DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 5 decembrie 2012
Nr. 891/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna noiembrie 2012, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

NEAGOE MIHAELA, director al SC AGRISVILUPPO SRL din Comuna Mănești, Jud. Prahova, în sarcina căreia s-au reținut următoarele:
- participație improprie la infracțiunea de folosire de documente inexacte ce a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene,
- participație improprie la infracțiunea de înșelăciune,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

BETTINI GIAN-PAOLO, cetățean italian, unic asociat și administrator al SC AGRISVILUPPO SRL din Comuna Mănești, Jud. Prahova, în sarcina căruia s-au reținut următoarele:
- participație improprie la două infracțiuni de folosire de documente inexacte ce a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene,
- participație improprie la două infracțiuni de înșelăciune,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii aprilie 2007, pentru ca societatea comercială SC AGRISVILUPPO SRL să obțină în mod injust subvenții pentru agricultură din fonduri europene și de la bugetul de stat, inculpatul Bettini Gian-Paolo l-a determinat pe un angajat al firmei sale să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) Prahova o cerere de plată pentru scheme de sprijin pentru anul 2007. Fiind în eroare cu privire la veridicitatea datelor depuse, angajatul, la cererea inculpatului Bettini Gian-Paolo, a anexat tabele privind terenurile agricole aflate în folosință cu privire la suprafața totală de 553,74 ha, din care pentru 289,07 ha societatea comercială nu avea dreptul de arendă stabilit prin contracte producătoare de efecte juridice în anul 2007.
În mod similar, în cursul lunii mai 2008, pentru ca firma sa SC AGRISVILUPPO SRL să obțină în mod injust fonduri europene pentru agricultură, inculpatul Bettini Gian-Paolo l-a determinat pe un alt angajat al firmei sale să depună la A.P.I.A. Prahova o cerere de plată pentru scheme de sprijin pentru anul 2008. Cu ajutorul inculpatei Neagoe Mihaela, director al SC AGRISVILUPPO SRL, respectivul angajat a formulat o astfel de cerere, fiind în eroare cu privire la corectitudinea demersului său întrucât, la solicitarea celor doi inculpați, acesta a formulat cerere pentru o suprafață de teren agricol mai mare decât cea utilizată în mod legal de SC AGRISVILUPPO SRL. Practic, a fost solicitată subvenție pentru 714,34 hectare din care, pentru 327,89 ha, societatea comercială nu avea dreptul de arendă stabilit prin contracte producătoare de efecte juridice în anul 2008 sau prin menționarea repetată a acelorași terenuri dar consemnate în contracte distincte. În susținerea acestei cereri, angajatul a depus 5 contracte de arendă, falsificate de inculpații Neagoe Mihaela și Bettini Gian-Paolo.

În calitate de unic asociat al firmei în perioada obținerii fondurilor acordate pentru anii 2007-2008, Bettini Gian-Paolo a fost practic beneficiar al sumei de 433.676,84 lei (echivalentul a aproximativ 123.907,66 euro), acordată în total ca sprijin pentru suprafața de teren agricol declarată, prejudiciu material pentru care APIA s-a constituit parte civilă în dosar.

