DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 România - Direcţia Naţională Anticorupţie - Comunicat de presă - hotărâri definitive de condamnare

COMUNICAT

Prin decizia penală nr. 2605 din 29 iunie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpaţilor VINCA MARIA, preşedinte al Consiliului de administraţie al SC Cerealcom SA Piatra Neamţ şi COŞERARIU CIPRIAN, administrator la SC Timpuri Noi SRL Bălcescu, la pedeapsa de 4 ani închisoare fiecare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Condamnarea inculpaţilor ŞTIRBU IOAN, administrator la SC Agisert SRL Buhuşi şi COŞERARIU DRAGOŞ, administrator la SC Vin Blanc SRL Bacău, la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare fiecare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Condamnarea inculpatului ACHIRA HUSSIN, administrator la SC Frania SRL Bacău, la pedeapsa de 3 ani şi 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Faţă de inculpaţii Vinca Maria, Coşerariu Ciprian, Ştirbu Ioan, Coşerariu Dragoş şi Achira Hussin, instanţa a dispus, timp de 2 ani după executarea pedepsei principale, interzicerea următoarelor drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatului BÂRSAN IOAN, administrator al SC Şuba SRL Tărhăuşi Bacău, la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
Achitarea inculpatei Adobriţei Elena pentru săvârşirea infracţiunii de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi încetarea procesului penal pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Achitarea inculpatei Ilaş Roxana Carmen pentru infracţiunea de acordarea de credite sau de subvenţii cu încălcarea legii sau a normelor de creditare, neurmărirea, conform legii sau normelor de creditare, a destinaţiilor contractate ale creditelor sau subvenţiilor ori neurmărirea creditelor restante.
Achitarea inculpatului Dospinescu Octavian pentru infracţiunea de complicitate la infracţiunea de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

Admite în parte acţiunea civilă a părţii civile BCR S.A., Agenţia Buhuşi şi obligă inculpatul Coşerariu Ciprian, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC „ Avipet „ SRL Buhuşi, prin lichidator judiciar desemnat de Tribunalul Bacău, Flueraru Maria, la plata sumei de 424.560 lei credite restante, la care se adaugă dobânzi restante şi credite ataşate, reprezentând daune materiale.

Obligă inculpatul Coşerariu Ciprian să plătească în solidar cu inculpaţii Ştirbu Ioan, Coşerariu Dragoş şi Achira Hussin către partea civilă BCR S.A.-Agenţia Buhuşi suma de 424.560 lei, la care se adaugă dobânzi restante şi credite ataşate, cu titlu de despăgubiri civile.
Obligă pe apelantul inculpat Dospinescu Octav să plătească statului suma de 650 lei, iar pe ceilalţi inculpaţi la câte 250 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

DEFINITIVĂ

Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 17 august 2004 (comunicat nr. 341 din 18 august 2004).

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 18 august 2004