DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 5 aprilie 2011
Nr. 211/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna martie 2011, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ANTON IOAN GABRIEL, ofiţer de poliţie judiciară, şef al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui (I.P.J.), în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi deţinere fără drept de articole pirotehnice.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii octombrie 2010, inculpatul Anton Ioan Gabriel, în calitate de şef al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Vaslui, în virtutea relaţiilor dezvoltate în cadru profesional cu unele persoane din conducerea Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (A.J.V.P.S.) Vaslui, şi-a oferit disponibilitatea de a-şi trafica influenţa pe lângă aceste persoane, în schimbul sumei de 500 de euro, pentru a facilita promovarea examenului şi obţinerea permisului de vânător definitiv de către persoanele interesate. Acest lucru se putea realiza prin mărirea frauduloasă a notei de promovare sau acordarea calificativului de admitere în pofida unor cunoştinţe de specialitate insuficiente.
În acest scop, Anton Ioan Gabriel a primit, prin intermediar, suma de 500 de euro de la unul dintre candidaţii la acest examen.
De asemenea, s-a mai stabilit că inculpatul Anton Ioan Gabriel a deţinut la domiciliul său, fără drept, mai multe articole pirotehnice.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Iaşi.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova – Biroul Teritorial Târgu Jiu au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BULUZ ANCA CONSTANŢA, administrator al S.C. Akybud Prod S.R.L., în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată şi

DRĂGOI VICTOR, administrator al S.C. Akybud Prod S.R.L., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi uz de fals, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 1 aprilie 2008, între S.C. Akybud Prod S.R.L. (societate ce are ca obiect principal de activitate comercializarea de miere de albine) şi Eximbank S.A. Bucureşti a fost încheiat un contract denumit Acord Global de Factoring prin care banca se angaja că va finanţa creanţele pe care S.C. Akybud Prod S.R.L. le are de încasat de la opt debitori externi. Pentru a induce în eroare banca cu privire la existenţa unor relaţii comerciale reale în curs de derulare, în perioada august – decembrie 2008, inculpaţii Buluz Anca Constanţa şi Drăgoi Victor, în calitate de administratori ai S.C. Akybud Prod S.R.L., au întocmit în fals şi au prezentat mai multe documente (contracte comerciale, 28 de facturi externe, liste de coletaj, scrisori de transport internaţional, etc.) în care au consemnat, în mod nereal, că au încheiat opt contracte de livrări de miere de albine cu mai multe societăţi comerciale din Europa.
În baza acestor documente false, cei doi inculpaţi au încasat de la Eximbank S.A contravaloarea a 85% din facturile externe prezentate băncii. Ca urmare, Eximbank S.A. România s-a constituit parte civilă cu suma de 1.276.297,50 euro, suma finanţată de bancă fără dobânzi şi comisioane.

În cauză nu au putut fi dispuse măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube întrucât nu au fost identificate bunuri care să aparţină inculpaţilor.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Gorj.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

VOICU CRISTINEL DANIEL, administrator al SC EUROWESTRWST SRL, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de prezentare sau folosire de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea şi

GULIMAN AUREL, director general al SC EUROWESTRWST SRL, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de prezentare sau folosire de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea şi infracţiunea de fals în declaraţii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Din anul 2007, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură implementează măsuri de sprijin pentru fermieri, finanţate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (F.E.G.A.) ca plăţi directe în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă, precum şi măsuri de sprijin finanţate atât din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (F.E.A.D.R.), cât şi din bugetul naţional.
La data de 08.05.2007, inculpatul Guliman Aurel, în calitate de director general al SC EUROWESTRWST SRL, a depus în numele societăţii şi a administratorului acesteia, Voicu Cristinel Daniel, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean Teleorman, o cerere prin care a solicitat plata în cadrul schemelor de sprijin pentru o suprafaţă de 1.356,82 hectare. În conţinutul cererii completate, semnate şi depuse de Guliman Aurel s-a atestat, în fals, faptul că SC EUROWESTRWST SRL exploatează agricol o suprafaţă de 1.356,82 hectare pe raza comunei Trivalea - Moşteni, judeţul Teleorman. În realitate, la data depunerii cererii, societatea deţinea în arendă doar suprafaţa de 1199,05 hectare.
Cei doi inculpaţi au cauzat bugetului general al Comunităţii Europene (Fondul European pentru Garantare în Agricultură şi Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală) un prejudiciu de 51.466,15 lei aferent diferenţei dintre suprafaţa declarată în fals ca fiind deţinută de societate şi cea deţinută în mod real în momentul depunerii cererii de sprijin.
Având în vedere că, în timpul anchetei penale prejudiciul a fost plătit de către Voicu Cristinel Daniel, în cauză nu au mai fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.



