DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 4 septembrie 2007
Nr. 209/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna august, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
ZVARA VASILE, fost judecător, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, fals intelectual şi uz de fals
BUDA VASILE, persoană fizică, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită.

Din probele administrate de procurori a rezultat că în cursul lunii martie 2000, inculpatul Buda Vasile a intervenit pe lângă Zvara Vasile, pentru ca acesta din urmă, în calitate de judecător, să dispună întreruperea executării pedepsei pentru o persoană care fusese condamnată anterior la 6 ani închisoare tot de către Zvara Vasile. Pentru acest „serviciu”, inculpatul Zvara Vasile a pretins şi primit de la două persoane denunţătoare (rude ale celui condamnat), prin intermediul lui Buda Vasile, suma de 1.700 USD. Ulterior, inculpatul nu şi-a mai respectat promisiunea, deoarece a fost mutat la Judecătoria Baia-Mare.
Din probele administrate de procurori a mai rezultat că, în cursul anului 2000, în calitate de preşedinte al judecătoriei Târgu Lăpuş şi de preşedinte al completului de judecată, inculpatul Zvara Vasile a falsificat o adresă a judecătoriei către arestul IPJ Maramureş, consemnând în mod nereal că reprezentantul Parchetului, prezent în şedinţa de judecată, renunţă la calea de atac într-un dosar aflat pe rolul instanţei conduse de inculpat. Dosarul aflat în judecare avea drept obiect unele infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. În concret, prin încheierea din data de 29 martie 2000, inculpatul, în calitate de preşedinte al completului de judecată, a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea a persoanei cercetate în dosar, menţionând în mod fals că procurorul de şedinţă a renunţat la calea de atac împotriva măsurii, având drept consecinţă punerea în liberate de îndată a celui vizat. Mai mult, Zvara Vasile a întocmit o adresă către arestul IPJ Maramureş în care a consemnat aceleaşi date nereale. În realitate, procurorul a declarat recurs, iar Tribunalul Maramureş a admis recursul formulat de procurorul de şedinţă, menţinând starea de arest preventiv a inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Curţii de Apel Cluj.

Istoricul dosarului:

În cursul anului 2001, Zvara Vasile şi Buda Vasile au fost trimişi în judecată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în două dosare separate.
Pe rolul Curţii de Apel Cluj, cele două dosare au fost conexate, iar la data de 06.06.2002, instanţa a dispus condamnarea la 6 ani şi 8 luni închisoare a lui Zvara Vasile, respectiv la 4 ani închisoare a lui Buda Vasile.
La 02.07.2003, Curtea Supremă de Justiţie a admis recursurile declarate de inculpaţi şi de parchet, cauza fiind trimisă spre rejudecare Curţii de Apel Braşov, apreciindu-se că este în interesul justiţiei ca o altă instanţă, egală în grad Curţii de Apel Alba Iulia, să rejudece cauza.
La 16.12.2004, Curtea de Apel Braşov a dispus condamnarea la 6 ani de închisoare a lui Zvara Vasile şi la 4 ani închisoare a lui Buda Vasile.
La 26.01.2006, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursurile declarate de inculpaţi şi parchet, a casat sentinţa Curţii de Apel Braşov şi a restituit dosarul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru completarea urmăririi penale pentru ambii inculpaţi.
La data de 20.03.2006, dosarul a fost declinat în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Din datele Poliţiei a rezultat că inculpatul Zvara Vasile a părăsit ţara în anul 2001.

2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Cluj, au dispus trimiterea în judecată a inculpatei ŢICU RITA MARIA, inspector vamal superior cu activitate temporară la Biroul Vamal Sighet, din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Cluj, pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită şi de luare de mită în formă continuată.

Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul lunii martie 2007, inculpata Ticu Rita Maria a promis şi oferit suma de 200 euro denunţătorului (un agent de poliţie de frontieră) pentru ca acesta să nu solicite controale amănunţite la anumite autovehicule ce urmau să treacă prin punctul de trecere a frontierei Sighet, autovehicule care ar fi trebuit să fie indicate de către inculpată. Prin aceasta se urmărea introducerea în ţară în mod ilegal a unor cantităţi de ţigări din Ucraina.
Pe de altă parte, în perioada martie – mai 2007, inculpata a primit în mod repetat bunuri în valoare de 5.000 lei (RON) de la o altă persoană, pentru a nu efectua controlul corporal şi al bagajelor şi pentru a nu-i aplica sancţiuni contravenţionale. În acest mod inculpata a facilitat acestei persoane introducerea în ţară, în mod ilegal şi repetat, a mai multor cartuşe de ţigări.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Maramureş.

3. Procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
MIHALACHI IOAN, primarul comunei Ciuruleasa, judeţul Alba, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor şi a infracţiunii de fals;
RUSU OVIDIU MARIUS şi SPĂTARU LAURA MIRELA, angajaţi ai S.C. Ben Ben Serv S.R.L. Cluj Napoca şi LENGHER ADRIAN, administrator al S.C. Alpro Consult S.R.L. Cluj Napoca, toţi pentru comiterea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor.
Din probele administrate s-a stabilit că inculpatul Mihalachi Ioan era reprezentantul legal al proiectului finanţat prin programul SAPARD „Modernizare drum comunal DC 156 Ciuruleasa-Bodreşti, jud. Alba”, contractul de finanţare fiind încheiat între Agenţia SAPARD Bucureşti şi Consiliul local al comunei Ciuruleasa, jud. Alba.
Inculpatul Mihalachi Ioan a încercat obţinerea decontării sumei de 621.012,87 RON, reprezentând prima tranşă de bani din acest contract, folosindu-se de un număr de 72 de înscrisuri întocmite în fals de inculpaţii Rusu Ovidiu Marius, Spătaru Laura Mirela şi Lengher Adrian.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Alba.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

hotărâri definitive din 04 iunie 2009
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 martie 2011
hotărâri definitive din 03 martie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 30 noiembrie 2011