DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 08 martie 2017
Nr. 234/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna februarie 2017, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

MELEȘTEU MIRCEA CRISTIAN, la data faptei director al Direcției Programe și Activități pentru Studenți din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit;

DRĂGHICI GEORGIANA cu privire la săvârșirea infracțiunilor de
- mărturie mincinoasă;
- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- instigare la participație improprie la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit;
- instigare la mărturie mincinoasă;
- instigare la favorizarea făptuitorului;

BĂLĂȘOIU DORU MARIAN cu privire la săvârșirea infracțiunilor de
- fals material în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată;
- participație improprie la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, inculpatul Meleșteu Mircea Cristian, în calitate de director al Direcției Programe și Activități pentru Studenți din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și sub pretextul desfășurării proiectului studențesc ED-ECO Sport, a contribuit la organizarea unei tabere politice de dezvoltare personală și leadership pentru organizația de tineret a unui partid politic, la două hoteluri din Poiana Brașov ce se află în administrarea Complexului Sportiv Național (C.S.N.) Poiana Brașov.

Toate cheltuielile de cazare și masă ale celor 102 de participanți, conform diagramelor de cazare, în cuantum de 14.000 lei, destinate desfășurării proiectului respectiv, în perioada 22 – 24 noiembrie 2013, au fost suportate din fondurile publice gestionate de către Ministerul Tineretului și Sportului, sumă ce constituie totodată un folos necuvenit pentru formațiunea politică.

De menționat este că o mare parte dintre persoanele care figurau pe lista de participare la acel proiect sunt studenți ai unei facultăți din Pitești care nu au participat la acel eveniment decât pe „hârtie”.

În cursul lunii decembrie 2013, inculpata Drăghici Georgiana, i-a solicitat unei alte persoane să transmită prin e-mail un tabel cuprinzând datele unor studenți ai facultății respective, destinatari fiind inculpatul Bălășoiu Doru și încă o persoană, cu indicația de a-l “completa cu mai multe tipuri de scris”.

În aceeași perioadă și în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Bălășoiu Doru Marian, la solicitarea inculpatei Drăghici Georgiana, a falsificat semnăturile unor studenți ai facultății din Pitești, care apar pe lista participanților fictivi la proiectul studențesc Ed Eco Sport, pe diagrama de cazare și pontajul de masă.

Aceste documente au fost avute în vedere de către funcționari din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului la aprobarea decontării nelegale a proiectului menționat, fără a avea cunoștință despre caracterul formal al proiectului sau despre fictivitatea documentelor anexă.

Ulterior, în cursul lunii aprilie 2016, cu ocazia audierii în calitate de martor în prezenta cauză, inculpata Drăghici Georgiana a făcut afirmații mincinoase și nu a spus tot ce știa cu privire la aspectele esențiale și totodată, a determinat o altă persoană să facă afirmații mincinoase în cadrul declarației de martor pe care aceasta din urmă a dat-o în cauză, în scopul evitării implicării sale în cercetări și favorizării inculpatului Bălășoiu Doru.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui bun imobil ce aparține inculpatului Meleșteu Mircea Cristian.

Ministerul Tineretului și Sportului Ministerul Tineretului și Sportului s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 14.000 lei, reprezentând suma achitată pentru cheltuielile de cazare și masă ale participanților la tabăra politică, iar C.S.N. Poiana Brașov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 7.889 lei, reprezentând suma neîncasată de C.S.N. Poiana Brașov prin neaplicarea tarifelor de cazare și masă pentru terți.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

DIMA CONSTANTIN, la data faptelor administrator al SC Mara Construct SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- evaziune fiscală, în formă continuată

SC MARA CONSTRUCT SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- evaziune fiscală, în formă continuată,

DIALLO MAMADOU ALPHA EVY, administrator al SC Alpha Construct Mondial Explorer SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,

SC ALPHA CONSTRUCT MONDIAL EXPLORER SRL și SC UNPRIM AUTO PROIECT SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,

UNGUREANU LIVIU și PETRACHE LUCIAN, administratori ai SC Danliv Concept Construct SRL respectiv SC Petraprod Steel SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală,

SC DANLIV CONCEPT CONSTRUCT SRL și SC PETRAPROD STEEL SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 31 decembrie 2010, în vederea implementării proiectului „HIPERB – Muzeu al secolului XXI pentru turiștii din Constanța”, între SC Mara Construct SRL reprezentată de inculpatul Dima Constantin și Consiliul Județean Constanța a fost încheiat un contract de execuție lucrări, având ca obiectiv reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Pe toată perioada execuției contractului, inculpații SC Mara Construct SRL și Dima Constantin au folosit, cu rea credință, în relația cu Consiliul Județean Constanța, documente inexacte (facturi și situații de lucrări) care cuprindeau date neconforme cu realitatea, în scopul obținerii pe nedrept, de la consiliul județean, a banilor provenind din fonduri europene nerambursabile.

O parte din aceste documente au fost furnizate de către ceilalți inculpați, administratori ai unor societăți cu un comportament de tip „fantomă” –care au emis facturi ce nu reflectau operațiuni reale și care au fost înregistrate în contabilitate și ulterior plătite de către inculpații Dima Constantin și SC Mara Construct SRL, cu efectul prejudicierii bugetului de stat cu 788.542,40 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal.

