DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
29 noiembrie 2012
Nr. 881/VIII/3

COMUNICAT



Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Piteşti efectuează acte de urmărire penală faţă următoarele persoane:

FIANU IVERICA, consilier în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGPF) Argeş, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi fals intelectual
MĂLUREANU ALINA ANDREEA, inspector în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGPF) Argeş, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi fals intelectual
ROMANESCU DOINIŢA, practician în insolvenţă, care ţine evidenţa contabilă la mai multe societăţi comerciale, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită în formă continuată

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt :
În perioada 10 - 23 noiembrie 2012, inculpatele Fianu Iverica şi Mălureanu Alina Andreea, funcţionare cu atribuţii de control din cadrul DGFP Argeş, au primit de la un denunţător, suma totală de 5.000 lei, pentru ca acestea să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să întocmească un raport de inspecţie fiscală favorabil societăţii comerciale administrate de denunţător, societate care făcea obiectul unei inspecţii fiscale. Banii au fost primiţi prin intermediul inculpatei Romanescu Doiniţa. În schimbul banilor, cele două funcţionare au întocmit un raport de inspecţie în care au inserat date nereale privind obligaţiile fiscale ale firmei controlate.
De asemenea, în aceeaşi perioadă, inculpata Romanescu Doiniţa a mai primit de la denunţător suma de 5.000 lei, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unei persoane cu funcţie de conducere din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Argeş, astfel încât acea persoană să aprobe raportul de inspecţie fiscală întocmit de cele două funcţionare.
Inculpatelor Fianu Iverica, Mălureanu Alina Andreea şi Romanescu Doiniţa li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 28 noiembrie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor trei inculpate pe o perioadă de 24 de ore. La data de 29 noiembrie 2012, cele trei inculpate sunt prezentate la Tribunalul Argeş cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie şi cu ofiţeri din cadrul structurilor locale, specializate în culegerea de informaţii.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE