Ivaşcu Adrian, în calitate de ofiţer de poliţie (cu gradul profesional de comisar), în cadrul I.P.J. Călăraşi – Serviciul Poliţiei Rutiere, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins şi primit de la trei conducători auto suma totală de 1.450 lei pentru a nu le aplica sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea vitezei legale de circulaţie pe drumurile publice. În scopul primirii banilor, inculpatul a întocmit două procese verbale de sancţionare contravenţională în care a consemnat, în fals, că două dintre persoanele de la care a primit mită au comis contravenţii prevăzute cu sancţiuni mai reduse decât cele constatate în mod real.
În aceeaşi zi, inculpatul a fost prins în flagrant de procurori după ce a primit suma de 600 de lei de la unul dintre şoferi.
De asemenea, s-a mai reţinut că inculpatul Ivaşcu Adrian nu a luat măsurile legale faţă de o persoană, autor al infracţiunii de furt, deşi cunoştea acest aspect din data de 5 aprilie 2009.
La data de 13 iunie 2009, inculpatul Ivaşcu Adrian a fost reţinut de procurori pe o perioadă de 24 de ore iar la aceeaşi dată, Curtea de Apel Bucureşti a dispus faţă de acesta măsura arestării preventive pe termen de 29 de zile.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticorupţie au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului RUSU DRAGOŞ – CĂTĂLIN, subcomisar de poliţie în cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 20 decembrie 2007, inculpatul Rusu Dragoş - Cătălin a pretins de la un denunţător o sumă de bani (iniţial neprecizată) în mod direct, în scopul de a nu-şi îndeplini îndatoririle sale de serviciu, respectiv culegerea, dezvoltarea, gestionarea şi direcţionarea către structurile competente a datelor şi informaţiilor obţinute. În acest sens, inculpatul a invocat existenţa unei lucrări la M.A.I.- Direcţia Generală Anticorupţie privind fapte săvârşite de către denunţător în calitate de manager al unui spital din Bucureşti, lucrare ce ar fi urmat să-i fie soluţionată favorabil denunţătorului (prin nesesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie), iar în data de 18.02.2008 i-a comunicat mituitorului cuantumul sumei pretinse în scopul arătat mai sus, respectiv 10.000 de euro.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul se înaintează Curţii de Apel Bucureşti spre competentă soluţionare.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MITREA IOAN, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- două infracţiuni de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, din care una în forma tentativei,
- schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al comunităţilor europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2007, inculpatul Mitrea Ioan, cu ocazia solicitării la Agenţia pentru Intervenţie în Agricultură Sibiu de subvenţii comunitare F.E.G.A. (Fondul European Pentru Garantare în Agricultură), a declarat în mod nereal că utilizează întreaga suprafaţă de păşune aparţinând Consiliului Local Axente Sever, judeţul Sibiu, obţinând pe nedrept suma de 33.649,27 lei. Inculpatul a schimbat destinaţia sumei încasate, utilizând 1.815 lei în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordaţi banii.
De asemenea, în cursul anului 2008, inculpatul a formulat o nouă cerere de acordare de subvenţii comunitare F.E.G.A. pentru aceeaşi suprafaţă de teren, anexând un contract de închiriere fals, însă ulterior a refuzat să mai încaseze subvenţia solicitată.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură Sibiu s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 33.649, 27 lei.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra unui imobil aparţinând inculpatului Mitrea Ioan.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Mediaş.



4. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

SFÂRLOAGĂ VALERIAN, fost director al S.C. PLOIEŞTI INDUSTRIAL PARC S.A., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu în formă calificată şi în formă continuată, instigare la fals intelectual şi uz de fals;
MANOLACHE MARIA DANIELA, consilier juridic al S.C. PLOIEŞTI INDUSTRIAL PARC S.A., în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de fals intelectual în formă continuată;
FINICHIU CRISTIAN GABRIEL, reprezentantul Consiliului Judeţean Prahova în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (A.G.A.) a S.C. PLOIEŞTI INDUSTRIAL PARC S.A., în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:

