DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 1 aprilie 2008
Nr. 63/VIII/3

COMUNICAT

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna martie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor BOCEANU MIHAI MIŞU, fost administrator al SC Topragino Agroprest SRL, jud. Bihor, în sarcina căruia au fost reţinute infracţiunile de evaziune fiscală şi complicitate la delapidare, şi SEICA CONSTANTIN, fost contabil – şef al Ocolului Silvic Remeţi, jud. Bihor, pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Boceanu Mihai Mişu, în calitate de administrator al SC TOPRAGINO AGROPREST SRL, a omis să evidenţieze în totalitate în actele contabile ori în alte documente legale operaţiunile comerciale cu produse petroliere desfăşurate de societate în perioada 2002 – 2005, în scopul de a se sustrage de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 5.894.513,73 lei (aproximativ 1.500.000 euro).
De asemenea inculpatul Boceanu Mihai Mişu, l-a ajutat pe fostul contabil şef al Ocolului Silvic Remeţi, inculpatul Seica Constantin, să efectueze, în perioada martie 2003 – decembrie 2004, plăţi nejustificate către SC TOPRAGINO AGROPREST SRL din contul Ocolului Silvic Remeţi, în cuantum de 165.357,62 RON, bani care au fost însuşiţi de cei doi.
În sarcina inculpatului Seica Constantin s-a mai reţinut faptul că, în calitate de contabil şef al Ocolului Silvic Remeţi din cadrul Direcţiei Silvice Oradea, a efectuat, în perioada martie 2003 – decembrie 2004, plăţi nejustificate către mai multe societăţi comerciale în cuantum total de 430.655,6356 lei, din care către SC Topragino Agroprest SRL 165.357,62 lei, sumă cu, care a fost prejudiciată Direcţia Silvică Oradea.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Oradea.



2. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
- JUGARU NECULAI – primar al comunei Râmnicelu, judeţul Buzău, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de folosire şi prezentare de documente false şi inexacte având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţilor Europene, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu contra intereselor publice;
- BARDAŞ DUMITRU – administrator al S.C. CONSTRUCTORUL 95 S.R.L. Râmnicu Sărat, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de folosire şi prezentare de documente false şi inexacte având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţilor Europene, precum şi complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2004 – 2006, inculpatul Jugaru Neculai, în calitate de manager al proiectului finanţat din fonduri PHARE intitulat „Îmbunătăţirea situaţiei romilor prin crearea de locuri de muncă şi pregătirea profesională a membrilor comunităţii rome din comuna Râmnicelu, judeţ Buzău”, în complicitate cu inculpatul Bardaş Dumitru, a întocmit documente false pe care, împreună cu altele inexacte, le-a prezentat Autorităţii Contractante (Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE), obţinând pe nedrept suma totală de 33.958,15 euro.
Scopul proiectului era de reabilitare a unei hale aparţinând primăriei Râmnicelu, în incinta căreia urma să se amenajeze o secţie de ambalat produse agricole în care să-şi desfăşoare activitatea 18 persoane de etnie romă.
Inculpatul Jugaru Neculai, în calitate de coordonator al proiectului menţionat, pe parcursul derulării acestuia, a atribuit contracte de achiziţii publice unor firme care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate şi fără respectarea dispoziţiilor legale privind organizarea de selecţii de ofertă. Prin aceste acte, bugetul primăriei Râmnicelu a fost prejudiciat cu suma de 1.206,62 euro, reprezentând contribuţia proprie a primăriei în cadrul proiectului.
Cercetările efectuate în cauză au demonstrat că toate cheltuielile făcute în cadrul proiectului nu au respectat criteriile stricte aplicabile în cazul proiectelor comunitare, iar contractele încheiate cu furnizorii de produse şi servicii au fost atribuite în mod direct, fără organizarea unor proceduri de achiziţie publică.
Rapoartele post monitorizare ale autorităţii de implementare a proiectului au demonstrat că acesta nu şi-a atins obiectivele, în sensul că cele 18 persoane de etnie romă nu au fost angajate în cadrul proiectului iar secţia de ambalat produse agricole, deşi amenajată, nu funcţionează.

Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Râmnicu Sărat, judeţul Buzău.



3. Procurorii din cadrul Serviciului teritorial Constanţa al DNA au dispus trimiterea în judecată a inculpatului RĂDUCANU ŞINCULEŢ ION, în sarcina căruia s-au reţinut tentativă la infracţiunea de înşelăciune şi infracţiunea de fals sub semnătură privată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Din probele administrate a rezultat că în perioada septembrie – octombrie 2003, inculpatul Răducanu Şinculeţ Ion a întocmit, în numele GRUP SICOMIGA SINGLE MAN LTD şi GSM LTD, mai multe acte care conţin date nereale (contracte de asociere, contracte de împrumut credal), prin inducerea în eroare a reprezentanţilor a trei societăţi comerciale din Constanţa şi a încredinţat spre folosire instrumente de plată false, încercând astfel să obţină pentru sine şi pentru alţii suma de 10.080.000 euro din conturile Ministerului Finanţelor Publice.
Demersurile inculpatului nu şi-au produs rezultatul datorită contestaţiilor formulate de minister, acţiuni ce au fost soluţionate favorabil, unele fiind încă în stare de judecată.
Inculpatul Răducanu Şinculeţ Ion, asumându-şi calitatea de reprezentant al unui grup financiar care urmărea efectuarea de plasamente, a semnat contracte de asociere întocmite cu date fictive, cu cele trei societăţi comerciale şi, ca urmare a folosirii înscrisurilor false, a emis sau a solicitat investirea cu formulă executorie a unor mijloace de plată mai puţin folosite în tranzacţiile financiare, cum ar fi cambiile, prin inducerea în eroare atât a reprezentanţilor agenţilor economici, cât şi a unor notari, magistraţi sau a unor executori judecătoreşti. În conformitate cu respectivele contracte, inculpatul ar fi dobândit pentru sine 51% din valoarea totală de 10.080.000 euro care ar fi rezultat în urma executării silite a Ministerului Economiei şi Finanţelor Publice, în baza documentelor de plată – cambii întocmite în fals.
Inculpatul a mai fost condamnat pentru fapte similare, concurente cu cele pentru care este cercetat în prezenta cauză penală, la pedeapsa de 7 ani închisoare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa.



4. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
- MIC VASILE, fost lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Petea, actualmente angajat al Biroului Vamal pentru Colectarea Accizelor Maramureş, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de instigare la dare de mită, respectiv de dare de mită;
- CEUCA GAVRILĂ, agent de poliţie de frontieră în cadrul Punctului de Frontieră Petea, jud. Satu Mare, actualmente ofiţer, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În noaptea de 05/06 septembrie 2003, inculpatul Ceuca Gavrilă a primit de la un denunţător suma de 120 euro, pentru a-şi îndeplini defectuos atribuţiile funcţionale, denunţătorul fiind instigat să dea mită de către inculpatul Mic Vasile. În schimb, inculpatul Ceuca Gavril i-a permis denunţătorului intrarea în ţară cu un autoturism marca Skoda Felicia, înmatriculat în Franţa, fără plata garanţiilor vamale prevăzute de lege, autoturism care ulterior a fost depistat în trafic şi ridicat de către autorităţile vamale.
În vederea îngreunării cercetărilor demarate ca urmare a acestor fapte, inculpatul Mic Vasile le-a cerut martorilor aflaţi în autoturism să-şi modifice declaraţiile iniţiale şi să declare în mod mincinos despre cele întâmplate, oferindu-se ca, în schimbul acestui "serviciu", să le achite contravaloarea autoturismului ridicat. Martorii au refuzat propunerile, procedând la anunţarea organelor judiciare competente.
În perioada decembrie 2006 – ianuarie 2007, inculpatul Mic Vasile a făcut mai multe demersuri în vederea mituirii procurorului care instrumenta dosarul respectiv, pentru ca magistratul să nu dispună trimiterea sa în judecată. Astfel, în data de 10 ianuarie 2007, la sediul Biroului Teritorial Satu Mare al D.N.A., inculpatul Mic Vasile a promis în mod direct procurorului respectiv suma de 15.000 euro pentru ca acesta să dea o soluţie de netrimitere în judecată în dosarul în care inculpatul este cercetat. Deoarece procurorul a respins mita, suma nu a fost înmânată.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.



5. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatei NECULA FIVI, asociat unic şi administrator al S.C. BAZALTUL S.R.L. Slatina, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de instigare la folosire sau prezentare de declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor, în forma participaţiei improprii.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare da fapt:
În cursul anului 2003, în calitate de administrator al S.C. BAZALTUL S.R.L. Slatina, inculpatul a prezentat documente false reprezentanţilor Consiliilor Locale Milcov, Urzica şi Izbiceni, judeţul Olt, şi a dat declaraţii false privind evaluarea financiară a societăţilor (referitor la cifra de afaceri, profit, etc.) şi evaluarea tehnică (pregătirea profesională şi experienţa experţilor, disponibilitatea acestora).
Aceste documente au fost prezentate de către inculpată în cadrul ofertelor de participare la licitaţiile organizate de către Consiliile Locale Milcov, Urzica şi Izbiceni pentru selecţia prestatorilor de servicii ce urmau să asigure execuţia lucrărilor de proiectare pentru „Modernizarea drumului comunal DC89 în zona comunei Milcov”, „Modernizarea drumului comunal DC135 Urzica - Obârşia Mare” şi „Modernizarea drumului comunal Izbiceni”, lucrări finanţate din fonduri nerambursabile SAPARD.

