DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
ROMÂNIA
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
SECŢIA PENALĂ

Decizia nr. 2102/2009 Dosar nr. 4620/100/2007

Şedinţa publică din 4 iunie 2009
Asupra recursurilor de faţă
În baza lucrărilor din dosar, constată următoarele:
Prin sentinţa penală nr. 209 din 9 aprilie 2008, Tribunalul Maramureş a condamnat pe inculpata T.R.M. la pedepsele de 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 255 alin. (1) C. pen. raportat la art. 7 alin. (2) din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 74 lit. a) şi c) şi a art. 76 lit. e) C. pen. şi de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 254 alin. (1) şi (2) C. pen. raportat la art. 7 alin. (1) din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 41 alin. (2) şi a art. 74 lit. a) şi c), art. 76 lit. c) C. pen.
În baza art. 76 alin. (3) C. pen., s-a înlăturat pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi.
În baza art. 33 lit. a) şi art. 34 lit. b) C. pen., s-au contopit pedepsele aplicate şi s-a dispus ca inculpata să execute pedeapsa cea mai grea, de 1 an şi 6 luni închisoare, în condiţiile art. 81 C. pen., pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 6 luni.
S-a atras atenţia inculpatei asupra prevederilor art. 83 C. pen.
Inculpatei i-au fost interzise drepturile prevăzute de art. 64 lit. a) teza a ll-a şi lit. b) C. pen., iar, în temeiul art. 71 alin. ultim C. pen., s-a dispus suspendarea executării pedepsei accesorii.
Conform art. 254 alin. (3) C. pen., instanţa a dispus confiscarea de la inculpată a sumei de 400 RON şi a obligat-o la plata acesteia către stat, precum şi a două seturi de pahare, astfel cum rezultă din dispozitivul sentinţei.
În esenţă, s-au reţinut următoarele:
În cursul lunii martie 2007, inculpata T.R.M., în calitate de inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Sighet, a promis şi oferit suma de 200 de Euro unui agent al Poliţiei de Frontieră, pentru ca acesta să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, în sensul de a nu exercita controale amănunţite la anumite autovehicule ce urmau să treacă prin vamă.
În perioada martie-mai 2007, inculpata a primit în mod repetat bunuri de la învinuita B.M., în scopul de a nu exericta controlul bagajelor, controlul corporal şi sancţionarea contravenţională, facilitând introducerea în ţară, de către aceasta din urmă, a mai multor cartuşe de ţigări.
Curtea de Apel Cluj, secţia penală şi de minori, prin decizia penală nr. 12/A din 9 februarie 2009, a respins, ca nefondate, apelurile declarate de D.NA., Serviciul Teritorial Cluj şi de către inculpata T.R.M.
Împotriva deciziei sus-menţionate, au declarat recurs parchetul şi inculpata.
Prin recursul declarat, procurorul a solicitat casarea hotărârilor, înlăturarea circumstanţelor atenuante prevăzute de art. 74 lit. a) şi c) C. pen., stabilirea unor pedepse situate în limitele prevăzute de lege pentru infracţiunile reţinute în sarcina inculpatei şi aplicarea pedepsei complementare prevăzute de art. 64 lit. a), b) şi c) C. pen., în ce priveşte modalitatea de executare a pedepsei, a solicitat executarea în regim privativ de libertate, motivând că, în raport cu infracţiunile săvârşite, limitele de pedeapsă şi poziţia inculpatei, nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aplicarea dispoziţiilor art. 81 C. pen.
Prin recursul inculpatei, s-a solicitat casarea hotărârii atacate în temeiul art. 3859 pct. 3 şi 18 C. proc. pen. În susţinerea primului temei de casare, a solicitat casarea cu trimitere spre rejudecare la instanţa de apel, arătând că a existat un caz de incompatibilitate la instanţa de apel, fiind incidente dispoziţiile art. 48 lit. d) şi e) C. proc. pen., iar în ce priveşte al doilea temei de casare, a solicitat achitarea, în baza art. 11 pct. 2 lit. a) raportat la art. 10 lit. a) C. proc. pen., pentru motivele expuse în partea introductivă a hotărârii.
Recursurile nu sunt fondate.
