DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
2 noiembrie 2007
Nr. 271/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna octombrie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Manţog Ecaterina Luminiţa, judecător la Tribunalul Gorj, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, în scopul ascunderii unei fapte de corupţie.
Din probele administrate a rezultat că la data de 4 mai 2005, cu ocazia completării, în virtutea calităţii de judecător, a declaraţiei de avere pentru Consiliul Superior al Magistraturii, inculpata Manţog Luminiţa Ecaterina a omis să declare deţinerea unui teren cu suprafaţa de 400 mp, situat în comuna Slivileşti (judeţul Gorj). Probatoriul a arătat că scopul urmărit de inculpată a fost ascunderea modului ilicit în care soţul său a dobândit terenul respectiv.
Amintim că soţul inculpatei, Manţog Ionel, fost director în cadrul Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia şi fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţia Naţională Anticorupţie, la data de 6 septembrie 2006, pentru infracţiuni asimilate celor de corupţie. În acea cauză, potrivit celor stabilite de procurori, în perioada iunie-octombrie 2002, inculpaţii Manţog Ionel şi Vulpe Ion, directori în cadrul CNLO, profitând de funcţiile deţinute şi având cunoştinţă de planurile de producţie şi investiţii ale CNLO, au cumpărat la preţuri modice, direct sau prin interpuşi, gospodării ţărăneşti situate în mai multe localităţi din judeţul Gorj, de la persoane despre care ştiau că urmează să fie strămutate din cauza lucrărilor miniere prevăzute în planurile de producţie şi investiţii de la CNLO. În schimbul acestor case, care aveau să fie demolate din cauza exploatărilor miniere Roşia, Rovinari şi Jilţ, cei doi inculpaţi au cerut să le fie construite, din fondurile CNLO, vile de lux în cartierul Primăverii din municipiul Târgu Jiu. În felul acesta ei au beneficiat de un folos necuvenit totalizând 8.693.003.490 ROL, sumă care reprezintă prejudiciul adus CNLO. De menţionat că planurile de producţie şi investiţii ale CNLO erau informaţii de serviciu, nepublice.
În prezenta cauză, la data de 1 noiembrie 2007, a fost sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în vederea suspendării din funcţia de judecător a inculpatei Manţog Ecaterina Luminiţa.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Craiova.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatei CIOBANU EUGENIA, lucrător vamal, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.
Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:
Inculpata Ciobanu Eugenia a îndeplinit funcţia de inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Ploieşti – Oficiul Poştal nr. 1, având ca atribuţii de serviciu îndeplinirea formalităţilor vamale pentru coletele poştale expediate din ţările extracomunitare.
În această calitate, inculpata Ciobanu Eugenia a pretins suma totală de 5.969 RON, 250 USD şi mai multe bunuri, pentru ca în schimb să elibereze coletele poştale expediate din ţări extracomunitare, fără a calcula şi încasa drepturile de import aferente. În această modalitate, inculpata a primit în total suma de 5.469 RON, 150 USD şi alte foloase materiale necuvenite de la un număr de 40 de persoane, care erau destinatarii acelor colete poştale.

Dosarul a fost înaintat la Tribunalul Prahova.

3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:

- ŞERBAN-CERNAT PETRU – ofiţer de poliţie judiciară (subcomisar de poliţie) la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Braşov - Serviciul Poliţiei Rutiere pentru comiterea infracţiunii de instigare la dare de mită;
- MANOLE CĂTĂLIN MARIUS - agent de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Bacău - Serviciul Poliţie Rutieră, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită;
- GHIŢUN LUCIAN - agent de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Bacău - Serviciul Poliţie Rutieră, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită;
- SIMIUC ROMICĂ pentru comiterea a două infracţiuni de dare de mită şi pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere;
- ŞERBAN CERNAT – CLAUDIA pentru comiterea infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii.
Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:
La data de 14 iulie 2007, inculpatul Şerban-Cernat Petru (subcomisar de poliţie) l-a îndemnat pe Simiuc Romică, cetăţean care încălcase normele de circulaţie rutieră, să le dea agenţilor de poliţie rutieră Manole Cătălin Marius şi Ghiţun Lucian suma de 200 RON pentru ca aceştia doi să nu îl sancţioneze. Aceasta, în condiţiile în care subcomisarul de poliţie cunoştea că Simiuc Romică nu posedă permis de conducere.
Agenţii de poliţie au primit suma oferită drept de mită, deşi aparatul radar înregistrase cum autoturismul condus ilegal de către Simiuc Romică circula într-o localitate din judeţul Bacău cu viteză peste limita legală.
Pentru a-i asigura apărarea lui Simiuc Romică, în procesul penal, inculpata Şerban Cernat – Claudia a depus, în data de 25 iulie 2007, un înscris denumit împuternicire avocaţială şi a semnat acte procedurale, deşi nu a urmat procedura prevăzută de lege pentru obţinerea şi exercitarea profesiei de avocat.

