DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr. 369/ 02 august 2004

                         

 

C O M U N I C A T

 

 

            Curtea de Apel Mureş a respins recursurile formulate de inculpaţii BOILĂ IOAN ADRIAN, CIORTEA RADU şi NEGREA VASILE EUGEN, toţi funcţionari publici cu atribuţii de control din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Mureş, împotriva măsurii arestării preventive solicitate de procurorii Serviciului Teritorial al Parchetului Naţional Anticorupţie.

             Faţă de cei trei inculpaţi, procurorii anticorupţie au dispus la data de 28 şi, respectiv, 29 iulie 2004, declanşarea urmăririi penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi a unor infracţiuni prevăzute în Legea 78/2000. Instanţa a admis solicitarea PNA şi a dispus arestarea preventivă a celor trei inculpaţi pe o perioadă de 29 de zile.

             Anchetatorii au reţinut faptul că inculpaţii au pretins şi primit, în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, importante sume de bani şi bunuri pentru a interveni în favoarea unor societăţi comerciale în vederea obţinerii ilegale de rambursări T.V.A.

            Procurorii deţin date şi informaţii certe că valoarea rambursărilor ilegale de T.V.A. la societăţile comerciale din judeţul Mureş se ridică la ordinul zecilor de miliarde de lei, în condiţiile în care cei trei inculpaţi au oferit „sprijin şi consultanţă” administratorilor acestora pentru a beneficia de astfel de returnări de bani.

            Din probele administrate în dosarul cauzei rezultă şi faptul că inculpaţii furnizau preferenţial informaţii privind verificările efectuate la unele societăţi comerciale, dând chiar sfaturi administratorilor acestora în legătură cu modalităţile în care se pot sustrage de la controalele fiscale sau de la plata unor obligaţii faţă de stat.

            Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale şi a tuturor persoanelor implicate, întrucât urmărirea penală efectuată în cauză a evidenţiat implicarea în fapte de corupţie a altor funcţionari din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Mureş.

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA


Alte legături de la această informație

hotărâri definitive din 13 noiembrie 2008
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 martie 2010
hotărâri definitive din 26 martie 2010
comunicate-hotărâri de condamnare din 17 ianuarie 2012