DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
10 decembrie 2007
Nr. 287/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei, au dispus trimiterea în judecată a inculpatului PUWAK MIHAI, asociat şi administrator al S.C. „P&I Internaţional” S.R.L., pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, deturnare de fonduri şi de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor europene, care au creat un prejudiciu de 32.160 euro în dauna bugetului general al Comunităţilor Europene.
Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:
La data de 28 februarie 2002 a fost încheiat contractul de finanţare nerambursabilă între Centrul Naţional pentru Programul de Formare Profesională „Leonardo Da Vinci” şi S.C. „P & I Internaţional” S.R.L., reprezentat legal de către inculpatul Puwak Mihai. Conform contractului a fost alocată suma de 40.200 Euro pentru realizarea proiectului „Formarea tinerilor absolvenţi în domeniul ingineriei urbane”, care avea ca scop principal realizarea unui stagiu de plasament/schimb în străinătate cu o durată de opt săptămâni începând cu 9 martie până la 2 mai 2002, la care să participe 15 stagiari, absolvenţi în specialitatea urbanism şi angajaţi ai firmei trimiţătoare.
Conform proiectului, formarea profesională a celor 15 stagiari trebuia realizată în colaborare cu parteneri din Germania, fiind indicată iniţial firma „Haka GmbH”, care însă a comunicat renunţarea la parteneriat. În acest context, în cadrul proiectului a apărut o altă entitate juridică intitulată DE*BE*ROM, în numele căreia contractul a fost semnat de Alida Stalek. Fiind rudă, Alida Stalek nu avea dreptul, conform clauzelor contractuale, de a participa la un astfel de proiect. Mai mult, s-a stabilit că acest contract s-a semnat cu o entitate juridică inexistentă în acel moment.
Din probatoriu a rezultat că, în realitate, cei 15 „stagiari” nu erau angajaţi ai firmei trimiţătoare, ci foşti colegi de facultate ai inculpatului, iar proiectul nu şi-a atins scopul pentru care a fost finanţat.
În cadrul derulării acestui proiect, inculpatul Puwak Mihai a falsificat pe parcursul lunii ianuarie 2002 semnăturile olografe a 15 persoane ale căror nume se găseau pe documentul intitulat „lista nominală cu stagiarii selecţionaţi să participe la proiect” şi a depus acest înscris falsificat la Centrul Naţional „Leonardo Da Vinci” în februarie 2002, în vederea dovedirii criteriilor de eligibilitate şi perfectarea contractului.
De asemenea, inculpatul Puwak Mihai a schimbat destinaţia legală a sumei de 32.160 Euro alocată din resursele bugetare ale Comunităţilor Europene de către Centrul Naţional „Leonardo Da Vinci” din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, utilizând-o în mod nelegal, pentru plata unor cheltuieli personale şi datorii ale S.C. „P & I Internaţional” S.R.L. care nu aveau absolut nicio legătură cu implementarea proiectului.
Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 32.160 Euro, reprezentând avans şi plată intermediară acordată beneficiarului S.C. „P & I Internaţional” S.R.L.
Pentru recuperarea acestui prejudiciu, s-a luat măsura aplicării sechestrului asigurător prin înfiinţarea popririi asupra sumei de 32.160 Euro aflată în contul bancar al inculpatului Puwak Mihai.

Dosarul a fost înaintat la Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti.

Precizăm că la 28 august 2003, fostul Parchet Naţional Anticorupţie s-a sesizat din oficiu în legătură cu informaţiile de presă şi la aceeaşi dată Hildegard Puwak a solicitat PNA efectuarea de cercetări privind modul de derulare a proiectelor cu finanţare comunitară, de către membrii familiei sale. După efectuarea actelor premergătoare, s-a dispus prin rezoluţia din 19 decembrie 2003 neînceperea urmăririi penale, considerând că faptele cercetate nu sunt prevăzute de legea penală.
Ulterior, la data de 26 august 2005, conducerea PNA a dispus prin ordonanţă infirmarea rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale şi continuarea cercetărilor în cauză, în condiţiile în care ancheta se realizase incomplet, iar suspiciunea de fraudă nu fusese înlăturată. Într-un dosar separat, un alt membru al familiei Puwak (tatăl inculpatului), în calitate de asociat şi administrator al firmei S.C. Geroconstruct S.R.L, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 12 iulie 2007. Printr-un mecanism desfăşurat pe un tipar infracţional similar, acesta a prejudiciat bugetul programului comunitar Leonardo da Vinci cu suma de 32.160 euro.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 21 februarie 2011
hotărâri definitive din 03 iunie 2009
hotărâri definitive din 21 februarie 2011