Dosarul a fost înaintat la Curtea de Apel Braşov.



4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpatei SZAS RODICA - MARIA, controlor vamal superior la Direcţia Vamală Braşov – Biroul Vamal Miercurea Ciuc, jud. Harghita, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:
În cursul lunii august 2006, în contextul în care verifica operaţiunile de import la S.C. NIMBUSZ TRADE S.R.L. Miercurea Ciuc, jud. Harghita, a pretins şi primit de la reprezentanţii legali ai acestei firme o centrală termică de apartament, care i-a fost instalată la domiciliu, beneficiind de foloase necuvenite în sumă totală de 3.793,75 RON (o parte din preţul centralei termice, materiale şi valoarea manoperei de instalare). Inculpata a primit aceste bunuri şi servicii drept mită pentru ca în schimb să nu efectueze controlul vamal fizic al mărfurilor importate şi să nu aplice o amendă contravenţională la regimul vamal în valoare de aproximativ 8.000 RON.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Harghita.



5. Procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor BELU CONSTANTIN, administrator al S.C. REGINA SILVA PROD SRL Brezoi, jud. Vâlcea şi LAZĂR ILIE - EMILIAN, administrator al S.C. DUMILCOM SRL Brezoi, jud. Vâlcea, pentru săvârşirea infracţiunilor de schimbare a destinaţiei fondurilor din bugetul general al Comunităţilor Europene, respectiv complicitate la aceeaşi infracţiune.
Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:
În cursul lunii septembrie 2003, inculpatul Belu Constantin, în calitate de responsabil pentru implementarea proiectului PHARE „Parteneriat pentru dezvoltare în Brezoi” şi de reprezentant legal al beneficiarului – S.C. REGINA SILVA PROD SRL, a dispus schimbarea destinaţiei legale a sumei de 27.592,9 RON, acordată de autoritatea contractantă – M.I.E. din bugetul general al Comunităţilor Europene.
Inculpatul Belu Constantin, fiind ajutat de inculpatul Lazăr Ilie - Emilian, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la acordarea finanţărilor PHARE, a folosit această sumă pentru achitarea unor debite pe care S.C. REGINA SILVA PROD S.R.L. le avea faţă de alte firme.
În concret, în vederea implementării proiectului (care avea drept scop dezvoltarea unui set de servicii de amenajare drumuri forestiere, transport forestier şi exploatare forestieră), SC REGINA SILVA PROD SRL a achiziţionat de la societatea administrată de inculpatul Lazăr Ilie-Emilian un autocamion marca ROMAN cu suma de 57.020 RON, din care 27.592,9 RON erau bani din bugetul general al Comunităţilor Europene. Din aceşti bani (57.020 RON), Lazăr Ilie Emilian (care era şi angajat pe postul de conducător auto la firma administrată de inc. Belu Constantin) a achitat suma de 52.700 RON către alţi creditori ai inculpatului Belu Constantin.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Brezoi.


6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului VLASIE VLASE IONEL-SILVIU, director al Direcţiei de Urbanism, Strategie Dezvoltare Urbană şi Autorizări Construcţii din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul lunilor august – septembrie 2007, inculpatul Vlasie Vlase Ionel-Silviu, în calitatea de director al Direcţiei de Urbanism, Strategie Dezvoltare Urbană şi Autorizări Construcţii din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi, a pretins de la un denunţător, administrator al unei societăţi comerciale, retragerea acţiunilor civile promovate pe rolul Tribunalului Galaţi împotriva Instituţiei Primarului mun. Galaţi de către firma denunţătorului. Prin aceste acţiuni, această societate comercială a solicitat instanţei obligarea Primăriei Galaţi eliberarea unor autorizaţii de construire şi plata unor daune materiale în valoare de 3.800.000 lei, precum şi echivalentul dobânzilor legale pentru creditele contractate în vederea executării unor construcţii civile. Aceste acţiuni urmau a fi retrase pentru ca inculpatul Vlasie Vlase Ionel-Silviu să oprească din circuitul legal un procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei încheiat de subordonaţii săi prin care firma denunţătorului a fost amendată cu suma de 100.000 lei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Galaţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

hotărâri definitive din 22 mai 2009
comunicate-hotărâri de condamnare din 08 octombrie 2010
comunicate-hotărâri de condamnare din 19 iunie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 04 iulie 2012