DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr. 341/ 18  august 2004

 

 

C O M U N I C A T

 

 

            Procurorii Biroului de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare şi corupţiei din Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie (Secţia  a II-a) instrumentează mai multe dosare penale în care sunt cercetaţi pentru implicare în fraude financiar-bancare responsabili şi funcţionari bancari. Numai în două dintre cauze prejudiciul total estimat depăşeşte 1.300 de miliarde de lei.

1. Într-un dosar, procurorii au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a şapte inculpaţi, implicaţi în acordarea şi utilizarea fără respectarea normelor legale a unui credit de 126 miliarde lei, obţinut de la Sucursala BCR Novaci.

            Prezenta cauză s-a constituit pe baza disjungerii din dosarul penal instrumentat tot de procurorii PNA, în cursul anului 2003, în care cercetările au vizat acordarea şi utilizarea, prin mijloace frauduloase şi falsificare de documente, a unor credite în valoare de 296 miliarde lei obţinuţi de la aceeaşi unitate bancară. Reamintim că prin  rechizitoriul finalizat la data de 2 decembrie 2003 au fost deferiţi instanţei de judecată opt inculpaţi, în majoritate funcţionari bancari, acuzaţi de săvârşirea mai multor infracţiuni şi de asociere in vederea comiterii acestora.

            Este de subliniat faptul că activitatea infracţională a tuturor persoanelor implicate în operaţiunea de creditare ilegală - POPESCU SORIN, CONTOLORU DUMITRU, NICOLAE ION, MARIN ION, GIURCĂ MARILENA, LĂCĂTUŞU DANIELA, ŢIVLEA LORENZIANA şi CEAUŞESCU CAMELIA -  au creat Băncii Comerciale Române un prejudiciu de aproape 1.100 de miliarde lei.

            Precizăm că procurorii anticorupţie au monitorizat activitatea infracţională a inculpaţilor timp de peste un an, stabilind ramificaţii pe raza mai multor judeţe din ţară. De altfel, s-a stabilit că inculpatul MARIN ION a beneficiat, pentru cele 18 societăţi comerciale ale sale, de credite de la Sucursala BCR Novaci pe tot parcursul anilor 1999-2003. În toată perioada monitorizării, Parchetul Naţional Anticorupţie a avut o colaborare directă şi nemijlocită cu Direcţia de Supraveghere din Banca Naţională a României.

În dosarul trimis astăzi la Tribunalul Gorj sunt inculpaţi: POPESCU SORIN – fost director la Sucursala BCR Novaci; CONTOLORU DUMITRU  - fost director al BCR, Sucursala judeţeană Gorj; MATYAS GABRIEL VIOREL – om de afaceri la mai multe societăţi comerciale din Bucureşti; MARIN ION – reprezentatul grupului de firme „Marin Luminiţa” din judeţul Vâlcea; (toţi patru aflaţi în stare de arest preventiv) CHIRIAC FELICIA  - ofiţer credite la Sucursala  BCR Novaci; TRUŞCĂ IOANA – administrator credite la aceeaşi unitate bancară; GIURCĂ MARILENA – contabil şef la Sucursala BCR Novaci. În sarcina acestora s-au reţinut infracţiunile de acordare şi utilizare de credite în alte scopuri, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Din probele administrate în cauză rezultă că inculpatul MARIN ION  a obţinut, la data de 31 ianuarie 2003, un credit de 126 miliarde lei pentru finanţarea activităţii curente a SC BOBŞTEF SRL Vâlcea, întreaga sumă fiind transferată, în aceeaşi zi, în contul unei alte societăţi aparţinând acestuia. De menţionat că BCR Novaci a acordat creditul pe baza a două ordine de plată falsificate şi transmise prin fax din Bucureşti de inculpatul MATYAS GABRIEL VIOREL, în înţelegere cu inculpaţii MARIN ION şi POPESCU SORIN.  Documentele semnate în alb au fost obţinute în condiţii nelegale de la două societăţi comerciale din Capitală, inculpatul garantând, prin prezentarea unor împrejurări nereale, creditul solicitat şi folosit în interes propriu de inculpatul MARIN ION, în condiţiile în care între firmele din Bucureşti şi grupul aparţinând omului de afaceri din Vâlcea nu existau nici un fel de relaţii comerciale.

Este de precizat şi faptul că Sucursala BCR Novaci nu putea acorda un credit de o asemenea valoare întrucât, în decembrie 2002, îi fusese limitată competenţa pentru activitatea de creditare.

Deşi creditul a fost acordat în condiţii nelegale şi cu încălcarea normelor bancare de către întregul personal de la Sucursala BCR Novaci, inculpata CHIRIAC FELICIA  a întocmit întreaga documentaţie pentru obţinerea sumei şi a raportat creditul la Sucursala judeţeană Gorj a BCR. Cu bună ştiinţă, inculpatul CONTOLORU DUMITRU – director la acea dată al unităţii bancare, de comun acord cu  inculpaţii POPESCU SORIN şi MARIN ION, a dispus radierea SC BOBŞTEF SRL de pe lista creditorilor, în vederea acoperirii activităţii infracţionale de obţinere a creditelor.

