IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
09 decembrie 2020
Nr. 870/VIII/3
COMUNICAT
Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna noiembrie 2020, altele decât cele deja mediatizate, în care au fost trimiși în judecată 17 inculpați dintre care trei au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, după cum urmează:
1. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 716/VIII/3 din data de 27 octombrie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui inculpat, persoană fizică, pentru comiterea infracțiunilor de:
- dare de mită,
- cumpărare de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie – 20 octombrie 2020, inculpatul, față de care era dispusă măsura controlului judiciar într-un dosar penal în care era cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de proxenetism, ar fi promis persoanelor care-l anchetau suma de 15.000 euro, din care o parte ar fi urmat să ajungă la procuror, pentru ca în schimb să obțină soluția clasării în cauza menționată.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.
2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați, administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- participație improprie la folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2015, în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, „Obiectivul turistic sat pescăresc tradițional”, cei trei inculpați (proiectant, diriginte de șantier și constructor), implicați în realizarea acestuia, ar fi falsificat procesele-verbale de recepție atestând în cuprinsul lor împrejurarea neadevărată că lucrările executate corespundeau proiectului tehnic.
Ulterior, documentele respective ar fi fost depuse fără vinovăție de către funcționari din primăria Tulcea la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru aprobarea cererilor de rambursare a finanțării.
Prin aceste demersuri, cei trei inculpați a fi beneficiat de fonduri nerambursabile în valoare totală de 3.039.229 lei, după cum urmează: 150.660 lei către proiectant, de 81.200 lei către dirigintele de șantier și de 2.807.369 lei către constructor.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Primăria municipiului Tulcea au comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin la doi dintre inculpați.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
DOBOȘ IOAN și MITROI EUGEN GALUS, la data faptelor inspectorii vamali în cadrul birourilor vamale de frontieră Aeroport Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca, respectiv „Otopeni” Călători, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii august 2017, cei doi inspectori vamali, aflați în timpul serviciului, nu și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, în contextul efectuării unui control și nu ar fi dispus măsura confiscării și aplicarea unei sancțiuni contravenționale destinatarilor a două colete importate din state extracomunitare, care conțineau 907 componente pentru terminale GSM (copii după mărci consacrate).
Urmare a acestor demersuri, „componentele” respective ar fi ajuns la un alt punct vamal de unde au fost predate unor persoane indicate de inculpatul Mitroi Eugen Galus, altele decât destinatarii reali.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj.
Actualizare (06.02.2024):
Prin decizia penală nr. 1456 din 03.10.2023 Curtea de Apel Cluj a dispus achitarea inculpaților DOBOȘ IOAN și MITROI EUGEN GALUS, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât fapta nu există.
Lasă nesoluționată acțiunea civilă formulată de către persoana civilă Ministerul Finanțelor Agenția Națională de Administrare Fiscală – D.G.R.F.P. Cluj-Napoca.
DEFINITIVĂ
4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
DUȚU BOGDAN, la data faptelor comisar în cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Biroul Rutier, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În data de 19 februarie 2020, inculpatul Duțu Bogdan, în calitate de ofițer de poliție judiciară, cu gradul de comisar în cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Biroul Rutier, ar fi primit, printr-un intermediar, de la o persoană (martor în cauză) suma de 450 euro, în legătură cu atribuțiile sale de serviciu.
Concret, inculpatul ar fi primit suma de bani menționată mai sus, lăsând să se înțeleagă că va desfășura cercetările într-un dosar penal în care martorul era cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, în vederea dispunerii unei soluții favorabile acestuia din urmă, respectiv o soluție de clasare sau una de renunțare la urmărirea penală.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța.
5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, la data faptei președinte al unei asociații de fermieri, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2013-2014, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) două declarații false în scopul de a obține în mod injust, în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, sume de bani din bugetul Uniunii Europene.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 414.250 lei.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 467.429 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
HORĂSCU ION, la data faptelor primar al comunei Prundeni, județul Vâlcea, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată
- participație improprie la infracțiunea de spălare a banilor
NĂSTASIE ION, administrator al unei societăți comerciale înființată prin hotărârea Consiliului Local Prundeni, pentru complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În contextul emiterii O.U.G. nr.63/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, precum și pentru stabilirea unor măsuri financiare, Primăria Prundeni a disponibilizat, în cursul anului 2010, un număr de 39 de persoane (dintr-un aparat funcțional de aproximativ 70 de persoane).
