DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
12 octombrie 2012
Nr. 733/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași efectuează cercetări penale față de inculpatul MITREA REMUS, director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- opt infracțiuni de luare de mită, din care unele in forma continuata,
- cinci infracțiuni de spălare de bani,
- dare de mită, in forma continuată,
- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, in forma continuată și
- 11 infracțiuni prevăzute în art. 109 alin.1 teza I din Legea 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, republicată, respectiv infracțiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum și în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat pentru funcția de primar, consilier sau de președinte al consiliului județean.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada 2011 – septembrie 2012, inculpatul Mitrea Remus, în calitate de director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, abuzând de prerogativele funcției sale, a pretins de la reprezentanții mai multor societăți comerciale sumele totale de 1.380.772 lei și 115.000 euro, pentru ca, în schimb, să își îndeplinească atribuțiile de serviciu și să emită în favoarea acestor firme diverse documente de reglementare și autorizare necesare pentru desfășurarea în mod legal a activității acestor firme în domenii precum dezvoltarea parcurilor eoliene sau construcții. In unele dintre cazuri, inculpatul a exercitat acte de constrângere asupra reprezentanților unor societăți comerciale, în vederea remiterii sumelor de bani.
Din sumele pretinse, inculpatul Mitrea Remus a primit sumele totale de 1.497.532,23 lei și 12.000 euro atât în mod direct, în numerar, cât și, în majoritatea situațiilor, disimulate sub forma prețului unor contracte încheiate, la solicitarea inculpatului, între firmele beneficiare ale avizelor de mediu și unele societăți comerciale controlate de inculpat (era unicul factor de decizie cu privire la activitate și patrimoniu). Într-o altă situație, inculpatul a solicitat subcontractarea unor lucrări de construcții, finanțate din fonduri comunitare, lucrări pe care firma controlată de inculpat le-a realizat doar parțial.
Pentru că unul dintre subordonații săi își îndeplinea corect atribuțiile de serviciu și impunea emiterea autorizațiilor de mediu cu respectarea prevederilor legale, în perioada decembrie 2011 – februarie 2012, inculpatul Mitrea Remus a emis mai multe decizii, cu consecința sancționării disciplinare și încetarea raporturilor de serviciu pentru funcționarul respectiv, deși nu avea competența legală de a emite aceste decizii, urmărind astfel să-și poată derula activitatea potrivit propriilor interese.

Independent de activitatea sa în calitate de director al Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, în cursul lunii iunie 2012, pe fondul desfășurării alegerilor locale într-o comună din județul Vaslui, inculpatul Mitrea Remus a remis unui număr de 11 persoane diverse sume de bani pentru ca acestea să se deplaseze din mai multe județe ale țării și să voteze, în comuna respectivă, o rudă de-a sa în funcția de primar al comunei și alte persoane indicate de inculpat în funcțiile de consilieri și președinte al consiliului județean.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2012, în contextul în care una dintre firmele sale exploata material lemnos pe raza unui ocol silvic din cadrul Direcției Silvice Bacău, inculpatul a dat, cu titlu de mită, unei persoane din cadrul respectivului ocol silvic, diverse cantități de băuturi alcoolice, precum și un împrumut bănesc, pentru ca firma sa să fie favorizată din punct de vedere financiar și pentru ca inculpatul să beneficieze de informații preferențiale în legătură cu activitatea ocolului silvic respectiv.
În cauza se efectuează acte de urmărire penala și față de alte persoane.

Inculpatului Mitrea Remus i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 11 octombrie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore. La aceeași dată, Tribunalul Iași a dispus arestarea preventivă a inculpatului MITREA REMUS pe o perioadă de 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE