DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
5 noiembrie 2012
Nr. 811/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

MITREA REMUS, în stare de arest preventiv, director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- opt infracțiuni de luare de mită, din care unele în formă continuată.
- dare de mită, in forma continuata

SAVIN EMIL, administrator al SC Transmir SRL Zorleni, jud. Vaslui, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită, în formă continuată,

MAXIM RODICA, contabil-sef al Ocolului Silvic „Ciobănuș” din cadrul Direcției Silvice Bacău, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată,

SC Chrisrem Wind SRL Vaslui, persoană juridică controlată in totalitate de inculpatul Mitrea Remus, în sarcina căreia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- complicitate la trei infracțiuni de luare de mită,
- două infracțiuni de spălare de bani,

SC Mitromd SRL Vaslui persoană juridică controlată in totalitate de inculpatul Mitrea Remus în sarcina căreia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- complicitate la trei infracțiuni de luare de mită,
- dare de mită și
- două infracțiuni de spălare de bani.

SC Transmir SRL Zorleni, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de dare de mită, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 – septembrie 2012, inculpatul Mitrea Remus, în calitate de director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, abuzând de prerogativele funcției sale, a pretins de la reprezentanții mai multor societăți comerciale, sumele totale de 1.558.142,87 lei și 38.000 euro, pentru ca, în schimb, să își îndeplinească atribuțiile de serviciu și să emită în favoarea acestor firme diverse documente de reglementare și autorizare necesare pentru desfășurarea în mod legal a activității acestor firme în domenii precum dezvoltarea parcurilor eoliene sau construcții. În unele dintre cazuri, inculpatul a exercitat acte de constrângere asupra reprezentanților unor societăți comerciale, în vederea remiterii sumelor de bani. De asemenea, cu același scop al emiterii autorizațiilor de mediu necesare, în afară de sumele menționate mai sus, într-o altă situație, inculpatul a pretins subcontractarea unor lucrări de construire a unor parcuri eoliene, în valoare de 37.388.724,43 euro.
Din sumele pretinse, inculpatul Mitrea Remus a primit sumele totale de 1.486.642,87 lei și 12.000 euro atât în mod direct, în numerar, cât și, în majoritatea situațiilor, disimulate sub forma prețului unor contracte încheiate, la solicitarea inculpatului, între firmele beneficiare ale avizelor de mediu și unele societăți comerciale controlate de inculpat (era unicul factor de decizie cu privire la activitate și patrimoniu). Într-o altă situație, inculpatul Mitrea Remus i-a solicitat inculpatului Savin Emil, administrator al SC Transmir SRL, subcontractarea unor lucrări de construcții, finanțate din fonduri comunitare, lucrări pe care firma controlată de inculpat SC Mitromd SRL le-a realizat doar parțial. Ca urmare, inculpatul Mitrea Remus a încasat în mod injust suma de 26.690,46 lei prin intermediul societăților comerciale pe care le controla.
De asemenea, în cursul lunii aprilie 2012, în contextul în care una dintre firmele sale exploata material lemnos pe raza Ocolului Silvic Ciobănuș din cadrul Direcției Silvice Bacău, inculpatul Mitrea Remus a dat inculpatei Maxim Rodica, cu titlu de mită, diverse cantități de băuturi alcoolice, precum și un împrumut bănesc, pentru ca firma sa să fie favorizată din punct de vedere financiar și pentru ca inculpatul să beneficieze de informații preferențiale în legătură cu activitatea ocolului silvic respectiv.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților.

La data de 11 octombrie 2012, Tribunalul Iași a dispus arestarea preventivă, pe un termen de 29 de zile, a inculpatului Mitrea Remus (comunicatul nr. 733/VIII/3 din 7 octombrie 2012).

Pentru infracțiunile prevăzute în Legea 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, republicată, reținute în sarcina inculpatului, procurorii au dispus disjungerea cauzei și declinarea competenței la o altă unitate de parchet.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Vaslui.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 08 aprilie 2014