De asemenea, Consiliul Județean Constanța a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 8.963.612,64 lei, reprezentând fondurile europene nerambursabile.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor terenuri ce aparțin inculpatului Petrache Lucian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Amintim că că inculpații SC Mara Construct SRL, Dima Constantin și Petrache Lucian au mai fost trimiși în judecată pentru fapte similare, comise tot în legătură executarea unor contracte atribuite de Consiliul Județean Constanța - (comunicat nr. 540/VIII/3 din 19 aprilie 2016).



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

PERCEA ADRIAN IOAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
- participație improprie la fals intelectual în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2016, inculpatul Percea Adrian a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, întocmite chiar de el, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață, plăți compensatorii pentru zona montană defavorizată, plăți de agromediu și alte scheme de plăți directe, pentru suprafețele de 37,39 ha, respectiv 45 ha teren agricol, pe care nu le deținea în realitate.

În același context, inculpatul i-a determinat, cu intenție, pe funcționarii din cadrul Primăriei Ciclova Română să întocmească un număr de șase adeverințe (înscrisuri oficiale) în care au fost consemnate împrejurări necorespunzătoare adevărului, înscrisuri ce au fost prezentate ulterior la A.P.I.A. pentru a face dovada dreptului de utilizare a suprafețelor de teren cu privire la care a fost solicitat sprijin financiar.

Prin acțiunile sale, inculpatul a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile, în valoare de 436 367 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în prezenta cauză, la care vor fi adăugate dobânzi și penalități calculate până la data plății efective.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului. De asemenea, aceeași măsură a fost dispusă și asupra sumelor de bani pe care inculpatul le deține la o unitate bancară.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș-Severin, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatei POPESCU (fostă VASILE) FLORICA, la data faptelor funcționar în cadrul Primăriei Comunei Băneasa, județul Giurgiu, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (3 fapte),
- fals intelectual.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 30 mai 2014, inculpata Popescu (fostă Vasile) Florica a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, întocmite de ea în numele mamei sale, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată pe suprafață, pentru o suprafață de teren de 5,7 ha, pe care nu-l deținea în realitate, (adăugând 2,2 ha de teren la cele 3,5 ha stăpânite în realitate de mama sa).

Pentru a justifica suprafața suplimentară de 2,2 ha de teren, inculpata Popescu (fostă Vasile) Florica a întocmit în fals două acorduri de folosință, conform cărora mama sa primea spre folosință, de la două persoane, suprafețele de 1,2 ha respectiv1 ha teren arabil.

Prin aceste demersuri, inculpata Popescu (fostă Vasile) Florica a beneficiat pentru campania agricolă 2014 de subvenții în sumă de 1.352 lei provenind din fonduri europene și în sumă de 192 lei provenind din bugetul național.

În vederea acoperirii prejudiciului, inculpata a depus în conturile A.P.I.A. suma de 1580,37 lei.

În prezența apărătorului ales, inculpata Popescu (fostă Vasile) Florica a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 1 (un) an și 11 (unsprezece) luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Popescu (fostă Vasile) Florica va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în condițiile stabilite de instanță.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpata Popescu (fostă Vasile) Florica, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Giurgiu.

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatelor MORAR MARIA și S.C. MARIA PRODUCTION S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În luna decembrie 2006, inculpata Morar Maria, în calitate de reprezentant al S.C. Maria Production S.R.L., a implementat un proiect denumit „Achiziții de echipamente pentru procesarea primară a lemnului și valorificarea deșeurilor lemnoase” finanțat prin fonduri S.A.P.A.R.D.

Inculpata Morar Maria, împreună cu inculpata S.C. Maria Production S.R.L. au folosit cu rea credință documente și declarații false, inexacte, ce au fost depuse la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 176.019 lei, fonduri nerambursabile S.A.P.A.R.D., pentru proiectul respectiv.

În cauză, Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.), în prezent Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.), s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva inculpatelor cu suma de 176.019 lei.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatelor Morar Maria și S.C. Maria Production S.R.L.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

MIRCEA MARIAN, la data faptelor administrator în fapt al unor societăți comerciale, în prezent aflat în stare de detenție, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie 2007 – octombrie 2008, inculpatul Mircea Marian a omis, în parte, înregistrarea, în contabilitatea a trei societăți comerciale pe care le controla, a unor operațiuni comerciale ce aveau ca obiect tranzacții cu deșeuri feroase și neferoase.

Aproape în totalitate, sumele de bani dobândite în modalitatea de mai sus au fost retrase în numerar de către împuterniciții pe cont, care i-au remis ulterior inculpatului sau unor persoane din anturajul acestuia.

Acționând în această manieră inculpatul Mircea Marian a prejudiciat bugetul de stat cu 26.305.495 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului. De asemenea, aceeași măsură a fost dispusă asupra acelorași bunuri ce aparțin unei societăți comerciale, în calitate de parte responsabilă civilmente, firmă pe care inculpatul o controla în fapt.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 08 februarie 2018
comunicate-hotărâri de condamnare din 09 noiembrie 2018
comunicate-hotărâri de condamnare din 11 decembrie 2018
comunicate-hotărâri de condamnare din 28 iulie 2020