DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
14 decembrie 2012
Nr. 929/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatelor:

ROMANESCU DOINIȚA, administrator la SC ROM EXCONT RD SRL, în sarcina căreia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- trafic de influență și
- complicitate la infracțiunea de luare de mită, în formă continuată,

FIANU IVERICA și MĂLUREANU ALINA ANDREEA, ambele funcționare cu atribuții de control în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice (D.G.F.P.) Argeș, în sarcina cărora s-au reținut următoarele infracțiuni:
- luare de mită și
- fals intelectual săvârșit în legătură cu infracțiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii noiembrie 2012, inculpata Romanescu Doinița, în calitate de administrator la SC ROM EXCONT RD SRL, societate comercială care se ocupa cu efectuarea contabilității unei alte societăți comerciale, a pretins în mod injust de la reprezentantul acestei firme (denunțător în cauză), suma de 10.000 lei. Banii au fost pretinși pentru a-i da cu titlu de mită inculpatelor Fianu Iverica și Mălureanu Alina Andreea, care, în calitate de inspectori în cadrul D.G.F.P. Argeș efectuau un control de specialitate la firma denunțătorului, și pentru a interveni pe lângă o persoană cu funcție de conducere din cadrul D.G.F.P. Argeș pentru a-l determina să avizeze favorabil raportul de control întocmit de Fianu Iverica și Mălureanu Alina Andreea.
După primirea sumei totale de 10.000 lei de la denunțător, inculpata Romanescu Doinița a dat 5.000 lei inculpatelor Fianu Iverica (3.000 lei) și Mălureanu Alina Andreea (2.000 lei) cu titlu de mită, pentru ca acestea să întocmească un raport de inspecție fiscală favorabil firmei denunțătorului. Cu privire la diferența de 5.000 lei primită, inculpata Romanescu Doinița a susținut că a remis-o persoanei din conducerea D.G.F.P. Argeș pentru a o determina să avizeze raportul menționat mai sus.
Ca urmare, la data de 23 noiembrie 2012, Fianu Iverica și Mălureanu Alina Andreea au întocmit un astfel de raport cu date nereale, fără să ia în considerație neregulile constatate cu ocazia controlului.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor sume de bani aparținând celor trei inculpate.

La data de 29 noiembrie 2012, Tribunalul Argeș a dispus arestarea preventivă a inculpatelor Romanescu Doinița, Fianu Iverica și Mălureanu Alina Andreea pe un termen de 29 de zile (detalii în comunicatul nr. 881/VIII/3 din data de 29 noiembrie 2012).

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul M.A.I. – Direcția Generală Anticorupție și cu ofițeri din cadrul structurilor locale, specializate în culegerea de informații.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeș.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 06 iunie 2014