Suma luată cu titlu de credit de inculpatul MARIN ION a fost utilizată, pe de-o parte pentru rambursarea totală sau parţială a altor credite angajate de SC BOBŞTEF SRL, dar şi, în cea mai mare parte pentru achitarea unor dobânzi şi taxe de scont de către alte societăţi din cadrul grupului Marin Luminiţa” din judeţul Vâlcea sau aflate în legătură directă cu acestea. (În acest sens, a se vedea şi schemele – anexă la prezentul comunicat)

Activitatea infracţională probată de procurorii anticorupţie a scos în evidenţă faptul că reprezentanţii Sucursalei BCR Novaci nu au introdus spre decontare, prin circuit bancar, ordinele de plată transmise de inculpatul MATYAS GABRIEL VIOREL, nu au respectat normele de creditare şi nu au analizat şi raportat creditul de 126 miliarde lei. De asemenea,  funcţionarii bancari implicaţi în cauză nu au urmărit modul în care a fost folosit creditul şi au raportat fictiv rambursarea integrală a sumei, în termenul de 5 zile prevăzut în contract.

Pentru a realiza toate aceste operaţiuni, inculpatul POPESCU SORIN a ţinut o permanentă şi strânsă legătură cu inculpaţii CONTOLORU DUMITRU, MARIN ION şi MATYAS GABRIEL VIOREL. De altfel, inculpatul CONTOLORU DUMITRU, în calitate de director al Sucursalei BCR judeţul Gorj,  „a omis” să comunice organului ierarhic mai multe credite în cuantum de peste 420 miliarde lei acordate în perioada ianuarie – februarie 2003 unor societăţi aparţinând inculpatului MARIN ION, deşi cunoştea toate deficienţele în legătură cu acestea.

Infracţiunile reţinute de procurori sunt probate prin documente şi înscrisuri ridicate de la Sucursalele Novaci şi Gorj ale Băncii Comerciale Române, precum şi prin expertizele financiar-bancare şi chiar criminalistice dispuse în cauză, din care rezultă caracterul indubitabil al falsurilor.

Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie vor continua, într-un dosar distinct, cercetările privind fraudele de la Sucursala BCR Novaci, existând indicii în legătură cu implicarea unor înalţi funcţionari bancari în crearea prejudiciului total de aproape 1.100 miliarde lei în folosul nemijlocit al unor oameni de afaceri aflaţi în interdependenţă financiară.

Dosarul se trimite spre competentă soluţionare la Tribunalul Gorj.

 

            2. Un alt dosar în care procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a nouă inculpaţi, sub aspectul săvârşirii mai multor  infracţiuni de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, acordare şi utilizare de credite cu încălcarea legii şi a normelor de creditare, vizează crearea unui prejudiciu de peste 110 miliarde lei  Băncii Comerciale Române - Agenţia Buhuşi şi Sucursala Moineşti.

            Activităţile de urmărire penală desfăşurate în cauză, coroborate cu concluziile expertizei financiar-contabile-bancare şi cu celelalte probe administrate în cauză au stabilit că, în legătură cu acordarea unor credite în favoarea a cinci societăţi comerciale din judeţ, au fost săvârşite fapte de natură a angaja răspunderea penală din punctul de vedere al acordării şi utilizării acestora.

Anchetatorii au stabilit că inculpaţii DOSPINESCU OCTAV – fost director la Sucursala BCR  Moineşti şi ILAŞ ROXANA CARMEN – ofiţer de credite la aceeaşi unitate bancară au acordat, în perioada 14 septembrie 2001 – 5 aprilie 2002, mai multe credite unor societăţi comerciale reprezentate de inculpaţii ADOBRIŢEI ELENA, BÂRSAN IOAN, VINCA MARIA şi COŞERARIU CIPRIAN. Ulterior, sumele obţinute pe căi ilegale şi prin folosirea unor documente bancare false, în complicitate cu inculpaţii COŞERARIU DRAGOŞ, ACHIRA HUSSIN şi ŞTIRBU IOAN, au fost utilizate – în mare parte -  în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru alimentarea conturile altor societăţi, pentru procurarea de valută, pentru achitarea unor rate leasing angajate de administratorii firmelor, inclusiv pentru acoperirea unor cecuri puse drept garanţie la creditele obţinute.

            Contrar destinaţiei pe care au dat-o sumelor luate cu titlu de credit, este demn de menţionat că cererile inculpaţilor vizau credite pentru facilităţi de cont în lei sau constituirea unor stocuri temporare pentru aprovizionare acordate, conform legii, agenţilor economici care nu pot face faţă, din anumite cauze justificate economic, unor plăţi curente.

            De precizat că toate creditele erau contractate pe termen scurt şi s-au constituit într-o activitate infracţională de tip „suveică”, sumele necuvenite - obţinute pentru sine sau pentru altul - de inculpaţi depăşind 40 de miliarde lei. Rapiditatea circulaţiei banilor prin conturile altor societăţi, precum şi ritmicitatea obţinerii creditelor dovedesc intenţia inculpaţilor de a utiliza banii în alte scopuri, dar şi complicitatea funcţionarilor bancari în situaţiile care fac obiectul prezentei cauze. Cu titlu de exemplu, menţionăm că inculpatul COŞERARIU CIPRIAN a obţinut, în perioada 3 ianuarie 2002 – 22 februarie 2002, nouă credite a căror valoare a fost între 3 şi 6 miliarde lei. Practic, la interval de câteva zile, inculpatul încheia contracte pentru obţinerea creditelor respective şi, „ajutat” de funcţionarii bancari reuşea, de fiecare dată  – prin documente falsificate  - să intre în posesia tuturor sumelor solicitate. Demn de subliniat este şi  faptul că persoanele care depuneau cereri  de credite garantau cu file cec şi ordine de plată falsificate pe care ofiţerul de credite nici măcar nu le verifica.

            Dosarul se trimite spre competentă soluţionare la Tribunalul Bacău.

 

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 28 februarie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 29 iunie 2011