DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 23 iulie 2014
Nr. 1092/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

ISĂILĂ MARIUS OVIDIU, senator în Parlamentul României, sub control judiciar, în sarcina căruia s-au reținut în concurs:
- trei infracţiuni de trafic de influenţă, două în formă continuată şi una în formă simplă;
- o infracțiune de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată;

ENE CRISTIAN ŞTEFAN, consilier parlamentar, în sarcina căruia s-au reținut în concurs trei infracţiuni de trafic de influenţă, două în formă continuată şi una în formă simplă;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În prima parte a anului 2012, inculpații Isăilă Marius Ovidiu, la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice și Ene Cristian Ștefan, în înţelegere cu inculpatul Cristescu Cătălin, au convenit să intervină în vederea blocării controlului efectuat de către A.N.A.F., la firma unui denunţător care le-a solicitat ajutorul în acest sens.
După ce Isăilă Marius Ovidiu și Ene Cristian Ștefan i-au pretins inculpatului Cristescu Cătălin suma de 200.000 euro, susţinând că vor realiza intervenţiile pe lângă funcţionarii ANAF, acesta din urmă a transmis mai departe solicitarea către denunţător, care a remis suma pretinsă în mai multe tranşe. Astfel, o sumă de 20.000 euro urma să îi revină inculpatului Cristescu Cătălin, iar restul de 180.000 euro au fost remişi mai departe celorlalți 2 inculpați.
După remiterea sumei de 200.000 euro, deoarece controlul continua, inculpatul Cristescu Cătălin le-a transmis celorlalți doi inculpați nemulţumirea şi îngrijorarea denunţătorului. Aceștia au pretins o nouă sumă, respectiv 150.000 euro, plătibili în mai multe tranşe, pretinzând că este vorba de un nou control.
În cursul anului 2013, în luna august, inculpații Isăilă Marius Ovidiu și Ene Cristian Ștefan i-au pretins lui Cristescu Cătălin suma de 20.000 euro pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari publici, în vederea sprijinirii acestuia să promoveze concursul ce urma să aibă loc în toamna anului 2013, pentru ocuparea unei funcţii de inspector în cadrul ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.
În acelaşi scop, pentru a realiza intervenţii pe lângă diferiţi funcţionari publici şi decizionali din structurile de resort - în vederea favorizării aceluiași inculpat la concursul ce a avut loc la data de 29.03.2014, pentru ocuparea unor funcţii în cadrul ANAF, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală - inculpatul Isăilă Marius Ovidiu, prin intermediul lui Ene Cristian Ștefan, i-a pretins o nouă sumă, în cuantum tot de 20.000 euro.
După remiterea celor 20.000 de euro de către Cristescu Cătălin, inculpatul Isăilă Marius Ovidiu, pentru a ascunde primirea banilor, a instigat la întocmirea unui fals contract de împrumut, între ceilalți 2 inculpați.
În cursul anului 2013, inculpații Isăilă Marius Ovidiu și Ene Cristian Ștefan au promis unui om de afaceri, realizarea de intervenţii pe lângă funcţionari din cadrul Primăriei Sector 3 Bucureşti şi la alte entităţi juridice, pentru ca societatea acestuia să obţină încheierea unor contracte de lucrări.
Folosul celor 2 inculpați, urmare a acestor „intervenții”, a constat în nerestituirea unui împrumut, în sumă de 25.000 euro, pe care inculpatul Isăilă Marius Ovidiu îl contractase de la omul de afaceri, parte din suma de bani împrumutată fiind folosită de inculpatul Ene Cristian Ștefan.

Inculpatul CRISTESCU CĂTĂLIN a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaștere a vinovăției, în sarcina acestuia reținându-se săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.
În prezenţa apărătorului ales inculpatul CRISTESCU CĂTĂLIN a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: 2 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile, aparţinând inculpaților Isăilă Marius Ovidiu și Ene Cristian Ștefan.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză, precum și impunerea plăţii cauţiunii în cuantum de 500.000 lei, deoarece pe parcursul urmăririi penale inculpatul ISĂILĂ MARIUS OVIDIU nu a respectat această obligaţie.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 28 octombrie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 10 noiembrie 2016