În perioada 2004 – 2005, inculpatul Sfârloagă Valerian – în calitate de director al S.C. PLOIEŞTI INDUSTRIAL PARC S.A. (al cărei unic asociat este Consiliul Judeţean Prahova), membru în Consiliul de Administraţie şi membru al comisiei de vânzare prin licitaţie sau negociere directă, a vândut în mod nelegal către o societate comercială din Ploieşti un teren cu suprafaţa de 28,86 hectare la un preţ subevaluat. În această modalitate, societatea pe care o conducea a fost prejudiciată cu suma de 7.584.353,18 lei (aproximativ 1.980.248 euro calculat la cursul aferent anilor 2004 – 2005), reprezentând diferenţa dintre valoarea de piaţă a terenului vândut şi valoarea de vânzare.
Pentru a crea aparenţa de legalitate a acţiunilor sale, inculpatul Sfârloagă Valerian a determinat-o pe inculpata Manolache Maria Daniela, consilierul juridic al societăţii, să întocmească trei înscrisuri oficiale (două hotărâri A.G.A. şi procesul – verbal al comisiei de negociere) în care a inserat date nereale de natură să avantajeze firma cumpărătoare a terenului, înscrisuri care au fost ulterior folosite de inculpat în faţa Consiliului Judeţean Prahova şi în faţa notarului public. Aceste documente au fost semnate şi de inculpatul Finichiu Cristian Gabriel.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpatului Sfârloagă Valerian.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Ploieşti.



5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

VOICU CAMELIA, administrator la SC AGROTOP CEREAL S.R.L., în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată;

FALCĂ FLORIN, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 1 noiembrie 2007 – 22 februarie 2008, inculpata Voicu Camelia, în calitate de administrator la S.C. INTERAGRO BEST GROUP S.R.L. (societate care are ca obiect de activitate comerţul cu cereale, seminţe şi furaje), cu ajutorul inculpatului Falcă Florin, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, a evidenţiat în actele contabile cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, folosind în acest scop documente justificative false. De asemenea, inculpata Voicu Camelia a ridicat personal sumele de bani rezultate din conturile bancare ale societăţii, pe baza unor declaraţii şi borderouri fictive.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 7.751.226,32 lei.
Nu s-au instituit măsuri asigurătorii în cauză deoarece inculpaţii nu figurează în evidenţe ca proprietari ai unor bunuri mobile sau imobile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sector 1 Bucureşti.



6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului GOGU NELU, administrator al S.C. PETRYCA XXL S.R.L., în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie 2005 –decembrie 2007, inculpatul Gogu Nelu, în calitate de administrator al S.C. PETRYCA XXL S.R.L. (societate care avea ca obiect de activitate colectarea deşeurilor metalice industriale reciclabile),în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, a omis să înregistreze în evidenţa contabilă, în parte, operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile astfel realizate şi a înregistrat cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale.
În această modalitate, inculpatul s-a sustras de la plata unor obligaţii fiscale faţă de bugetul general consolidat în valoare totală de 8.969.524,86 lei, constând în impozit pe profit şi TVA.
În cauză nu au fost luate măsuri asigurătorii întrucât nu au fost identificate bunuri în patrimoniul inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Giurgiu.



7. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpatului GHERGHELAŞ SORIN, fost şef serviciu la Inspecţia Silvică şi de Vânătoare Neamţ din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 10 februarie 2009, inculpatul Gherghelaş Sorin, în calitate de şef serviciu la Inspecţia Silvică şi de Vânătoare Neamţ din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Suceava, a pretins de la un denunţător suma de 1.500 lei în scopul de a nu-l sancţiona contravenţional pentru nerespectarea regimului documentelor referitoare la materialele lemnoase, fiind prins în flagrant după ce a primit suma de 300 de euro.
La data de 10 februarie 2009, inculpatul Gherghelaş Sorin a fost reţinut de procurorii anticorupţie pe o perioadă de 24 de ore iar Tribunalul Neamţ a dispus faţă de inculpat măsura obligării de a nu părăsi ţara.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Neamţ.



8. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpatului VRÂNCEAN VEACESLAV, administrator al SC CEREAL STANDARD SRL Medgidia, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală.
În rechizitoriul întocmit de procurori s-a reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2007 – martie 2008, inculpatul Vrâncean Veaceslav, cu intenţie, a omis să evidenţieze în actele contabile ori în alte documente legale, operaţiunile comerciale efectuate în cadrul societăţii pe care o administra şi a veniturilor realizate, cu consecinţa prejudicierii bugetului general consolidat al statului cu suma de 4.641.702 lei RON (echivalent a 1.279.119 euro), reprezentând impozit pe profit şi T.V.A.
De asemenea, inculpatul s-a sustras de la efectuarea verificărilor financiare şi fiscale, prin declararea fictivă cu privire la sediul principal al SC CEREAL STANDARD SRL Medgidia.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Medgidia.


9. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:
POPUŢA DANIELA EMILIA, agent de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Cluj, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată;
ILEA CORNEL, administrator al şcolii de şoferi „Auto Ilea”, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi dare de mită şi fals în ănscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată şi
ABRUDAN IACOB în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată.