În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea de măsuri asiguratorii asupra imobilelor aflate în proprietatea sau coproprietatea inculpatei Neagoe Mihaela.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Ploiești.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată a inculpatului JORS IOAN, primar al comunei Bahnea jud. Mureș, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- conflict de interese și
- folosirea sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunității Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La datele de 13 mai 2009 și 27 aprilie 2010, inculpatul Jors Ioan, primar al comunei Bahnea, județul Mureș, a formulat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) - Centrul Județean Mureș două cereri pentru acordarea de subvenții pentru agricultură din fonduri europene și din bugetul de stat. În cererile sale, inculpatul a declarat că utilizează în mod legal suprafețele de 93, 11, respectiv 91,66 hectare teren agricol și pășune în baza unui contract de arendă încheiat cu Primăria comunei Bahnea. În cererile sale, inculpatul a menționat că documentele în baza cărora solicită subvențiile sunt perfect valabile în condițiile în care contractul de arendă menționat mai sus a fost semnat de inculpat atât în calitate de locatar cât și în calitate de reprezentant al locatorului Primăria comunei Bahnea.
În această modalitate, inculpatul a încasat pe nedrept suma totală de 55 937, 89 lei (echivalentul a aproximativ 13.201 euro), reprezentând subvenția pentru anul 2009, fără a i se acorda și suma solicitată pentru anul 2010.
Cu această sumă, A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal iar pe parcursul cercetărilor, inculpatul a restituit A.P.I.A. banii încasați ilegal.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Târgu Mureș.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpatului GHEORGHIU BOGDAN în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor și
- fals material în înscrisuri oficiale.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 13 mai 2011, inculpatul Gheorghiu Bogdan a formulat o cerere unică de plată pe suprafață la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Local Moldoveni, județul Neamț, în vederea accesării de fonduri comunitare și naționale pentru o suprafață de teren în total de 43,69 ha. Pentru a putea beneficia de aceste subvenții pentru o suprafață de teren mai mare decât cea pe care o folosea în mod legal, inculpatul a prezentat reprezentanților APIA și un contract de vânzare – cumpărare autentificat pe care l-a falsificat în special cu privire la data de la care putea efectiv să exploateze suprafața de 20 de hectare de teren agricol.
În această modalitate, inculpatul a încasat pe nedrept suma de 11.597,4 lei reprezentând sprijin financiar acordat prin fonduri europene și de la bugetul de stat.

APIA – Centrul Județean Neamț s-a constituit parte civilă în cauză pentru suma de 10.773,39 lei. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparținând inculpatului Gheorghiu Bogdan.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Roman.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a inculpatului OMER ALI SAIM în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- folosirea sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- înșelăciune,
- două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată,
- participație improprie la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,
- participație improprie la infracțiunea de fals intelectual, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 20 mai 2008, cu ocazia formulării cererii de acordare a sprijinului financiar în cadrul Schemei de plată unică pe suprafață pentru anul 2008, a făcut declarații necorespunzătoare adevărului privind suprafața totală de teren pretins deținută în vederea exploatării agricole și a inserat date nereale în cuprinsul planurilor de detaliu (planșe fotografice) puse la dispoziție de către reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Constanța.
În această modalitate, inculpatul Omer Ali Saim a obținut pe nedrept suma de 130.440 lei (echivalentul a aproximativ 35.419 euro), reprezentând fonduri europene F.E.G.A. și F.E.A.D.R. și fonduri din bugetul național.