Din examinarea lucrărilor dosarului, rezultă că instanţele au reţinut corect faptele şi vinovăţia inculpatei, le-au dat o încadrare juridică corespunzătoare dispoziţiilor legale şi au individualizat în mod just pedeapsa aplicată, atât sub aspectul cuantumului, cât şi al modalităţii de executare.
Critica Parchetului, referitoare la greşita reţinere în favoarea inculpatei a circumstanţelor atenuante nu este întemeiată.
Astfel, în mod corect, instanţele au avut în vedere la individualizarea pedepselor aplicate inculpatei criteriile prevăzute de art. 72 C. pen., cărora le-au acordat eficienţa cuvenită, iar datelor care caracterizează persoana acesteia, Ie-a atribuit corect valoarea de circumstanţe atenuante judiciare, apreciind just că, în raport de ele, scopul pedepsei poate fi realizat prin suspendarea condiţionată a executării pedepsei rezultante aplicate.
În raport cu împrejurările concrete de săvârşire a faptelor, cu atitudinea inculpatei în cursul procesului penal, care nu are antecedente penale şi de datele privind persoana acesteia (are un copil minor; în caracterizarea de la locul de muncă a inculpatei i s-a acordat calificativul general foarte bine, filele 49, 50 din dosarul instanţei de apel), rezultă că nu se impune majorarea pedepsei aplicate şi nici schimbarea modalităţii de executare a acesteia.
În ce priveşte prima critică formulată de inculpată, prin apărătorul ales, se constată că nu este întemeiată.
Astfel, pentru a fi incident cazul de incompatibilitate prevăzut de art. 48 lit. d) C. proc. pen., este necesar ca partea care invocă împrejurările din care rezultă că judecătorul este interesat sub orice formă să facă şi dovada acestora.
Or, susţinerea inculpatei că un membru al completului de judecată ar avea interes în cauză, dat fiind că este soţul procurorului şef al D.N.A., care a exercitat supravegherea urmăririi penale nu a fost dovedită.
De altfel, în cursul judecării cauzei în apel inculpata putea uza de instituţia recuzării, iar cererea de strămutare soluţionată în cursul judecării cauzei la instanţa de apel nu a conţinut ca motive şi cazurile de incompatibilitate invocate în recurs.
Nici cea de a doua critică, referitoare la achitarea inculpatei, nu poate fi primită.
Din examinarea actelor şi lucrărilor dosarului, rezultă că sunt întrunite atât condiţiile laturii obiective, precum şi a celei subiective a infracţiunii de luare şi dare de mită, astfel cum au fost reţinute de instanţe.
Din coroborarea declaraţiilor denunţătorului G.P.I.P., agent de poliţie de frontieră, cu cele ale martorilor P.O., L.V., P.I.A. şi ale martorei B.M. cu cele ale martorilor C.I., A.R., G.S.K. şi cu transcrierile înregistrărilor convorbirilor telefonice, rezultă cert că inculpata a promis suma de 100 Euro denunţătorului, pentru ca acesta să nu îşi îndeplinească atribuţia de serviciu de a efectua controale asupra unor autovehicule, precum şi faptul că a pretins şi primit diverse bunuri, în scopul de a nu îndeplini un act privitor la îndatoririle sale de serviciu.
Examinând hotărârea recurată şi în raport de alte temeiuri care pot fi luate în considerare din oficiu şi constatând că nu există nici unul dintre acele temeiuri care impun casarea din oficiu, urmează ca recursurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticoruptie Cluj, şi recurenta inculpată T.R.M. să fie respinse, ca nefondate.
În conformitate cu protocolul încheiat între Baroul Bucureşti şi Ministerul Justiţiei, va fi acordat onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpată, care a pregătit apărarea acesteia până la prezentarea apărătorului ales.

PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
DECIDE


Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticoruptie Cluj, şi recurenta inculpată T.R.M. împotriva deciziei penale nr. 12/A din 9 februarie 2009 a Curţii de Apel Cluj, secţia penală şi de minori.
Obligă recurenta inculpată la plata sumei de 400 lei cu titlul de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 50 lei, reprezentând onorariul apărătorului desemnat din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei.
Definitivă.
Pronunţată în şedinţă publică, azi 4 iunie 2009.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 04 septembrie 2007