DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
1 martie 2007
Nr. 53/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna februarie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a următorilor:
- BUCUR ELENA, administrator la S.C. TEHNOFORM GROUP S.R.L. pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, de fals la Legea contabilităţii şi uz de fals, toate în formă continuată.
- GOGOAŞE AURELIAN IULICĂ, director comercial al S.C. TEHNOFORM GROUP S.R.L pentru săvârşirea infracţiunilor de uz de fals şi complicitate la evaziune fiscală.
- ION GHEORGHE, angajat al Administraţiei Finanţelor Publice Medgidia, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la evaziune fiscală şi fals intelectual, toate în formă continuată.
- DIMCIA GHEORGHE, angajat al Administraţiei Finanţelor Publice Medgidia, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la evaziune fiscală şi fals intelectual, toate în formă continuată.

Din probele administrate a rezultat că, în perioada 2004-2005, inculpata Bucur Elena, în calitate de administrator la S.C. TEHNOFORM GROUP S.R.L., în complicitate cu Gogoaşe Aurelian Iulică, în calitate de director comercial al aceleiaşi societăţi, a achiziţionat în mod repetat uleiuri minerale accizabile, în cantitate totală de 6.917 tone, sub pretextul că fabrică produşi finiţi, însă în realitate a redirecţionat transporturile spre depozite clandestine unde au fost folosite la prepararea de combustibili tip motorină. Prin acest procedeu inculpata a ascuns sursa impozabilă şi implicit a omis înregistrarea în contabilitate a acestor operaţiuni cu consecinţa denaturării rezultatelor financiare, întocmind documente falsificate pentru a induce în eroare organele de control. Scopul acestor operaţiuni a fost neplata accizelor prevăzute de lege, precum şi a TVA, lucru ce a dus la crearea unui prejudiciu în dauna bugetului de stat de 55.385.687.129 ROL (echivalent 1.628.990 euro). Societatea comercială administrată de Bucur Elena nu îndeplinea nici una dintre condiţiile prevăzute de lege pentru efectuarea de operaţiuni cu uleiuri minerale accizabile.
Activitatea infracţională s-a desfăşurat în condiţiile în care inculpaţii Ion Gheorghe şi Dimcia Gheorghe au fost desemnaţi ca supraveghetor/reprezentant fiscal şi au certificat în fals descărcarea de produse la un depozit al S.C. TEHNOFORM GROUP S.R.L., în realitate transporturile fiind redirecţionate spre alte locaţii.
Procurorii anticorupţie au dispus aplicarea sechestrului asigurator pe imobilele aflate în proprietatea lui Ion Gheorghe şi Dimcia Gheorghe în vederea asigurării prejudiciului.
Dosarul cauzei a fost trimis spre judecare la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti.

2. Procurorii Serviciului Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului DRĂGHICIU NICUŞOR, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul IPJ Sibiu – Serviciul Investigaţii Criminale, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată.

Din probele administrate a rezultat că, în perioada mai 2005 – mai 2006, inculpatul a pretins şi primit suma totală de 3.500 euro de la o persoană denunţătoare, lăsând să se înţeleagă că, prin influenţa sa ar putea să îşi determine superiorii din cadrul IPJ Sibiu şi pe unii lucrători din cadrul Serviciul Combatere a Criminalităţii Organizate Sibiu să dispună transferul soţului denunţătoarei din arestul IPJ Mureş în arestul IPJ Sibiu, unde să beneficieze de un regim preferenţial.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia.

3. Procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului SANDU RADULIAN, inspector vamal în cadrul Direcţiei Regionale Vamale Craiova – Serviciul de Supraveghere şi control – Compartimentul Echipe Mobile, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Din probele administrate s-a reţinut că inculpatul a pretins şi primit suma de 500 RON de la o persoană denunţător în scopul de a nu dispune sancţionarea acestuia contravenţională şi, respectiv, reţinerea în vederea confiscării autoturismului proprietate personală (marca BMW) pentru nerespectarea legislaţiei vamale în vigoare.
Dosarul cauzei a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea.

4. Procurorii Serviciului Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor comisar GRIDAN ADRIAN SORIN, specialist criminalist şi subinspector PÂRVU FLOREA, ambii din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Dolj, pentru săvârşirea infracţiunii de primire de foloase necuvenite.

Din probele administrate s-a reţinut că, în data de 12.05.2006, inculpaţii Gridan Adrian Sorin şi Pârvu Florea, au primit foloase materiale de la doi vânzători ai unui magazin duty-free de la punctul de frontieră Bechet. Foloasele materiale, constând în băuturi alcoolice, ţigări şi dulciuri în valoare totală de 400 euro, au fost primite în schimbul favorizării persoanelor cercetate într-o cauză penală, între care şi cei doi vânzători.

Dosarul cauzei a fost trimis la Curtea de Apel Craiova.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 13 decembrie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 17 martie 2010
hotărâri definitive din 17 martie 2010
comunicate-hotărâri de condamnare din 16 mai 2012
hotărâri definitive din 23 septembrie 2008