DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 7 aprilie 2021
Nr. 278/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna martie 2021 (altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă) prin care au fost trimiși în judecată 21 inculpați prin șapte rechizitorii și șase acorduri de recunoaștere a vinovăției.

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a trei inculpați (două persoane fizice și Asociația Agro-zootehnică Nemira) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comise în forma autoratului și a complicității.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013, cei doi inculpați, persoane fizice, în calitate de reprezentant, respectiv președinte al Asociației Agro-zootehnice Nemira, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe înscrisuri false (declarații, angajamente, etc.) în scopul de a obține în mod injust, în cadrul Schemei de plăți directe pe suprafață, a plăților compensatorii pentru zonă defavorizată montană, precum și în cadrul plăților pentru agromediu, sume de bani din bugetul național și al Uniunii Europene.
Prin aceste demersuri, cei trei inculpați ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 800.020 lei.
În cauză, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 712.316 lei, nerecuperată până în prezent.
În prezența avocaților aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- în cazul celor două persoane fizice, un an și opt luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și și interzicerea, pe o perioadă de un an și opt luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii,
- în cazul Asociației Agro-zootehnice Nemira, pedeapsa de 13.500 lei amendă și pedeapsa complementară a afișării hotărârii de condamnare în extras la sediul inculpatei pentru o perioadă de 2 luni.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Bacău.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați, un om de afaceri și SC Solar Engineering SRL, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, săvârșită în forma participației improprii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În contextul proiectului „Modernizarea DJ 687 Sântuhalm-Hunedoara-Călan” finanțat din fonduri europene, la sfârșitul anului 2017, a fost desfășurată procedura de atribuire a unuia dintre contracte vizând elaborarea documentației tehnico-economice și lucrări deviere rețea electrică pentru unul dintre tronsoane (km 13+050 – km 22+791).
După analizarea ofertelor depuse în cadrul licitației, a fost declarată câștigătoare oferta unei asocieri de firme din care făcea parte și SC Solar Engineering SRL.
Pentru dovedirea experienței necesare, în numele SC Solar Engineering SRL, omul de afaceri inculpat în prezenta cauză, ar fi întocmit, semnat și depus mai multe documente false: contract de prestări servicii, declarație privind lista principalelor prestări de servicii în ultimii 3 ani etc.
Consecința acestor demersuri ar fi fost obținerea pe nedrept de către asocierea de firme câștigătoare a licitației, a sumei de 738.878 lei.

În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 724.101 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2015-2019, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false și inexacte (contracte de arendă) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 120.534 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galați cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei inculpate, la data faptelor președinte al unei asociații, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2016 - 2017, în contextul derulării a două contracte de finanțare nerambursabilă având ca obiect implementarea programelor ” The First Step in Education, The First Step in Volunteering!” și „No For Bulling&Drug, Yes for Life!”, inculpata, în calitate de președinte al unei asociații, ar fi schimbat fără respectarea dispozițiilor legale destinația fondurilor primite în scopul amintit mai sus, în valoare totală de 15.500 euro.
Banii respectivi ar fi fost folosiți de inculpată în scopul co-finanțării altor proiecte pe care asociația le avea în derulare sau pentru achitarea unor obligații pecuniare care excedau obiectului contractului (remunerații, impozite, plăti către diverși furnizori de utilități necesare întreținerii sediului organizație, etc.).

În prezența avocaților, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea pe o perioadă de un an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privindu-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Brăila.

Ulterior, la data de 23 aprilie 2021, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpata Asociația „P.D.C.” Brăila.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

DOBRESCU NICOLETA MANUELA, NAGY VASILE și VANCIU PAVEL, la data comiterii faptelor controlori vamali în cadrul Biroului Vamal Halmeu, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2007 – 2008, inculpații Dobrescu Nicoleta Manuela, Nagy Vasile și Vanciu Pavel, în calitatea menționată mai sus, ar fi consemnat în documentele vamale pe care le-au întocmit fapte necorespunzătoare adevărului, în sensul că, prin Vama Halmeu au tranzitat România, spre Ucraina, un număr total de 17 mijloace de transport încărcate cu mărfuri de proveniență extra-comunitară – China.
În realitate, aceste mărfuri nu au ajuns în Ucraina.
Aceste demersuri au creat condițiile pentru ca taxele datorate bugetului Uniunii Europene, ca urmare a valorificării pe teritoriul UE a mărfurilor respective, să nu mai fie achitate.
În această modalitate, bugetul general al Uniunii Europene a fost prejudiciat cu suma totală de 721.557 lei, reprezentând taxe vamale și taxe speciale, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii anticorupție au instituit măsura sechestrului asigurător asupra conturilor celor trei inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Satu Mare cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Precizăm că cei trei inculpați au mai fost trimiși în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni similare, cauză în care a fost pronunțată o hotărâre definitivă de condamnare (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7020).



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată față de:
Trei inculpați, persoane fizice (coordonator activitate Asociație PROFACTUM, consilier privind orientarea în carieră în cadrul proiectului „Combate șomajul” din partea Asociației PROFACTUM, manager de proiect în cadrul proiectului „Combate șomajul”), în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile:
- participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, săvârșită în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârșită în formă continuată,

ASOCIAȚIA PROFACTUM ALBA IULIA, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, săvârșită în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2015, în contextul implementării proiectului „Combate șomajul”, finanțat din fonduri nerambursabile, cei trei inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi întocmit, semnat și ar fi pus la dispoziția reprezentantului liderului de proiect, Colegiul Tehnic I.D. Lăzărescu Cugir, mai multe documente false (fișe de pontaj, fișe de consiliere, foi colective de prezență, etc.) din care rezulta faptul că o persoană, consilier privind orientarea în carieră din partea Asociației PROFACTUM Alba Iulia, ar fi participat la desfășurarea activităților de consiliere a persoanelor țintă a proiectului, cu toate că au avut cunoștință despre neimplicarea acestuia în proiect.
Ulterior, fără a cunoaște caracterul fals al înscrisurilor, reprezentantul Colegiului Tehnic I.D. Lăzărescu Cugir le-a transmis spre decontare către Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Centru.
Consecința acestor demersuri a avut drept rezultat obținerea pe nedrept de către Asociația PROFACTUM a sumei de 460.387 lei, reprezentând fonduri nerambursabile.

Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin a doi dintre inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Alba cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați (doi dintre ei reprezentanți ai unor societăți comerciale), pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire la Autoritatea Vamală a documentelor vamale comerciale falsificate, săvârșite în forma autoratului, complicități și instigării.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008 - 2009, în scopul sustragerii de la plata taxelor vamale și T.V.A., unul dintre oamenii de afaceri, la instigarea celuilalt, ar fi prezentat la autoritățile vamale române documente comerciale falsificate care atestau în mod nereal achiziția din Turcia, în numele a două societăți comerciale, a cantității totale de 3.199.137 kg sare iodată, cunoscând că în realitate marfa importată era zahăr tos. Aceasta, în condițiile în care taxele vamale pentru sare sunt substanțial mai mici (de peste 20 de ori mai mici ) decât cele pentru zahăr.
În demersul său infracțional, același om de afaceri ar fi beneficiat de ajutorul celui de-al treilea inculpat în sensul că acela ar fi ascuns adevărata natură a mărfurilor importate prin:
- prezentarea de probe de sare autorităților sanitar veterinare ca fiind recoltate din mijloacele de transport ce efectuau importuri din Turcia,
- înlocuirea fizică a documentelor ce însoțeau transporturile de zahăr cu documente false care atestau importul de sare,
- înlocuirea fizică în mijloacele de transport a zahărului importat cu sare iodată ce a fost prezentată organelor vamale pentru vămuire (activitate desfășurată pe raza comunelor Sintești, județul Ilfov, Păulești și Bucov, județul Prahova, la punctele de lucru nedeclarate ale celor două societăți comerciale).
Acționând în această manieră, cei trei inculpați au produs bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 7.105.248 lei sumă cu care Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești s-a contituit parte civilă în cauză.
În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin unuia dintre inculați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Prahova cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Actualizare (17.04.2024):

