DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT

Prin decizia penală nr. 759 din 28 februarie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut decizia Curţii de Apel Alba Iulia care a hotărât următoarele:
Condamnarea inculpatului POPESCU SORIN, fost director la Sucursala BCR Novaci, la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecinţe deosebit de grave. De asemenea, instanţa a dispus, ca pedeapsă complementară, interzicerea exercitării următoarelor drepturi pe un termen de 2 ani după executarea pedepsei principale: dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.
Totodată, instanţa a dispus achitarea inculpatului POPESCU SORIN pentru infracţiunile de acordare şi utilizare de credite în alte scopuri, ca efect al dezincriminării faptei prin Legea 69/2007, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Condamnarea inculpatei GIURCĂ MARILENA, contabil şef la Sucursala BCR Novaci, la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecinţe deosebit de grave. De asemenea, instanţa a dispus, ca pedeapsă complementară, interzicerea exercitării următoarelor drepturi pe un termen de 2 ani după executarea pedepsei principale: dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.
Instanţa a dispus achitarea inculpatei GIURCĂ MARILENA pentru infracţiunile de acordare şi utilizare de credite în alte scopuri, ca efect al dezincriminării faptei prin Legea 69/2007, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Condamnarea inculpatului MATYAS GABRIEL VIOREL, om de afaceri în cadrul mai multor societăţi comerciale din Bucureşti, la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. De asemenea, instanţa a dispus achitarea inculpatului MATYAS GABRIEL VIOREL pentru infracţiunile de acordare şi utilizare de credite în alte scopuri, ca efect al dezincriminării faptei prin Legea 69/2007, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Achitarea inculpatelor CHIRIAC FELICIA, ofiţer de credite la Sucursala BCR Novaci şi TRUŞCĂ IOANA, administrator de credite la aceeaşi unitate bancară pentru infracţiunile de acordare şi utilizare de credite în alte scopuri, ca efect al dezincriminării faptei prin Legea 69/2007, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Achitarea inculpatului CONTOLORU DUMITRU, fost director al BCR, Sucursala judeţeană Gorj, pentru complicitate la infracţiunea de acordare şi utilizare de credite în alte scopuri, ca efect al dezincriminării faptei prin Legea 69/2007, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Achitarea inculpatului MARIN ION, reprezentatul grupului de firme „Marin Luminiţa” din judeţul Vâlcea, pentru infracţiunile de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, ca efect al dezincriminării faptei prin Legea 69/2007, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Constată că BCR – Sucursala judeţeană Gorj nu s-a constituit parte civilă în cauză.

DEFINITIVĂ

Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 19 august 2004 (comunicat nr. 341/VIII/3 din data de 18 august 2004).

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 18 august 2004