DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
01 octombrie 2008
Nr. 247/VIII/3

COMUNICAT

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna septembrie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BURSUC FLORIN-GHEORGHE, inspector fiscal în cadrul Serviciului de Inspecţie Fiscală al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Neamţ – A.F.P. Roman, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de luare de mită;
NEDEA MEDA, consilier superior în cadrul Serviciului de Inspecţie Fiscală al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Neamţ – A.F.P. Roman, în sarcina căreia s-au reţinut două infracţiuni de luare de mită;
VICOL IOAN-CRISTIAN, şeful Administraţiei Finanţelor Publice Roman, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizarea infractorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 4 iulie 2008, inculpaţii Nedea Meda şi Bursuc Florin-Gheorghe au pretins de la un denunţător suma de 2.000 lei, pentru ca, în schimb, să nu aplice toate sancţiunile contravenţionale pe care le-au constatat cu ocazia unui control efectuat la firma denunţătorului.
La data de 24 iulie 2008, inculpata Nedea Meda a fost prinsă în flagrant delict după ce a primit de la denunţător suma solicitată. Fiind prezent la desfăşurarea procedurii de prindere în flagrant (care s-a derulat la sediul Administraţiei Finanţelor Publice Roman), inculpatul Vicol Ioan-Cristian l-a avertizat prin telefon pe inculpatul Bursuc Florin-Gheorghe cu privire la flagrant în scopul de a îngreuna administrarea probelor faţă de acesta. Inculpaţii Nedea Meda şi Bursuc Florin-Gheorghe au fost reţinuţi de procurori la data de 25 iulie 2008 pentru 24 de ore iar Tribunalul Bacău a dispus faţă de aceştia luarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara.
De asemenea, la data de 6 septembrie 2007, cei doi inculpaţi au pretins şi primit, de la acelaşi denunţător, suma de 2.000 euro, pentru a soluţiona favorabil o cerere de rambursare de TVA, beneficiară fiind firma denunţătorului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Neamţ.

2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

SIMION ION, fost director executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (D.A.D.R.) Hunedoara, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi una de instigare la aceeaşi infracţiune;
VLAD ANA, director executiv adjunct la D.A.D.R. Hunedoara, în sarcina căreia s-au reţinut două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie 2007 – iulie 2007, inculpatul Simion Ion, în calitate de director executiv la D.A.D.R. Hunedoara, a dispus acordarea, în mod nelegal, a unor drepturi salariale, obţinând astfel, pentru sine, unele foloase materiale injuste. Prin această modalitate Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (M.A.D.R.) a fost prejudiciat cu suma de 7.023 lei.
La data de 31 august 2007, cei doi inculpaţi au dispus achitarea, în mod nelegal, a sumei de 19.032,86 lei către o firmă din Haţeg, în condiţiile în care această societate comercială nu prestase vreun serviciu şi nu predase niciun bun către D.A.D.R. Hunedoara.
De asemenea, la data de 6 martie 2008, inculpatul Simion Ion a determinat-o pe inculpata Vlad Ana să îi aprobe plata sumei de 1.000 lei cu titlu de avans pentru deplasare în interes de serviciu, în condiţiile în care acesta fusese suspendat din funcţie printr-un ordin al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Cei doi inculpaţi au creat în dauna M.A.D.R. un prejudiciu în sumă totală de 27.055, 86 lei, bani ce au fost recuperaţi integral pe parcursul urmăririi penale.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Judecătoriei Deva.
Inculpatul Simion Ion a mai fost trimis în judecată de procurorii din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Alba Iulia în alte două dosare penale, aceste cauze fiind mediatizate prin comunicatele nr. 45/VIII/3 din 7 martie 2008 şi 177/VIII/3 din 4 iulie 2008, ambele afişate pe site-ul www.pna.ro.