4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

ŞERBAN IOAN, primar al comunei Păuleşti, judeţul Prahova în perioada 2000 – 2004 şi DINCĂ DUMITRU, primar al comunei Păuleşti, judeţul Prahova în perioada 2004 – 2008, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor şi infracţiunea de înşelăciune care a avut consecinţe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:

În cursul anului 2003, între Consiliul Local Păuleşti, în calitate de beneficiar şi Agenţia SAPARD, în calitate de Autoritate Contractantă, a fost încheiat contractul de finanţare nerambursabilă pentru realizarea proiectului „Investiţie nouă canalizare şi staţie de epurare Păuleşti, judeţul Prahova”.
Reprezentantul legal al proiectului, inculpatul Şerban Ioan, primar al comunei Păuleşti, a folosit şi prezentat Agenţiei SAPARD o Hotărâre a Consiliului Local al Comunei Păuleşti din luna august 2002 în cuprinsul căreia sunt menţionate date nereale privind existenţa surselor de finanţare necesare punerii în practică a proiectului.
În această modalitate, beneficiarii proiectului au obţinut pe nedrept fonduri europene şi fonduri din bugetul naţional în sumă totală de 3.395.118,26 lei, echivalent a 895.440,94 euro.

În continuare, pe parcursul derulării proiectului, începând cu luna iulie 2004, responsabil legal al proiectului a devenit inculpatul Dincă Dumitru, succesorul lui Şerban Ioan în funcţia de primar al aceleiaşi comune, care a prezentat la Agenţia SAPARD mai multe documente contrafăcute (Raportul de evaluare a ofertelor şi înscrisurile subsecvente) privind parcurgerea procedurii de reevaluare a ofertelor depuse pentru acordarea contractului de execuţie de lucrări. Astfel, au fost obţinute pe nedrept fonduri nerambursabile europene şi din bugetul naţional în sumă totală de 3.221.052,3 lei, echivalentul a 849.532,28 euro.

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.816.288,23 lei, având în vedere că o parte din prejudiciu a fost recuperat.

În vederea recuperării acestei pagube procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Prahova.



5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

RUSU MITU, primarul comunei Codăeşti, judeţul Vaslui, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- două infracţiuni de fals intelectual în legătură directă cu infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene;
- complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată;

RABA VALERIU, secretarul comunei Codăeşti, judeţul Vaslui, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- patru infracţiuni de fals intelectual, în legătură directă cu infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene;
- complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată;

ADAM FĂNICĂ, preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de animale din comuna Codăeşti, judeţul Vaslui, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată şi infracţiunea de fals intelectual şi

MITROFAN LILIANA CARMEN, consilier în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Vaslui (A.P.I.A.), în sarcina căreia s-au reţinut trei infracţiuni de neglijenţă în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anilor 2007 – 2009, inculpaţii Adam Fănică, preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de animale, Rusu Mitu, primarul comunei Codăeşti, judeţul Vaslui şi Raba Valeriu, secretarul comunei Codăeşti, au obţinut în mod nelegal suma totală de 304.841,96 lei (aproximativ 81.239 euro calculat la un curs mediu anual de 3,75 lei/euro) provenită din ajutoarele financiare acordate de Fondul european pentru garantare în agricultură (F.E.G.A.) prin plăţi directe gestionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A).
Pentru a obţine astfel de sume, inculpaţii au întocmit mai multe documente false (hotărâre a Consiliului local, contract de societate, contract de închiriere, proces verbal de constituire de societate, tabele cu utilizatorii pajiştii, procese verbale care atestau în fals execuţia de lucrări de întreţinere şi amenajare) pe care Adam Fănică, în calitate de reprezentant al Asociaţiei crescătorilor de animale, le-a depus la A.P.I.A.Vaslui. Această situaţie a fost posibilă şi prin faptul că funcţionarul public din cadrul A.P.I.A. Vaslui, inculpata Mitrofan Liliana Carmen, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu în mod corespunzător şi a primit această documentaţie falsificată fără să verifice situaţia reală.
A.P.I.A. - Centrul judeţean Vaslui s-a constituit parte civilă cu suma de 304.841,96 lei reprezentând sume achitate cu titlu de sprijin financiar pe suprafaţă păşune către Asociaţia crescătorilor de animale Codăeşti. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Vaslui.



