DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
7 martie 2008
Nr. 45/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna februarie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului:
DANCIU IULIAN CĂTĂLIN, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Poliţiei Municipiului Piteşti, Biroul cercetări penale, cu grad profesional de comisar de poliţie, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, sustragere sau distrugere de înscrisuri şi favorizarea infractorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 18 septembrie 2007 – 18 octombrie 2007, inculpatul Danciu Iulian Cătălin, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară la Poliţia Municipiului Piteşti, a pretins de la persoana denunţătoare suma de 400 RON, sub pretextul că va remite aceşti bani unui expert tehnic judiciar din cadrul Biroului de Expertize Tehnice Judiciare Argeş. Inculpatul a lăsat să se creadă că are influenţă asupra acestuia şi că va putea să-l determine să întocmească un raport de expertiză tehnică auto favorabil denunţătorului. Raportul de expertiză urma a fi depus la un dosar penal (referitor la împrejurările în care denunţătorul fusese implicat într-un accident rutier soldat cu moartea victimei) aflat în lucru la inculpatul Danciu Iulian Cătălin.
Inculpatul i-a spus denunţătorului că acest raport de expertiză îi va fi favorabil şi că, în plus, pentru a-i crea o situaţie juridică avantajoasă, în sensul îngreunării urmăririi penale, este necesară schimbarea declaraţiei de la dosar. În acest sens, inculpatul a sustras şi a rupt declaraţia iniţială şi i-a dictat denunţătorului o altă declaraţie, cu un conţinut schimbat.

La data de 18 octombrie 2007, inculpatul a fost prins în flagrant după ce a primit suma de 300 RON şi 50 euro.

La administrarea probatoriului, procurorii anticorupţie au colaborat cu lucrători din cadrul M.I.R.A. – Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat Curţii de Apel Piteşti.

2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a două persoane pentru fraudarea fondurilor PHARE cu suma de 43.293,16 euro.
Astfel, au fost trimişi în judecată inculpaţii BRESSAN TIZIANO şi LUCAN DORU, asociaţi şi administratori ai SC BRILTEX GROUP SRL Oradea, pentru săvârşirea infracţiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, şi a infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 19 noiembrie 2002, a fost încheiat un contract de finanţare din fonduri PHARE între Ministerul Dezvoltării şi Prognozei, în calitate de autoritate contractantă, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de autoritate de implementare şi SC BRILTEX GROUP SRL Oradea, în calitate de beneficiar. Contractul are ca obiect implementarea şi derularea Proiectului intitulat „Profesionalism pentru Mileniul trei”, scopul declarat al proiectului fiind cel al derulării unor cursuri de instruire a personalului propriu al beneficiarului.
În scopul obţinerii şi justificării cheltuirii sumelor destinate cursurilor de instruire, inculpaţii au prezentat autorităţii contractante documente care conţin date nereale (contract de prestări servicii, contract de închiriere a sălii de cursuri, foi colective de prezenţă a lectorilor, rapoarte de activitate ale formatorilor şi alte înscrisuri), având ca rezultat obţinerea, pe nedrept, a sumei de 43.293,16 euro din fonduri europene.

Din suma totală provenită din fonduri PHARE, SC BRILTEX GROUP SRL Oradea a plătit către SC ACCTEX SRL (societate administrată de soacra, respectiv soţia inculpatului Lucan Doru), suma de 14.972,37 euro cu titlu de chirie, cu toate că societatea nu deţinea acel spaţiu iar instruirea cursanţilor nu s-a realizat în acea locaţie. În mod similar, suma de 2.968,73 euro, parte integrantă a sumei totale de 29.300 euro, destinată serviciilor de pregătire, a fost însuşită de inculpatul Bressan Tiziano şi de reprezentantul societăţii RICHMOND S INTERNATIONAL INCORPORATED, societate care nu avea aptitudinea legală de a fi subcontractant de servicii în cadrul programului (nefiind înregistrată într-una din ţările UE sau ţară eligibilă PHARE). În realitate, această societate comercială nu a efectuat instruirea cursanţilor.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Oradea.

3. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a două persoane pentru fraudarea fondurilor SAPARD cu suma de aproximativ 88.000 de euro.

Astfel au fost trimişi în judecată inculpaţii:

ALBERT ANA MARIA, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii;
BANDI LASZLO ZOLTAN, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 29 august 2005, între Agenţia SAPARD, în calitate de Autoritate Contractantă şi S.C. „HARGHITA FUNGHI” S.R.L. Sândominic, jud. Harghita, s-a încheiat un contract de finanţare nerambursabilă prin programul SAPARD pentru implementarea şi dezvoltarea Proiectului intitulat „Modernizarea sistemului de colectare, depozitare, procesare şi a marketingului fructelor de pădure din localitatea Sândominic, jud. Harghita”.
La data de 4 octombrie 2005, inculpata Albert Ana Maria a fost împuternicită de către administratorul societăţii beneficiare să îndeplinească toate formalităţile semnării actelor şi să reprezinte societatea în faţa Biroului Regional SAPARD Alba Iulia în vederea derulării contractului de finanţare şi a dosarelor de achiziţii şi de plată. Responsabil tehnic al proiectului a fost desemnat inculpatul Bandi Laszlo Zoltan.
Astfel, în cursul anilor 2005 şi 2006, inculpata Albert Ana Maria a folosit şi a prezentat Agenţiei SAPARD, documente şi declaraţii false, inexacte (procese verbale de selecţie oferte), obţinând astfel pe nedrept suma de 312.357,7 RON din bugetul Comunităţilor Europene. De asemenea, inculpata a semnat două declaraţii pe propria răspundere, pe care le-a prezentat Agenţiei SAPARD, în care, contrar adevărului, a declarat că nu există conflicte de interese între SC. „HARGHITA FUNGHI „ S.R.L. şi celelalte societăţi comerciale participante la licitaţiile pentru achiziţionarea de bunuri. În realitate, inculpatul Bandi Laszlo Zoltan este asociat la una din societăţile comerciale participante la aceste licitaţii şi a redactat oferte de participare la licitaţii în numele societăţii la care este asociat. Practic, toate licitaţiile organizate pentru achiziţionarea de bunuri în vederea derulării proiectului au fost formale.
La rândul său, inculpatul Bandi Laszlo Zoltan, în calitate de responsabil tehnic al proiectului, a completat în fals, în numele administratorului unei societăţi comerciale implicate în derularea contractului, patru împuterniciri pentru vămuire, pe care le-a prezentat comisionarilor vamali în perioada mai-septembrie 2005.
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit - Program SAPARD s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 312.351, 7 RON (echivalentul a aproximativ 88.000 euro).

Dosarul a fost înaintat la Judecătoria Miercurea Ciuc, judeţul Harghita.

4. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului SIMION ION, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (D.A.D.R.) Hunedoara, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual în forma participaţiei improprii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 1 ianuarie 2007 – 1 februarie 2008, inculpatul Simion Ion, uzând de prerogativele conferite de funcţia pe care o deţinea în cadrul D.A.D.R. Hunedoara, a folosit în interes personal autoturismele instituţiei, efectuând un număr de 16.086 de kilometri şi a decontat în mod abuziv, în interes personal, diverse sume de bani, reprezentând cheltuieli fictive cu titlu de diurnă şi cazare.
Pentru a justifica aceste deplasări efectuate în scop personal, respectiv sumele de bani cheltuite fictiv, inculpatul a determinat pe unii angajaţi ai instituţiei să efectueze menţiuni necorespunzătoare în documentele contabile (falsificând foile de parcurs ale autovehiculelor folosite, ordine de deplasare, ordonanţări la plată, angajamente bugetare globale, dispoziţii de plată, registre de casă).
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 9.463,9 RON. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui bun imobil aparţinând inculpatului.
La administrarea probatoriului, procurorii anticorupţie au colaborat cu lucrători din cadrul M.I.R.A. – Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Deva.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 29 octombrie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 22 martie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 10 septembrie 2010
hotărâri definitive din 22 martie 2011
hotărâri definitive din 10 septembrie 2010