DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 26 aprilie 2013
Nr. 381/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

C. F., în stare de arest preventiv în prezentul dosar penal, ofițer de poliție cu gradul profesional de inspector în cadrul Direcției Generale a Poliției Municipiului București – Brigada Rutieră, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- 13 infracțiuni de luare de mită și
- 12 infracțiuni de fals intelectual,

PAVEL NELU-MARIAN, arestat preventiv în altă cauză, agent de poliție în cadrul D.G.P.M.B. – Brigada Rutieră, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea d eluare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 31 ianuarie 2013 – 3 aprilie 2013, inculpatul C. F., în calitate de ofițer de poliție în cadrul D.G.P.M.B., în timpul desfășurării activității de serviciu pe raza municipiului București, a oprit în trafic mai mulți conducători de autovehicule sub pretextul încălcării regulilor de circulație pe drumurile publice și i-a informat că vor fi sancționați cu amendă și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă de 1-3 luni, în funcție de contravenția comisă.
În acest context, în scopul de a nu le aplica aceste sancțiuni, inculpatul C. F. a pretins mai multe sume de bani, din care a primit, cu titlu de mită, suma totală de 5.225 lei de la 13 conducători auto. După primirea banilor, C. F. a întocmit în fals mai multe chitanțe în care a consemnat date nereale, în sensul că respectivii conducători auto ar fi săvârșit contravenții mai puțin grave pentru care le-ar fi aplicat amenzi cuprinse între 70 și 75 lei.
În una din aceste situații, C. F. a fost însoțit de inculpatul Pavel Nelu-Marian, agent de poliție în cadrul D.G.P.M.B. – Brigada rutieră și împreună au pretins și primit suma de 600 lei în scopul descris mai sus.

În vederea restituirii sumelor de bani primite cu titlu de mită, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile aparținând inculpatului C. F.

La data de 5 aprilie 2013, Tribunalul Brașov a dispus arestarea preventivă a inculpatului C. F. pe un termen de 29 de zile (comunicatul nr. 295/VIII/3 din 5 aprilie 2013).
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul M.A.I. – Direcția Generală Anticorupție.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul București.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 30 aprilie 2014