Dintre acestea, 19 persoane, rude sau prieteni ai primarului Horăscu Ion, au fost angajate la scurt timp într-o societate comercială înființată anterior prin hotărârea Consiliului Local Prundeni și administrată de inculpatul Năstăsie Ion, societate ce avea ca principal obiect de activitate ”Captarea, tratarea și distribuția apei”.
Practic, inculpații ar fi acționat pentru ”salarizarea” personalului unei societăți private, cu răspundere limitată, ce nu a prestat niciodată serviciile facturate, nu a realizat venituri din alte surse și a acumulat datorii la bugetul general consolidat al statului.
Concret, în perioada 2010 - 2012, inculpatul Horăscu Ion, în calitate de primar al comuniei Prundeni, județul Vâlcea, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi dispus în mod nelegal decontarea mai multor sume de bani din bugetul primăriei pe care o conducea, către societatea administrată de inculpatul Năstasie Ion, pentru lucrări și servicii care nu au fost executate în realitate, după cum urmează:
- 429.265 lei, reprezentând costul a 2.120 branșamente la rețeaua publică de apă,
- 81.000 lei, reprezentând prețul unor servicii de consultanță pentru obținerea unor autorizații sanitare și de mediu privind sistemul de canalizare, epurarea apelor uzate și colectarea deșeurilor nepericuloase,
- 66.910 lei pentru achiziționarea unei cantități de 1.356 mc nisip cuarțos necesar la construcția unui teren de sport, cu gazon sintetic. De menționat este faptul că terenul respectiv fusese deja construit de o altă firmă, iar cantitatea respectivă de nisip cuarțos putea să acopere cca. 200.000 mp de gazon sintetic.
O parte dintre facturile emise de societatea respectivă ar fi fost semnate de către inculpatul Năstasie Ion în perioada în care acesta nu mai deținea funcția de administrator, fiind revocat de Consiliul Local al comunei Prundeni la data de 31 octombrie 2012.
În cursul anului 2012, urmare a intrării în incapacitate de plată a societății respective, dar și a verificărilor demarate de către Camera de Conturi Vâlcea și Administrația Județeană a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Vâlcea, 12 dintre salariații societății administrate de inculpatul Năstăsie Ion au fost angajați în cadrul unei asociații culturale înființată în același an de Primăria Prundeni.
De data aceasta, pentru salarizarea acestor angajați, inculpatul Horăscu Ion ar fi creat un mecanism prin care suma 134.080 lei, necesară achitării drepturilor salariale, ar fi ajuns în contul asociației culturale.
Acest lucru ar fi fost posibil prin încheierea unui contract fictiv de ”prestări servicii consultanță activități culturale” încheiat de asociația culturală cu societatea administrată de inculpatul Năstăsie Ion.
Prin aceste demersuri primăria comunei Prundeni ar fi fost prejudiciată cu 577.175 lei, sumă cu care aceasta s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparțin celor doi inculpați.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vâlcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
- persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată,
- persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În datele de 23 mai și 16 noiembrie 2017, unul dintre inculpați ar fi pretins de la celălalt mai multe foloase necuvenite lăsând să se creadă că are influență asupra unui funcționar public în cadrul Agenției Domeniilor Statului – Reprezentanța Iași, pe care a promis că îl va determina să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle de serviciu, respectiv să faciliteze reconstituirea, pentru anumite persoane, a dreptului de proprietate pe care acestea le aveau asupra unor terenuri din municipiul Iași.
Concret, pentru aceste „servicii”, inculpatul ar fi pretins 10.000 euro și o cotă de 10 % dintr-o suprafața de 1,8 ha cu care o persoană urma să fie pusă în posesie și ar fi primit sume de 5.600 euro și 150 lei.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține unuia dintre inculpați.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj - Biroul teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008-2016, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false în scopul de a obține în mod injust, în cadrul mai multor scheme de sprijin sume de bani din bugetul Uniunii Europene, pentru o suprafață de teren de 3,42 ha, în care ar fi fost inclusă și o suprafață de 1 ha de teren impropriu pentru practicarea agriculturii, situat pe raza municipiului Sighetu Marmației.
În același context, inculpatul ar fi omis să notifice gestionarului fondurilor datele necesare cerute potrivit legii (împrejurarea că nu a înființat culturile promise) în legătura cu suprafața respectivă (cunoscută sub denumirea de ”La Groapa de Gunoi”).