3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului:

BUTUR EUGEN MARIAN, fost director executiv al Direcţiei Regionale Vamale (D.R.V.) Iaşi, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- luare de mită în formă continuată;
- intermedierea şi înlesnirea efectuării unor operaţiuni financiare de către un agent economic privat pe care, în virtutea funcţiei, avea sarcina de a-l controla;
- intermedierea şi înlesnirea efectuării unor operaţiuni comerciale şi financiare de către un agent economic privat, pe care, în virtutea funcţiei, avusese sarcina de a-l controla, săvârşită într-un interval de 5 ani de la încetarea funcţiei;
- fals în declaraţii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2002 – 2003, inculpatul Butur Eugen Marian, în calitate de director executiv al Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, a primit de la persoana denunţătoare (comisionar vamal) suma totală de 4.350 lei cu titlu de mită, pentru ca inculpatul să-i acorde unele facilităţi prevăzute în actele normative care reglementează activitatea vamală.
De asemenea, inculpatul Butur Eugen Marian, atât anterior cât şi ulterior demiterii din funcţia de director executiv al D.R.V. Iaşi, a intermediat şi înlesnit efectuarea de operaţiuni financiare şi comerciale pentru o firmă de comisionariat vamal din Iaşi, firmă aparţinând unor rude ale inculpatului. În virtutea funcţiei deţinute, inculpatul avea obligaţia de a controla această firmă. Ca urmare a acestei activităţi, inculpatul a beneficiat de venituri necuvenite în sumă de 58.423,9 RON şi de un abonament telefonic în valoare de 20 USD în perioada mai 2006 – mai 2007.
S-a mai reţinut că inculpatul a completat în fals declaraţia de avere din 22 aprilie 2005, deoarece a omis să consemneze că este proprietarul a două terenuri intravilane din municipiul Iaşi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Iaşi.

4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului GEMĂNAR GHEORGHE, director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC COMINCO SA, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:

- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave şi
- schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei acestor fonduri.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 29 noiembrie 2002, a fost semnat contractul de lucrări între Ministerul Dezvoltării şi Prognozei, în calitate de Autoritate Contractantă şi consorţiul format din SC COMINCO SA Bucureşti, SC CONSTRUCŢII UNU SA Iaşi şi SC IASICON SA Iaşi, în calitate de Constructor, în cadrul căruia SC COMINCO SA îndeplinea calitatea de lider, având ca obiect realizarea „Centrului universitar de inovaţie şi Parc de dezvoltare a infrastructurii de afaceri pentru IMM-uri şi Investitori privaţi – TEHNOPOLIS Iaşi”, proiect finanţat din Programul PHARE 2000.
În perioada septembrie 2004 – mai 2005, Gemănar Gheorghe, în calitatea menţionată mai sus, precum şi în cea de responsabil cu organizarea şi funcţionarea sistemului calităţii la obiectivul TEHNOPOLIS, a prezentat situaţii lunare de lucrări atestând în mod nereal că au fost executate lucrări conforme cu documentaţia din contract, deşi în fapt, lucrările a fost realizate de către SC COMINCO SA cu alte materiale decât cele prevăzute. Prejudiciul cauzat în dauna Autorităţii Contractante prin utilizarea altor materiale decât cele prevăzute în documentele contractuale şi pentru care s-au efectuat plăţile este în sumă de 431.083,84 euro.
De asemenea, în cadrul derulării acestui contract, SC COMINCO SA a achiziţionat materiale de construcţie prin interpunerea pe circuitul comercial a firmei SC INTEC GRUP SRL Iaşi la care unul din asociaţi este nora inculpatului. Livrarea succesivă între firme s-a realizat doar scriptic, în fapt materialele fiind expediate direct de la importator către utilizatorul final. Prin această intermediere SC INTEC GRUP SRL a încasat suma de 279.964.933 ROL fără a efectua niciun fel de activitate.
Un alt proiect finanţat din fonduri PHARE la care contractul de lucrări a fost adjudecat de SC COMINCO SA, de această dată în asociere cu SC Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii – TIM SA Cluj Napoca, a fost Parcul Industrial Jibou, contractul fiind semnat cu Autoritatea Contractantă în data de 26.11.2002.
În baza unui contractului de subantrepriză încheiat cu reprezentanţii SC TIM SA în mod nejustificat şi necomunicat Autorităţii Contractante, inculpatul a schimbat destinaţia sumei de 56.000 euro. Această sumă a fost încasată de SC COMINCO SA cu titlul de comision, reprezentând cheltuială neprevăzută în contractul de lucrări încheiat cu Autoritatea Contractantă.
Procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor aparţinând inculpatului, până la concurenţa valorii prejudiciului.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Alte legături de la această informație

hotărâri definitive din 24 mai 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 22 decembrie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 24 mai 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 24 noiembrie 2010
comunicate-hotărâri de condamnare din 20 iunie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 20 iunie 2012