DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 România - Direcţia Naţională Anticorupţie - Comunicat 5 august 2009
Nr. 193/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna iulie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CAZACU CONSTANTIN, inspector asistent la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (D.G.F.P.) Caraş-Severin, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 5 decembrie 2008, inculpatul Cazacu Constantin, în calitatea sa de inspector asistent în cadrul D.G.F.P. Caraş-Severin – Serviciul Control Fiscal Persoane Fizice, în timpul efectuării unui control fiscal la un laborator de medicină dentară din Municipiul Caransebeş, a pretins şi a primit de la un denunţător un computer personal portabil (laptop) în valoare de 1.599 lei, în scopul de a aplica o sancţiune contravenţională mai blândă raportat la neregulile constatate şi de a-i asigura în viitor protecţia ca organ de control fiscal. De asemenea, pentru a ascunde infracţiunea de corupţie, inculpatul l-a determinat pe denunţător să redacteze în fals un contract de vânzare-cumpărare în care să consemneze că laptop-ul a fost vândut de denunţător inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Caraş - Severin.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

- RUSU OVIDIU, persoană privată de libertate în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Botoşani, în sarcina căruia s-au reţinut nouă infracţiuni de trafic de influenţă, şapte infracţiuni de instigare la fals material în înscrisuri oficiale, şapte infracţiuni de uz de fals, şapte infracţiuni de folosire a instrumentelor oficiale false şi cinci infracţiuni de uzurpare de calităţi oficiale;
- RUSU SILVESTRU, în sarcina căruia s-au reţinut opt infracţiuni de complicitate la trafic de influenţă, şapte infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale, şapte infracţiuni de uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Rusu Ovidiu, aflat în executarea pedepsei privative de libertate în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Botoşani, prin stabilirea de contacte telefonice cu persoanele denunţătoare, a lăsat să se creadă că este preşedintele Curţii de Apel Suceava sau procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, identităţi în legătură cu care a afirmat că are influenţă asupra judecătorilor, procurorilor, experţilor IML, a unui funcţionar din conducerea MIRA şi îi poate determina pe aceştia să îndeplinească acte din sfera atribuţiilor de serviciu de natură să rezolve realizarea intereselor cumpărătorilor de influenţă (punerea în libertate a unor persoane private de libertate aflate în arest sau în penitenciar sau soluţionarea favorabilă a unor dosare civile).
Pentru a-i convinge asupra presupusei legalităţi a demersurilor sale pe cei dispuşi să plătească sumele de bani, inculpatul Rusu Ovidiu îl instiga pe fratele său, inculpatul Rusu Silvestru, să falsifice înscrisuri oficiale care apoi erau expediate în plicuri poştale cumpărătorilor de influenţă. Hârtiile astfel trimise erau comunicări cu numere de înregistrare, semnături şi ştampile falsificate, având aparenţa unor documente emise de instituţii ale statului, cum ar fi instanţe sau parchete.

Ca urmare a activităţilor infracţionale, inculpatul Rusu Ovidiu a pretins cu titlu de plată a influenţei promise de la un număr de nouă persoane denunţătoare, prin intermediul fratelui său inculpatul Rusu Silvestru, suma totală de 107.600 euro şi 13.200 lei din care a primit efectiv suma de 100.852 euro şi 3.200 lei.
Prejudiciul a fost parţial recuperat prin măsurile asiguratorii dispuse.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Suceava.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CIOBANU CONSTANTIN, ofiţer de poliţie judiciară – comisar şef – în cadrul I.P.J. Mehedinţi – Serviciul cercetări penale, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada mai – iunie 2009, inculpatul Ciobanu Constantin, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară – comisar şef – în cadrul I.P.J. Mehedinţi – Serviciul cercetări penale, a pretins de la un denunţător suma de 400 euro în schimbul promisiunii că nu va declanşa urmărirea penală faţă de acesta într-un dosar pe care îl instrumenta şi a garantării că va interveni la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta-Turnu Severin pentru ca respectivul dosar să fie repartizat unui procuror care urma să-l soluţioneze în favoarea denunţătorului.
De asemenea, s-a reţinut că, în acelaşi scop, inculpatul a pretins ca denunţătorul să-i vândă un autoturism marca Opel Astra Caravan (care urma să fie cumpărat din Germania de denunţător) la preţul de 1.000 euro şi nu la preţul de 2.700 euro, cât ar fi obţinut denunţătorul dacă l-ar fi vândut la preţul pieţei unei terţe persoane.

La data de 23 iunie 2009, inculpatul Ciobanu Constantin a fost prins în flagrant în timp ce primea suma de 400 de euro în scopul menţionat mai sus.

la data de 24 iunie 2009, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore. La aceeaşi dată, Curtea de Apel Craiova a dispus măsura arestării preventive pe termen de 29 de zile faţă de inculpat.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticorupţie au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Craiova.



4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor NICOLAE VIVIAN şi CURT DANIEL, administrator al SC Romviv Invest SRL, respectiv administrator de fapt al aceleiaşi societăţi comerciale, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2007-2008, inculpatul Nicolae Vivian, în calitate de administrator al SC Romviv Invest SRL, în baza unei înţelegeri anterioare cu inculpatul Curt Daniel, administrator de fapt ale aceleiaşi firme, nu a înregistrat în evidenţele contabile mai multe facturi fiscale care atestau realizarea de venituri.
În acest mod, cei doi inculpaţi au prejudiciat bugetul statului cu suma de 8.175.371,53 RON (impozit pe profit şi a TVA).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Bolintin Vale.



5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului:

1. RIZA ȘTEFAN, în calitate de director general şi administrator al SC Liberty SRL, în perioada 1995 – iunie 1997, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
- înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată;
- delapidare, cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată;
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Riza Ştefan, în calitate de director general şi administrator al SC Liberty SRL, în perioada 1995 – iunie 1997, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, cu scopul obţinerii unor foloase injuste, a indus şi menţinut în eroare cu prilejul încheierii şi pe parcursul executării contractelor de navlosire, prin mijloace frauduloase 17 societăţi comerciale, cauzând un prejudiciu total de 1.098.316,17 USD.
În perioada 1995 – iunie 1997, în aceeaşi calitate, şi-a însuşit, în mod repetat, comisioanele rezultate din activităţile de brokeraj şi agenturare nave, cauzând un prejudiciu în valoare de 1.185.862,18 USD.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.



În legătură cu cele cinci dosare penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 01 aprilie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 23 martie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 30 iunie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 02 decembrie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 28 ianuarie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 mai 2011