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 22.157 lei sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008-2016, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (contracte de arendare, tabele centralizatoare, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, persoana respectivă ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 320.508 lei.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 342.174 lei, sumă la care se adaugă accesoriile fiscale (dobânzi și penalități) potrivit Codului de Procedură Fiscală, calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data achitării integrale a debitului principal.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj - Biroul teritorial Baia Mare au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unei inculpate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2015, în contextul implementării proiectului - „Construire pensiune agroturistică...”, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe documente false și inexacte (dosarul de achiziție de lucrări, rapoarte de progres, etc.), prin care atesta că îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
O parte din acele documente ar fi fost falsificate chiar de inculpată.
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 151.675 lei, debit care a fost restituit integral de către inculpată.
În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Dosarul de urmărire penală privindu-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Maramureș.
11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:
- persoană fizică, administrator al SC Construct Design SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- SC Construct Design SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iulie - septembrie 2018, în contextul accesării unei finanțări nerambursabile privind ”Investiție inițială pentru o nouă activitate economică pe schema GBER (4.2) privind înființarea unei noi unități de producție de patiserie prin utilizarea de echipamente performante la SC CONSTRUCT DESIGN SRL”, pentru a dovedi faptul că îndeplinește condițiile de eligibilitate, inculpatul, persoană fizică, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) un extras de cont (emis la data de 23.07.2018) care atesta existența sumei de 2.999.960 USD în patrimoniul firmei pe care o administra, reprezentând cofinanțarea privată a proiectului.
Ulterior, la data de 14 septembrie 2018, inculpatul ar fi semnat cu A.F.I.R. contractul de finanțare privind proiectul sus menționat, deși suma reprezentând cofinanțarea privată a proiectului la care se referea extrasul de cont fusese restituită încă din data de 24 iulie 2018.
De menționat este faptul că banii respectivi proveneau dintr-un împrumut contractat de la un fond de investiții din străinătate pe o durată de trei zile, în schimbul unei dobânzi de 2.250 USD.
În continuare, deoarece SC Construct Design SRL nu a obținut un credit bancar necesar demarării proiectului, contractul încheiat cu A.F.I.R. a fost reziliat.
În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- 1 an și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
- amendă, în cuantum de 24.000 lei.
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.
12. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a următorilor inculpați:
1. persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată;
2. persoană fizică fără calitate specială, asociat și administrator al SC COLINA VIILOR SRL sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată și participație improprie la complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată;
3. SC COLINA VIILOR SRL sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată;
4. persoană fizică fără calitate specială, asociat și administrator al SC NOBIL WINE SRL sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată;
5. SC NOBIL WINE SRL sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată și spălare a banilor;
6. SC USUFRUIT CIM SRL sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor;
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, cei trei inculpați persoane fizice și societățile SC Colina Viilor SRL și SC Nobil Wine SRL ar fi depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) - Direcția pentru Agricultură Arad mai multe documente false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul a trei programe diferite privind acordarea de sprijin în favoarea restructurării și a reconversiei plantațiilor viticole.
Prin aceste demersuri, cei trei inculpați împreună cu cele două societăți comerciale ar fi obținut pe nedrept în cadrul celor trei programe fonduri europene nerambursabile în cuantum total de 3.024.805 lei.
Ulterior, în cursul anului 2017, inculpata SC Nobil Wine SRL ar fi încercat să transfere activul societății (respectiv 16,77 hectare de plantație viticolă) către societatea SC Usufruit Cim SRL, printr-un contract fictiv de dare în plată, urmărind în acest fel să se sustragă de la urmărirea penală și de la executarea pedepsei care ar putea fi aplicată ca urmare a fraudării fondurilor europene.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.
În prezența avocaților, toți cei șase inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- Pentru cei trei inculpați persoane fizice, pedeapsa de câte 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.
- Pentru cele trei societăți comerciale, pedeapsa principală constând în plata unor amenzi în valoare de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei și pedeapsa complementară a interzicerii inculpatelor de a participa la procedurile de achiziții publice pe o perioadă de 3 ani.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații persoane fizice vor presta fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, în cadrul Primăriei comunei Șilindia, jud. Arad, în cadrul Primăriei orașului Pîncota, jud. Arad, fie în cadrul Primăriei comunei Șiria, jud. Arad, după caz.
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Arad cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse.
13. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
URS IOSIF, la data faptei având funcțiile de profesor universitar în cadrul Facultății de Drept, președinte al Consiliului de administrație și președinte al Universității „Titu Maiorescu” din București, avocat suspendat, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în formă continuată și
Un inculpat fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
Anterior trimiterii în judecată, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu o inculpată fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
În rechizitoriul și acordul de recunoaștere a vinovăției întocmite, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 24-25 iunie 2019, inculpatul Urs Iosif, în calitate de președinte al Comisiei de elaborare a subiectelor la examenul de licență, sesiunea iunie - iulie 2019, organizat la nivelul Facultății de Drept din cadrul Universității „Titu Maiorescu” din București, cu sprijinul a două persoane cărora le-ar fi pus la dispoziție subiectele și variantele de răspuns elaborate de membrii comisiei, ar fi permis unor studenți aflați în an terminal accesul la informații nedestinate publicității pentru ca aceștia să obțină note mai mari, care nu reflectă nivelul real de cunoștințe juridice.
Concret, inculpatul Urs Iosif, urmare a unor discuții prealabile, s-ar fi întâlnit cu ceilalți doi inculpați, cărora le-ar fi furnizat aceste subiecte și variante de răspuns corect, cei din urmă transmițându-le mai departe celor doi studenți, care urmau să susțină în data de 26.06.2019 proba scrisă la examenul de licență.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, iar ulterior, la data de 29.01.2021, având în vedere că inculpatul Urs Iosif și-a pierdut calitatea de avocat, instanța a dispus declinarea de competență în favoarea Tribunalului București.
Referitor la inculpata cu care, anterior trimiterii în judecată, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, în prezența apărătorului ales, aceasta a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- un an și 2 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.
14. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui inculpat, persoană fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 5 august 2020 – 16 septembrie 2020, inculpatul ar fi pretins 180.000 de euro în schimbul intervențiilor pe care pretindea că le va face, prin intermediul altei persoane, la judecătorii din cadrul Tribunalului Bacău și Curții de Apel Bacău, pentru a-i determina să dispună punerea în libertate a unei persoane cercetate într-un dosar al DNA, iar ulterior, în faza de judecată, să aplice o pedeapsă cu suspendarea executării.
Concret, inculpatul ar fi pretins de la soția persoanei pentru care urma să își exercite presupusa influență 90.000 euro ca primă tranșă și alți 90.000 euro ca a doua tranșă după realizarea intervențiilor, suma pretinsă ca primă tranșă fiind redusă pe parcurs la 60.000 euro.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți.
15. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 916/VIII/3 din 19 noiembrie 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, la data faptei evaluator desemnat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P), pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2011, inculpatul, la data faptei evaluator desemnat de A.N.R.P., ar fi întocmit un raport de evaluare cu încălcarea Legii 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente) și a Standardelor Internaționale de Evaluare, prin care un teren de 21,75 ha situat în județul Ilfov, care făcea obiectul unui dosar de despăgubire, ar fi fost supraevaluat fraudulos cu suma de 184.819.120 lei.
Ulterior, după emiterea la data de 27 iunie 2013 a deciziei de despăgubire, oamenii de afaceri precizați în comunicatul menționat mai sus, care au dobândit prin cesiuni succesive drepturile litigioase, au obținut un titlu de despăgubire pentru suma de 297.630.000 lei, care a fost achitată de Statul Român în perioada 2014-2018.
Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 184.819.120 lei.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile care aparțineau evaluatorului și oamenilor de afaceri.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză (cu excepția celei ridicate în urma contestației formulate de unul din oamenii de afaceri la judecătorul de drepturi și libertăți) și restabilirea situației anterioare comiterii infracțiunii (desființarea totală a raportului de evaluare și a titlului de despăgubire, precum și confiscarea specială a sumei de 297.630.000 lei).
Față de cei doi oameni de afaceri se desfășoară în continuare cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor.
Cu referire la toate dosarele menționate, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului, respectiv a acordului de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
Alte legături de la această informațiecomunicate-hotărâri de condamnare din
22 februarie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din
10 februarie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din
05 ianuarie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din
22 iunie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din
08 septembrie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din
07 martie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din
10 mai 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din
04 martie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din
23 decembrie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din
15 februarie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din
12 mai 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din
10 mai 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din
08 februarie 2024
comunicate-hotărâri de condamnare din
29 decembrie 2020