În aceeaşi cauză s-a mai dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului GALOŞ VASILE TRĂIAN, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2008-martie 2009, inculpata Popuţa Daniela Emilia, în calitate de agent de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Cluj, potrivit unei înţelegeri prealabile cu inculpatul Ilea Cornel, a acceptat primirea de la acesta a sumei de 7200-8400 de euro, din care a primit efectiv suma de 4200 de euro pentru ca, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, respectiv permiterea accesului a 13 candidaţi în sala de examen de la SRPCIV Cluj, în condiţii care să le asigure fraudarea examenului, să le înlesnească acestora obţinerea permisului de conducere. Concret, inculpata a permis candidaţilor ca în sala de examinare să poarte asupra lor mijloace tehnice audio prin care, din exterior, le erau comunicate răspunsurile corecte la chestionare.
La rândul său, în perioada octombrie 2008-martie 2009, inculpatul Ilea Cornel, a pretins de la un număr de 13 candidaţi înscrişi la examenul pentru obţinerea permiselor de conducere sume de bani cuprinse între 5000 de lei (echivalent a 1300 euro la acea dată) şi 3200 de euro, promiţând acestora că, prin influenţa de care se bucură asupra unor funcţionari din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Cluj, le va facilita promovarea examenelor susţinute. În aceeaşi perioadă, inculpatul Ilea Cornel a falsificat fişele de şcolarizare şi a contractelor încheiate cu trei dintre candidaţi prin atestarea unor împrejurări nereale, respectiv, a faptului că aceştia au urmat cursurile teoretice şi practice ale şcolii de şoferi Auto Ilea. Mai mult, inculpatul i-a determinat pe reprezentanţii unei societăţi comerciale prestatoare de servicii medicale să redacteze fişe medicale pe numele celor trei candidaţi, atestând în fals că sunt apţi pentru conducere autovehicule, în condiţiile în care aceştia nu fuseseră examinaţi de medicii specialişti.
În perioada octombrie 2008-martie 2009, inculpatul Abrudan Iacob, cunoscând că inculpatul Ilea Cornel pretinde sume de bani de la candidaţi înscrişi la examenele pentru obţinerea permiselor de conducere, pentru a le asigura promovarea examenului, l-a ajutat pe inculpatul Ilea Cornel, procedând în mod nemijlocit la echiparea tehnică a unui număr de 13 candidaţi, ajutor pentru care a acceptat primirea, de la inculpatul Ilea Cornel, a sumei totale de 1200 euro.
La rândul său, inculpatul Galoş Vasile Trăian, l-a ajutat pe Ilea Cornel în comiterea infracţiunii, furnizând mai multor candidaţi răspunsurile la chestionare în timp ce aceştia se aflau în sala de examen, ajutor pentru care a acceptat primirea de la inculpatul Ilea Cornel a sumei totale de 1650 euro.
La data de 17 martie 2009, inculpatul Abrudan Iacob a fost reţinut pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 18 martie 2009, procurorii au luat aceeaşi măsură preventivă şi faţă de inculpaţii Popuţa Daniela Emilia şi Ilea Cornel.
La data de 18 martie 2009, Tribunalul Cluj a dispus arestarea inculpaţilor Popuţa Daniela Emilia şi Ilea Cornel pe o perioadă de 29 de zile şi obligarea de a nu părăsi ţara faţă de Abrudan Iacob (comunicat din 18 martie 2009 nr. 67/VIII/3). Curtea de Apel Cluj a admis recursul DNA şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului Abrudan Iacob pe o perioadă de 29 de zile.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. - Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj.



10. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpatului DUŢOIU ADRIAN, primar al Comunei Horia, judeţul Tulcea, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: abuz în serviciu contra intereselor publice şi schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada mai – octombrie 2007, inculpatul Duţoiu Adrian, în calitate de primar al Comunei Horia, judeţul Tulcea, a refuzat să pună în executare o hotărâre judecătorească pronunţată de Tribunalul Tulcea prin care primăria pe care o conducea era obligată să încheie cu două societăţi comerciale un contract de concesiune a suprafeţei de 43 hectare luciu de apă din Lacul Horia. Ca urmare a refuzului său, bugetul local a fost prejudiciat cu suma de 57.393,78 lei reprezentând penalităţi de întârziere la încheierea contractului.
Cu prilejul derulării acţiunii de executare silită prin care firmele păgubite încercau să recupereze suma precizată mai sus, inculpatul Duţoiu Adrian a indicat în vederea popririi contul bancar în care se aflau fondurile europene FEGA care reau destinate în mod exclusiv întreţinerii suprafeţelor de păşune, astfel că a schimbat în mod nelegal destinaţia sumei de 57.393,78 lei din acest cont.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Tulcea.




În legătură cu cele zece dosare penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 19 iulie 2010
comunicate-hotărâri de condamnare din 25 ianuarie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 01 septembrie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 29 noiembrie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 27 aprilie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 04 aprilie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 29 noiembrie 2010
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 ianuarie 2010