6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpatului KENESI LADISLAU, administrator la Întreprinderea individuală „Kenesi Ladislau” Praid şi preşedinte al Asociaţiei Composesorale de Pădure şi Păşune Praid jud. Harghita, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea în numele lor, în formă continuată (2 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În anii 2007 şi 2008, pentru a obţine pe nedrept sume de bani provenite din fondurile F.E.G.A (Fondul European Pentru Garantare în Agricultură), F.E.A.D.R. (Fondul European Pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală) şi din bugetul naţional aferent F.E.A.D.R., inculpatul Kenesi Ladislau, în calitate de administrator la Întreprinderea individuală „Kenesi Ladislau” Praid, a întocmit şi depus la A.P.I.A. - Centrul Judeţean Harghita două cereri de plată, în care atesta în mod nereal că foloseşte suprafaţa totală de 417,29 de hectare, respectiv 361 de hectare de păşuni şi fâneţe de pe raza comunei Praid, judeţul Harghita. Inculpatul a susţinut că foloseşte şi posedă terenurile respective în condiţiile în care nu avea documentele legale de arendare ori de constituire a unei asociaţii agricole iar proprietarii terenurilor nu aveau cunoştinţă despre faptul că solicitase sprijin financiar.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură - Centru Judeţean Harghita s-a constituit parte civilă cu suma de 108.090,95 lei (aproximativ 32.388 euro).

În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile aparţinând inculpatului Kenesi Ladislau.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Odorheiu Secuiesc.



7. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: IOSIP IOAN, administrator şi asociat unic la SC VANESA PRODCOM SRL Siret, judeţul Suceava şi STĂNESCU CIPRIAN, administrator şi asociat unic la SC VANESA COMPROD SRL, Grajduri, judeţul Iaşi, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada august 2008-mai 2009, inculpatul Iosip Ioan, administrator la SC VANESA PRODCOM SRL Siret, nu a înregistrat în contabilitatea societăţii veniturile rezultate din vânzările de mărfuri aferente unui număr de 286 facturi fiscale precum şi a unui import din Ungaria. În această modalitate, inculpatul s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat în cuantum de 4.912.496 lei (echivalentul a 1.161.382 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA.
Deşi a fost somat legal de trei ori consecutiv, în cursul lunii noiembrie 2008, Iosip Ioan a refuzat nejustificat să prezinte Gărzii Financiare Suceava documentele contabile care reflectau activitatea economică a societăţii pe care o administra, în scopul de a se sustrage controlului efectuat de această instituţie.
De asemenea, inculpatul Stănescu Ciprian, în perioada august 2007- august 2008, în calitate de administrator şi asociat unic la SC VANESA COMPROD SRL Grajduri, judeţul Iaşi, nu a înregistrat în contabilitate veniturile rezultate din vânzările de mărfuri aferente unui număr de 89 facturi fiscale şi a înregistrat în evidenţa contabilă 19 facturi fiscale false (ce provin de la firme tip „fantomă”) şi care nu au la bază operaţiuni economice reale. Astfel, Stănescu Ciprian s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat în cuantum total de 1.259.511 lei (echivalentul a 345.079 euro).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Suceava.



În legătură cu cele şapte dosare penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 07 iunie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 22 aprilie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 16 aprilie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 22 iunie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 28 martie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 17 septembrie 2013