DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
4 februarie 2013
Nr. 79/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ



Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna ianuarie 2013, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:


1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

BOȘCA VLAD NICOLAE, ofițer de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (I.P.J.) Satu Mare – șef al Serviciului de Investigații Criminale la data comiterii faptelor și JURJ FELICIAN – GHEORGHE, agent de poliție în cadrul I.P.J. Satu Mare, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de trafic de influență,
LUCUȚ VASILE, asociat la S.C. Unicarm SRL Vetiș, județul Satu Mare, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii august 2011, inculpatul Boșca Vlad – Nicolae, ofițer de poliție, – șef al Serviciului de Investigații Criminale în cadrul I.P.J. Satu Mare, a acceptat direct de la inculpatul Lucuț Vasile, asociat și administrator de fapt la S.C. Unicarm SRL Vetiș, promisiunea unor foloase materiale pentru ca, prin intermediul subordonatului său Jurj Felician – Gheorghe să intervină la un judecător din cadrul Curții de Apel Oradea pentru a-l determina să pronunțe o soluție favorabilă inculpatului Lucuț Vasile, într-o cauză penală în care acesta fusese judecat pentru infracțiunea de ultraj. Curtea de Apel Oradea a pronunțat soluția dorită de Lucuț Vasile.
Ca urmare, inculpații Boșca Vlad – Nicolae și Jurj Felician – Gheorghe au primit de la S.C. Unicarm SRL, firma inculpatului Lucuț Vasile, în numele I.P.A. (International Police Association) – Regiunea 1 Satu Mare produse de carmangerie și o sponsorizare în valoare de 2.000 lei pentru o deplasare în Olanda la o competiție sportivă. La această deplasare au participat și inculpații Boșca Vlad – Nicolae și Jurj Felician – Gheorghe împreună cu membrii familiilor acestora.
Ulterior însă, decizia favorabilă lui Lucuț Vasile a fost înlăturată prin hotărâri date de alte complete de judecată.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Oradea.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MIHAI MIHĂIȚĂ DAVID, administrator special la S.C. Automotive SRL Satu Mare, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2007 – 2008, inculpatul Mihai Mihăiță David, în calitate de asociat și administrator al S.C. Automotive SRL Satu Mare (societate comercială cu obiect de activitate comerțul cu autovehicule), a indus în eroare pe reprezentanții a două unități bancare din Satu Mare cu ocazia încheierii și derulării a patru contracte de credit. Inculpatul Mihai Mihăiță David a prezentat unităților bancare mai multe acte false pentru a ascunde situația financiară precară a societății sale, în numele căreia a contractat creditele.
În această modalitate, inculpatul a prejudiciat cele două bănci cu suma totală de 6.174.735 euro.
Una dintre bănci s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.348.864,75 euro iar cealaltă a precizat că își va exercita acest drept în fața instanței de judecată.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparținând inculpatului Mihai Mihăiță David și S.C. Automotive SRL.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpaților: CACULEA ȘTEFAN, în prezent aflat în executarea unei pedepse cu închisoarea, asociat și administrator al SC VALOF PREST SRL Piatra Neamț și FLOREA GHEORGHE, asociat al SC VALOF PREST SRL Piatra Neamț, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anilor 2009 – 2010, inculpații Caculea Ștefan și Florea Gheorghe, în calitate de asociat și administrator, respectiv asociat al SC VALOF PREST SRL Piatra Neamț, au omis evidențierea în actele contabile ale societății operațiunile comerciale efectuate în numele acesteia (livrări și aprovizionări, în cea mai mare parte piese auto) sau veniturile realizate.
În această modalitate, inculpații au produs în dauna bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 6.040.421 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA, sumă cu care Garda Financiară - Secția Județeană Neamț s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpaților.

Inculpatul Caculea Ștefan a fost condamnat definitiv, pentru fapte similare, în anii 2010 și 2011, în alte două cauze penale instrumentate de procurorii DNA (detalii pe www.pna.ro, secțiunea „comunicate condamnări definitive”).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Neamț.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpatului NAIL AL SABZACHI, administrator și asociat unic al S.C. MAXFRUIT S.R.L., în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de înșelăciune în convenții, cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada august-octombrie 2011, inculpatul Nail Al Sabzachi, prin firma sa S.C. MAXFRUIT S.R.L., a cumpărat legume și fructe de la o altă societate comercială pentru care a emis bilete la ordin ca mijloc de plată, pentru care nu a asigurat provizionul necesar. Inculpatul l-a indus în eroare pe reprezentantul firmei de la care a cumpărat bunurile cu privire la achitarea la termenele stabilite a bunurilor achiziționate și a lăsat conturile bancare aferente biletelor la ordin fără banii încasați de firma sa.
În această modalitate, inculpatul a creat în dauna societății comerciale de la acare a cumpărat mărfurile un prejudiciu în valoare totală de 1.294.499,62 euro.
Nu s-au luat măsuri asigurătorii întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului sau a firmei sale S.C. MAXFRUIT S.R.L.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Ilfov.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților: MOHAMMAD RAJEF SHARIF, cetățean libanez, administrator al SC Mike Trading & Investment SRL și YACOUB JEAN, cetățean italian, administrator al S.C. Beta Trading & Investment S.R.L, în sarcina cărora s-a reținut complicitate la tentativă la infracțiunea de stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii septembrie 2010, SC Libarom Agri SRL, reprezentată de inculpatul Said Baaklini, a cerut restituirea de la bugetul de stat a taxei pe valoare adăugată (TVA) aferentă unei tranzacții comerciale, adică suma de 253.749.507 lei, echivalentă a 60 de milioane de euro, sumă care nu a fost acordată. În susținerea cererii sale, SC Libarom Agri SRL a prezentat o factură fiscală încheiată la data de 31 august 2010 cu S.C. UCM Reșița S.A., reprezentată de inculpatul Chebuțiu Adrian. Conform acestei facturi, SC UCM Reșița SA a emis o factură din care rezulta că ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL un număr de patru motoare contra sumei totale de 250 milioane euro plus TVA. Factura a fost emisă pe baza unui contract conținând obligații fictive pentru cei doi contractanți.
Inculpatul Chebuțiu Adrian, în calitate de director general al S.C. U.C.M. Reșița S.A, a încheiat în numele și pe seama SC UCM Reșița SA, patru contracte, dintre care unul cu SC Libarom Agri SRL, având o valoare supraevaluată, iar cu SC Beta Trading & Investment SRL și SC Mike Trading & Investment SRL, reprezentate de inculpații Mohammad Rajef Sharif și Yacoub Jean, alte trei contracte pur fictive. Prin încheierea ultimelor trei contracte, s-a încercat crearea aparenței de legalitate asupra executării contractului de vânzare a celor patru motoare vechi la preț supraevaluat, întrucât a adăugat costuri fictive vânzării principale.
Concret, în aceeași zi în care a încheiat contractul de vânzare a motoarelor, UCM Reșița a încheiat cu firmele tip „fantomă” reprezentate de inculpații Mohammad Rajef Sharif și Yacoub Jean trei contracte fictive având ca obiect servicii de prospectare a pieței, de intermediere și de negociere a vânzării motoarelor, identificarea unui furnizor pentru instrucțiunile de montaj și a pieselor componente de punere în funcțiune a motoarelor.
Inculpații Chebuțiu Adrian și Said Baaklini au fost trimiși în judecată în cursul lunii februarie 2011 (detalii în comunicatul nr. 55/VIII/3 din data de 10 februarie 2011).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 1 București.



În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 23 aprilie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 06 februarie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 07 octombrie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 august 2018