DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 3 noiembrie 2009
Nr. 271/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna octombrie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:
1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpatului RĂDUCANU ŞINCULEŢ ION, administrator al S.C. GRUP SICOMIGA SINGLE MAN LTD, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii mai 2005, inculpatul Răducanu Şinculeţ Ion, atribuindu-şi calitatea de reprezentant legal al SC GRUP SICOMIGA SINGLE MAN LTD (firmă neînregistrată la Oficiul Registrului Comerţului) şi atestând în mod nereal că această firmă ar fi beneficiara unor garanţii guvernamentale de susţinere financiară în diferite domenii, a emis două instrumente de plată (cambii) în care a consemnat date nereale. În baza acestor cambii, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa ar fi trebuit să vireze în conturile a două firme din judeţul Constanţa suma totală de 5 milioane euro în vederea finanţării unui proiect turistic, termenul de rambursare a finanţării fiind de 15 ani, urmând ca o parte din aceşti bani să revină inculpatului. Răducanu Şinculeţ Ion a remis aceste cambii reprezentanţilor firmelor beneficiare care au declanşat procedurile de executare silită împotriva Ministerului Finanţelor, proceduri care au fost anulate de instanţa de judecată.

Răducanu Şinculeţ Ion a mai fost trimis anterior în judecată de procurorii din cadrul Serviciilor Teritoriale Suceava şi Constanţa ale DNA pentru fapte similare, rechizitorii ce au fost mediatizate prin comunicatele nr. 232/VIII/3 din 27 decembrie 2006 şi 63/VIII/3 din 1 aprilie 2008, afişate pe site-ul www.pna.ro.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Constanţa.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

DOTCOŞ SEBASTIAN TOADER, primar al comunei Marpod, jud. Sibiu, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- două infracţiuni de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, ambele în forma instigării,
- două infracţiuni de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei sumelor de bani obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, ambele în forma complicităţii,
- două infracţiuni de fals intelectual.

GALEA ALEXANDRU şi GIURGIU SIMION în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri de bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei sumelor de bani obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- complicitate la fals intelectual;

VOICU SANDU MARIUS, agent agricol angajat al comunei Marpod, judeţul Sibiu, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2007, inculpatul Dotcoş Sebastian Toader, folosindu-se de calitatea sa de primar al comunei Marpod, judeţul Sibiu, în scopul obţinerii pe nedrept de subvenţii comunitare din Fondul European Garantat pentru Agricultură (F.E.G.A.), i-a determinat pe inculpaţii Galea Alexandru şi Giurgiu Simion (crescători de animale din aceeaşi comună) să facă o cerere în acest sens la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) Sibiu, prezentând în susţinerea cererii două contracte de închiriere fictive din care rezultă nereal că aceştia utilizează suprafaţa totală de 78 hectare de păşune pe raza comunei Marpod.
Contractele au fost redactate de Dotcoş Sebastian Toader, cu ajutorul inculpatului Voicu Sandu Marius (agent agricol în cadrul Primăriei Marpod) şi au fost semnate de primar şi de cei doi crescători de animale.
În această modalitate, Galea Alexandru şi Giurgiu Simion au obţinut pe nedrept suma de 13.204,8 lei reprezentând subvenţie comunitară F.E.G.A. aferentă anului 2007. Inculpaţii Galea Alexandru şi Giurgiu Simion au remis banii astfel încasaţi lui Dotcoş Sebastian Toader care, la rândul său, i-a distribuit altor persoane care nu beneficiaseră de o astfel de subvenţie.
A.P.I.A. – Centrul Judeţean Sibiu s-a constituit parte civilă cu suma de 13.204,8 lei, reprezentând subvenţie comunitară acordată pe nedrept. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând tuturor inculpaţilor.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Judecătoriei Agnita.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

PLEŞA ILIE, viceprimar al comunei Ludoş, judeţul Sibiu, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de sume de bani din bugetul Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor,
- schimbare fără respectarea prevederilor legale a sumelor de bani obţinute din bugetele Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- fals intelectual şi