Prin decizia penală nr. 317 din 28.03.2024 Curtea de Apel Ploiești a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaților O.I. și M.C., pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Prin aceeași decizie penală, Curtea de Apel Ploiești a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatei B.C.L., pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, ca urmare a intervenirii decesului inculpatei.
Disjunge cauza în privința laturii civile a procesului penal, având ca obiect acțiunea civilă exercitată de către D.G.R.F.P. Ploiești urmând în acest sens a se constitui un dosar distinct.
Lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de ANAF – DGRFP Ploiești în prezenta cauză față de inculpata B.C.L., ca urmare a intervenirii decesului acesteia.

DEFINITIVĂ



8. În referire la comunicatul nr. 96/VIII/3 din data de 01 februarie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, au dispus trimiterea în judecată, în două cauze distincte, a doi inculpați aflați în stare de arest preventiv respectiv în stare de arest la domiciliu, pentru comiterea unor infracțiuni de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada august 2020 – 30 ianuarie 2021, pe raza municipiului Constanța, cei doi inculpați ar fi vândut unor persoane fizice cantitatea de peste 8 grame de droguri de mare risc (canabis și cocaină).
De asemenea, la data de 31 ianuarie 2021, din locuințele inculpaților ar mai fi fost ridicată cantitatea totală de 80 g droguri (cocaină și canabis) pe care aceștia ar fi deținut-o în vederea comercializării și nouă cartușe cu glonț care erau deținute fără drept.

Dosarele au fost trimise spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar în cazul unui inculpat și cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cazul celuilalt.



9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj - Biroul teritorial Baia Mare au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: fals în declarații și deturnarea licitațiilor publice.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii decembrie 2017, în contextul unei proceduri de achiziție publică derulate de Ministerul Turismului, având ca obiect organizarea evenimentului intitulat „Crăciun în Maramureș”, cei doi inculpați, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, ar fi efectuat demersuri pentru ca una dintre cele două firme să câștige licitația organizată în scopul menționat mai sus.
Concret, până la momentul depunerii ofertelor, cei doi oameni de afaceri:
- ar fi colaborat și s-au consiliat reciproc cu privire la modul de întocmire a documentației,
- ar fi elaborat pe baza documentației oferte identice din punct de vedere tehnic,
- ar fi stabilit prețurile (unul dintre ele fiind mai mic decât celălalt) care urmau a fi înscrise în ofertele financiare,
- ar fi făcut declarații necorespunzătoare adevărului din care rezulta că cele două societăți erau într-o reală competiție și că aveau capacitatea tehnică și profesională de a organiza evenimentul respectiv. În realitate, scopul urmărit de inculpați a fost acela ca una dintre firme să câștige licitația, iar cealaltă, în calitate de subcontractor, să presteze o parte din servicii.
- ar fi depus prin intermediari cele două oferte la Ministerul Turismului.
În acest context, la data de 19 decembrie 2017, după evaluarea ofertelor, între Ministerul Turismului și o societate a unuia dintre oamenii de afaceri, a fost încheiat un contract de prestări servicii având ca obiect organizarea evenimentului respectiv.
Ulterior, așa cum a fost planificat inițial, firma câștigătoare a licitației a subcontractat o parte din servicii celeilalte societăți comerciale, administrate de celălalt inculpat.

În cauză, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în calitate de succesor legal al Ministerului Turismului, s-a constituit parte civilă cu suma de 114.554 lei, care a fost achitată firmei câștigătoare a licitației, la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere.

În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Maramureș.



Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului, respectiv a acordului de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE



Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 10 noiembrie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 05 mai 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 23 iunie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 18 mai 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 octombrie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 09 iunie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 05 mai 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 23 mai 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 28 iulie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 05 mai 2021