În susținerea cererii sale, inculpatul Omer Ali Saim a depus o adeverință eliberată de Primăria comunei Tortomanu, județul Constanța, prin care se atesta că deține, în exploatare, o suprafață mai mare de teren agricol decât în realitate.
De asemenea, pentru a justifica faptul că deține întreaga suprafață declarată, inculpatul a procedat la falsificarea mai multor contracte de arendă, înregistrate de către funcționari din cadrul Primăriei Tortomanu în evidențele autorității locale, fără ca, la momentul înscrierii acestora în registrul contractelor de arendă și în registrul agricol al localității, funcționarii publici să știe că aceste contracte erau false.
O parte din aceste contracte de arendă false au fost prezentate de către inculpatul Omer Ali Saim, în anul 2010, organelor de control din cadrul A.P.I.A. – Direcția Antifraudă, Control intern și Supracontrol – Serviciul Antifraudă, în timpul verificărilor efectuate cu privire la realitatea datelor declarate la momentul formulării cererii de acordare a sprijinului pe suprafață pentru anul 2008.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Constanța s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 130.440,40 lei. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparținând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Medgidia.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată a inculpatului LUO WENSEN, administrator al S.C. UNITED ELECTRIC INDUSTRY S.R.L. – comuna Pârscov, județul Buzău, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- evaziune fiscală, în formă continuată (26 acte materiale),
- uz de fals, în formă continuată (26 acte materiale) și
- spălare de bani, în formă continuată (32 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2007 – februarie 2011, inculpatul Luo Wensen, în calitate de administrator al S.C. UNITED ELECTRIC INDUSTRY S.R.L., a evidențiat în contabilitate acestei firme operațiuni comerciale fictive, constând în aprovizionări cu produse electrocasnice și prestări servicii, prin folosirea a 26 de facturi fiscale emise de furnizori nereali din județele Giurgiu, Constanța și municipiul București.
În această modalitate, bugetul statului a fost prejudiciat cu suma de 6.662.763,13 lei (echivalentul a 1.719.910,98 euro, calculat la cursul mediu din perioada infracțională reținută în cauză), reprezentând T.V.A. dedusă nelegal și impozit pe profit sustras, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală prin Direcția Generală a Finanțelor Publice Buzău s-a constituit parte civilă în procesul penal.
De asemenea, în perioada februarie 2008 – martie 2009, pentru a acrea aparența de legalitate a provenienței sumei de 14.523.763,90 lei provenite din evaziune fiscală, inculpatul Luo Wensen a transferat acești bani, prin 32 operațiuni bancare, din conturile societății pe care o administra în conturile societăților cu care a derulat relații comerciale fictive, de unde a fost externalizată în Republica China.
În vederea recuperării prejudiciului, a fost instituit sechestrul asigurator asupra unor bunuri mobile și imobile aparținând S.C. UNITED ELECTRIC INDUSTRY S.R.L. Pârscov, județul Buzău, ca parte responsabilă civilmente.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Buzău.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MARDALE ȘTEFĂNIŢĂ ALEXANDRU, administrator al S.C. „DELTA TRANS UTIL” S.R.L. Constanța, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- două infracțiuni de evaziune fiscală,
- folosirea, cu rea-credință, de bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect;
- transmiterea fictivă a părților sociale sau a acțiunilor deținute într-o societate comercială, în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia,
- uz de fals, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada iulie 2008 – mai 2009, inculpatul Mardale Ștefăniță Alexandru, administrator de drept al S.C. „DELTA TRANS UTIL" S.R.L. Constanța, a omis să evidențieze în contabilitatea societății veniturile realizate din livrări de mărfuri și prestări de servicii, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.
În această modalitate, inculpatul Mardale Ștefăniță Alexandru a creat în dauna bugetul general consolidat al statului un prejudiciu în cuantum total de 4.686.258 lei, echivalent a 1.175.276 euro, reprezentând impozit pe profit și TVA.
Inculpatul Mardale Ștefăniță Alexandru a folosit în interes personal suma de 15.530.989,60 lei, încasată din valorificarea de mărfuri și prestarea de servicii către partenerii comerciali, pe care a ridicat-o în numerar din conturile firmei sale pe baza unor documente false, respectiv 53 de borderouri de achiziții cereale de la persoane fizice.
De asemenea, la data de 14 iulie 2008, în scopul evitării controalelor financiar fiscale, cu ocazia înregistrării firmei sale la Registrul Comerțului, inculpatul a menționat date nereale cu privire la stabilirea sediului social, pe care l-a declarat la o adresă unde firma nu a funcționat niciodată, pe baza unui contract de închiriere falsificat.
În plus, în cursul lunii septembrie 2009, inculpatul a cesionat în mod fictiv părțile sociale ale firmei sale pentru a se sustrage de la urmărirea penală pentru infracțiunile de evaziune fiscală.
A.N.A.F., prin Direcția Generală a Finanțelor Publice Constanța, s-a constituit parte civilă în procesul penale cu suma de 4.686.268 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA. În vederea recuperării acestui prejudiciu nu s-au luat măsuri asigurătorii întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Constanța.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului IANCU VALENTIN, în calitate de administrator al S.C. MARIMET IMPEX S.R.L. și S.C. MET MARICOM INDUSTRIAL S.R.L., la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada noiembrie 2009 – octombrie 2011, inculpatul IANCU VALENTIN, în calitate de administrator al S.C. MARIMET IMPEX S.R.L. și S.C. MET MARICOM INDUSTRIAL S.R.L., a înregistrat în actele contabile operațiuni fictive de aprovizionare și prestări servicii, cauzând bugetului de stat un prejudiciu total în valoare de 9.154.533,38 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov.



În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 01 martie 2019
comunicate-hotărâri de condamnare din 04 octombrie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 29 mai 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 18 iunie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 19 februarie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 16 decembrie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 04 iunie 2014