DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
5 octombrie 2009
Nr. 241/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna septembrie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
Lt. col. CIACÂRU GABRIEL, fost comandant al Detaşamentului de Pompieri Sinaia din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.) Prahova şi mr. ANDRONE EMILIAN DUMITRU, fost locţiitor al comandantului Detaşamentului de Pompieri Sinaia, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2002-2006, inculpatul Ciacâru Gabriel, în calitate de comandant al Detaşamentului de Pompieri Sinaia din cadrul I.S.U. Prahova, a dispus ca subordonaţii săi să presteze în timpul programului unităţii diferite activităţi în folosul său şi a altor persoane fizice şi juridice, cauzând în acest mod un prejudiciu I.S.U. Prahova de 36.406,6843 lei şi obţinând pentru sine şi pentru alţii un avantaj patrimonial de 30.630,0586 lei.
Astfel, militarii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sinaia au participat la construirea unei pensiuni turistice administrată de soţia sa şi au efectuat lucrări amenajare, întreţinere şi reparaţii a unor hoteluri din Sinaia. În acest timp, militarii au primit în totalitate toate drepturile ce li se cuveneau conform gradelor şi funcţiilor pe care le deţineau.
La rândul său, în perioada 2004-2006, inculpatul Androne Emilian – Dumitru, în calitate de locţiitor al comandantului Ciacîru Gabriel, a dispus ca subordonaţii săi să participe la construcţia vilei sale din Sinaia, modalitate prin care a cauzat un prejudiciu I.S.U. Prahova în sumă de 6.307,9409 lei şi a obţinut pentru sine un avantaj patrimonial de 6.733,7033 lei.
La instrumentarea acestui dosar, au contribuit ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalului Militar Bucureşti.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Tîrgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BALAZS FÜLÖP ENDRE, administrator la S.C. ”TRANS ANBER” SRL Remetea, jud. Harghita, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi uz de fals, ambele în formă continuată;
BALAZS FÜLÖP MARIA, administrator la S.C. ”TRANS ANBER” SRL Remetea, jud. Harghita, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de: complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anilor 2007 – 2008, inculpatul Balazs Fűlőp Endre, în calitate de administrator şi reprezentant legal al S.C. ”TRANS ANBER” SRL Remetea, jud. Harghita, în contextul derulării proiectului finanţat cu fonduri SAPARD „Înfiinţare pensiune turistică Baratsag com. Ditrău, jud.Harghita”, a prezentat Agenţiei SAPARD – Centrul Regional Alba Iulia mai multe documente inexacte şi false (declaraţia de imparţialitate şi obiectivitate, proces verbal de adjudecare, situaţii de lucrări, declaraţii pe propria răspundere, facturi fiscale, ordine de plată) în scopul avizării dosarului de achiziţii şi obţinerii cofinanţării.
În demersul său, inculpatul a fost ajutat de soţia sa, Balazs Fűlőp Maria, care a întocmit documentele false precizate mai sus contribuind, astfel, la constituirea dosarelor de achiziţii şi plăţi prezentate A.P.D.R.P. – Centrul Regional Alba Iulia.
În această modalitate s-a obţinut pe nedrept de la Agenţia SAPARD suma de 55.963,10 RON. În vederea recuperării acestui prejudiciu, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile aparţinând celor doi inculpaţi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Gheorgheni, jud. Harghita.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului STANCIU DORIAN, reprezentant legal al S.C. INWA S.R.L. Ploieşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Stanciu Dorian, în calitate de reprezentant desemnat prin procură notarială al S.C. INWA S.R.L. Ploieşti, în perioada iulie 2005 – 18 august 2006 şi, ulterior, până în cursul lunii februarie 2007 (în această din ultimă perioadă fără a mai fi împuternicit), a comercializat produse petroliere (motorină EURO III, uleiuri minerale neaccizabile, benzină fără plumb) folosind documente justificative nereale, nu a condus evidenţa contabilă a societăţii şi a cesionat fictiv părţile sociale ale firmei către o persoană necunoscută.
În această modalitate, inculpatul s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului consolidat de stat (accize, T.V.A, impozit pe profit) în sumă totală de 5.900.492,46 lei (echivalentul a aproximativ 1,7 milioane de euro).
Ministerului Finanţelor Publice – A.N.A.F., Direcţia Generală a Finanţelor Publice Prahova s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 9.009.854 lei, reprezentând obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat de către S.C. INWA S.R.L. ca urmare a activităţii ilicite desfăşurate de inculpatul Stanciu Dorian.
În cauză nu s-au putut lua măsuri asiguratorii asupra bunurilor inculpatului sau ale persoanei responsabile civilmente (S.C. INWA S.R.L. Ploieşti) în vederea reparării pagubei întrucât cele două persoane nu deţin bunuri imobile sau mobile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Judecătoriei Ploieşti.



4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BUŞTEI TRAIAN, asociat unic şi administrator la S.C. MARY LYSA FLORA IMPEX S.R.L., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală şi de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie 2000 – noiembrie 2002, inculpatul Buştei Traian, în calitate de asociat unic şi administrator la S.C. MARY LYSA FLORA IMPEX S.R.L., a efectuat un număr mare de importuri de flori şi plante naturale din Olanda prezentând la autorităţile vamale române facturi externe false, cu o valoare mult mai mică decât în realitate (doar 10% din valoarea existentă în facturile emise de exportator şi înregistrate la autorităţile vamale olandeze), cauzând un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 10.833.098 lei.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 13.320.122 lei iar Administraţia Naţională a Vămilor s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 2.422.381 lei, reprezentând taxe vamale, comision vamal şi TVA.
În vederea recuperării acestui prejudiciu nu s-au luat măsuri asigurătorii deoarece nu au fost identificate bunuri în proprietatea sa.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.


În legătură cu cele patru dosare penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 26 aprilie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 28 februarie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 08 octombrie 2013