BERGHEZAN ILIE, primar al comunei Ludoş, judeţul Sibiu, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de sume de bani din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor,
- fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii mai 2007, în scopul obţinerii pe nedrept de subvenţii comunitare din Fondul European Garantat în Agricultură (F.E.G.A.), inculpatul Pleşa Ilie a formulat o cerere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul Judeţean Sibiu conţinând menţiuni nereale, la care a ataşat un contract de închiriere întocmit în fals. Acest contract a fost încheiat între Berghezan Ilie, în calitatea sa de reprezentant legal al Primăriei Ludoş şi Pleşa Ilie în calitate de chiriaş – persoană fizică şi a avut ca obiect închirierea în vederea întreţinerii şi administrării unei suprafeţe de 399,70 ha păşune aflată în proprietatea Consiliului Local al Comunei Ludoş, jud. Sibiu. În realitate, o parte din „păşunea” închiriată vizează suprafeţe de teren pe care există imobile aparţinând unor alte persoane fizice, situate în intravilanul comunei Ludoş.
În această modalitate, inculpatul Pleşa Ilie a obţinut pe nedrept suma de 56.410,08 lei, reprezentând subvenţie comunitară FEGA, bani pe care nu i-a folosit pentru întreţinerea suprafeţei închiriate, fiind utilizaţi pentru achitarea taxelor de păşunat către Primăria Ludoş conform contractului de închiriere menţionat mai sus.
Ministerul Agriculturii Pădurilor şi Dezvoltării Rurale – A.P.I.A., Centrul Judeţean Sibiu s-a constituit parte civilă cu suma de 56.410,08 lei. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile aparţinând celor doi inculpaţi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sibiu.



4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CURT DANIEL, arestat preventiv în altă cauză, administrator al S.C. COZDAN SRL şi S.C. VIANTON SRL (ambele din Bolintin Vale, judeţul Giugiu), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada anilor 2004 – 2006, inculpatul Curt Daniel, în calitate de administrator al societăţilor comerciale S.C. COZDAN SRL şi S.C. VIANTON SRL (ambele având ca principal obiect de activitate colectarea şi comercializarea deşeurilor metalice), în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, a omis să evidenţieze în contabilitatea firmelor sale operaţiunile comerciale efectuate precum şi veniturile realizate.
În acest fel, inculpatul a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 6.063.859,77 lei (echivalentul a 1.684.405 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 7.671.964,87 lei.
Nu au putut fi instituite măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube deoarece inculpatul nu deţine bunuri în proprietatea sa.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Judecătoriei Bolintin Vale.



5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MOLDOVEANU HORAŢIU OVIDIU, asociat unic şi administrator la SC HOR&I SRL Braşov, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- schimbare, fără respectarea procedurilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- participaţie improprie la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada martie – decembrie 2005, inculpatul Moldoveanu Horaţiu Claudiu (asociat unic şi administrator la SC HOR&I SRL Braşov), în calitate de beneficiar al Proiectului finanţat din fonduri PHARE şi intitulat „Formarea profesională a şomerilor prin calificare în meseria de coafor-frizer în cadrul unui salon de înfrumuseţare-şcoală” a utilizat suma de 59.664 euro în interes personal, încălcând obligaţia de a cheltui aceşti bani exclusiv în scopul realizării proiectului aprobat.
Pentru a crea aparenţa de legalitate a cheltuirii acestor bani, inculpatul Moldoveanu Horaţiu Ovidiu a depus la autorităţile contractante şi de implementare mai multe documente care nu corespund realităţii (fişe de date a achiziţiei, caiete de sarcini, invitaţii de participare la licitaţie, oferte de participare la licitaţii, dispoziţii privind desemnarea persoanele membre în comisia de evaluare a ofertelor, etc.) acte întocmite fără vinovăţie de unii angajaţi ai inculpatului, la solicitarea acestuia.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei s-a constituit parte civilă cu suma de 59.708,75 euro. Pentru recuperarea acestui prejudiciu nu s-au luat măsuri asigurătorii deoarece nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului sau a firmei sale.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Braşov.

În legătură cu cele cinci dosare penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.



BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 29 martie 2011
hotărâri definitive din 02 iunie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 09 noiembrie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 19 ianuarie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 13 septembrie 2012