DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
5 decembrie 2007
Nr. 281/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna noiembrie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, au dispus trimiterea în judecată a doi ofiţeri din cadrul Academiei Tehnice Militare Bucureşti, pentru fraudarea fondurilor Uniunii Europene cu peste 260.000 euro.
Astfel, dosarul înaintat Tribunalului Militar Bucureşti îi priveşte pe inculpaţii:
- col. (r) COSTACHE NICOLAIE, cadru didactic la Academia Tehnică Militară Bucureşti (până în anul 2005, când s-a pensionat), pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, prevăzută de Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, modificată şi completată şi

- lt. col. ing. ec. GHEORGHIŢĂ MACHE MARIAN, contabil şef la Academia Tehnică Militară Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi de deturnare de fonduri.

Din probele administrate în faza de urmărire penală, a rezultat următoarea stare de fapt:
Inculpaţii col. (r) Costache Nicolaie şi lt.col. ing. ec. Gheorghiţă Mache Marian au avut rol activ în implementarea a două proiecte PHARE, derulate de Academia Tehnică Militară în perioada 1 februarie 2003 – 31 martie 2004, primul ocupându-se de aspectele de ordin tehnic şi al doilea de cele de ordin financiar.
Cele două proiecte fac parte din „Programul de Coeziune Economică şi Socială PHARE – Dezvoltarea Resurselor Umane în contextul Restructurării Industriale”, care are ca obiectiv recalificarea forţei de muncă în acord cu cerinţele pieţei. Obiectul contractului îl reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată Academiei Tehnice Militare pentru implementarea proiectului intitulat „Dezvoltarea resurselor umane în contextul restructurării armatei”.
În concret s-a reţinut că cei doi inculpaţi, în calitate de coordonator tehnic, respectiv coordonator financiar al ambelor proiecte, au folosit şi prezentat documente şi declaraţii false, inexacte şi incomplete (documente justificative şi state de plată neconforme cu realitatea, contracte individuale de muncă întocmite nelegal, documente nereale cu privire la asigurarea contribuţiei proprii,), având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene.
În sarcina lt.col. ing. ec. Gheorghiţă Mache-Marian s-a reţinut şi infracţiunea de deturnare de fonduri deoarece, în calitate de contabil şef al Academiei Tehnice Militare, a schimbat destinaţia sumei de 134.155 RON, reprezentând credite bugetare neutilizate până la finele anului 2002, pe care a folosit-o ca sursă de cofinanţare a celor două contracte, fără respectarea dispoziţiilor legale, în condiţiile în care demararea proiectului s-a făcut fără aprobarea structurii abilitate din Ministerul Apărării Naţionale şi fără asigurarea contribuţiei proprii a beneficiarului pe întreaga perioadă de implementare.
Ministerul Integrării Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 139.916,06 RON pentru primul contract şi cu suma de 224.137,75 euro, pentru al doilea contract, la care se adaugă comisioanele aferente fondurilor PHARE, în cuantum de 277,65 euro. În vederea recuperării acestui prejudiciu, s-a aplicat sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Militar Bucureşti.

2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

- PAŞCU IOAN, asociat şi administrator al S.C. ANCO S.R.L. Anieş, jud. Bistriţa-Năsăud, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni:

- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor;
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
- fals intelectual la legea contabilităţii

şi

- ARPĂŞTEUAN MIHĂIŢĂ - IONEL pentru următoarele infracţiuni:

- complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor;
- participaţie improprie la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:
Inculpatul Paşcu Ioan este administrator la S.C. ANCO S.R.L. Anieş, jud. Bistriţa-Năsăud, firmă beneficiară a unui contract de asistenţă financiară nerambursabilă, în cadrul programului PHARE 2000, pentru implementarea proiectului privind „Valorificarea optimă a potenţialului sursei de apă minerală nr. 2, Hojda din loc. Anieş”, proiect ce are ca obiectiv principal creşterea capacităţii de îmbuteliere şi îmbunătăţire a calităţii apei, prin amenajarea de spaţii tehnologice, achiziţionarea unei linii de îmbuteliere cu o capacitate mai mare, crearea de noi locuri de muncă, într-o zonă defavorizată.
Cu complicitatea inculpatului Arpăşteuan Mihăiţă Ionel, asociat şi administrator la mai multe societăţi comerciale din jud. Bistriţa-Năsăud, inculpatul Paşcu Ioan a prezentat Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord – Vest Cluj Napoca date false atât în raportul financiar şi raportul tehnic, împreună cu documente justificative false (facturi fiscale, procese verbale de recepţie, contracte de muncă, acte contabile), cât şi cu ocazia verificărilor la faţa locului efectuate de către reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord – Vest, în data de 8 iulie 2004.
Datele false se refereau la modul de implementare a proiectului şi utilizarea finanţării nerambursabile PHARE, cât şi cu privire la îndeplinirea criteriilor cerute de derularea proiectului sub aspectul angajării de personal.
Prin utilizarea acestor documente false, inculpatul Paşcu Ioan a creat aparenţa respectării normelor legale şi contractuale în implementarea proiectului şi în utilizarea alocaţiei financiare nerambursabile, ceea ce a condus la aprobarea la plată a tranşei a doua din finanţare şi la obţinerea, pe nedrept, de către beneficiarul S.C. ANCO S.R.L. Anieş a tranşei finale din finanţarea PHARE.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor s-a constituit parte civilă în cauză cu sumele de 19.636,60 EURO şi, respectiv, 3.916,45 EURO, reprezentând cele două tranşe ( avans, plată finală) din finanţarea PHARE, achitate către S.C. ANCO S.R.L. Anieş, împreună cu dobânzile penalizatoare datorate. În vederea recuperării acestui prejudiciu, în cauză s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ale inculpaţilor.

Dosarul a fost înaintat la Judecătoria Bistriţa.

3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
DANIŞ IONEL, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Murgeni, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, instigare la fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată şi sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată,
CARP CONSTANTIN, fost şef al Postului de Poliţie Berezeni, Jud. Vaslui, cu gradul profesional de agent şef de poliţie, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată.

Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada iunie-iulie 2007, inculpatul Daniş Ionel pretins şi primit de la un denunţător echivalentul în lei a sumei de 500 de euro, mai precis 1.600 RON. În schimb, a dispus o soluţie favorabilă faţă de o persoană (denunţător), care era cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism având alcoolemia peste limita legală, în cadrul unui dosar penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Murgeni. În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor inculpatului Daniş Ionel în vederea confiscării sumei de 1.600 RON.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Iaşi.

4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului VLĂDUŢ VASILE, inspector în cadrul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Alba, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.

Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:
La data de 11 aprilie 2007, inculpatul VLĂDUŢ VASILE, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a efectuat controale în cadrul magazinelor de comercializare a produselor de panificaţie, aparţinând societăţilor comerciale administrate de persoanele denunţătoare. Pentru a nu întocmi proces verbal de constatare a săvârşirii unei contravenţii (prevăzute de legislaţia privind protecţia consumatorului) şi pentru a nu aplica o sancţiune contravenţională prevăzute de legea respectivă, inculpatul i-a pretins denunţătorului suma de 700 RON, ce reprezenta 25 % din contravaloarea amenzii. În această împrejurare, denunţătorul i-a dat inculpatului suma solicitată în două tranşe, în timp ce se aflau în locuri publice din municipiul Blaj.
De asemenea, din probele administrate s-a mai stabilit că în perioada aprilie - mai 2007 inculpatul a mai venit în control la sediul brutăriei ce aparţine denunţătorilor şi, constatând mai multe nereguli, nu a întocmit proces - verbal de sancţionare contravenţională, dar a pretins şi primit, în schimb, de la denunţători, suma de 300 lei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Alba.

5. La data de 7 noiembrie 2007, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei, au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BUZEA LILIAN, fost şef al Poliţiei Municipiului Medgidia, cu gradul profesional de comisar şef de poliţie, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă.

Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:

La data de 15 iunie 2006, inculpatul Buzea Lilian a primit de la denunţător mai multe bunuri (articole de îmbrăcăminte şi băuturi alcoolice în valoare totală de 435,75 RON), lăsând să se creadă că are influenţă asupra conducerii Penitenciarului „Poarta Albă” şi asupra membrilor comisiei de liberări condiţionate din cadrul penitenciarului, pentru a-i determina pe aceştia să dispună transferul unui condamnat într-o secţie cu regim de detenţie mai uşor, iar apoi să îl propună pe acesta pentru liberare condiţionată.
De asemenea, a pretins şi primit bunurile menţionate mai sus pentru ca, în schimb, să tolereze şi să protejeze practicarea prostituţiei în zona de competenţă teritorială a unităţii de poliţie pe care o conducea.

Dosarul a fost înaintat la Curtea de Apel Constanţa.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

hotărâri definitive din 17 martie 2009
comunicate-hotărâri de condamnare din 21 iunie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 30 iunie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 30 aprilie 2015