Documentele susmenţionate au fost folosite fără vinovăţie de către reprezentanţii Consiliilor Locale Milcov, Urzica şi Izbiceni, fiind prezentate ulterior Autorităţii Contractante, Agenţia SAPARD, fapt care a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de către Consiliile Locale respective de fonduri europene nerambursabile pentru lucrările de proiectare în cuantum de 321.978 RON (respectiv 114.640 RON de către Consiliul Local Milcov, 87.258 RON de către Consiliul Local Urzica şi 120.080 RON de către Consiliul Local Izbiceni).
În vederea recuperării pagubei, în cauză s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând persoanei responsabile civilmente, respectiv S.C. BAZALTUL S.R.L.
Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.



6. Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Alba al DNA au dispus trimiterea în judecată a inculpatului VASILCA VASILE, administrator şi acţionar majoritar la SC Băile Sărate Ocna Mureş SA în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, infracţiunea de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave şi infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare da fapt:
Inculpatul Vasilca Vasile, în calitate de administrator la SC Băile Sărate Ocna Mureş SA a devenit responsabil al Proiectului (finanţat din fonduri PHARE) intitulat „Hotel Europa***, creşterea calităţii serviciilor turistice în vederea valorificării potenţialului turistic remarcabil în Regiunea Centru, zona industrial extractivă a Munţilor Apuseni”, scopul proiectului fiind oferirea unui pachet de servicii turistice de calitate în zona respectivă, cu potenţial turistic foarte mare, dar insuficient exploatat.
Cu prilejul obţinerii avansului cât şi cu ocazia acordării plăţilor intermediare şi finale, inculpatul a prezentat documente false, inexacte şi incomplete (rapoarte financiare şi tehnice, CV-uri false aparţinând persoanelor implicate în proiect, etc.) având drept consecinţă obţinerea pe nedrept a sumei de 84.961,5 euro.
Inculpatul a schimbat destinaţia unei părţi din această sumă, în sensul că a utilizat 10.530 euro în alte scopuri decât cele prevăzute în proiect. De asemenea, inculpatul Vasilca Vasile a prezentat în mod fals suma de 59.401,56 euro drept contribuţie proprie la realizarea proiectului.
Ministerul Integrării Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 68.00,56 euro. În vederea recuperării prejudiciului, s-a aplicat sechestru asigurător asupra unui imobil deţinut de SC Băile Sărate Ocna Mureş SA.
Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Aiud.



7. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpatelor SĂLĂJAN IULIANA MARIANA, DRAGOŞ OLINA RAMONA BIANCA şi ŢUNAŞ LOREDANA AURELIA, toate din cadrul Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Satu Mare, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 13 februarie 2008, inculpatele Sălăjan Iuliana Mariana, în calitate de funcţionar cu atribuţii de control în cadrul Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Satu Mare, cu ocazia efectuării unui control de specialitate la un agent economic din localitatea Vişeul de Sus, a pretins de la reprezentantul legal al acelui agent economic, denunţător în cauză, bijuterii din aur în valoare de 2.000 lei şi 1.800 de euro pentru a nu aplica sancţiuni contravenţionale. Sălăjan Iuliana Mariana a primit bijuterii din aur în valoare de 2.000 lei.
În acelaşi context şi în acelaşi scop, inculpatele Dragoş Olina Ramona Bianca şi Ţunaş Loredana Aurelia au primit, fiecare, bijuterii în valoare de câte 3.500 lei fiecare.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Maramureş.


8. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

MERAN DORIN, administrator SC METACON REP SRL, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri,
- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată;

BURUEANĂ ENE şi PINTILIE MARINICA, ambii angajaţi la SC METACON REP SRL în calitate de inginer, respectiv contabil, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată,
- deturnare de fonduri,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;

BURUIANĂ IORDAN, PETREA ALEXANDRU şi GHIUŢĂ CONSTANTIN în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 8 aprilie 2004, inculpatul Meran Dorin, administrator al SC METACON REP SRL, în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţii Europene, a prezentat mai multe documente inexacte cu prilejul depunerii cererii de finanţare nerambursabilă. De asemenea, împreună cu inculpaţii Burueană Ene şi Pintilie Marinica, Meran Dorin a schimbat în mod nelegal destinaţia sumelor de 25.874,55 euro (obţinută din bugetul CE) şi 250 milioane ROL (cofinanţare de la bugetul de stat).
Pentru a justifica cheltuirea unor sume de bani provenite din aceste fonduri, Meran Dorin a prezentat la ADR Sud-Est Brăila mai multe înscrisuri (note şi procese verbale), întocmite în fals de inculpaţii Burueană Ene, Pintilie Marinica, Buruiană Iordan, Petrea Alexandru şi Ghiuţă Constantin, în care au consemnat o situaţie nereală.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Galaţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 24 ianuarie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 15 mai 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 28 septembrie 2010
hotărâri definitive din 15 aprilie 2008
comunicate-hotărâri de condamnare din 30 ianuarie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 11 decembrie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 05 martie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 27 mai 2014