DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
21 august 2007
Nr. 203/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Cluj, au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

COSTE PETRE, primarul comunei Jucu, judeţul Cluj, în stare de arest preventiv şi PETEAN IOAN, inginer agronom, membru al Comisiei locale de fond funciar, ambii pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:
Inculpatul Coste Petre, în calitate de primar al comunei Jucu, judeţul Cluj şi de preşedinte al Comisiei locale pentru aplicarea legii fondului funciar împreună cu inculpatul Petean Ioan, în calitate de membru al aceleiaşi comisii, i-au solicitat denunţătorului, o persoană fizică din judeţul Cluj, mai multe sume de bani, pentru a-i asigura acestuia din urmă obţinerea cu celeritate a actelor de punere în posesie a unui teren (păşune) cu suprafaţa de 45 de hectare de pe raza comunei Jucu. Denunţătorul avea un interes direct în obţinerea acestui teren, deoarece încheiase o promisiune de vânzare-cumpărare cu persoana care era îndreptăţită legal la punerea în posesie.
Astfel, la sfârşitul lunii noiembrie 2006, la sediul Primăriei comunei Jucu, denunţătorul i-a dat lui Petre Coste suma de 1.000 euro pentru obţinerea cu prioritate a actelor de punere în posesie.
Tot în aceeaşi perioadă, pentru a-şi asigura sprijinul şi din partea lui Petean Ioan, care i-a pretins o sumă de bani pentru a se ocupa cu precădere de întocmirea actelor de punere în posesie, denunţătorul i-a plătit şi acestuia suma de 1.000 euro. În luna decembrie 2006, Primăria comunei Jucu a iniţiat realizarea unui protocol cu Agenţia Domeniilor Statului Bucureşti în vederea recuperării unor suprafeţe de teren de pe raza comunei, aflate atunci în administrarea ADS, terenuri ce puteau fi retrocedate persoanelor fizice îndreptăţite. În acest protocol au fost prevăzute şi suprafeţe de teren care-l interesau pe denunţător.
La data de 8 decembrie 2006, la iniţiativa inculpatului Coste Petre, denunţătorul a fost delegat din partea primăriei în vederea deplasării la Bucureşti pentru semnarea protocolului. Acestuia i-a fost înmânată toată documentaţia precum şi o delegaţie specială de reprezentare a Primăriei Jucu, acte semnate de către inculpatul Coste Petre.
Având în vedere noile împrejurări, în cursul lunii decembrie 2006, denunţătorul a mai achitat celor doi inculpaţi sume de bani după cum urmează: inculpatului Coste Petre suma de 2.000 de euro, iar inculpatului Petean Ioan suma de 500 de euro.
Deşi s-a deplasat la Bucureşti, denunţătorul nu a obţinut semnarea protocolului. La începutul anului 2007, primarul Coste Petre i-a sugerat denunţătorului să îi plătească o sumă mai consistentă, apreciind banii primiţi ca fiind nesemnificativi în contextul în care se zvonise că o importantă companie străină va face investiţii în zonă. Considerând pretenţiile inculpatului exagerate, denunţătorul a încercat zadarnic să rezolve situaţia fără vreo altă intervenţie. Ulterior, înţelegând că obţinerea punerii în posesie pe cale legală reprezenta o cauză pierdută, denunţătorul a sesizat procurorii DNA cu privire la faptele de corupţie săvârşite de cei doi inculpaţi.
În seara de 27 iulie 2007 inculpatul Coste Petre a fost prins în flagrant în timp ce primea suma de 10.000 euro de la denunţător, reprezentând a treia tranşă din suma de 18.000 euro pretinsă de la acesta.
Prin ordonanţa din data de 27 iulie 2007 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj s-a dispus reţinerea preventivă a inculpatului Coste Petre pentru o perioadă de 24 ore.
La 28 iulie 2007, Tribunalul Cluj a admis propunerea formulată de procurori şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului Coste Petre pe o durată de 29 de zile, recursul inculpatului împotriva acestei măsuri fiind respins ca nefondat de către Curtea de Apel Cluj - Secţia Penală la 31 iulie 2007.
Pentru recuperarea sumelor de 3.000 şi, respectiv, 1.500 euro plătite de denunţător inculpatului Coste Petre şi inculpatului Petean Ioan, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de 328 RON aparţinând inculpatului Coste Petre, sumă ce se afla asupra acestuia la momentul prinderii sale în flagrant, cât şi asupra unui imobil – teren în suprafaţă de 2,7 ha situat pe raza comunei Jucu şi aflat în proprietatea inculpatului Coste Petre. De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător şi indisponibilizarea sumei de 1.500 euro aparţinând inculpatului Petean Ioan.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Cluj.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 19 ianuarie 2010
hotărâri definitive din 19 ianuarie 2010