DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
4 iulie 2007
Nr. 169/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ



Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna iunie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a inculpatei ZĂBÂC MARIOARA RODICA, pentru comiterea infracţiunilor de:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene;
- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- fals material în înscrisuri oficiale;
- uz de fals;
- furt;
- înşelăciune;
- fals intelectual

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în perioada 2005 - iunie 2006, în calitate de director economic în cadrul proiectului PHARE intitulat „Un centru de informare şi pregătire profesională pentru funcţionarii publici din Bocşa”, inculpata Zăbâc Marioara Rodica a ridicat din contul de proiect PHARE suma de 16.500,21 RON (5.121,90 euro), pentru care nu există nici un document justificativ, bani pe care şi i-a însuşit, schimbând astfel destinaţia fondurilor nerambursabile obţinute de la bugetul Comunităţii Europene.
Pentru a justifica schimbarea destinaţiei acestor sume inculpata a falsificat mai multe facturi fiscale şi chitanţe care atestau în mod nereal că unele plăţi au fost efectuate în legătură cu derularea contractului.
Astfel, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, Zăbâc Marioara Rodica a falsificat un număr de 13 file CEC prin contrafacerea semnăturii primarului oraşului Bocşa, pe care le-a depus la agenţia din Bocşa a unei bănci comerciale, astfel cum au fost falsificate, în vederea ridicării de bani în numerar; a falsificat şi depus la Autoritatea Contractantă (Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE din Ministerul Finanţelor Publice) documente contabile false în vederea producerii de consecinţe juridice; a inserat, cu prilejul întocmirii raportului tehnic final, împrejurări necorespunzătoare adevărului, constând în achiziţionarea de materiale consumabile şi de soft-uri; a sustras cinci facturi fiscale şi cinci chitanţe din posesia unei persoane fizice, a falsificat două file CEC, a introdus la plată o filă CEC falsificată la Trezoreria Bocşa şi a prezentat un ordin de plată falsificat la aceeaşi unitate financiară, în vederea producerii de consecinţe juridice.
Prin activitatea infracţională, inculpata a produs un prejudiciu de 16.500,21 RON (5.121,90 euro) bugetului Comunităţilor Europene.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Reşiţa.




2. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
- PĂNESCU AUREL, lucrător vamal, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- abuz în serviciu contra intereselor publice, asimilată cu săvârşirea unei infracţiuni de corupţie;
- fals intelectual, în formă continuată;
- GRECU MARIA MINODORA, lucrător vamal, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, asimilată cu săvârşirea unei infracţiuni de corupţie;
- fals intelectual;
- CORPAŞ EVA ROZALIA, lucrător vamal, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, asimilată cu săvârşirea unei infracţiuni de corupţie.

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în perioada 12-20 martie 2005, pentru a rezolva intrarea în ţară a bunurilor pe care urma să le transporte fără să plătească taxele vamale aferente, denunţătorul a contactat-o telefonic pe inculpata Corpaş Eva Rozalia, pentru a-i cere ajutorul la trecerea prin vamă, cei doi punându-se de acord asupra modului în care vor acţiona. Bunurile transportate erau motoare de maşini, diferite piese de schimb pentru autoturisme, o instalaţie pentru spălat autoturisme, mai multe televizoare color, radiocasetofoane auto, C.D. auto, telefoane mobile.
Deşi autoutilitara denunţătorului (marca Mercedes Sprinter) era mijloc de transport marfă, în noaptea de 19/20 martie 2005, în baza înţelegerii prealabile pe care o avea cu Corpaş Eva Rozalia, acesta s-a prezentat la controlul vamal din vama Vârşand, pe pista rezervată persoanelor fizice, unde s-a întâlnit cu Corpaş Eva Rozalia, iar aceasta a discutat cu colegii săi care urmau să efectueze controlul vamal, respectiv cu inculpaţii Pănescu Aurel şi Grecu Maria Minodora.
Din actele de urmărire penală rezultă că Pănescu Aurel, în calitate de lucrător vamal în Vama Vărşand, la controlul care viza bunurile aflate în autoutilitara marca Mercedes Sprinter, cu ştiinţă i-a permis denunţătorului să introducă în România mai multe bunuri fără a plăti taxele vamale aferente în cuantum de 5.794,5 EURO şi 9.220.312 ROL. Aceste sume reprezintă prejudiciu adus Autorităţii Naţionale a Vămilor.
Din actele de urmărire penală mai rezultă că între Pănescu Aurel şi celelalte două colege vameş s-a stabilit o înţelegere, în sensul că Grecu Maria Minodora şi Corpaş Eva Rozalia s-au angajat să însoţească autoutilitara denunţătorului pe ruta Vârşand- Chişineu Criş - traseu supus controalelor poliţiei de frontieră - pentru a-i asigura denunţătorului protecţia faţă de eventualele controale. Aceasta, pentru ascunde că Pănescu Aurel permisese intrarea în ţară a autoutilitarei denunţătorului fără a-i impune plata taxelor vamale aferente bunurilor introduse în ţară.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Arad.




3. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BĂLĂŞESCU CĂTĂLIN – director executiv la SC Expert Consulting SRL Timişoara, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Din actele de urmărire penală s-a stabilit că, în perioada iulie-octombrie 2004, în baza unui contract de asistenţă financiară nerambursabilă din fonduri PHARE, inculpatul Bălăşescu Cătălin, în calitate de asistent manager de proiect, a întocmit şi folosit documente false, inexacte şi incomplete la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest Cluj-Napoca, obţinând astfel tranşa finală de 4.416,24 euro din fondurile contractate, sumă ce reprezintă prejudiciu adus bugetului Comunităţilor Europene.
Scopul principal al proiectului era dezvoltarea resurselor umane existente în judeţul Cluj prin introducerea unui sistem de învăţare continuă la distanţă prin intermediul internetului, „e-learning”, proiectul adresându-se managerilor de întreprinderi mici, mijlocii şi microîntreprinderi din judeţul Cluj. Obiectivele principale ale proiectului au fost: creşterea gradului de instruire a 15 manageri şi introducerea unui sistem de învăţare la distanţă utilizând internetul pentru 50 de persoane. În realitate, obiectivele şi rezultatele proiectului nu au fost realizate decât în mică măsură, dar fondurile au fost alocate şi consumate de beneficiar, care a obţinut şi tranşa finală în baza unor documente false, inexacte sau incomplete.
În vederea recuperării prejudiciului de 4.416,24 euro, procurorii au dispus poprirea asupra unui contul bancar de depozit al inculpatului, până la concurenţa sumei respective.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Timişoara.




4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului BACOŞ ADRIAN pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă.
Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat faptul că la data de 21.12.2006 inculpatul Bacoş Adrian a pretins suma de 82.900 RON (din care a primit efectiv 16.900 RON) de la denunţător, reprezentând 10% din totalul sumelor cuvenite drept compensaţii pentru bunurile deţinute de părinţii acestuia în Basarabia înainte de anul 1947.
Inculpatul a pretins această sumă de bani cu scopul de a interveni la funcţionari din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor – Serviciul pentru aplicarea Legii nr. 290/2003, din Bucureşti, prevalându-se de faptul că are influenţă asupra acestora, pentru a urgenta efectuarea plăţilor cu prioritate şi în mod preferenţial.
Bacoş Adrian avea calitatea de expert asistent în cadrul „Direcţiei pentru Integrare Europeană, Dezvoltare Economică şi Monitorizare a Serviciilor Publice Deconcentrate” din structura Instituţiei Prefectului judeţului Timiş şi membru în Comisia judeţeană pentru aplicarea Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate , reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de pace încheiat între România şi Ţările Aliate şi Asociate.
La data de 24.10.2006, Comisia judeţeană de aplicare a Legii nr. 290/2003, a aprobat denunţătorului acordarea sumelor de 168.501,34 RON şi respectiv 661.497,40 RON cu titlu de compensaţii pentru bunurile deţinute de părinţii acestuia în Basarabia înainte de anul 1947.
Ulterior, la data de 24.04.2007, inculpatul a fost prins în flagrant la scurt timp după ce a primit o parte din suma pretinsă iniţial, respectiv 16.900 RON, cei doi convenind ca diferenţa până la 82.900 RON să o primească după ce denunţătorul intra în posesia şi a restului de bani din sumele ce i-au fost aprobate drept compensaţii.

În cauză s-a dispus disjungere pentru efectuarea de cercetări şi cu privire la alte infracţiuni de corupţie presupuse a fi săvârşite de inculpatul Bacoş Adrian.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Timiş.


5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpatului JILAVU CONSTANTIN RADU, preşedinte şi salariat al Cooperativei PRESTAREA Sighişoara, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţii obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată şi
- infracţiunea de folosire cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea cooperativă, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate cooperativă sau comercială în care are interese direct ori indirect.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Jilavu Constantin Radu, în calitate de preşedinte şi salariat al Cooperativei PRESTAREA Sighişoara, în perioada noiembrie 2003 – august 2005, fără a avea acordul celorlalţi membri ai Consiliului de conducere şi al membrilor Adunării Generale a cooperativei, a favorizat o societate comercială ce aparţinea fiului şi fratelui inculpatului, prin garantarea unui credit bancar al acestei firme, în valoare de 1 miliard lei ROL, cu un imobil aparţinând Cooperativei.
De asemenea, în cursul anului 2004, inculpatul Jilavu Constantin Radu a vândut fiului său imobilul Cooperativei „Prestarea” la un preţ subevaluat şi în condiţiile în care firma fiului său avea datorii la cooperativă în valoare de aproximativ 1 miliard lei ROL.
În cursul anilor 2004 şi 2005, Jilavu Constantin Radu a aprobat mai multe tranzacţii financiare cu firma fiului său în defavoarea Cooperativei „Prestarea”.

Cooperativa PRESTAREA Sighişoara s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 1.144.955, 13 lei RON. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Jilavu Constantin Radu.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sighişoara.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 25 mai 2011
hotărâri definitive din 25 mai 2011
hotărâri definitive din 07 ianuarie 2008
hotărâri definitive din 20 aprilie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 22 martie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 20 aprilie 2011