DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
5 martie 2009
Nr. 51/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna februarie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpatei IFTENI MARIANA, şeful Biroului Autorizări, Licenţe din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:

În perioada 6-15 martie 2006, inculpata Ifteni Mariana, în calitate de şef Birou Autorizări, Licenţe din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi, a dispus eliberarea unui număr total de nouă autorizaţii pentru executarea serviciului public de transport persoane în regim de taxi în favoarea unei companii de taximetrie din Galaţi, încălcând dispoziţiile legale în vigoare. Prin atribuirea acestor autorizaţii cu încălcarea ordinii cronologice din lista de aşteptare, au fost vătămate interesele legale ale celorlalţi operatori înscrişi în lista respectivă şi în această modalitate compania de taximetrie favorizată a obţinut un avantaj patrimonial în sumă de 212.959 RON.
În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând inculpatei Ifteni Mariana.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Galaţi.


2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti - Biroul Teritorial Slobozia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ISPAS GHEORGHE, administrator al SC „VILIS” SRL Mihai Bravu, judeţul Giurgiu, consilier local şi preşedinte al Comisiei Economice din cadrul Primăriei Mihai Bravu, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
- participaţie improprie la fals intelectual, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 26 iunie 2006, inculpatul Ispas Gheorghe, în calitate de administrator al SC „VILIS” SRL Mihai Bravu, judeţul Giurgiu (societate comercială cu activitate în domeniul agricol), a depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (A.P.D.R.P.) Bucureşti documentaţia solicitată în vederea obţinerii de fonduri SAPARD, scopul finanţării fiind „Achiziţionarea de utilaje specifice activităţilor agricole”.
Una din condiţiile de eligibilitate era ca solicitantul să facă dovada că exploatează terenuri agricole pe o perioadă de arendare mai mare de 5 ani de la data implementării Proiectului SAPARD. Întrucât nu îndeplinea o astfel de condiţie, inculpatul a falsificat un număr de 94 de contracte de arendare, înscriind ca termen de arendă perioada 2005 – 2015. De asemenea, inculpatul a întocmit şi Tabele centralizatoare cu arendatorii, în care a înscris aceleaşi menţiuni false cu privire la perioada de arendare.
Înscrisurile astfel falsificate au fost prezentate de inculpatul Ispas Gheorghe la A.P.D.R.P. Bucureşti, obţinând pe nedrept fonduri SAPARD în cuantum total de 50.420 euro, sumă cu care Autoritatea Contractantă s-a constituit parte civilă.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a trei terenuri arabile aparţinând inculpatului.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Giurgiu.


3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpatului SOPONOŞ CONSTANTIN AUREL, administrator al S.C. Marathon S.R.L. Satu Mare, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: uz de fals şi tentativă de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 26 februarie 2008, inculpatul Soponoş Constantin Aurel, în calitate de administrator al S.C. Marathon S.R.L. Satu Mare, a folosit în faţa a două unităţi bancare din România, prin intermediul unui executor judecătoresc, două instrumente comerciale de plată (bilet la ordin şi cambia alonjă), emise de către o persoană juridică inexistentă, documente investite cu formulă executorie. Folosind înscrisurile respective, inculpatul a încercat să execute silit una dintre bănci şi să obţină pe nedrept suma de 5,05 milioane de euro (din care 5 milioane de euro pentru sine, restul fiind onorariul executorului judecătoresc). Demersul său nu a avut succes iar ulterior Judecătoria Sectorului 2 a anulat executarea.
Inculpatul Soponoş Constantin Aurel a cunoscut împrejurarea că înscrisurile sunt false şi că fuseseră anulate de către Tribunalul Suceava, instanţă care a avut pe rol dosarul penal prin care a fost judecat inculpatul Răducanu Şinculeţ Ion (comunicat nr. 232/VIII/3 din 27.12.2006, afişat pe site-ul www.pna.ro). În această cauză, Soponoş Constantin Aurel a avut calitatea de parte civilă şi în acest context a intrat în posesia instrumentelor de plată false.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.


Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 03 martie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 16 martie 2011
hotărâri definitive din 16 martie 2011