DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
2 aprilie 2007
Nr. 75/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna martie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
- GEORGESCU DANIEL CONSTANTIN - ofiţer de poliţie judiciară la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Argeş, pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în scopul de a ascunde săvârşirea unei fapte de corupţie.
- TĂNASE ION - administrator la o societate comercială din Mihăeşti judeţul Argeş, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită şi cumpărare de influenţă.
Din probele administrate a rezultat că, în cursul anului 2005, în calitate de ofiţer de poliţie din cadrul IPJ Argeş, inculpatul Georgescu Daniel Constantin a pretins şi primit cu titlu de mită, de la o persoană denunţătoare, sume de bani şi bunuri constând în materiale de construcţii în valoare totală de 17.000 RON (aproximativ 4.500 euro), angajându-se ca în schimb să faciliteze denunţătorului obţinerea unei soluţii de netrimitere în judecată în cauzele în care acesta era cercetat. Pentru a ascunde activitatea infracţională, au fost contrafăcute, la presiunea inculpatului, mai multe înscrisuri (chitanţe) pe care acesta le-a prezentat organelor de urmărire penală ca mijloace de probe în apărarea sa.
În aceeaşi perioadă, inculpatul Georgescu Daniel Constantin a primit de la inculpatul Tănase Ion - şi el cercetat în mai multe cauze penale - suma de 15.000 RON (aproximativ 4000 euro) şi o garnitură de mobilă în valoare de 3.800 RON (aproximativ 1.000 euro) lăsând să se creadă că ar avea influenţă asupra unui procuror de la Parchetul Curţii de Apel Piteşti în sensul de a-l determina să dispună o soluţie favorabilă. În schimbul garniturii de mobilă, inculpatul Georgescu Daniel Constantin i-a mai promis că îi va îmbunătăţi situaţia juridică în cauzele instrumentate de el.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Piteşti.

2. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, a inculpatului MATEESCU SAVA CRISTINEL, ofiţer de poliţie – cu grad de inspector de poliţie - în cadrul sector 2 Poliţie – Serviciul de Investigare a Fraudelor pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
Din probele administrate a rezultat că, în cursul lunii iulie 2005, aflându-se în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, a pretins de la un administrator de societate comercială suma de 5.000 RON (50.000.000 ROL) din care a primit 3.000 RON (30.000.000 ROL), pentru a nu efectua controlul economic de specialitate în condiţiile legii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti.

În dosar s-a dispus disjungerea cauzei şi declinarea competenţei de efectuare a urmăririi penale în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, în legătură cu săvârşirea altor infracţiuni săvârşite de Mateescu Sava Cristinel.

3. Procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a lui DINU VALENTIN, inspector de poliţie judiciară în cadrul Poliţiei Municipiului Buzău – Biroul Poliţiei Rurale pentru săvârşirea infracţiunii de primire de foloase necuvenite.
Din probele administrate a rezultat că inculpatul, în calitatea sa de inspector de poliţie judiciară, a primit suma de 3.000.000 ROL de la un denunţător în urma unei verificări efectuate la societatea administrată de acesta, verificare care fusese efectuată în virtutea funcţiei deţinute de inculpat şi la care era obligat în temeiul acesteia.
La data de 8.02.2007, faţă de inculpat a fost dispusă – prin ordonanţa procurorului şi în urma prinderii în flagrant delict – măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 zile, măsură care a fost prelungită, la data de 9.03.2007, cu încă 30 de zile.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Ploieşti.

4. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
- Selin Mihai Gabriel - administrator la SC Owi Rominvest SRL Galaţi şi SC ROMINVEST SRL Brăila, pentru săvârşirea infracţiunilor de falsificare de monede sau alte valori, în formă continuată, înşelăciune şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- Angheluţă Mihaela - administrator la SC Owi Rominvest SRL Galaţi şi SC ROMINVEST SRL Brăila, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- Nicon Valentin - administrator la SC NYCON & MULTEX SRL Măcin, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
- Gurău Marian - administrator la SC CIBERNET SRL Măcin, jud.Tulcea şi SC VELCON SPA SRL Măcin, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
- Pintilie Vasile - administrator la SC BRAVOLY OIL SRL Galaţi, recidivist, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
Din probele administrate a reieşit că, în perioada noiembrie – decembrie 2005, cei cinci inculpaţi l-au indus în eroare pe reprezentatul legal al SC Amerom SA Galaţi în legătură cu încheierea şi derularea unui contract de vânzare-cumpărare de motorină. Inculpaţii au folosit bilete la ordin şi facturi falsificate precum şi înscrisuri contrafăcute, cauzând un prejudiciu societăţii comerciale în valoare de 49.319.616.000 ROL.
Pentru acest prejudiciu, partea vătămată, SC Amerom SA Galaţi, s-a constituit parte civilă în cauză.
Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator pentru bunuri în valoare de aproximativ 44.222.000.000 ROL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galaţi.

5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimitere în judecată a inculpatului RUSU DUMITRU, fost director la SC Agromixta Dealul Ocnei S.A. Sibiu în perioada 2000 – 2004, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2001, inculpatul Rusu Dumitru, în calitate de director al SC Agromixta Dealul Ocnei SA Sibiu (societate având ca obiect de activitate creşterea animalelor şi producţie vegetală), a pretins de la reprezentanţii unei societăţi comerciale din Sibiu suma de 15.000 USD în scopul de a-i determina pe membrii comisiei de licitaţie să favorizeze această firmă la câştigarea, la un preţ avantajos, a licitaţiei organizate pentru vânzarea unei ferme de animale aparţinând SC Agromixta Dealul Ocnei SA.
De asemenea, în cursul anului 2002, inculpatul Rusu Dumitru a pretins de la reprezentantul unei alte societăţi comerciale suma de 10.000 mărci germane pentru ca, în calitatea sa de reprezentant legal al SC Agromixta Dealul Ocnei SA Sibiu, să nu formuleze contestaţie la procesul verbal de licitaţie câştigată de firma respectivă.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Sibiu.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

hotărâri definitive din 26 noiembrie 2008
hotărâri definitive din 15 aprilie 2009
comunicate-hotărâri de condamnare din 23 aprilie 2014